Περιποίηση Προσώπου: Ο Πιο Πλήρης Οδηγός!

Πώς να φτιάξετε μια ρουτίνα φροντίδας του δέρματός σας;

Το υπέροχο, λαμπερό δέρμα δεν είναι μόνο θέμα DNA. Μπορεί τα γονίδια να παίζουν κι αυτά το ρόλο τους, αλλά οι καθημερινές συνήθειες στην πραγματικότητα έχουν κι αυτές μεγάλο αντίκτυπο σε αυτό που αντικρίζετε στον καθρέφτη. Υπάρχει μια πληθώρα πηλοφοριών τόσο από τις κριτικές διαφόρων προϊόντων που διαβάζετε ή από τις διαφορετικές γνώμες των ειδικών γιατρών που συμβουλεύεστε, που στο τέλος καταλήγετε μπερδεμένοι. Υπάρχουν ‘’παρεξηγήσεις’’ από τον σωστό τρόπο ενυδάτωσης, ως τον κατάλληλο τρόπο προστασίας του εαυτού σας από την ηλιακή ακτινοβολία. Τελικά η φροντίδα της επιδερμίδας του προσώπου είναι μια άκρως προσωπική υπόθεση κι αυτό πρέπει να κρατήσετε στο μυαλό σας για να μην αποσυντονίζεστε από τις άπειρες κι άκαρπες πολλές φορές γνώμες!

Περιεχόμενα

Συμβουλές για την φροντίδα του δέρματος πριν ξεκινήσετε την διαδικασία

Τρία βασικά βήματα

Σκεφτείτε ότι η ρουτίνα φροντίδας του δέρματός σας αποτελείται από τρία κύρια βήματα. Ποια είναι αυτά;

 1. Καθαρισμός Πλύσιμο του προσώπου σας.
 2. ΤόνωσηΕξισορρόπηση του δέρματος.
 3. Ενυδάτωση Απαλότητα του δέρματος.

Ο σκοπός κάθε ρουτίνας περιποίησης του δέρματος είναι να βελτιώσει την όψη της επιδερμίδας του προσώπου σας, ώστε να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επίσης, ο στόχος είναι να καταπολεμήσετε τυχόν προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί,  ή να επικεντρωθείτε σε συγκεκριμένες περιοχές του δέρματος και να τις δουλέψετε. Η ειδικός φροντίδας του δέρματος Kristina Holey, έχει πει πως, ‘’οι ρουτίνες ομορφιάς είναι μια ευκαιρία να παρατηρήσετε αλλαγές στο μέσα σας’’.Καθώς το δέρμα περνώντας τα χρόνια και μεγαλώνοντας χρειάζεται αλλαγές και ‘’δουλειά’’ , το ίδιο συμβαίνει και με τα προϊόντα. Ωστόσο, η ίδια προσθέτει, ‘’δεν πρόκειται για δημιουργία τελειότητας’’. Αφήστε αυτά τα 3 βήματα να γίνουν κάτι σαν καθημερινή τελετουργία, που θα ενισχύσει το δέρμα σας και θα στηρίξει την μέρα σας.

Δώστε χρόνο στο προϊόν σας.

Η δερματολόγος Dr. Rachel Nazarian από το Manhattan, λέει πως ‘’η επιστήμη πίσω από τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας έχει προχωρήσει πολύ, αλλά ακόμα δεν έχει εφευρεθεί η άμεση επιδιόρθωση. Πρέπει να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα για να αποκομίσουμε τα οφέλη. Τα αποτελέσματα θα εμφανιστούν μόνο με συνεπή χρήση’’. Γενικά, βάλτε στο πρόγραμμά σας επιλέξτε και χρησιμοποιείστε ένα προϊόν για πάνω από 6 τουλάχιστον εβδομάδες, 1 με 2 φορές την ημέρα ανελλιπώς για να παρατηρήσετε τις πρώτες διαφορές.

TIP: Όποια προϊόντα φροντίδας κι αν επιλέξετε, εφαρμόστε τα με σειρά προτεραιότητας ξεκινώντας από το πιο λεπτό στην υφή και περνώντας στο πιο παχύρευστό. Για παράδειγμα, καθαριστικό, τόνερ, (αν χρησιμοποιείτε), ορό και στη συνέχεια ενυδατική κρέμα.

Ποια είναι η σωστή σειρά που θα πρέπει να εφαρμόζετε τα προϊόντα σας;

Η σωστή σειρά εφαρμογής προϊόντων περιποίησης

Είτε προτιμάτε ένα απλό πρόγραμμα περιποίησης – ρουτίνας, είτε έχετε χρόνο για μια πλήρη αγωγή 11 βημάτων για την περιποίηση της επιδερμίδας του προσώπου σας, η σειρά που εφαρμόζετε τα προϊόντα ομορφιάς σας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο.

Γιατί; Δεν έχει νόημα να ακολουθείτε μια ρουτίνα φροντίδας του δέρματος, εάν τα προϊόντα δεν έχουν την ευκαιρία να διεισδύουν στο βάθος του.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τους τρόπους, που μπορείτε να εφαρμόζετε τα προϊόντα για να έχουν την μεγαλύτερη δυνατή απόδοση για το δέρμα σας, ποια βήματα μπορείτε να παραλείψετε κ.α.

Τι πρέπει να χρησιμοποιείτε το πρωί;

Η πρωινή φροντίδα του δέρματος αφορά στην πρόληψη και στην προστασία. Το πρόσωπό σας θα εκτεθεί στο εξωτερικό περιβάλλον, οπότε τα απαραίτητα βήματα περιποίησης περιλαμβάνουν την ενυδατική και την αντηλιακή κρέμα.

Βασική πρωινή ρουτίνα περιποίησης προσώπου

 1. Καθαριστικό. Χρησιμοποιείτε για την απομάκρυνση της βρωμιάς και των κατάλοιπων, που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 2. Ενυδατικό. Μπορεί να το χρησιμοποιείτε σε μορφή κρέμας, τζελ, ή βαλσάμου και δουλειά του είναι να ενυδατώνει την επιδερμίδα του προσώπου.
 3. Αντηλιακό. Απαραίτητη η χρήση αντηλιακής κρέμας, πριν βγείτε από το σπίτι για προστασία από την επικίνδυνη για το δέρμα ηλιακή ακτινοβολία.

Βήμα 1: Καθαριστικό με βάση το λάδι

 • Τι είναι αυτό; Τα καθαριστικά διατίθενται σε 2 μορφές. Η πρώτη μορφή έχει ως βάση το νερό και η δεύτερη το λάδι. Το τελευταίο προορίζεται για να διαλύσει τα έλαια, που παράγονται από το δέρμα.
 • Πώς να το χρησιμοποιήσετε; Ορισμένα καθαριστικά με βάση το λάδι, έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τα ‘’μαγικά’’ τους σε βρεγμένη επιδερμίδα, κάποια άλλα αποδίδουν καλύτερα σε στεγνή επιδερμίδα. Διαβάστε τις οδηγίες χρήσης, που αναγράφονται στην συσκευασία κάθε προϊόντος, πριν εφαρμόσετε μια μικρή ποσότητα στο δέρμα σας. Κάντε μασάζ και ξεπλύνετε καλά με νερό πριν στεγνώσετε με μια καθαρή μαλακή πετσέτα.
 • Παραλείψτε αυτό το βήμα, αν… Το καθαριστικό σας περιέχει μόνο λάδι, αντί για μίγμα λαδιού και επιφανειοδραστικών και γαλακτωματοποιητών κι αν έχετε μικτό τύπο επιδερμίδας ή λιπαρό δέρμα για να αποφύγετε την περαιτέρω αύξηση της λιπαρότητας.

Βήμα 2: Καθαριστικό με βάση το νερό

 • Τι είναι αυτό; Τα καθαριστικά αυτά είναι επιφανειοδραστικά. Περιέχουν συστατικά, που επιτρέπουν στο νερό να ξεπλένει την βρωμιά και τον ιδρώτα. Μπορούν επίσης να αφαιρέσουν τις λιπαρές ουσίες, που συσσωρεύονται από ένα καθαριστικό με βάση το λάδι.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε; Κάντε μασάζ σε βρεγμένο δέρμα και ξεπλύνετε με νερό, πριν στεγνώσετε το πρόσωπό σας.

Παραλείψτε αυτό το βήμα, αν… Δεν θέλετε να κάνετε διπλό καθαρισμό ή εάν το καθαριστικό σας με βάση το λάδι περιέχει συστατικά που απομακρύνουν εντελώς τη βρωμιά.

Βήμα 3: Τόνερ ή στυπτικό

 • Τι είναι αυτό; Τα τόνερ έχουν σχεδιαστεί για να αναζωογονούν την επιδερμίδα μέσω της ενυδάτωσης και να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και τις ακαθαρσίες, που έχουν απομείνει μετά τον καθαρισμό. Το στυπτικό είναι ένα προϊόν με βάση το αλκοόλ, που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της περίσσειας λιπαρότητας.
 • Πώς να το χρησιμοποιήσετε; Αμέσως μετά τον καθαρισμό του προσώπου, εφαρμόστε τα είτε απευθείας πάνω στο δέρμα σας, είτε με την βοήθεια ενός βαμβακιού. Απλώστε το τόνερ σε όλο το πρόσωπο με κίνηση προς τα έξω.
 • Παραλείψτε αυτό το βήμα, αν… Έχετε ξηρό τύπο επιδερμίδας.

Βήμα 4: Αντιοξειδωτικός ορός (serum)

 • Τι είναι αυτό; Οι οροί – serums, περιέχουν υψηλή συγκέντρωση σε κάποια συστατικά. Ένα αντιοξειδωτικό προϊόν θα προστατεύσει το δέρμα σας από τις βλάβες που προκλήθηκαν από ασταθή μόρια, τις ελεύθερες δηλαδή ρίζες. Οι βιταμίνες C και E,είναι κοινά αντιοξειδωτικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για την βελτίωση της υφής και της σφριγηλότητας του δέρματος. Κάποιοι αντιοξειδωτικοί οροί περιέχουν καφεΐνη, πράσινο τσάι, ρεσβερατρόλη.
 • Πώς να το χρησιμοποιείτε; Εφαρμόστε κάνοντας με τα δάχτυλά σας ελαφρά χτυπηματάκια στο πρόσωπο και στο λαιμό σας.

Βήμα 5: Θεραπεία σκοτεινού σημείου

 • Τι είναι αυτό; Εάν έχετε μαύρο στίγμα ή κηλίδα στο πρόσωπο, αναζητήστε αρχικά ένα αντιφλεγμονώδες προϊόν για να το αφαιρέσετε. Στη συνέχεια επιλέξτε μια θεραπεία ξήρανσης για να καθαρίσετε τα υπόλοιπα.Ό,τι βρίσκεται κάτω από το δέρμα κατατάσσεται στην κατηγορία της κύστης και έχει ανάγκη ένα προϊόν, που στοχεύει στην αντιμετώπιση της εσωτερικής μόλυνσης.
 • Πώς να το χρησιμοποιείτε;  Αφαιρέστε αρχικά με ένα βαμβάκι τυχόν υπολείμματα από άλλα προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα από το προϊόν κι αφήστε να στεγνώσει.
 • Παραλείψτε αυτό το βήμα, αν… Δεν έχετε κηλίδες ή θέλετε να αφήσετε την φύση να ακολουθήσει την πορεία της.

Βήμα 6: Κρέμα ματιών

 • Τι είναι αυτό; Το δέρμα γύρω και κάτω από τα μάτια τείνει να είναι λεπτότερο και πολύ πιο ευαίσθητο. Είναι επίσης επιρρεπές σε σημάδια γήρανσης, όπως είναι οι λεπτές χαρακτηριστικές γραμμές, οι μαύροι κύκλοι και τα πρηξίματα. Μια καλή κρέμα ματιών μπορεί να γεμίσει, να φωτίσει και να ενισχύσει την περιοχή, χωρίς αυτό να σημαίνει αυτόματα ότι μπορεί να εξαλείψει εντελώς τις ατέλειες.
 • Πώς να το χρησιμοποιήσετε; Βάλτε στο δάχτυλό σας μικρή ποσότητα από την κρέμα και κάντε με ελαφρά χτυπήματα επάλειψη γύρω από την περιοχή των ματιών.
 • Παραλείψτε αυτό το βήμα, αν… Η ενυδατική κρέμα και ο ορός σας περιέχουν μια αποτελεσματική φόρμουλα, είναι χωρίς αρώματα και θεωρούνται κατάλληλα κι ασφαλή προϊόντα για την πολύ ευαίσθητη περιοχή των ματιών.

Βήμα 7: Ελαφρύ λάδι προσώπου

 • Τι είναι αυτό; Όσο πιο ελαφρύ είναι το προϊόν, τόσο νωρίτερα θα πρέπει και να εφαρμόζεται. Τα εύκολα απορροφήσιμα λάδια είναι ελαφρά και άρα καλό είναι να προηγούνται της ενυδατικής κρέμας. Είναι ιδιαιτέρως πολύτιμα και χρήσιμα στην περίπτωση που η επιδερμίδα σας εμφανίζει σημάδια ξηρότητας, ανομοιομορφίας κι αφυδάτωσης.
 • Πώς να το χρησιμοποιήσετε; Βάλτε μερικές σταγόνες από το λάδι στα δάχτυλά σας. Τρίψτε τα δάχτυλα μεταξύ τους απαλά για να ζεσταθεί το έλαιο. Εφαρμόστε το στο πρόσωπό σας επιχειρώντας ήπια χτυπηματάκια.
 • Παραλείψτε αυτό το βήμα, αν… Προτιμάτε κάτι που να είναι πιο πολύ για συντήρηση. Γιατί η αλήθεια είναι πως τις πιο πολλές φορές θα πρέπει να δοκιμάστε διάφορα έλαια και να χρειαστεί να αφιερώσετε αρκετό χρόνο, για να καταλήξετε σε αυτό που ταιριάζει στην δική σας επιδερμίδα.

Βήμα 8: Προϊόν ενυδάτωσης

 • Τι είναι αυτό; Το ενυδατικό θα καταπραΰνει και θα μαλακώσει το δέρμα. Όσοι έχουν ξηρό τύπο επιδερμίδας καλό είναι να επιλέγουν ενυδατικό σε μορφή κρέμας ή βάλσαμου. Οι πιο παχύρευστες κρέμες αποδίδουν καλύτερα σε κανονικό ή μικτό δέρμα. Τα ενυδατικά σε μορφή υγρού ή τζελ ταιριάζουν καλύτερα στους λιπαρούς τύπους επιδερμίδας. Τα αποτελεσματικά συστατικά που περιέχουν αυτά τα προϊόντα είναι τα πεπτίδια, η γλυκερίνη, τα αντιοξειδωτικά και τα λεγόμενα ceramides.
 • Πώς να το χρησιμοποιήσετε; Βάλτε στα χέρια σας μια ποσότητα από το προϊόν, λίγο μεγαλύτερη από το μέγεθος ενός μπιζελιού. Τρίψτε απαλά μεταξύ τους τα χέρια σας για να αποκτήσει το προϊόν θερμότητα. Εφαρμόστε πρώτα στα μάγουλα, μετά στο υπόλοιπο πρόσωπο, κάνοντας ανοδικές κινήσεις.
 • Παραλείψτε αυτό το βήμα, αν… Ο ορός ή το τόνερ σας, σάς δίνει ήδη πολύ υγρασία. Αυτό ισχύει κυρίως για όσους έχουν λιπαρό δέρμα.

Βήμα 9: Βαρύ λάδι προσώπου

 • Τι είναι αυτό; Τα λάδια που χρειάζονται αρκετό χρόνο για να απορροφηθούν ή είναι παχύρευστα κατατάσσονται αυτομάτως στην βαριά κατηγορία. Ενδείκνυνται για τις ξηρές επιδερμίδες. Θα πρέπει να εφαρμόζονται μετά από την χρήση της ενυδατικής κρέμας για να ‘’κλειδώσουν’’ όλα τα πολύτιμα συστατικά τους στο δέρμα.
 • Πώς να το χρησιμοποιήσετε; Ακολουθήστε ακριβώς την ίδια διαδικασία, που έχουμε προτείνει πιο πάνω για το ελαφρύ λάδι.
 • Παραλείψτε αυτό το βήμα, αν… Δεν θέλετε να διατρέξετε τον κίνδυνο απόφραξης των πόρων σας. Το κλειδί κι εδώ είναι οι δοκιμές διάφορων ελαίων, μέχρι να κατασταλάξετε σε αυτό που σας ταιριάζει.

Βήμα 10: Αντηλιακή προστασία

 • Τι είναι αυτό; Το τελευταίο και πιο καθοριστικό βήμα της καθημερινής ρουτίνας φροντίδας της επιδερμίδας του προσώπου σας το πρωί είναι η αντηλιακή κρέμα.  Όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των πιθανοτήτων καρκίνου του δέρματος, αλλά μπορεί ακόμα να καταπολεμήσει τα σημάδια γήρανσης. Η Αμερικανική εταιρία καρκίνου συνιστά να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με SPF 30 κι ακόμα υψηλότερο.
 • Πώς να το χρησιμοποιήσετε; Εφαρμόστε σε όλη την επιφάνεια του προσώπου σας, κάνοντας μασάζ. Φορέστε πάντα την αντηλιακή σας κρέμα 15 με 30 λεπτά, πριν βγείτε έξω. Μην εφαρμόζετε ποτέ προϊόντα περιποίησης του δέρματος πάνω από αυτήν, γιατί μπορεί να αραιώσουν την σύνθεση της και να χάσει τη δραστικότητά της.

Βήμα 11: Foundation ή βάση μακιγιάζ.

 • Τι είναι αυτό; Εάν θέλετε να φορέσετε μακιγιάζ, μην ξεχνάτε το στρώμα βάσης, που θα σας χαρίσει μια ομοιόμορφη και απαλή επιδερμίδα. Προτιμήστε βάση make up, που διατίθεται σε μορφή κρέμας, υγρού ή powder ή ελαφριάς ενυδατικής κρέμας με χρώμα ή μια κρέμα ΒΒ.
 • Πώς να το χρησιμοποιήσετε; Χρησιμοποιήστε ένα σφουγγαράκι ή βούρτσα για να εφαρμόσετε την βάση. Ξεκινήστε από το κέντρο του προσώπου και συνεχίστε με κινήσεις προς τα έξω. Μπορείτε να χρησιμοποιήστε ένα υγρό σφουγγάρι για να απλωθεί το προϊόν σωστά στις άκρες.
 • Παραλείψτε αυτό το βήμα, αν… Προτιμάτε να είστε εντελώς φυσικές, χωρίς make up.

Τι πρέπει να χρησιμοποιείτε το βράδυ;

Επικεντρωθείτε στην επανόρθωση των ζημιών, που υπέστη το πρόσωπό σας κατά τη διάρκεια της μέρας με πιο παχύρευστα προϊόντα κατά την περιποίηση της επιδερμίδας σας τη νύχτα. Αυτή είναι και η πιο κατάλληλη ώρα να χρησιμοποιήσετε και προϊόντα που κάνουν την επιδερμίδα ευαίσθητη στο φως του ήλιου, συμπεριλαμβανομένων και των φυσικών απολεπιστικών και χημικών peeling.

Βασική βραδινή ρουτίνα περιποίησης προσώπου

 1. Αφαιρετικό του μακιγιάζ. Υπάρχουν προϊόντα που αφαιρούν το μακιγιάζ, ακόμη και τα υπολείμματα του, που δεν μπορείτε να δείτε.
 2. Καθαριστικό. Το καθαριστικό θα σας απαλλάξει από τυχόν εναπομείνασες ακαθαρσίες και βρωμιές.
 3. Θεραπεία στιγμάτων. Τα μαύρα στίγματα και οι σκουρόχρωμες κηλίδες, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τη νύχτα με αντιφλεγμονώδη και προϊόντα ξήρανσης.
 4. Κρέμα νυκτός ή μάσκα ύπνου. Η κρέμα νυκτός είναι πιο πλούσια σε συστατικά ενυδατική κρέμα, που βοηθά στην ανάπλαση, αναζωογόνηση και επιδιόρθωση του δέρματος.

Βήμα 1: Αφαίρεση μακιγιάζ με βάση το λάδι

 • Τι είναι αυτό; Εκτός από τη διάλυση των φυσικών ελαίων, που παράγονται στο δέρμα, ένα καθαριστικό με βάση το λάδι μπορεί να διαλύσει τα λιπαρά συστατικά που είναι κρυμμένα στα προϊόντα μακιγιάζ.
 • Πώς να το χρησιμοποιήσετε; Ακολουθήστε τις συγκεκριμένες οδηγίες του κάθε προϊόντος. Εμείς θα σας συμβουλεύαμε να εφαρμόσετε το προϊόν της αφαίρεσης του μακιγιάζ σε βρεγμένο ή στεγνό δέρμα αναλόγως. Μόλις το απλώσετε στην επιδερμίδα σας, κάντε ένα ελαφρύ μασάζ, έως ότου το δέρμα είναι καθαρό και ξεπλύνετε με νερό.
 • Παραλείψτε αυτό το βήμα, αν… Δεν χρησιμοποιείτε στην καθημερινότητά σας μακιγιάζ, έχετε λιπαρό δέρμα ή προτιμάτε κάποιο άλλο προϊόν, που έχει ως βάση το νερό.

Βήμα 2: Καθαριστικό με βάση το νερό

 • Τι είναι αυτό; Τα καθαριστικά με βάση το νερό, αντιδρούν με το μακιγιάζ και τις ακαθαρσίες του δέρματος με τρόπο που επιτρέπει σε όλα αυτά να ξεπλένονται με το νερό.
 • Πώς να το χρησιμοποιήσετε; Ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης. Συνήθως το εφαρμόζετε σε βρεγμένο δέρμα, κάνετε μασάζ και ξεπλένετε.
 • Παραλείψτε αυτό το βήμα, αν… Ο διπλός καθαρισμός για κάποιον λόγο δεν σας ταιριάζει.

Βήμα 3: Απολεπιστική μάσκα ή πηλός

 • Τι είναι αυτό; Η απολέπιση αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και αποσυμφορίζει τους πόρους. Οι μάσκες αργίλου είναι οι κατάλληλες για να ‘’ξεκλειδώνουν’’ τους πόρους. Μπορούν επίσης να απορροφούν το υπερβολικό λάδι. Οι μάσκες αυτές έχουν πιο επιτυχή δράση, όταν εφαρμόζονται την νύχτα για καλύτερη απομάκρυνση των ακαθαρσιών και των ρύπων, βοηθώντας το δέρμα να απορροφήσει καλύτερα και τα άλλα προϊόντα.
 • Πώς να το χρησιμοποιήσετε; Εφαρμόστε την μάσκα από πηλό σε όλο το πρόσωπο ή σε συγκεκριμένες μόνο προβληματικές περιοχές, 1 ή 2 φορές την εβδομάδα. Αφήστε την να δράσει στο προτεινόμενο χρόνο, ξεπλύνετε το πρόσωπό σας με ζεστό νερό και στεγνώστε.Τα απολεπιστικά προϊόντα έχουν διαφορετικές μεθόδους χρήσης, γι’ αυτό ακολουθείτε κάθε φορά τις οδηγίες του εκάστοτε προϊόντος.
 • Παραλέιψτε αυτό το βήμα, αν… Το δέρμα σας είναι ήδη ερεθισμένο ή εξαιρετικά ευαίσθητο.

Βήμα 4: Ενυδατικό ή τόνερ

 • Τι είναι αυτό; Με την ενυδατική κρέμα ή το τόνερκλείνει και ο κύκλος της ρουτίνας νυχτερινού καθαρισμού. Αναζητήστε προϊόντα, που να περιέχουν συστατικά, όπως το γαλακτικό οξύ, την γλυκερίνη και το υαλουρονικό οξύ, για να δώσετε πραγματικά στην επιδερμίδα σας μια ώθηση υγρασίας κι ‘’αναγέννησης’’.
 • Πώς να το χρησιμοποιήσετε; Εφαρμόστε τα προϊόντα στο πρόσωπό σας με την βοήθεια ενός βαμβακιού.

Βήμα 5: Θεραπεία με οξέα

 • Τι είναι αυτό; Ίσως σας ακούγεται περίεργο να χρησιμοποιήσετε οξέα στο πρόσωπό σας, αλλά αυτή η θεραπεία μπορεί να ενθαρρύνει την αλλαγή των κυττάρων και να κάνει θαύματα! Οι αρχάριοι μάλλον θα πρέπει να ξεκινήσουν με το γλυκολικό οξύ. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν το σαλικυλικό οξύ και το ενυδατικό υαλουρονικό οξύ. Με την πάροδο του χρόνου θα πρέπει να παρατηρήσετε μια πιο λαμπερή κι ομοιόμορφη επιδερμίδα.
 • Πώς να το χρησιμοποιήσετε; Ξεκινήστε την εφαρμογή την πρώτη εβδομάδα, κάνοντας χρήση κάθε βράδυ. Κάντε μια δοκιμή επιθέματος σε ένα σημείο του δέρματος, τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την πρώτη χρήση. Προσθέστε μερικές σταγόνες του διαλύματος σε ένα βαμβάκι κι απλώστε το σε όλο το πρόσωπο.Φροντίστε να αποφεύγετε την περιοχή των ματιών.
 • Παραλείψτε αυτό το βήμα, αν… Έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα ή αντιμετωπίζετε μια αντίδραση ή αλλεργία σε ένα συγκεκριμένο οξύ.

Βήμα 6: Οροί κι αιθέρια έλαια

 • Τι είναι αυτό; Οι οροί προσφέρουν ισχυρά συστατικά απευθείας στο δέρμα. Ένα αιθέριο έλαιο είναι απλώς μια υποβαθμισμένη έκδοση. Η βιταμίνη Ε, είναι ιδανική για ξηρό δέρμα. Τα αντιοξειδωτικά, όπως το εκχύλισμα του πράσινου τσαγιού μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε θαμπές επιδερμίδες. Εάν η επιδερμίδα σας είναι επιρρεπής σε ‘’σκασίματα’’ , δοκιμάστε ρετινόλη ή βιταμίνη C.
 • Πώς να το χρησιμοποιήσετε; Αρχικά 24ώρες πριν χρησιμοποιήσετε τον νέο ορό ή το αιθέριο έλαιο, πραγματοποιήστε μια δοκιμή επιθέματος. Εάν το δέρμα σας δεν έχει κάποια κακή αντίδραση, βάλτε μια ποσότητα του προϊόντος στο χέρι σας και πιέστε πάνω στο δέρμα σας. Μπορείτε να εφαρμόσετε στρώσεις από πολλά προϊόντα. Απλά να έχετε στο νου σας, πως καλό είναι να εφαρμόσετε πρώτα αυτά που έχουν ως βάση τους το νερό και μετά αυτά που έχουν ως βάση το λάδι. Περιμένετε περίπου 30 δευτερόλεπτα μεταξύ της χρήσης των προϊόντων.

Βήμα 7: Θεραπεία σκουρόχρωμων σημείων

 • Τι είναι αυτό; Τα αντιφλεγμονώδη προϊόντα, προορίζονται για τις καφέ και μαύρες κηλίδες. Ακολουθήστε μια θεραπεία κατά των σκοτεινών σημείων. Τα προϊόντα που στεγνώνουν είναι ιδανικά για νυχτερινή χρήση.
 • Πώς να το χρησιμοποιήσετε; Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει πολύ καλά την επιδερμίδα σας. Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα από το προϊόν σας στο πρόσωπο κι αφήστε το να στεγνώσει.
 • Παραλείψτε αυτό το βήμα, αν… Δεν σας απασχολούν οι κηλίδες και τα σκουρόχρωμα στίγματα.

Βήμα 8: Ενυδατικός ορός ή μάσκα

 • Τι είναι αυτό; Υπάρχουν κάποια προϊόντα, που μπορεί να φράζουν τους πόρους, αλλά οι ενυδατικοί οροί και οι μάσκες σίγουρα δεν ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Ίσα ίσα τέτοια προϊόντα έχουν την ικανότητα να χαρίζουν την απαιτουμένη και πραγματική υγρασία, που έχει ανάγκη η επιδερμίδα. Εκτός των άλλων είναι ιδανικά για ξηρούς τύπους δέρματος.
 • Πώς να το χρησιμοποιήσετε; Αυτές οι μάσκες διατίθενται στην αγορά σε διάφορες μορφές. Κάποιες είναι σε μορφή ορού, κάποιες άλλες είναι μάσκες φύλλων, Κορεάτικου στυλ. Μερικές είναι σχεδιασμένες για να μένουν στην επιδερμίδα σε όλη τη διάρκεια της νύχτας. Εσείς, απλά ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης, που θα βρείτε στη συσκευασία τους.

Βήμα 9: Κρέμα ματιών

 • Τι είναι αυτό; Μια πλούσια σε συστατικά νυχτερινή κρέμα ματιών, μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στη βελτίωση των προβλημάτων που σχετίζονται με τα σημάδια πρόωρης γήρανσης και με τις λεπτές γραμμές. Προτιμήστε κρέμες ματιών με υψηλή συγκέντρωση πεπτιδίων κι αντιοξειδωτικών, για να διώξετε άμεσα τα σημάδια της κούρασης.
 • Πώς να το χρησιμοποιήσετε; Απλώστε μια μικρή ποσότητα κρέμας γύρω από την περιοχή των ματιών σας, χτυπώντας απαλά την περιοχή με τα δάχτυλά σας.
 • Παραλείψτε αυτό το βήμα, αν… Η ενυδατική κρέμα ή ο ορός σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αποτελεσματικό τρόπο και με ασφάλεια στην πολύ ευαίσθητη περιοχή των ματιών.

Βήμα 10: Λάδι προσώπου

 • Τι είναι αυτό; Ένα νυχτερινό λάδι προσώπου είναι ιδανικό για ξηρά, ταλαιπωρημένα κι αφυδατωμένα δέρματα. Η  καταλληλότερη ώρα για την εφαρμογή παχύτερων ελαίων είναι η βραδινή.
 • Πώς να το χρησιμοποιήσετε; Εφαρμόστε μερικές σταγόνες ελαίου στην επιδερμίδα σας. Βεβαιωθείτε ότι κανένα άλλο προϊόν δεν θα εφαρμοστεί από πάνω για ακόμα πιο επιτυχημένα αποτελέσματα.

Βήμα 11: Κρέμα νύχτας ή μάσκα ύπνου

 • Τι είναι αυτό; Η κρέμα νυκτός είναι το τελευταίο βήμα της νυχτερινής ρουτίνας φροντίδας του προσώπου, που όμως ίσως και να είναι πολύ χρήσιμο. Ενώ οι κρέμες μέρας έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν το δέρμα, οι πλούσιες ενυδατικές κρέμες νύχτας έχουν σχεδιαστεί για την αναζωογόνηση των κυττάρων. Από την άλλη πλευρά οι μάσκες ύπνου ‘’σφραγίζουν’’ όλες τις ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων, που έχετε ήδη χρησιμοποιήσει και περιέχουν ήπια ενυδατικά συστατικά για να διατηρούνται σε όλη τη διάρκεια της νύχτας.
 • Πώς να το χρησιμοποιήσετε; Απλώστε μια μικρή ποσότητα του προϊόντος στα χέρια σας και κατανείμετε την ομοιόμορφα στο πρόσωπό σας.
 • Παραλείψτε αυτό το βήμα, αν… Το δέρμα σας λάμπει και είναι στα καλύτερα του!

Τώρα γνωρίζετε πώς να εφαρμόζετε τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος στη σωστή σειρά!

Είναι υποχρεωτικά όλα τα παραπάνω βήματα για την περιποίησης προσώπου;

Η καθημερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας του προσώπου σας δεν είναι υποχρεωτικό να περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω βήματα, που εμείς σας προτείναμε. Επομένως μην αισθάνεστε πιεσμένοι, ότι απαραίτητα πρέπει να βάλετε όλες τις πιο πάνω προτάσεις στην καθημερινότητά σας.

Για κάποιους ένας καλός κανόνας είναι να εφαρμόζετε τα προϊόντα με σειρά προτεραιότητας ξεκινώντας από το πιο λεπτό στην υφή και καταλήγοντας στο πιο παχύρευστό.

Το πιο ουσιαστικό είναι να βρείτε εσείς οι ίδιοι μια ρουτίνα φροντίδας του δέρματος με βάση τις δικές σας ανάγκες, μια ρουτίνα που θα μπορείτε να την ακολουθείτε πρωί – βράδυ χωρίς άγχος και πίεση και που θα λειτουργεί σε εσάς ατομικά καλύτερα.

Είτε πρόκειται να ακολουθήσετε όλο το προτεινόμενο  ‘’πακέτο’’ φροντίδας του προσώπου σας, είτε επιλέξετε ένα πιο απλοποιημένο τελετουργικό, πειραματιστείτε και το βασικότερο, διασκεδάστε το!

Πώς να φροντίσετε την επιδερμίδα σας σε κάθε ηλικία;

Φροντίδα της επιδερμίδας σε κάθε ηλικία

Η φροντίδα της υγείας της επιδερμίδας είναι πολύ σημαντική σε οποιαδήποτε δεκαετία της ζωής σας κι αν βρίσκεστε. Το δέρμα αλλάζει συνεχώς. Ειδικά το δέρμα των γυναικών, αφού είναι αυτές που υπόκεινται πιο πολλές ορμονικές διαταραχές σε σχέση με το αντρικό φύλο. Για τον λόγο αυτό, θυμηθείτε, πως είναι άκρως απαραίτητο κι αναγκαίο να ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα φροντίδας της επιδερμίδας σας σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεστε και σε κάθε στάδιο της ζωής σας. Υπάρχουν μερικές ‘’προφυλάξεις’’ που κρίνονται ζωτικής σημασίας σε κάθε στάδιο ηλικίας. Ας δούμε πιο κάτω κάθε δεκαετία χωριστά…

Περιποίηση προσώπου στα 20

Στα 20… Η πρόληψη είναι το κλειδί!

Στην ηλικία των 20 ετών, το δέρμα βρίσκεται στο αποκορύφωμά του, όσον αφορά στην παραγωγή κολλαγόνου κι άλλων ουσιωδών ουσιών, που σχετίζονται με την ελαστικότητα και την ενυδάτωσή του. Στην ηλικία των 20, δεν απαιτούνται ιδιαίτερα κόλπα και η χρήση πολλών προϊόντων φροντίδας για να διατηρηθεί η εμφάνιση λαμπερή και νεανική. Παρόλα αυτά εξαιτίας κάποιων ορμονικών διαταραχών – αλλαγών, η υπερβολική λιπαρότητα, οι διογκωμένοι πόροι και το πρόβλημα της δερματικής ακμής είναι κοινά παράπονα.

Σε αυτήν την ηλικία το καθημερινό πρόγραμμα θα λέγαμε για ένα υγιές δέρμα, είναι να πλένετε το πρόσωπό σας 2 φορές την ημέρα, χρησιμοποιώντας στυπτικά σαπούνια, που να περιέχουν συστατικά, όπως καλέντουλα, χαμομήλι, ή φουντουκιά για βαθύ καθαρισμό και ανανέωση της επιδερμίδας. Επενδύστε σε oil – free ενυδατικές κρέμες και προϊόντα με βασικά συστατικά τα σαλικυλικό οξύ, που επιτυγχάνει ήπια απολέπιση στην επιφάνεια της επιδερμίδας κι εμποδίζει την φραγή των πόρων.

Ίσως φαντάζει νωρίς, αλλά αυτή είναι η καταλληλότερη δεκαετία της ζωής σας για να αρχίσετε να παίρνετε προφυλάξεις για την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Η προστασία από τον ήλιο, ο απαλός καθαρισμός και η ενυδάτωση με μη επιθετικά προϊόντα και με προϊόντα που δεν περιέχουν αλκοόλ αποτελούν τα πιο σημαντικά βήματα.

Επίσης, πάντα να αφαιρείτε το μακιγιάζ σας πριν πάτε για ύπνο. Μην θεωρείτε υποδεέστερο αυτό το βήμα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο αυτό θα κάνει την διαφορά στο μέλλον, όσον αφορά την ποιότητα του δέρματός σας.

Προτεινόμενο προϊόν: Apivita – Aqua Beelicious Oil-Free Hydrating Gel-Cream

Περιποίηση προσώπου στα 20 με την Apivita Aqua Beelicious Oil-Free Hydrating Gel-Cream

Περιποίηση προσώπου στα 30

Στα 30… Εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια γήρανσης!

Στην ηλικία των 30 ετών, μπορείτε ήδη να διακρίνετε τα πρώτα σημάδια γήρανσης. Αλλαγές εμφανίζονται σχετικά με τα επίπεδα ενυδάτωσης της επιδερμίδας και την μείωση της παραγωγής κολλαγόνου κι ελαστίνης. Επίσης παρατηρούμε την εμφάνιση των πρώτων λεπτών χαρακτηριστικών γραμμών έκφρασης και ρυτίδων κάτω από την περιοχή των ματιών.

Ο καθαρισμός του δέρματος εξακολουθεί και παραμένει απαραίτητος, μόνο που τώρα ήρθε η ώρα να αφήσετε στην άκρη τα πολύ στυπτικά προϊόντα και να συμπεριλάβετε περισσότερες ενυδατικές φόρμουλες στην καθημερινή ρουτίνα φροντίδας. Τα καθαριστικά γάλακτος είναι υπέροχα για την γενιά των τριαντάρηδων, επειδή απομακρύνουν τις ακαθαρσίες, χωρίς να στεγνώνουν και να αφήνουν ξηρότητα στο δέρμα. Η ενυδάτωση θα πρέπει να εφαρμόζεται μέχρι και την περιοχή του ντεκολτέ.

Η ηλιακή προστασία και η καλή ενυδάτωση, αποτρέπουν τα επιφανειακά σημάδια και διατηρούν το δέρμα φρέσκο, φωτεινό και λαμπερό. Ήρθε η ώρα να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε συγκεκριμένες αντιγηραντικές κρέμες, φροντίζοντας την θρέψη του δέρματός σας. Επενδύστε σε προϊόντα που ανανεώνουν τα κύτταρα και διεγείρουν την παραγωγή του πολύτιμου κολλαγόνου. Υπάρχει το ενδεχόμενο σε αυτό το στάδιο ζωής να κάνουν την εμφάνισή τους μικρές σκούρες κηλίδες από τον ήλιο και ουλές ακμής στο πρόσωπο, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με ειδική φαρμακευτική αγωγή, λέιζερ, ή απολέπιση.

Προτεινόμενο προϊόν: Frezyderm – Moisturizing Plus Cream

Περιποίηση προσώπου στα 30 με 	 Frezyderm Moisturizing Plus Cream

Περιποίηση προσώπου στα 40

Στα 40… Ανακτήστε την ομαλότητα και απαλότητα του δέρματός σας!

Στην ηλικία των 40 ετών, με την προσέγγιση της εμμηνόπαυσης εμφανίζονται πολλές αλλαγές στο δέρμα. Ο κύκλος των κυττάρων επιβραδύνεται, τα επίπεδα της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων μειώνονται σημαντικά κι όλα αυτά έχουν επιπτώσεις στο δέρμα. Η επιδερμίδα αφυδατώνεται, δείχνει κουρασμένη, χάνει την ζωτικότητα, την νεανικότητα και την ελαστικότητά της.

Διανύοντας την τέταρτη δεκαετία της ζωής σας, στη φάση αυτή θα πρέπει ο καθαρισμός του προσώπου να γίνεται με λιγότερο σκληρά κι επιθετικά προϊόντα, προκειμένου να διατηρηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η ενυδάτωση της επιδερμίδας. Στο στάδιο αυτό οι κηλίδες, οι ρυτίδες και οι χαρακτηριστικές γραμμές γίνονται πιο εμφανείς, οπότε επενδύστε, προς το συμφέρον της επιδερμίδας σας στην εφαρμογή των κρεμών γεμίσματος – πλήρωσης. Επενδύστε, επίσης σε αντιοξειδωτικά και οξέα για την προώθηση της αποκατάστασης και της θρέψης του δέρματος. Όπως και σε όλες τις άλλες τις ηλιακές φάσεις είναι απαραίτητη η προστασία της επιδερμίδας από τις ακτίνες του ήλιου. Φυσικά, θα ήταν καλό να επενδύσετε και σε μια αντιρυτιδική κρέμα ματιών κατάλληλη για ηλικίες 40+.

Για να δώσετε παράταση στο χρόνο ζωής των κυττάρων και να τα ανανεώσετε αξίζει να επενδύσετε σε εβδομαδιαία scrubs. Η απολέπιση αφήνει το δέρμα απαλό, ελαφρύ κι απαλλαγμένο από τα νεκρά κύτταρα. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνετε ένα δώρο στον εαυτό σας και να ξεκινήσετε μασάζ προσώπου. Βοηθούν στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, στην μείωση του πρηξίματος και στην τόνωση του λεμφικού συστήματος.

Προτεινόμενο προϊόν: Apivita – Wine Elixit Light Texture

Περιποίηση προσώπου στα 40 με την Apivita - Wine Elixit Light Texture

Περιποίηση προσώπου στα 50

Στα 50… και μετά από τα 50… Σύσφιξη και ανύψωση!

Στην ηλικία των 50, οι βλάβες του δέρματος που προκαλούνται από τον ήλιο, την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις κακές συνήθειες είναι πιο εμφανείς, λόγω της γήρανσης. Τα επίπεδα των ορμονών μειώνονται ακόμη περισσότερο και η επιδερμίδα γίνεται εύθραυστη και ξηρή. Οι ορμονικές διακυμάνσεις της εμμηνόπαυσης συνοδεύονται με επιπτώσεις στο δέρμα, όπως είναι η αφυδάτωση, ο υπερχρωματισμός, οι ευαισθησίες και η μειωμένη ελαστικότητα.

Σε αυτό το στάδιο σημαντικό ρόλο παίζει το πώς είχατε συμπεριφερθεί στο δέρμα σας τα προηγούμενα χρόνια. Διανύοντας την πέμπτη δεκαετία της ζωής σας επιλέξτε να χρησιμοποιείτε ενυδατικά πλούσια σε λιπίδια και ειδικά προϊόντα για ώριμα δέρματα. Θα χρειαστεί, επίσης να αυξήσετε τα μέτρα προστασίας από τον ήλιο, χρησιμοποιώντας προϊόντα με υψηλότερο SPF. Επενδύστε σε κρέμες που να περιέχουν βιταμίνες A, C, και Ε, οι οποίες ενισχύουν την ενυδάτωση και προσθέστε στο πρόγραμμά σας συστατικά ενεργά, όπως το Ribose και το κιτρικό οξύ, που βοηθούν την αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος. Επενδύστε σε μια κρέμα ματιών, που θα περιέχει συστατικά, όπως κολλαγόνο και πολυφαινόλες. Οι ενυδατικές κρέμες θα πρέπει να είναι σε μορφή κρέμας ή έστω σε μορφή κρεμώδους λοσιόν και κατά προτίμηση να σχετίζονται με ουσίες που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες, όπως αντιοξειδωτικά και παράγοντες- μέσα σύσφιξης κι ανόρθωσης.

Προτεινόμενο προϊόν: Vichy – Liftactiv Collagen Specialist

Περιποίηση προσώπου στα 50 με Vichy Liftactiv Collagen Specialist

Πότε να χρησιμοποιείτε μαντηλάκια, mists, μάσκες κι εργαλεία;

Πότε να χρησιμοποιείτε μάσκες προσωπου

Ας δούμε τώρα τι γίνεται, με όλα εκείνα τα προαιρετικά πρόσθετα, όπως είναι τα μαντηλάκια, τα αρωματισμένα νερά χωρίς αλκοόλ, γνωστά ως mists, τις μάσκες και τα εργαλεία; Πού και πότε ταιριάζουν να χρησιμοποιηθούν;

 • Μαντηλάκια προσώπου. Αποθηκεύστε τα κι έχετε τα πάντα μαζί σας σε περιπτώσεις που είστε εν κινήσει και δεν υπάρχει η δυνατότητα να πλύνετε κανονικά στο νιπτήρα το πρόσωπό σας. Οι περιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι μετά το γυμναστήριο ή κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με αεροπλάνο.
 • Mist προσώπου. Μπορούν να εφαρμοστούν είτε από πάνω ή από κάτω από τα ενυδατικά σας και το μακιγιάζ. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που έχετε δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε τα δροσερά αυτά αρωματισμένα νερά χωρίς αλκοόλ για φρέσκια επιδερμίδα.
 • Μάσκες προσώπου. Κάποιες από αυτές έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να μένουν στο πρόσωπο. Μερικές άλλες χρησιμοποιούνται ως έξης: Να εφαρμόζονται σε καθαρή και πρόσφατα απολεπισμένη επιδερμίδα και στη συνέχεια να ξεπλένονται με νερό. Εσείς μετά μπορείτε να συνεχίζετε κανονικά με τα υπόλοιπα βήματα ρουτίνας φροντίδας του προσώπου σας.
 • Θεραπείες Microcurrent. Οι θεραπείες με μικρορεύματα απαιτούν ένα γενναιόδωρο στρώμα αγώγιγου τζελ ή αλόης βέρα. Οι πιο πολλοί και ειδικά αυτοί που είναι επιρρεπείς στην ακμή  προτιμούν να ξεπλύνουν το πρόσωπό τους μετά από αυτήν την θεραπεία. Η διαδικασία είναι η εξής: Αρχικά γίνεται ένας ελαφρύς καθαρισμός πριν την θεραπεία με τα μικρορεύματα. Όταν τελειώσει  η θεραπεία χρησιμοποιείτε ένα αφρώδες καθαριστικό και συνεχίζετε με το υπόλοιπο της περιποίησης.
 • Microneedling – Μικροβελονισμός. Μια μεσοθεραπεία κολλανογένεσης με μικροβελόνες, που γίνεται πάνω σε καθαρό και γυμνό δέρμα. Δεδομένου ότι η δουλειά που κάνει είναι να αυξάνει την απορρόφηση των τοπικών προϊόντων, συστατικά, όπως οξέα, ρετινοειδή και βλέννη σαλιγκαριού, πρέπει να αποφεύγονται μετά τη χρήση της βελόνας. Προτείνουμε να εφαρμόσετε ορό υαλουρονικού οξέος υψηλού μοριακού βάρους και να πραγματοποιείτε τις θεραπείες την νύχτα, έτσι ώστε η επιδερμίδα να έχει το χρόνο της να ανακάμψει.
 • Microdermabrasion – Μικροδερμοαπόξεση. Τα συστήματα μικροδερμοαπόξεσης, που έχετε στο σπίτι σας, επιτρέπεται και είναι προορισμένα να χρησιμοποιούνται μόνο 1 φορά την εβδομάδα, πάνω σε καθαρό δέρμα. Θα πρέπει να αποφεύγετε αυστηρά να χρησιμοποιείτε τυχόν προϊόντα απολέπισης, όπως οξέα και ρετινοειδή για τουλάχιστον 48 ώρες πριν και μετά τις θεραπείες.
 • Θεραπεία κόκκινου φωτός. Το κόκκινο και το υπέρυθρο φως είναι και τα δύο εξαιρετικά ασφαλή και οι θεραπείες μπορούν να λάβουν χώρα ανά πάσα στιγμή. Η χρήση προϊόντων φροντίδας του δέρματος ή το make up, δεν θα επηρεάσουν την διείσδυση του φωτός.

Ποια είναι η ρουτίνα φροντίδας προσώπου για τα σπυράκια – μαύρα στίγματα;

Σε ό,τι έχει να κάνει σχέση με τα μαύρα στίγματα για τους πιο πολλούς από εσάς, η εμφάνιση και η σφοδρή ‘’επίθεση’’ πολλών σπυριών είναι σχεδόν χειρότερη από τα λευκά στίγματα. Υπάρχει μια προκατάληψη και μια εσφαλμένη αντίληψη, που θέλει τα σπυράκια στο πρόσωπο να προέρχονται από την βρωμιά. Αυτό επηρεάζει ψυχολογικά και δημιουργεί ανασφάλειες σε εκείνους που τα έχουν, αφού μπορεί με την σειρά τους να πιστεύουν πως είναι βρώμικοι. Μην ντρέπεστε καθόλου για τα σπυράκια σας. Η παραπάνω άποψη είναι εμφανώς λανθασμένη.

Τα σπυράκια με τη μορφή μαύρων στιγμάτων είναι όμοια με τα λευκά στίγματα, μόνο που τα πρώτα έχουν ανοιχτούς αντί κλειστούς φαγέσωρες. Αυτό σημαίνει ότι το μίγμα λαδιού και βακτηρίων που φράζει τους πόρους σας, όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα οξειδώνεται και μετατρέπεται σε ένα σκούρο ενοχλητικό χρώμα. Μάθετε περισσότερα για τα μάυρα στίγματα.

Για να καταπολεμήσετε το πρόβλημα αυτό επενδύστε σε μια κρέμα ρετινόλης και χρησιμοποιήστε την πρωί – βράδυ. Τα ρετινοειδή από τη φύση τους βοηθούν στη διάσπαση των κακών βακτηρίων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει την επιδερμίδα σας να είναι λιγότερο επιρρεπής σε ξεσπάσματα μαύρων στιγμάτων.

Ποια είναι η σωστή ρουτίνα περιποίησης προσώπου για την ροδόχρου ακμή (rosacea);

Ρουτίνα περιποίησης προσώπου για την ροδόχρου ακμή (rosacea)

Η ροδόχρους ακμή είναι μια νόσος που εμφανίζεται μετά την ηλικία των 30. Πρόκειται για μια άβολη δερματική ασθένεια, που εμφανίζει ερυθρότητες, φλεγμονές και το αίσθημα του καύσου. Εάν ανήκετε στους ασθενείς με ροδόχρου ακμή, καταλαβαίνουμε πόσο απογοητευτικό είναι το συναίσθημα, ειδικά στην περίοδο που παρουσιάζονται εξάρσεις της νόσου. Περισσότερες πληροφορίες για την ροδόχρους ακμή.

Γι’ αυτό είναι βασικό να γνωρίζετε κάποια TIPS και TRICKS, που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε ως βήματα στην ρουτίνα περιποίησης του προσώπου σας. Επενδύστε σε ορούς για την καθημερινή σας ρουτίνα, που να περιέχουν Β-5. Η Β-5 βιταμίνη, είναι ιδανική επιλογή για την ανακούφιση των φλεγμονών, ενώ ταυτόχρονα βοηθά και στη μείωση της ερυθρότητας συνολικά. Εξετάστε επίσης το ενδεχόμενο να προσθέσετε στο μίγμα υαλουρονικό οξύ, το οποίο σχετίζεται άμεσα με την ροδόχρου ακμή, καθώς ενυδατώνει έντονα και μπορεί να διευκολύνει στη σύσφιξη του δέρματος.

Ποια είναι η καλύτερη ρουτίνα προσώπου για το μικτό δέρμα;

Το να μην ανήκετε σε έναν τύπο επιδερμίδας, αλλά να έχετε συνδυασμό διαφόρων τύπων είναι ένα θέμα λίγο πιο περίπλοκο. Κι αυτό γιατί, κάποιες περιοχές του προσώπου σας εμφανίζουν περισσότερη ξηρότητα ενώ κάποιες άλλες είναι πιο λιπαρές. Πώς θα βρείτε ένα κοινό έδαφος; Ποια είναι η καλύτερη ρουτίνα φροντίδας του προσώπου που μπορείτε να ακολουθήσετε;

Αν είστε κάποιος που τον προβληματίζει αυτό το θέμα, ας δούμε παρακάτω έναν μίνι συνδυαστικό οδηγό, που μπορείτε να εφαρμόσετε για την καλύτερη δυνατή φροντίδα του προσώπου σας.

 • Καθαριστικό. Για τον σωστό καθαρισμό του δέρματος θα πρέπει να προτιμήσετε ένα καθαριστικό σε γαλακτώδη μορφή.Είναι η ιδανικότερη επιλογή, γιατί αυτό είναι αρκετά απαλό, ώστε να μην ενοχλεί τα λιπαρά σημεία και συνάμα να καταπραΰνει τις πιο ξηρές περιοχές.
 • Τόνερ. Εάν είναι δυνατόν, αναζητήστε κι αγοράστε ένα τόνερ, που να περιέχει προβιοτικά. Αυτό θα βοηθήσει στο σύνολο στην αποκατάσταση των καλών βακτηριδίων και θα σας εξασφαλίσει μια πιο ισορροπημένη επιδερμίδα.
 • Ορός. Η χρήση ρετινόλης είναι μια εξαιρετική επιλογή για το δικό σας μικτό δέρμα. Θα βοηθήσει χάρη στην ικανότητά της να καθαρίζει σε βάθος τους πόρους, τις περιοχές που είναι επιρρεπείς στην ακμή να παραμείνουν καθαρές. Από την άλλη θα βοηθήσει τα ξηρά ‘’μπαλώματα’’ να παραμείνουν μακριά.
 • Ενυδατικό. Θα χρειαστεί σίγουρα να εντάξετε στο πρόγραμμα ρουτίνας σας την ενυδατική κρέμα. Αναζητήστε κρέμες ημέρας και νύχτας για μικτά δέρματα κι εφαρμόστε τις στο πρόσωπό σας ανάλογα με τις οδηγίες χρήσης τους.

Ποια είναι η καλύτερη ρουτίνα φροντίδας προσώπου για πολύ ξηρό δέρμα;

Είτε έχετε χρόνια μόνιμα πολύ ξηρή επιδερμίδα, είτε το δέρμα σας επηρεάζεται από το κρύο του χειμώνα, τότε έχετε να αντιμετωπίσετε έναν όχι και τόσο εύκολο τύπο δέρματος. Δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο να ξυπνάτε με ανομοιόμορφο ‘’μπαλώματα’’, που μάλιστα προκαλούν και φαγούρες. Μην πειράζετε, αυτά που βρίσκονται κατά μήκος της γραμμής του τριχωτού της κεφαλής και προκαλούν πιτυρίδα.

Για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αυτό θα χρειαστείτε παραπάνω από έναν οδηγό που έχει σχέση με ένα γενικότερο οδηγό φροντίδας του δέρματος. Θα χρειαστείτε κάποια extra βήματα για πιο εξειδικευμένη περιποίηση της επιδερμίδας, που έχουν να κάνουν με την ξηροδερμία.

 • Μάσκα πρόσωπου. Βάλτε στο πρόγραμμά σας την εφαρμογή μιας μάσκας ενυδάτωσης. Κάντε χρήση 1 με 2 φορές την εβδομάδα. Θα βοηθήσει να δώσει μια ώθηση – ‘’έκρηξη’’ εντατικής ενυδάτωσης στο δέρμα, αποκαθιστώντας τα επίπεδα υγρασίας. Επενδύστε σε μια μάσκα. Έχει την ικανότητα να ‘’ξορκίζει’’ από το ξηρό δέρμα τα ανεπιθύμητα συμπτώματα. Αν ενδιαφέρεστε για μια φυσική σπιτική μάσκα σας προτείνουμε να δοκιμάσετε πλιγούρι βρώμης ή μέλι.
 • Απολέπιση. Ένα άλλο απαραίτητο βήμα για την δική σας ιδιαίτερη περίπτωση δέρματος είναι η προσθήκη της απολέπισης στις ‘’υποχρεώσεις’’ σας, 1 με 2 φορές την εβδομάδα. Με την τριβή οι πάνω ξηρές στρώσεις που έχουν συσσωρευτεί στην επιδερμίδα σας φεύγουν και η επιφάνεια γίνεται πιο λεία κι απαλή.

Θυμηθείτε πως.. Πρέπει να ακούσετε το δέρμα σας! Δεν υπάρχει καμιά μαγική λύση φροντίδας δέρματος, που να λειτουργεί για όλους το ίδιο. Κάθε ένας έχει τον δικό του μοναδικό τύπο δέρματος, οπότε το κλειδί είναι να ανακαλύψετε μια ρουτίνα που θα λειτουργεί και θα είναι προσαρμοσμένη στις δικές σας ανάγκες.

Είναι προτιμότερο να κάνετε την ρουτίνα του προσώπου σας πριν ή μετά το ντουζ;

Ρουτίνα προσώπου πριν ή μετά το ντουζ

Σίγουρα όλοι έχουμε αναρωτηθεί ποια είναι άραγε η καταλληλότερη στιγμή για να φροντίσουμε την επιδερμίδα του προσώπου μας. Πριν ή μετά το μπάνιο; Η απάντηση είναι πολύ εύκολη, αλλά μάλλον δεν έχει σχέση με την κοινή λογική. Ας δούμε τι εννοούμε με αυτό. Θα πρέπει να τηρείτε το πρόγραμμα ρουτίνας σας μετά το ντουζ. Κι ο λόγος είναι απλός. Οι οδηγίες φροντίδας του δέρματος δείχνουν ότι η έκθεση στο ζεστό νερό για αρκετή ώρα, οδηγεί σε ξηρότητα της επιδερμίδας. Επιπλέον, όταν κάνετε ντουζ οι πόροι του δέρματος είναι ανοιχτοί και είστε ήδη επιβαρυμένοι με τα σαμπουάν. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι να προσθέσετε κι άλλα προϊόντα πάνω από αυτά!

Παρόλο που η εξοικονόμηση χρόνου είναι πολύ σημαντική, στην περίπτωση αυτή θα σας συμβουλεύσουμε να αφιερώστε χρόνο για την σωστή φροντίδα της επιδερμίδας του προσώπου σας και να την εφαρμόζετε πάντα μετά το ντουζ.

21 συμβουλές περιποίησης που θα μεταμορφώσουν την επιδερμίδα του προσώπου

Οι πληροφορίες που έρχονται από την βιομηχανία περιποίησης της επιδερμίδας είναι καταιγιστικές και πολλές φορές βρίσκεστε σε δίλημμα. Τα ερωτήματα είναι άπειρα. Σε ποια από τα προϊόντα νέας κυκλοφορίες να επενδύσετε; Ποιο είναι το καινοτόμο ‘’must have’’ συστατικό; Κάποιες φορές, εξαιτίας της πληθώρας νέων προϊόντων είναι δύσκολο να προσδιορίσετε ποια πραγματικά έχετε ανάγκη και ποια είναι απλώς μια τάση.

Αναζητάτε το τέλειο δέρμα; Εμείς πιο κάτω θα σας καθοδηγήσουμε στην αναζήτησή σας, προτείνοντας 21 συμβουλές περιποίησης για τέλειο δέρμα, που καλύπτουν όλες τις ανάγκες!

1. Γνωρίστε τον τύπο του δέρματος σας

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για το δέρμα σας είναι να το γνωρίσετε και να κατανοήσετε τις ανάγκες του. Εάν δεν το κάνετε αυτό, μπορεί να θέσετε σε κίνδυνο τη φυσική του ισορροπία και να προκαλέσετε ερεθισμούς, φλεγμονές, εξάρσεις ακόμη και πρόωρη γήρανση, χρησιμοποιώντας λάθος προϊόντα. Οι πιο συνήθεις τύποι δέρματος είναι το λιπαρό, το ξηρό, το επιρρεπές στην ακμή, το ευαίσθητο και το ώριμο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μπορεί να έχετε περισσότερο από έναν τύπο επιδερμίδας, ή ο τύπος σας να αλλάζει με την πάροδο του χρόνου ή με την αλλαγή των εποχών. Επομένως, μάθετε το δέρμα σας!

2. Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε να εφαρμόζετε τα προϊόντα

Εάν γνωρίζετε να εφαρμόζετε τα προϊόντα περιποίησης του προσώπου σας σωστά και με την σωστή σειρά, θα μπορούσατε να τα αποτρέψετε από το να μην απορροφηθούν πλήρως, γεγονός που σημαίνει ότι θα αρχίσουν να χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Ένας γενικός κανόνας είναι να εφαρμόζονται πρώτα οι ελαφρές φόρμουλες, που απορροφώνται πιο εύκολα από τις παχύτερες. Για να αποφύγετε τις μικροσκοπικές μπάλες που δημιουργούνται στο πρόσωπο, όταν έχετε χρησιμοποιήσει περισσότερη ποσότητα προϊόντος, όταν εφαρμόζετε πιο παχιές κρέμες στο πρόσωπό σας, δώστε του χρόνο να απορροφήσει το προϊόν.

3. Μην εφαρμόζετε μεγάλη ποσότητα προϊόντος

Όσον αφορά την φροντίδα του δέρματος σας, ο κανόνας ‘’το περισσότερο είναι και το καλύτερο’’ δεν θα λέγαμε ότι στην περίπτωση αυτή είναι ο χρυσός κανόνας. Εάν για παράδειγμα εφαρμόζετε υπερβολική ποσότητα από την ενυδατική σας κρέμα, το προϊόν πιθανότατα να χάσει τις ευεργετικές ιδιότητες του, αφού το πρόσωπό σας δεν θα μπορέσει να το απορροφήσει. Το ίδιο το προϊόν μπορεί ακόμη και να φράξει τους πόρους σας. Άρα διπλό το κακό. Και σπατάλη προϊόντος και άρα χρημάτων και στο δέρμα σας δημιουργείτε προβλήματα.

4. Μην φοβάστε την περιποίηση του δέρματος με φαρμακευτικά προϊόντα

Μην φοβάστε την περιποίηση του δέρματος με φαρμακευτικά προϊόντα

Μην νομίζετε πως μια ολοκληρωμένη περιποίηση θα σας κοστίσει μια περιουσία. Υπάρχουν εξαιρετικά εγκεκριμένα προϊόντα στα φαρμακεία και προσιτές μάρκες καλλυντικών με εκπληκτικές φόρμουλες. Απλά κάντε μια έρευνα για να ξέρετε τι ψάχνετε και τι θα αγοράσετε!

5. Πάντα διπλός καθαρισμός

Ο διπλός καθαρισμός μπορεί πραγματικά να μεταμορφώσει το δέρμα σας. Καθαρίζοντάς το δύο φορές, διασφαλίζετε ότι έχει αφαιρεθεί όλη η βρώμια, τα βακτήρια, η ρύπανση και η λιπαρότητα που δημιουργείται στο δέρμα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έχοντας μια καλά καθαρή βάση μπορείτε να προχωρήσετε στη ρουτίνα της βραδινής φροντίδας.

6. Μην ξεχνάτε ποτέ να κάνετε μια δοκιμή επιθέματος

Πριν ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε ένα καινούργιο προϊόν, φροντίστε να κάνετε πάντα μια δοκιμή επιθέματος, προκειμένου να αποφύγετε τον κίνδυνο του ερεθισμού ή κάποιας αλλεργικής αντίδρασης. Πώς θα κάνετε την δοκιμή; Απλώστε μια μικρή ποσότητα του προϊόντος στο εσωτερικό μέρος του βραχίονα σας για να δείτε, πώς θα αντιδράσει το δέρμα σας.

7. Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα που έχουν λήξει

Το να χρησιμοποιείτε προϊόντα μετά την ημερομηνία λήξης τους είναι σφάλμα! Και γιατί έχουν χάσει την καλή τους απόδοση αλλά και γιατί δυστυχώς τα αγαπημένα σας προϊόντα ομορφιάς φιλοξενούν βακτήρια, που μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις κι ερεθισμούς.  Μετά την λήξη τους τα προϊόντα μπορεί να παράγουν επιβλαβείς τοξίνες, επικίνδυνες για την υγεία του δέρματός σας. Αν δεν θυμάστε πότε αγοράσατε την μάσκαρα, το eyeliner, το foundation, κ.α., ξεφορτωθείτε τα! Συνήθως τα κραγιόν, τα ρουζ, οι σκιές ματιών έχουν 1 χρόνο ζωής. Τα προϊόντα περιποίησης δέρματος με ενεργά δραστικά συστατικά κι SPF, έχουν ένα μέσο όρο ζωής από 3 έως 6 περίπου μήνες. Μετά από εκεί χάνουν την αποτελεσματικότητά τους κι όχι μόνο μπορεί να μην σας προσφέρουν την προστασία που χρειάζεστε, άλλα να σας κάνουν και κακό. Ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης των προϊόντων σας!

8. Μην σας πιάνει πανικός

Το δέρμα σας μπορεί να καθαρίσει. Εάν χρησιμοποιείτε ένα νέο προϊόν και το δέρμα σας αρχίσει να ανταποκρίνεται στην θεραπεία τότε μπορεί να καθαρίσει. ‘’Ο καθαρισμός είναι η αντίδραση από ένα προϊόν’’. Μπορεί να υπάρξει η ερεθιστική αντίδραση σε κάποιο προϊόν, που ίσως οφείλεται σε ανισορροπία του νερού στο δέρμα ή σε ανισορροπία του τρόπου αποβολής των κυττάρων. Αν το προϊόν προκαλεί αντιδράσεις στο δέρμα σας, δεν σημαίνει πάντα πως πρέπει να αγνοήσετε το προϊόν.

9. Το αντηλιακό είναι το παν

Το αντηλιακό είναι το παν

Σε ένα πράγμα συμφωνούν σίγουρα όλοι οι ειδικοί του δέρματος, ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε την αντηλιακή κρέμα σας καθημερινά ακόμα και τις συννεφιασμένες χειμωνιάτικες μέρες για να προστατεύεστε από την βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία. Το 90% του τρόπου γήρανσης του δέρματος συνδέεται άμεσα με τον ήλιο. Στο χέρι σας είναι να προστατευτείτε. Επενδύστε σε ένα αντηλιακό με SPF 30 και παραπάνω και με UVA5. Το δέρμα σας θα σας ευγνωμονεί γι’ αυτό. 

10. Βάλτε τη μάσκα στο πρόγραμμα φροντίδας του προσώπου σας

Οι πιο πολλοί από εσάς χρησιμοποιείτε τις μάσκες περιστασιακά. Αυτές, όμως είναι πολύ χρήσιμες κι αξίζει να ενσωματωθούν στο καθημερινό πρόγραμμα ρουτίνας. Κάνετε μια 10λεπτη μάσκα κάθε πρωί και θα δείτε το πρόσωπό σας πιο ενυδατωμένο κι απαλό από ποτέ. Οι μάσκες προσώπου μπορούν να βοηθήσουν όλους τους τύπους δερμάτων, αρκεί να βρείτε την σωστή για τον δικό σας τύπο επιδερμίδας. Ακόμη κι αν δεν έχετε χρόνο κάθε μέρα, εφαρμόστε 1 φορά την εβδομάδα μια μάσκα αργίλου και μια μάσκα φύλλων, όσο πιο συχνά γίνεται.

11. Οι μάσκες ύπνου είναι εξίσου απαραίτητες

Οι μάσκες ύπνου είναι κάτι περισσότερο από μια απλή τάση και μόδα. Όταν κοιμάστε η επιδερμίδας σας ανανεώνεται, καθώς ο μεταβολισμός του δέρματος βελτιώνεται, επιτρέποντας στα κύτταρα να αναπαράγονται πιο αποτελεσματικά. Φορώντας κατά τη διάρκεια της νύχτας μια ενυδατική μάσκα θα ενισχύσετε τη διαδικασία αναγέννησης, καθώς αυτή θα λειτουργεί ως προστατευτικό φράγμα κατά των ακαθαρσιών και των βακτηρίων. Το πρωί θα ξυπνήσετε με ένα λαμπερό δέρμα.

12. Πρέπει να αλλάζετε το πρόγραμμα ρουτίνας φροντίδας του προσώπου σας στη διάρκεια του χρόνου

Ένας άλλος εξωτερικός παράγοντας που μπορεί να καταστρέψει το δέρμα σας, είναι ο καιρός. Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα ο συνδυασμός χαμηλών θερμοκρασιών του έξω περιβάλλοντος και αυξημένης εσωτερικής θέρμανσης, ενδέχεται να στεγνώσει σοβαρά το δέρμα. Το καλοκαίρι οι υψηλές θερμοκρασίες, η υγρασία, η έκθεση στον ήλιο, προκαλούν λιπαρότητα στο δέρμα, σκοτεινές κηλίδες και βλάβες από την ακτινοβολία. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να προστατευτείτε από τις αντίθετες θερμοκρασίες με διαφορετικές φόρμουλες και συστατικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

13. Θυμηθείτε, οι ορμόνες επηρεάζουν το δέρμα σας

Οι ορμόνες δεν επηρεάζουν μόνο τα επίπεδα ενέργειας και την διάθεσή, αλλά επιδρούν κυρίως στο δέρμα σας!. Όταν οι γυναικείες ορμόνες είναι χαμηλές, φορτώστε με ψευδάργυρο και βιταμίνη C τον οργανισμό σας για να αυξήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να ενυδατώσετε το δέρμα σας. Έχοντας στο νου το μηνιαίο κύκλο σας και κατανοώντας τον, μπορείτε να διορθώσετε και να τροποποιήσετε την καθημερινή ρουτίνα φροντίδας του προσώπου σας, για να διασφαλίσετε ότι η επιδερμίδα σας θα είναι προστατευμένη σε όλες τις συνθήκες.

14. Ο τύπος του δέρματός σας θα αλλάζει καθώς γερνάτε

Ο τύπος του δέρματός σας θα αλλάζει καθώς γερνάτε

Το δέρμα του καθενός, αλλάζει συνεχώς και προσαρμόζεται στο περιβάλλον του. Είναι σημαντικό να αλλάζετε την ρουτίνα φροντίδας του δέρματός σας, όχι μόνο ανάλογα με τις εποχές του χρόνου, αλλά και ανάλογα με την ηλικία σας. Καθώς μεγαλώνετε αλλάζουν τα επίπεδα κολλαγόνου στο δέρμα και το τελευταίο τείνει να στεγνώνει. Για παράδειγμα στα 20, μπορεί να εμφανίσετε κοινή ακμή και λίγο αργότερα ροδόχρου ακμή. Να ένας λόγος που θα πρέπει να αφιερώνετε χρόνο για να εξετάζετε τις αλλαγές στο δέρμα σας. Έτσι καθώς μεγαλώνετε θα γνωρίζετε να ξεχωρίζετε τις ανάγκες σας.

15. Η απολέπιση είναι το κλειδί

Εάν θέλετε να έχετε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φροντίδας, ενσωματώστε σε αυτό και την απολέπιση. Υπάρχουν 2 τύποι απολεπιστικών ουσιών, οι φυσικές και οι χημικές. Πολλοί πέφτετε στην παγίδα επειδή οι φυσικές είναι ελαφρώς πιο λειαντικά μέσα, να πιέζετε πολύ σκληρά με αποτέλεσμα να αυξάνετε τον κίνδυνο ζημιάς. Ενώ χρησιμοποιώντας χημικές απολεπιστικές, αυτές διεισδύουν στο δέρμα, αποσυνθέτουν και διαλύουν τα νεκρά κύτταρα του, προωθώντας ταυτόχρονα την αναγέννηση της επιδερμίδας κι αφήνοντάς την καθαρή, λεία και λαμπερή. Άρα μάλλον προτιμήστε μια χημική απολεπιστική ουσία και χρησιμοποιείστε την 2 έως 3 φορές την εβδομάδα.

16. Η χρήση ρετινόλης δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβηθείτε

Πολλοί φοβούνται να χρησιμοποιήσουν την ρετινόλη, παρόλα αυτά μπορεί να κάνει την διαφορά στο δέρμα σας. Έχει τη δύναμη να ‘’ξεθωριάζει’’ τις ουλές, να μειώνει τις ρυτίδες κι να επαναφέρει την ομοιομορφία στον χρωματικό τόνο του δέρματος.  Το μόνο που χρειάζεται είναι να ενημερωθείτε σωστά για το πότε και πώς θα προσθέσετε την ρετινόλη στο πρόγραμμα ρουτίνας σας.

17. Η βιταμίνη C, χαρίζει την απόλυτη λάμψη

Η βιταμίνη C είναι από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά που κυκλοφορούν στην αγορά. Τι σημαίνει αυτό; Είναι η νούμερο ένα σύμμαχος για την προστασία του δέρματός σας από περιβαλλοντικούς και στρεσογόνους παράγοντες, οι όποιοι επιταχύνουν την γήρανση. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι προωθεί τη σύνθεση ελαστίνης κι ενθαρρύνει τη σύνθεση του κολλαγόνου. Σε συνδυασμό με την ικανότητά της να αποβάλλει το θαμπό δέρμα, δίκαια θα λέγαμε ότι η βιταμίνη C, είναι το απόλυτο μεταμορφωτικό μέσο!

18. Φάτε και πιείτε, έχοντας υπόψη το δέρμα σας

Παρέχετε στο σώμα σας βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά

Ανεξάρτητα από το πόσα θαυματουργά προϊόντα έχετε στα συρτάρια σας για το δέρμα σας, εάν η διατροφή σας δεν είναι ποιοτικά καλή, η επιδερμίδα σας δεν θα φτάσει ποτέ σε ένα άριστο αποτέλεσμα. Παρέχετε στο σώμα σας βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά που τονώνουν την ομορφιά. Παρομοίως υπάρχουν κάποια τρόφιμα, που θα πρέπει να αποκλειστούν από την καθημερινή σας διατροφή, αν θέλετε να λάμπετε. Επίσης θυμηθείτε να πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της μέρας. Βάλτε στόχο να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 λίτρα την ημέρα. Παραμείνετε πάντα ενυδατωμένοι, αλλιώς το δέρμα σας θα φαίνεται ‘’σπασμένο’’ με λεπτές γραμμές και θαμπό.

19. Η ενυδάτωση είναι το παν

Σε ό,τι έχει σχέση με την επιδερμίδα σας, η ενυδάτωση είναι το Α και το Ω. Ακόμα κι αν έχετε λιπαρό τύπο δέρματος, μην πέφτετε στην παγίδα ότι δεν χρειάζεστε ενυδάτωση. Και το λιπαρό δέρμα χρειάζεται υγρασία, διαφορετικά θα παράγει περισσότερη λιπαρότητα για να καλύψει την κενή του ανάγκη. Βεβαιωθείτε ότι ενυδατώνεστε 2 φορές την ημέρα. Χρησιμοποιείτε το mist προσώπου στη διάρκεια της μέρας και το βράδυ συμπληρώστε την ενυδάτωση με ένα ορό. Επενδύστε σε προϊόντα που να περιέχουν εξαίρετα ενυδατικά συστατικά, όπως είναι το υαλουρονικό οξύ, η γλυκερίνη, κ.α.

20. Μην ξεχνάτε το λαιμό σας

Η παραμέληση της φροντίδας της περιοχής του λαιμού είναι ίσως το πιο σύνηθες λάθος που κάνετε όσο αφορά στην περιποίηση του δέρματός σας. Μην ξεχνάτε πως από τον λαιμό φαίνεται η πραγματική ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι και όλη η περιοχή του λαιμού χρειάζεται διπλό καθαρισμό, ενυδάτωση και τόνωση. Να τον φροντίζετε κάνοντας απαλές κινήσεις μασάζ προς τα πάνω, ώστε να μην τραβάτε το δέρμα προς τα κάτω, εκεί δηλαδή που δεν θέλετε να πάει!

21. Αφήστε τα σπυράκια σας ήσυχα

Όσο δελεαστικό κι αν φαίνεται να ξεφορτωθείτε ένα σπυράκι σπάζοντάς το με τα δάχτυλά σας, προσπαθήστε να αντισταθείτε στον πειρασμό. Το πιο πιθανό να εξαπλωθούν τα βακτήρια, – τα οποία δεν μπορείτε βέβαια να δείτε με γυμνό μάτι- σε όλη την περιοχή του προσώπου και ίσως να αφήσετε και ανεπιθύμητη ουλή. Ενώ μπορεί να νιώσετε προς στιγμή ότι καθαρίσατε την περιοχή έχετε ουσιαστικά δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα. Μην πειράζετε λοιπόν για κανέναν λόγο τα σπυράκια σας.


Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι η Ντίνα Κόννου και είμαι ένας από τους δημιουργούς και εκδότες αυτού του ιστότοπου. Είναι χαρά μου να μπορώ να βοηθώ τους ανθρώπους που ψάχνουν πληροφοριές που έχουν να κάνουν με την υγεία, την φροντίδα και την ομορφιά. Γι’ αυτό τον σκοπό έχουμε δημιουργήσει αυτό τον ιστότοπο ώστε να μπορούμε να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες έχουμε συλλέξει μέσα από την αγάπη μας για γνώση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.