Ρετινόλη: Ο Πλήρης Οδηγός (+Bonus Οι 8 Καλύτερες Κρέμες!)

Σίγουρα θα έχετε δει στο εμπόριο προϊόντα, -κρέμες και αμπούλες- για το πρόσωπο αντιγηραντικές και αντιρυτιδικές, που περιέχουν ρετινόλη και υπόσχονται θαύματα για το δέρμα σας. Γνωρίζετε όμως τι ακριβώς είναι η ρετινόλη, από πού προέρχεται, ποιες οι ιδιότητες της και με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σας;

(Μετά απο έρευνα σας παρουσιάζουμε αυτές που θεωρούμε τις καλύτερες κρέμες με ρετινόλη που κυκλοφορούν στην αγορά – πατήστε εδώ αν θέλετε να τις δείτε τώρα!)

Τι είναι η ρετινόλη;

Τροφές με ρετινόλη - βιταμίνη Α

Η ρετινόλη προέρχεται από την βιταμίνη Α και είναι η πιο ελαφριά κι ενεργή μορφή της για χρήση πάνω στο δέρμα. Υπάρχουν 2 είδη ρετινόλης:

 1. Η retinol A, η οποία είναι αρκετά ισχυρή και είναι συνταγογραφούμενη,
 2. Και τα παράγωγά της, τα ρετινοειδή, που διαφέρουν στη χημική τους σύσταση. Κάθε συστατικό έχει άλλη χρήση και διαφορετικά αποτελέσματα.

Η ρετινόλη βρίσκεται στα αβγά, στα λιπαρά τα ψάρια, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στο κρέας και κατά βάση στο συκώτι.

Ποιες οι ιδιότητες της ρετινόλης για το πρόσωπο;

Η ρετινόλη ανήκει στην οικογένεια των ρετινοειδών, όπως και η ρετιναλδεΰδη και το ρετινοϊκό οξύ και αποτελεί πλέον βασικό συστατικό στις πιο πολλές κρέμες προσώπου και υπόσχεται να σας διατηρήσει νέες κι αναλλοίωτες! Ποιες είναι όμως οι ιδιότητές της και η δράση της;

Η βασική ιδιότητα της ρετινόλης είναι…

 • Να ενεργοποιεί τον μεταβολισμό των κυττάρων.
 • Να βοηθά στην παραγωγή και στη δημιουργία του κολλαγόνου και της ελαστίνης.
 • Να είναι κύριος αρωγός στην κυκλοφορία του αίματος.
 • Να αναπλάθει την επιφάνεια της επιδερμίδας.
 • Να κάνει σωστή απολέπιση.
 • Να μειώνει τη λιπαρότητα.
 • Να καταπολεμά τα προβλήματα που σχετίζονται με την κακή εμφάνιση του δέρματος, όπως είναι οι δυσχρωμίες, τα σημάδια από τον ήλιο, οι γραμμές έκφρασης, οι ρυτίδες, τα πρώτα σημάδια γήρανσης και οι έντονοι πόροι.
 • Να προστατεύει την επιδερμίδα, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου, οι οποίες παράγονται από το φυσικό μεταβολισμό.

Η χρήση της ρετινόλης, σημαίνει στην πράξη λιγότερες ρυτίδες, μικρότερη χαλάρωση του δέρματος, συρρίκνωση των μεγάλων πόρων, μείωση των φλεγμονών, της ακμής και των πανάδων. Η ρετινόλη είναι ένα ‘’εργαλείο’’ που αντιστέκεται στα χρόνια και στην γήρανση.

Είναι ένα θαυματουργό συστατικό με αντιγηραντικές ιδιότητες, που κάνει το δέρμα λαμπερό, φωτεινό και την επιδερμίδα να φαίνεται πιο ομοιόμορφη και μαλακή.

Η ρετινόλη απορροφάται από το δέρμα και συνδυασμένη ορθά με άλλα ένζυμα μετατρέπεται σε τρετινοΐνη.

Τα περισσότερα προϊόντα ομορφιάς έχουν στη σύστασή τους ρετινόλη. Καλό όμως θα είναι να συμβουλεύεστε ένα ειδικό γιατρό ή κάποιον δερματολόγο, για το, αν είναι κατάλληλο κάποιο προϊόν με ρετινοειδή για την δική σας επιδερμίδα και το συγκεκριμένο πρόβλημα που επιθυμείτε να αντιμετωπίσετε.

Ποιά η διαφορά μεταξύ ρετινόλης και ρετινοειδή;

Τα ρετινοειδή αποτελούν έναν γενικευμένο ορισμό, που αφορά σε όλα τα παράγωγα της βιταμίνης Α. Είναι ενεργά στοιχεία χημικά και κάποια από αυτά είναι…

 • Παλμιτικός εστέρας του ρετινοικού οξέος και οξεικός εστέρας του ρετινοικού οξέος, μια ήπια μορφή βιταμίνης Α, που το δέρμα είναι ευπροσάρμοστο σε αυτήν.
 • Ρετιναλδεύδη/Ρετινάλη, μορφή βιταμίνης Α, θεωρείται ένα μεταβολικό βήμα μακριά από το ρετινοϊκό οξύ και χρησιμοποιείται τοπικά στο δέρμα.
 • Retin A…
 • Τretinoin: Χρησιμοποιείται στην φωτογήρανση και στην ακμή.
 • Isotretinoin: Χρησιμοποιείται στις πιο δύσκολες περιπτώσεις ακμής, όπως στην ροδόχρο ακμή, στην κυστική και στην πυώδη ιδρωταδενίτιδα.
 • Retinol-Retinaldehyde: Χρησιμοποιείται σε μια μεγαλύτερη ποικιλία καλλυντικών προϊόντων, όπως ρετινόλη 0,15% – 0,3% και ρετιναλδεΰδη 0,05%.

Τα ρετινοειδή έχουν χρησιμοποιηθεί για πολλές επιπλέον παθήσεις, όπως είναι, ο ομαλός λειχήνας, οι μυρμηκιές, οι μελαγχρωστικές βλάβες κ.α.

Προσοχή. Έρευνες απέδειξαν ότι χρειάζεται 1 μήνας περίπου μέχρι τα επιδερμικά κύτταρα να συνηθίσουν το ρετινοϊκό οξύ.

Σε ποιες μορφές συναντάμε την ρετινόλη;

Η ρετινόλη κυκλοφορεί σε 2 μορφές:

 • Ρετινόλη κρέμα.
 • Ρετινόλη αμπούλες,  σέρουμ.

Τι πρέπει να προσέχετε κατά την χρήση ρετινόλης;

Τη ρετινόλη μπορείτε να την χρησιμοποιείτε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους χωρίς να φοβάστε για ενδεχόμενους κινδύνους, όπως οι αλλεργικές αντιδράσεις, η φωτοτοξικότητα και οι φωτοευαισθησία. Παρόλα αυτά θα πρέπει να θυμάστε πως είναι μια ιδιαιτέρως ευαίσθητη ουσία, που αλλοιώνεται εύκολα. Οι συσκευασίες θα πρέπει να είναι σκούρες και ειδικά επεξεργασμένες σε σωληνάριο και να μην έρχονται σε επαφή με το φως, τον αέρα και την υγρασία.

Τα προϊόντα ομορφιάς που περιέχουν ρετινόλη μπορούν να μπουν στην καθημερινότητά σας και να σας αλλάξουν την παλιά σας ταλαιπωρημένη και γερασμένη εμφάνιση, δίνοντας στη θέση της μία όψη πιο ανανεωμένη και αναζωογονημένη.

Ένα προϊόν με ρετινοϊκό οξύ όμως μπορεί και να μην ενδείκνυνται για όλους τους τύπους δέρματος.

 1. Οι υπέρ- ευαίσθητες επιδερμίδες, ενδέχεται να μην μπορούν να αντέξουν την ουσία και να εμφανίσουν σημάδια ερυθρότητας ή και ξεφλουδίσματος.
 2. Για τις ευαίσθητες επιδερμίδες είναι προτιμότερη η χρήση μιας κρέμας ρετινόλης για να μην εισέρχεται μέσα στο δέρμα, αλλά να παραμένει στην επιφάνεια.
 3. Όσοι έχετε τάσεις ατοπικής δερματίτιδας ή ροδόχρου νόσου, όσοι πάσχετε από έκζεμα ή ψωρίαση το ρετινοϊκό οξύ μπορεί να σας ερεθίσει επιπλέον.
 4. Οι γυναίκες με ξηρές επιδερμίδες, θα ήταν πιο συνετό να χρησιμοποιούν προϊόντα με ρετινόλη σε μορφή λοσιόν ή τέλος πάντων σε πιο λεπτόρρευστη σύσταση. Κι αμέσως μετά να χρησιμοποιούν την ενυδατική κρέμα προσώπου τους.
 5. Οι λιπαρές επιδερμίδες, ίσως είναι καλύτερο να χρησιμοποιούν ένα σέρουμ ή μία κρέμα προσώπου που θα εισχωρεί στα πιο βαθιά στρώματα του δέρματος.
 6. Η υπέρμετρη χρήση ρετινόλης, μπορεί να προκαλέσει έντονους ερεθισμούς στο δέρμα και ζημιά στους αδένες που έχουν σχέση με το PH και τη λιπαρότητα κι αυτό να οδηγήσει σε ξηροδερμίες.
 7. Η χρήση ρετινόλης σε συνδυασμό με την έκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο είναι πιο πιθανό κι εύκολο να προκαλέσει ακόμη κι εγκαύματα στο δέρμα. Άλλες μελέτες βέβαια υποστήριξαν ότι δεν παίζουν ρόλο τα ρετινοειδή σε τέτοια προβλήματα. Όπως και να έχει μπορείτε να κάνετε χρήση προϊόντων ρετινόλης κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, χρησιμοποιώντας όμως πάντα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, φορώντας γυαλιά ηλίου και καπέλο και αποφεύγοντας όσο είναι δυνατό τις ώρες αιχμής.
 8. Η ρετινόλη, σε όλες τις μορφές της απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
 9. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι μια μικρή ποσότητα ρετινόλης σε μέγεθος μπιζελιού είναι αρκετή για όλο το πρόσωπο.

Με ποιο τρόπο χρησιμοποιείται η ρετινόλη;

Πως χρησιμοποιείται η ρετινόλη;

Για σωστή χρήση της ρετινόλης ακολουθήστε τα εξής 3 απλά βήματα:

 1. Πλένετε σχολαστικά το πρόσωπό σας.
 2. Το στεγνώνετε καλά με μια πετσέτα.
 3. Εφαρμόζετε τη ρετινόλη σε όλο το πρόσωπο και μισή ώρα μετά φοράτε και την ενυδατική σας κρέμα. Προσέξτε να αποφύγετε την περιοχή των ματιών, εκτός κι αν πρόκειται για ειδικό προϊόν.

Ο πιο επιτυχημένος συνδυασμός είναι:

 • Tο πρωί να χρησιμοποιείτε βιταμίνη C μαζί με ένα αντηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας
 • Tο βράδυ πριν πάτε για ύπνο να χρησιμοποιείτε τη ρετινόλη (βιταμίνη Α)

Πόσο συχνά μπορείτε να κάνετε χρήση της ρετινόλης;

Αρχικά καλό είναι να την χρησιμοποιείτε μια φορά την εβδομάδα. Την δεύτερη εβδομάδα, δύο φορές και μετά κι από το πέρας της δεύτερης εβδομάδας μπορείτε να κάνετε χρήση της ρετινόλης μέρα παρά μέρα.

Στην πρώτη και δεύτερη χρήση ίσως παρατηρήσετε ένα ξεφλούδισμα. Είναι προτιμότερο να αρχίσετε την χρήση της ρετινόλης στη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Από ποια ηλικία μπορείτε να κάνετε χρήση προϊόντων με ρετινόλη;

Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός ή κάτι που να σας δεσμεύει σχετικά με την ηλικία που μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τη ρετινόλη ή κάποιο από τα παράγωγά της. Δεν υπάρχει σωστή και λάθος ηλικία, αρκεί να γίνεται σωστή πάντα χρήση. Αν χρειάζεται, όμως να προτείνουμε κάποια ηλικία θα ήταν από τα 20 με 25 χρόνια και μετά, βέβαια ανάλογα με τις ανάγκες και τα προβλήματα του προσώπου σας.

Μην αμελείτε να αναφέρετε στον δερματολόγο σας τις όποιες αλλαγές κάνετε στην περιποίηση και φροντίδα του προσώπου σας, ειδικά στην περίπτωση που δεν γνωρίζετε πολύ καλά τα νέα προϊόντα που επιλέξατε!

Απο πού γίνετει η αγορά της ρετινόλη;

Την ρετινόλη, τις κρέμες προσώπου με ρετινόλη και τις αμπούλες ρετινόλης, μπορείτε να τις προμηθευτείτε στα φαρμακεία, όπως επίσης κι από εξειδικευμένα καταστήματα ή φαρμακεία μέσω διαδικτύου, βρίσκοντάς τις μάλιστα τις πιο πολλές φορές σε εξαιρετικές τιμές και σε εκπτώσεις σε ποσοστό που αγγίζει το 20%, 30%, ή και 40% από την αρχική τους τιμή. Κάποια απο αυτά είναι το atticabeauty.gr και galeriedebeaute.gr.

Κρέμες με ρετινόλη

Παρακάτω σας προτείνουμε τις καλύτερες κρέμες με ρετινόλη.

Κρέμα με ρετινόλη για το πρόσωπο Redermic Retinol – La Roche-Posay

1. La Roche-Posay – Redermic Retinol

Η κρέμα ημέρας Redermic Retinol της La Roche-Posay προσφέρει εντατική περιποίηση για το πρόσωπό σας.

Η ρετινόλη που περιέχει αναζωογονεί κι επανορθώνει το πρόσωπό σας και μειώνει τις ανεπιθύμητες ρυτίδες και τις ανομοιομορφίες στην όψη. Η σύνθεση της αποτελείται από καθαρή ρετινόλη και ρετινόλη προοδευτικής απελευθέρωσης με σκοπό να αποδεσμεύεται στο βέλτιστο η επανορθωτική δόση ρετινόλης.

Με τον τρόπο αυτό μειώνονται τα σημάδια του χρόνου και οι ρυτίδες, ενώ παράλληλα η κρέμα αυτή ενδείκνυται ακόμα και για τα πιο ευαίσθητα δέρματα.

2. Frezyderm – Night Force A+E

Κρέμα με ρετινόλη Night Force A+E – Frezyderm

Η Night Force A+E της Frezyderm είναι μια πολύ αξιόλογη αντιγηραντική κρέμα νυκτός, πλούσια σε ρετινόλη, ιδανική για το λαιμό και το πρόσωπο.

Χάρη στην πλούσια σύνθεση της σε ρετινόλη, αντιστέκεται στα σημάδια του γήρατος, μειώνει ορατά τις γραμμές έκφρασης και τις ρυτίδες. Επιπλέον περιέχει και βιταμίνη Ε, για πιο αποτελεσματική προστασία από τις επιθέσεις των ελεύθερων ριζών.

Δοκιμάστε την και αποκτήστε ξανά τη χαμένη σας φρεσκάδα. Νιώστε την επιδερμίδα σας σφριγηλή και λαμπερή κι αναζωογονηθείτε σε μικρό χρονικό διάστημα.

Εφαρμόστε την στο πρόσωπο και στον λαιμό κάθε βράδυ πριν πάτε για ύπνο και αποκτήστε ξανά την λαμπερή επιδερμίδα σας!

3. Biotherm – Blue Retinol Night Serum

Ορός με ρετινόλη Blue Retinol Night Serum από την Biotherm

O ορός Blue Retinol Night Serum της Biotherm είναι ένα προϊόν 100% Vegan που δρα κατά των ανεπιθύμητων ρυτίδων με τεράστια αποτελεσματικότητα. Κλινική μελέτη σε 49 γυναίκες κατέδειξε πως μετά από 4 μήνες χρύσης του ορόυ, οι ρυτίδες έιχαν μειώθεί σε όλες τις γυναίκες.

Περίεχει δύο είδη ρετινόλης – την μπλε ρετινόλη και την καθαρή ρετινόλη, με την μπλε να είναι 2 φορές πιο αποτελεσματική από την καθαρή. Ο συνδυασμός αυτός είναι υπεύθυνος για την ισχυρή αποτελεσματικότητα του ορού στην καταπολέμηση των ρυτίδων και στην ανάπλαση της επιδερμίδας του προσώπου. Βελτιώνει την ποιότητα της επιδερμίδας κάνοντας την πιο λεία και πιο ελαστική.

Ο ορός αυτός πρέπει να εφαρμόζεται στο πρόσωπο κάθε βράδυ και είναι κατάλληλος για κανονικές και λιπαρές επιδερμίδες.

4. Lancaster – Total Age Correction Amplified Retinol-in-oil Night Cream

Ορός με ρετινόλη Lancaster Total Age Correction Amplified - Ultimate Retinol-In-Oil & Glow Amplifier

Ψάχνετε για ορό με αντιγηραντική δράση που επίσης ενισχύει τη φυσική λάμψη του δέρματός; Σας παρουσιάζουμε τον Total Age Correction Amplified – Ultimate Retinol-In-Oil & Glow Amplifier της Lancaster. Δύο από τις πιο πετυχημένες και αποτελεσματικές τεχνολογίες -DNA και Ρετινόλη-, ενώνουν τις δυνάμεις τους και καταπολεμούν τα πολλαπλά σημάδια γήρανσης!

Με τη μεταξένια και απαλή υφή ελαίου καθώς και την ισχυρή του φόρμουλα, ο ορός αυτός τροφοδοτεί εντατικά το δέρμα σας. Συσφίγγει, ανανεώνει, διορθώνει τα σκοτεινά σημεία και εξαφανίζει τις ρυτίδες.

Είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικιές και ειδικότερα για γυναίκες άνω των 40 που επιθυμούν να ξαναβρούν την νεανική τους λάμψη.

5. Youth Lab – Retinol Reboot Serum

Ορός με ρετινόλη Retinol Reboot Serum από Youth Lab

Ο ορός Retinol Reboot Serum είναι ένα δερματολογικά ελεγμένο προϊόν από την Youth Lab που βασίζεται σε μια σύγχρονη σύνθεση, συνδυάζοντας μια νέα γενιά ρετινόλης μαζί με τεχνολογία ενίσχυσης παραγωγής κολλαγόνου. Πρόκειται για ένα προϊόν που απευθύνεται σε όλους τους τύπους επιδερμίδων εκτός της ευαίσθητης, έχει ανάλαφρη υφή, απορροφάται πολύ γρήγορα και δεν αφήνει λιπαρότητα.

Ένισχύει το φυσικό κολλαγόνο, ανανεώνοντας άμεσα την όψη της επιδερμίδας από την πρώτη κιόλας χρήση. Είναι ιδανικός για την μείωση των έντονων και των λεπτών γραμμών έκφρασης και των ρυτίδων, κάνοντας την επιδερμίδα να είναι λεία, μαλακή κι ελαστική. Η σύνθεση του επιταχύνει τον φυσικό κυτταρικό κύκλο του δέρματος, βελτιώνει τον ανομοιόμορφο χρωματικό τόνο της επιδερμίδας, μειώνει την εμφάνιση δυσχρωμιών, σημαδιών και στιγμάτων. Ακόμη, δρα κατά των βακτήριων που προκαλούν εξάρσεις ακμής ενώ παράλληλα εξισορροπεί τα επίπεδα υγρασίας στο δέρμα.

Αν θέλετε να ανανεώσετε το δέρμα σας και να αποκτήσετε μια φωτεινή και λαμπερή εμφάνιση μη διστάσετε να δοκιμάσετε αυτό το δερματολογικά ελεγμένο προϊόν.

6. Dior – Capture Youth Age-Delay Advanced Eye Treatment

Capture Youth Age-Delay Advanced Eye Treatment – Dior

Η Capture Youth Age-Delay Advanced Eye Treatment της Dior, είναι κρέμα ρετινόλης εμπλουτισμένη με ένα ενεργό συστατικό φυσικής προέλευσης, που ανακουφίζει και κάνει το δέρμα να φαίνεται πολύ πιο λείο και απαλό. Αναζωογονεί το περίγραμμα των ματιών καταπολεμώντας το πρήξιμο, τους μαύρους κύκλους καθώς και τις ρυτίδες στην περιοχή των ματιών.

Τα μάτια διατηρούν τη νεανικότητά τους, κάνοντας το βλέμμα σας πιο φωτεινό.

Πείτε τέλος τώρα στους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, στα πρηξίματα, στις λεπτές γραμμές που σας ταλαιπωρούν και στις ρυτίδες που έχουν αλλοιώσει την έκφρασή σας.

Εφαρμόστε με απαλό μασάζ γύρω από την περιοχή των ματιών το πρωί και το βράδυ.

7. Origins – Plantscription Retinol Night Moisturizer

Origins – Plantscription Retinol Night Moisturizer

Η Plantscription Retinol Night Moisturizer αποτελεί την καινοτόμο ενυδατική κρέμα νύχτας της Origins που έχει σαν στόχο την άμεση βελτίωση των ορατών προβλημάτων του δέρματος. Για πρώτη φορά, η Origins συνδύασε το Alpine Flower μαζί με καθαρή ρετινόλη, δημιουργώντας έτσι μια φόρμουλα που αποσκοπεί στην ριζική αλλαγή του δέρματος του προσώπου σας. Αυτή η νέα κρέμα με ρετινόλη δεν είναι ένας απλός συνδιασμός κατά των ρυτίδων. Είναι ικανή να αλλάξει ριζικά το δέρμα σας, να επαναφέρει την λάμψη και να εξαφανίσει τα ορατά σημάδια κούρασης και τις ρυτίδες.

Η υφή της κρέμας βοηθά στην μείωση των λεπτών γραμμών στο πρόσωπο. Με την πάροδο του χρόνου οι βαθιές ρυτίδες μειώνονται με αποτέλεσμα το δέρμα σας να γίνεται πάλι λείο και να αποκτά την χαμένη του νιότη. Επισης, η υψηλής ποιότητας ρετινόλη που περιέχει βοηθάει στην επιτάχυνση του φυσικού κυτταρικού κύκλου της επιδερμίδας.

Εφαρμόστε την σε πρόσωπο το βράδυ πριν πάτε για ύπνο και νιώστε αμέσως την επιδερμίδα σας πιο φρέσκια από ποτέ. Αποφύγετε την περιοχή των ματιών.

Κρέμες με ρετινόλη και βιταμίνη C

8. Uriage – Age Lift Revitalizing Night Smoothing Cream

Κρέμα με ρετινόλη και βιταμίνη C Uriage Age-Lift Revitalizing Night Smoothing Cream

Η κρέμα Age Lift Revitalizing Night Smoothing Cream της Uriage περιέχει ρετινόλη, υαλουρονικό οξύ και βιταμίνες C & E στις πιο υψηλές και ταυτόχρονα πιο ασφαλείς δοσολογίες. Είναι εμπλουτισμένη με αντιγηραντικά ενεργά συστατικά που εξασφαλίζουν την διείσδυση σε όλες τις στοιβάδες του δέρματος, από τις πιο επιφανειακές μέχρι τις πιο βαθιές. Μειώνει την εμφάνιση των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών, διατηρώντας το δέρμα σφριγηλό, λαμπερό και ανανεωμένο. Το βούτυρο καριτέ που περιέχει βοηθάει στην ελαστικότητα, ενώ το Ιαματικό νερό uriage απαλύνει και καταπραΰνει το δέρμα του προσώπου.

Χρησιμοποιώντας το προϊόν αυτό θα εκπλαγείτε από το πόσο η ζωντάνια και η υφή της επιδερμίδας σας θα βελτιωθούν σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Η κρέμα αυτή είναι δερματολογικά ελεγμένη και είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος.

H Age Lift Revitalizing Night Smoothing Cream αποτελεί αντιγηραντική κρέμα νυκτός και πρέπει να εφαρμόζεται στο πρόσωπο κάθε βράδυ.

9. Clinique – Fresh Pressed Clinical Daily + Overnight Boosters with Pure Vitamins C + A

Άλλη κρέμα με ρετινόλη και βιταμίνη C: Fresh Pressed Clinical Daily + Overnight Boosters with Pure Vitamins C + A – Clinique

Τα Boosters Fresh Pressed Clinical Daily + Overnight Boosters with Pure Vitamins C + A της Clinique, αποτελούν ένα σύστημα αντιγηραντικής προστασίας που συνδυάζεται με το υφιστάμενο προϊόν ενυδάτωσής σας. Κυκλοφορούν σε δύο συσκευασίες.

Οι κρέμες αυτές περιέχουν καθαρή βιταμίνη C 10% και Ρετινόλη Α – ένας συνδιασμός που χαρίζει απίστευτη φρεσκάδα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αναμίξετε μερικές δόσεις με το προϊόν ενυδάτωσής που χρησιμοποιείτε – βιταμίνη C για το πρωί και βιταμίνη Α για το βράδυ. Η βιταμίνη C δρα κατά τις πρωινές ώρες στην επιφάνεια της επιδερμίδας χαρίζοντας άμεση φωτεινότητα. Η βιταμίνη Α δρα κατά τις βραδινές ώρες αναζωογονώντας την επιφάνεια της επιδερμίδας.

Κάντε συστηματική χρήση και θα δείτε άμεσα η υφή της επιδερμίδας σας να αλλάζει και να παίρνει ένα τόνο ομοιόμορφο, απομακρύνοντας έτσι τις δυσχρωμίες. Οι γραμμές έκφρασης και οι ρυτίδες γεμίζουν με αποτέλεσμα το πρόσωπο σας να αποκτά και πάλι την χαμένη το νιότη.

Τα Booster είναι κατάλληλα για πρωινή και βραδινή χρήση.

Μυστικά για καλύτερη χρήση της κρέμας με ρετινόλη

Ακολουθήστε τα πιο κάτω tips για καλύτερα αποτελέσματα:

 • Να χρησιμοποιείτε το προϊόν το πρωί, μετά τον καθαρισμό.
 • Να μην αμελείτε το αντηλιακό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Να φροντίζετε η επαφή του προϊόντος με το δέρμα να είναι περιορισμένη σε συχνότητα και σε διάρκεια.
 • Δεν ενδείκνυται η χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος  για ευαίσθητες και υπερευαίσθητες επιδερμίδες.

14 μύθοι για την ρετινόλη

14 μύθοι για την ρετινόλη

Μέχρι τώρα, πιθανότατα να έχετε ακούσει την εκπληκτική δράση των ρετινοειδών στο δέρμα. Μελέτες έχουν αποδείξει πως τα ρετινοειδή διεγείρουν το κολλαγόνο, βοηθήσουν στη θεραπεία της ακμήςκαταπολεμούν τις ρυτίδες και άλλα πολλά.

Με τόσα πολλά οφέλη, είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν και μύθοι που τείνουν να επισκιάσουν της επιστημονικές μελέτες.

Πιο κάτω θα ξεκαθαρίσουμε τι ισχύει και τι όχι από τους 14 μύθους που διαδίδονται από στόμα σε στόμα.

Μύθος #1: Όλες οι μορφές ρετινόλης είναι ίδιες

Καταρχάς η ρετινόλη και τα ρετινοδειδή δεν είναι το ίδιο πράγμα. Ο όρος ρετινοειδή χρησιμοποιείται τόσο για συνθετικά όσο και για φυσικά παράγωγα της ρετινόλης  Υπάρχουν πολλών ειδών και δεν είναι όλα ίδια. Όλα προέρχονται από τη βιταμίνη Α και στα φαρμακεία θα τα βρείτε σε πολλές μορφές. Κάποια από αυτά για τοπική χρυσή (πολλές φορές χωρίς συνταγή) και άλλα που πρέπει να χορηγηθούν από το στόμα (συνήθως με συνταγή).

Αυτά που μπορείτε να βρείτε χωρίς συνταγή είναι συνήθως προϊόντα όπως οι κρέμες νυκτός, οι ενυδατικές και οι οροί. Τα προϊόντα με συνταγή είναι συνήθως χάπια για την ακμή και χρειάζονται επίβλεψή από γιατρό.

Μύθος #2: Η ρετινόλη ‘λεπταίνει’ το δέρμα

Αυτός ο μύθος προήλθε από το γεγονός ότι μία από τις παρενέργειες κατά την χρήσης της ρετινόλης είναι η απολέπιση του δέρματος. Ωστόσο, η ρετινόλη βοηθά στην απολέπιση του ανώτατου στρώματος του δέρματος που αποτελείται από νεκρά κύτταρα.

Πολλοί υποθέτουν ότι το δέρμα τους λεπταίνει ενώ στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Δεδομένου ότι η ρετινόλη διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, αυτό βοηθά το δέρμα να αναπαράγεται και να γίνεται πιο υγιείς και πιο χοντρό.

Μύθος #3: Οι νέοι δεν πρέπει να κάνουν χρήση ρετινόλης

Η αρχική χρήση των ρετινοειδών ήταν για τη θεραπεία της ακμής, γι’ αυτό και στο παρελθόν συνταγογραφήθηκαν σε πάρα πολλούς νέους.

Μια μελέτη του 1984 για τα οφέλη του δέρματος – όπως το ‘μαλάκωμα’ των λεπτών γραμμών –  είχε σαν αποτέλεσμα τα ρετινοειδή να προωθηθούν παγκοσμίως ως αντιγήραντικά.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κάποιος ηλικιακός περιορισμός στη χρήση ρετινοειδών αρκεί να χρησιμοποιούνται για τους σωστούς λόγους. Μετά το αντηλιακό, τα ρετινοειδή αποτελούν  την καλύτερη πρόληψη κατά της γήρανσης.

Μύθος #4: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ρετινόλη κατά τη διάρκεια της ημέρας

Πολλοί πιστεύουν ότι δεν είναι ασφαλές να χρησιμοποιούν ρετινόλη κατά τη διάρκεια της ημέρας και ότι η χρήση της θα κάνει το δέρμα τους πιο ευαίσθητο στον ήλιο. Αυτό είναι εντελώς αναληθές.

Ο ήλιος καταστρέφει τα ρετινοειδή και τα κάνει λιγότερο αποτελεσματικά. Γι ‘αυτό άλλωστε πωλούνται σε μεταλλικούς σωλήνες ή αδιαφανή δοχεία και συνιστώνται για νυχτερινή χρήση.

Τα ρετινοειδή έχουν μελετηθεί εκτενώς και έχει αποδειχθεί ότι δεν αυξάνουν τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος. Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να βγείτε στον ήλιο χωρίς αντιηλιακή προστασία!

Μύθος #5: Θα δείτε αποτελέσματα σε 4 έως 6 εβδομάδες

Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει. Ανάλογος του προϊόντος που χρησιμοποιείτε καθώς και της πάθησης που αντιμετωπίζεται, μπορεί να χρειαστούν έως και έξι μήνες για να δείτε αποτελέσματα.

Μύθος #6: Εάν το δέρμα σας ξεφλουδίζει ή είναι κόκκινο θα πρέπει να σταματήσετε την χρήση

Με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα καταστρέφετε και τα στρώματά του γίνονται παχύτερα και δημιουργούνται οι ρυτίδες.

Στην αρχή της χρήσης της ρετινόλης μπορεί να υπάρξουν τυπικές παρενέργειες όπως η ξηρότητα, το σφίξιμο, η απολέπιση και το κοκκίνισμα. Οι παρενέργειες αυτές βοηθούν το δέρμα να διώξει τα νεκρά κύτταρα που συγκεντρώνονται στο ανώτατο στρώμα του με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται πιο υγιείς και φωτεινό.

Οι παρενέργειες αυτές συνήθως υποχωρούν μετά από δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Μύθος #7: Η ρετινόλη πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά για να δείτε αποτελέσματα

Η καθημερινή χρήση της ρετινόλης είναι ο στόχος, παρόλα αυτά θα συνεχίσετε να αποκομίζετε τα οφέλη της και με λιγότερη χρήση π.χ. μερικές φορές την εβδομάδα. Το πόσο γρήγορα θα δείτε αποτελέσματα εξαρτάται από την ισχύ και τον τύπο του ρετινοειδούς που χρησιμοποιείτε.

Μύθος #8: Όσο περισσότερο εφαρμόζετε τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα

Η υπερβολική χρήση του προϊόντος μπορεί συχνά να προκαλέσει ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως το ξεφλούδισμα και η ξηρότητα. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι περίπου μια σταγόνα μεγέθους μπιζελιού για ολόκληρο το πρόσωπο.

Μύθος #9: Πρέπει να αποφεύγετε την εφαρμογή ρετινόλης γύρω από την περιοχή των ματιών

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η περιοχή των ματιών είναι πολύ ευαίσθητη και έτσι αποφεύγουν την χρήση ρετινόλης. Είναι όμως απολύτως ασφαλές να χρησιμοποιείτε ρετινόλη γύρω από τα μάτια εφόσον το κάνετε προσεκτικά.

Στην περιοχή των ματιών εμφανίζονται οι πρώτες ρυτίδες συνήθως και είναι αυτή η περιοχή που μπορεί να επωφεληθεί περισσότερο από την ρετινόλη μιας και βοηθά στην διέγερση του κολλαγόνου.

Εάν τα μάτια σας είναι ευαίσθητα, μπορείτε πριν την χρήση της ρετινόλης να κάνετε χρήση κρέμας ματιών.

Μύθος #10: Προϊόντα με υψηλά ποσοστά σε ρετινόλη επιφέρουν καλύτερα ή ταχύτερα αποτελέσματα

Πολλοί πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουν την πιο ισχυρή φόρμουλα από ρετινοειδή, μιας και έχουν την εντύπωση ότι θα επιφέρει καλύτερα ή γρηγορότερα αποτελέσματα. Αυτό συνήθως δεν συμβαίνει και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.

Θα πρέπει σιγά σιγά να δημιουργηθεί μια δερματική ανοχή.

Σκεφτείτε το εξής – έχετε αποφασίσει να αυξήσετε την αντοχή σας στο τρέξιμο. Δεν θα ξεκινήσετε με μαραθώνιο, σωστά;

Υπάρχουν πολλά προϊόντα με ρετινοειδή – κάποια μπορείτε να τα βρείτε στα φαρμακεία χωρίς συνταγή ενώ κάποια άλλα χρειάζονται συνταγή. Το προϊόν που λειτουργεί καλά στο δέρμα ενός άτομού μπορεί να μην έχει τα ίδια αποτελέσματα στο δέρμα ενός άλλου άτομού.

Ο γιατρός σας είναι αυτός που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το σωστό προϊόν με την σωστή φόρμουλα, ανάλογα πάντα με την πάθησή και τον τύπο του δέρματος σας.

Μύθος #11: Η ρετινόλη προκαλεί απολέπιση του δέρματος

Αυτή είναι μια ευρέως εσφαλμένη αντίληψη. Δεδομένου ότι τα ρετινοειδή είναι παράγωγα της βιταμίνης Α, στην πραγματικότητα θεωρούνται αντιοξειδωτικά.

Επιπλέον, αποτελούν συστατικό που βοηθά στην “επικοινωνία των κυττάρων”. Αυτό σημαίνει ότι η δουλειά τους είναι να “μιλούν” με τα κύτταρα του δέρματος και να ενθαρρύνουν και να προωθούν τα πιο υγιή κύτταρα ώστε να ανεβαίνουν στην επιφάνεια του δέρματος.

Όντος, μια παρενέργεια που προκαλούν τα ρετινοειδή είναι το ξεφλούδισμα του δέρματος. Ωστόσο, αυτή η παρενέργεια είναι στην πραγματικότητα αποτέλεσμα ερεθισμού και ξηρότητας του δέρματος έως ότου αυτό “εγκλιματιστεί” καθώς τα ρετινοειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να καθαρίσουν ή να διαλύσουν τα νεκρά δερματικά κύτταρα από μόνα τους.

Μύθος #12: Το ευαίσθητο δέρμα δεν αντέχει την ρετινόλη

Η ρετινόλη φημίζεται για την έντονη δράση της στο δέρμα. Παρόλα αυτά, ακόμη και τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα μπορούν να την χρησιμοποιήσουν με κάποιες μικρές τροποποιήσεις. Όπως για παράδειγμα η  χρήση της να γίνεται μία με δύο φορές την εβδομάδα και όχι καθημερινώς.

Ακόμη, καλό θα ήταν η χρήση της να γίνεται εφόσον έχετε είδη απλώσει στο δέρμα σας την ενυδατική σας κρέμα. Μπορείτε επίσης να την αναμίξετε μαζί της.

Μύθος #13: Μόνο η  συνταγογραφούμενη ρετινόλη επιφέρει αποτελέσματα

Υπάρχουν πολλά ρετινοειδή που μπορείτε να προμηθευτείτε χωρίς κάποια ιατρική συνταγή και τα οποία επιφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Μύθος #14: Δεν πρέπει να συνδυάζετε ρετινόλη με βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα άλλο συστατικό που πολλοί θεωρούν πως δεν πρέπει να συνδυάζεται με ρετινόλη.

Η αλήθεια: Η βιταμίνη C ανάλογα με τη μορφή της απαιτεί χαμηλό pH (ή καθόλου pH) για να παραμείνει σταθερή. Γνωρίζουμε ότι η ρετινόλη λειτουργεί σε όξινο περιβάλλον και ότι το pH του δέρματος είναι φυσικά όξινο, οπότε είναι σαφής ότι ο συνδυασμός βιταμίνης C και ρετινόλης δεν αποτελεί πρόβλημα.

Στην πραγματικότητα η βιταμίνη C βοηθά τη ρετινόλη να λειτουργεί καλύτερα!

Γι’ αυτό και άλλωστε πολλά καλλυντικά συνδυάζουν πολλές βιταμίνες (π.χ. A, C και E) ώστε να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.


Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι η Ντίνα Κόννου και είμαι ένας από τους δημιουργούς και εκδότες αυτού του ιστότοπου. Είναι χαρά μου να μπορώ να βοηθώ τους ανθρώπους που ψάχνουν πληροφοριές που έχουν να κάνουν με την υγεία, την φροντίδα και την ομορφιά. Γι’ αυτό τον σκοπό έχουμε δημιουργήσει αυτό τον ιστότοπο ώστε να μπορούμε να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες έχουμε συλλέξει μέσα από την αγάπη μας για γνώση.

12 σκέψεις σχετικά με το “Ρετινόλη: Ο Πλήρης Οδηγός (+Bonus Οι 8 Καλύτερες Κρέμες!)

 • 27 Μαρτίου, 2020, 20:20
  Permalink

  Καλησπέρα. Πολύ καλό άρθρο για τη Ρετινολη. Μήπως γνωρίζετε και για το θέμα συσκευές αντιγηρανσης προσώπου για το σπίτι; ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

  Σχολιάστε
  • 28 Μαρτίου, 2020, 15:28
   Permalink

   Καλησπέρα Παρασκευή! Μήπως αναφέρεσε σε σπιτικές θεραπείες/κρέμες αντιγήρανσης; Αν ναι, μπορείς να βρεις εδώ μια λίστα με τις πιο αποτελεσματικές: https://www.matakia.gr/omorfia/prosopo/spitikes-kremes-prosopou/

   Ελπίζω να βοήθησα!
   Ντίνα

   Σχολιάστε
 • 30 Ιανουαρίου, 2021, 17:47
  Permalink

  Καλησπέρα μήπως ξέρεις από οικιακές συσκευές RF η mini hifu?

  Σχολιάστε
  • 31 Ιανουαρίου, 2021, 16:32
   Permalink

   Καλησπέρα Μαρία,

   Όχι, αλλά είναι ένα από τα θέματα που θέλω να μελετήσω!

   Ντίνα

   Σχολιάστε
 • 25 Ιουλίου, 2021, 18:06
  Permalink

  Σας ευχαριστούμε για τις πληροφορίες

  Σχολιάστε
  • 28 Ιουλίου, 2021, 09:58
   Permalink

   Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια Μαρία μου 🙂

   Σχολιάστε
 • 27 Οκτωβρίου, 2021, 00:04
  Permalink

  Πραγματικά πολύ όμορφο, ενδιαφέρον αναλυτικό άρθρο!!!
  Ευχαριστούμε !!!

  Σχολιάστε
  • 12 Ιανουαρίου, 2022, 23:20
   Permalink

   Να είσαι καλά Βασιλική μου 🙂

   Σχολιάστε
 • 28 Νοεμβρίου, 2021, 00:35
  Permalink

  Είμαι 50 ετών και ενδιαφέρομαι για μια ολοκληρωμένη σειρά κρέμα ημέρας και νύχτας και ματιών είμαι ξανθιά με ανοιχτή επιδερμίδα και είμαι ανάμεσα σε la Roche k frezyderm ευχαριστώ πολύ

  Σχολιάστε
  • 12 Ιανουαρίου, 2022, 23:22
   Permalink

   Άννα μου, σίγουρα θα δεις αποτελέσματα και με τις 2 επιλογές!
   Ντίνα

   Σχολιάστε
 • 11 Ιουλίου, 2022, 13:44
  Permalink

  Καλημέρα σας! Χρησιμοποιώ το serum της La Roche Posay εδω και ενα χρόνο περίπου με πολύ καλά αποτελέσματα νομίζω. Ειμαι 44 με πολυ λιπαρό δερμα και ταση ακμής. Νομιζω το serum αυτό εχει περιεκτικότητα σε ρετινολη 0.1. Θα ήθελα να δοκιμάσω κατι πιό ενισχυμένο. Οι καλυντικές κρεμες του φαρμακειου skinceuticals και neostrata με μεγαλύτερη περιεκτικότητα , 0,2-0,3 αν εχω καταλαβει σωστά, είναι πολύ ακριβές(150 ευρω τα 30ml). Υπαρχει καποια άλλη επιλογη?Ευχαριστώ πολύ!

  Σχολιάστε
  • 18 Σεπτεμβρίου, 2022, 12:26
   Permalink

   Καλησπέρα Φανή μου,

   Έχεις δοικιμάσει και την Redermic Retinol της La Roche-Posay; Αν όχι θα πρότεινα να την δοκιμάσεις και αυτή πριν επενδύσεις πολλά λεφτά 🙂

   Ντίνα

   Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.