Ρυτίδες στα μάτια τέλος – 24 τρόποι για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη τους!

Δυστυχώς με το πέρασμα των χρόνων η εμφάνιση των ανεπιθύμητων ρυτίδων έκφρασης κάτω και γύρω από τα μάτια είναι αναπόφευκτο γεγονός. Στην νεαρή ηλικία η περιοχή γύρω από τους οφθαλμούς είναι ελαστική και σφιχτή επειδή παράγεται ελαστίνη και κολλαγόνο.

Όσο όμως περνούν τα χρόνια η παραγωγή τους αρχίζει σταδιακά να μειώνεται με αποτέλεσμα να λεπταίνει η επιδερμίδα στην περιοχή αυτή, να χάνει την ανθεκτικότητά της και να εμφανίζονται οι ρυτίδες έκφρασης. Βέβαια για το πόσο γρήγορα ή όχι θα προχωρήσει η διαδικασία της γήρανσης δεν είναι αποτέλεσμα μιας και μόνο διαδικασίας αλλά εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες.

Ποιοι παράγοντες ευνοούν το σχηματισμό ρυτίδων γύρω και κάτω από τα μάτια;

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά ποιοι είναι εκείνοι οι βασικοί παράγοντες που προκαλούν τις ρυτίδες στο δέρμα του προσώπου.

 • Ένας βασικός παράγοντας του περιβάλλοντος που θεωρείται υπαίτιος για την εμφάνιση των ρυτίδων είναι ο ήλιος. Η υπεριώδης ακτινοβολία έχει αθροιστική δράση, που σημαίνει ότι όσο πιο νωρίς κι όσο πιο πολύ κάποιος εκτίθεται στην ακτινοβολία του ήλιου, τόσο πιο πολύ αυξάνονται οι πιθανότητες για δημιουργία ρυτίδων. Ο ήλιος μπορεί να μειώνει την ελαστικότητα του δέρματος και να το αλλοιώνει.
 • Εξίσου την ίδια επίδραση έχει για το δέρμα το κάπνισμα.
 • Η συνεχής κακή διατροφή θεωρείται μια σημαντική αιτία για την εμφάνιση ρυτίδων έκφρασης.
 • Η χρόνια κι επαναλαμβανόμενη σύσπαση των μυών του προσώπου είναι ένας άλλος παράγοντας που ενδέχεται να οφείλεται η δημιουργία ρυτίδων. Οι μύες ενώνονται με το δέρμα ανατομικά και με το πέρας των ετών οι συσπάσεις τους μεταδίδονται στο δέρμα και εμφανίζονται οι λεγόμενες ρυτίδες έκφρασης.
 • Η ίδια η βαρύτητα είναι ο εχθρός κι επιβαρύνει κι αυτή με τη σειρά της το δέρμα του προσώπου. Οι ιστοί του με το πέρασμα των χρόνων αρχίζουν να χάνουν τη στήριξή τους. Το μέτωπο κατεβαίνει, τα κάτω βλέφαρα χαλαρώνουν και ούτω καθεξής.
 • Η αναδιανομή που γίνεται στο οστέινο σκελετό του προσώπου όσο μεγαλώνουμε ηλικιακά είναι κι αυτός ένας παράγοντας που ενισχύει την εμφάνιση ρυτίδων.
 • Ένας άλλος πολύ ουσιαστικός παράγοντας γήρανσης του προσώπου είναι η απώλεια του ιστού που υπάρχει κάτω από το δέρμα και κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει λίπος, υαλουρονικό οξύ κι άλλα φυσικά συστατικά. Η απώλεια του ιστού αυτού προκαλεί ένα είδος ξεφουσκώματος στο δέρμα του προσώπου, που καταλήγει να χάνει την σφριγηλότητά και τη φρεσκάδα του.

Τρόποι αντιμετώπισης των ρυτίδων έκφρασης κάτω από τα μάτια

Κρέμες Ματιών

Αντιμετώπιση των ρυτίδων γύρω και κάτω απο τα μάτια με κρέμες ματιών

Οι κρέμες ματιών αποτελούν ένα πολύτιμο σύμμαχο για την αντιμετώπιση των ρυτίδων γύρω και κάτω από τα μάτια μιας και τα συστατικά τους βοηθούν στην θεραπεία και καταπολεμηση των σημάδιων γήρανσης. Είναι μια καλή αρχή στην περιποίηση των ματιών εάν θέλετε να διατήρησετε την νεανικότητα της επιδερμίδας τους.

Κυκλοφορούν διάφορες κρέμες ματιών στην αγορά. Ανάλογα με την δράση τους δοκιμάσαμε και καταλήξαμε στην λίστα με τις πιο θαυματουργές κρέμες ματιών για όλες τις ηλικίες.

Αν είστε κοντά ή έχετε περάσει τα 40, βρήκαμε και σας προτείνουμε τις καλύτερες αντιρυτιδικές κρέμες ματιών για 40+ που θα σας κάνουν να φαίνεστε 20!

Υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ είναι μια ουσία η οποία περιέχεται στο δέρμα μας, παράγεται από τον οργανισμό και είναι ικανή να απορροφά και να συγκρατεί το νερό. Με το πέρασμα των χρόνων δυστυχώς μειώνεται η φυσική παραγωγή της από τον ίδιο τον οργανισμό. Υπάρχει η δυνατότητα να ληφθεί με τη μορφή πόσιμου υαλουρονικού οξέος ή να αποτελεί ένα προϊόν βιοτεχνολογίας.

Πού στοχεύει η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

 • Στο γέμισμα των ρυτίδων έκφρασης κάτω από τα μάτια.
 • Στην ενυδάτωση του προσώπου.
 • Στην επαναφορά της ελαστικότητας και σύσφιξης του δέρματος.
 • Στην αποκατάσταση της όψης της επιδερμίδας.
 • Στην αύξηση του όγκου.

Πώς εφαρμόζεται στο δέρμα;

Ο γιατρός διαπερνά με τη βοήθεια μιας λεπτής βελόνας το υαλουρονικό οξύ μέσα στο δέρμα δίνοντας το σχήμα που επιθυμεί. Στην περίπτωση που μας απασχολεί το πρόβλημα των ρυτίδων κάτω από τα μάτια, ο ειδικός διοχετεύει την περιοχή του ματιού με υαλουρονικό. Έτσι αυξάνει τον όγκο κάτω από τις ρυτίδες και με τον τρόπο αυτό περιορίζονται και το δέρμα αυτόματα δείχνει πιο δροσερό και σφιχτό.

Η διάρκεια της επέμβασης είναι από μισή έως και δύο ώρες ανάλογα με το πρόβλημα. Το αποτέλεσμα διαρκεί από 8 μήνες έως 1,5 έτος και η αποθεραπεία είναι άμεση.

Στο παρακάτω βίντεο του δερματολόγου Στέλιου Αγγελίδη θα μάθετε περισσότερα για το υαλουρονικό οξύ και θα δείτε πως ακρβώς γίνεται η διοχέτευση του στην περιοχή του προσώπου.

Ποια πλεονεκτήματα έχει η αντιμετώπιση των ρυτίδων έκφρασης με τη μέθοδο του υαλουρονικού οξέος;

 • Το υλικό είναι απολύτως ασφαλές, δεν έχει ζωική προέλευση.
 • Η μέθοδος θεωρείται άκρως ασφαλής.
 • Η διαδικασία δεν ενέχει κινδύνους και επιπλοκές.
 • Επιτρέπει τη διατήρηση της φυσικής έκφρασης του προσώπου.
 • Σε σχέση με άλλες θεραπείες έχει μεγάλη διάρκεια αποτελέσματος.
 • Αποκαθιστά μια φυσική ουσία που υπάρχει ήδη με φυσικό τρόπο στον οργανισμό.

Μεσοθεραπεία ματιών

Είναι η τεχνική κατά την οποία ο γιατρός εισάγει στο χόριο (στο μεσαίο δηλαδή στρώμα του δέρματος) διάφορες ουσίες, όπως το υαλουρονικό οξύ, και τις πρωτεΐνες κολλαγόνο και ελαστίνη.

Πώς εφαρμόζεται;

Ο γιατρός αρχικά ανάλογα με το δέρμα και το μέγεθος του προβλήματος θα επιλέξει τη σύνθεση των ουσιών που θα χρησιμοποιήσει. Στη συνέχεια εγχέει τις ουσίες στο δέρμα με τη βοήθεια μιας λεπτής βελόνας. Η θεραπεία είναι εντελώς ανώδυνη. Προηγείται η χρήση μιας κρέμας αναισθητικής και στο τέλος της θεραπείας εφαρμόζεται μια ειδική και καταπραϋντική μάσκα για αποφυγή των όποιων ερεθισμών. Αυτός που αποφασίζει αυτού του είδους τη θεραπεία έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες κι’ ασχολίες.

Ενέσεις Botox

Botox για τις ρυτίδες των ματιών
Πηγή: www.allaboutvision.com

Οι ενέσεις Botox είναι μια μέθοδος κατάργησης των ρυτίδων και γίνονται στην περιοχή των ματιών, στο λεγόμενο πόδι της χήνας. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες καταπολέμησης των ρυτίδων.

Τι ακριβώς κάνει η βοτουλινική τοξίνη;

Προκαλεί ένα είδος παράλυσηςστους μύες, διακόπτει δηλαδή την μεταφορά νευρικών ερεθισμάτων στους μύες και κατά συνέπεια κάθε φορά που γελάμε, κλαίμε ή εκφραζόμαστε έντονα με το πρόσωπο μας δεν πραγματοποιούνται οι συνηθισμένες τοπικές συσπάσεις. Στην περίπτωση που μιλάμε για στατικές ρυτίδες, δηλαδή ρυτίδες που ήδη έχουν εμφανιστεί, το Botox βοηθά στο να λειαίνονται και να μειώνεται το βάθος τους.

Αποτελέσματα του Botox

Tα αποτελέσματα της θεραπείας με botox αρχίζουν και γίνονται αισθητά μετά από 3 έως 7 μέρες. Η διάρκεια του υπολογίζεται για διάστημα περίπου 6 μηνών. Μετά το μισό χρόνο οι μύες ξαναγυρίζουν στην αρχική κατάστασή τους. Για το χρονικό διάστημα που διαρκεί, η ρυτίδα δεν επιδεινώνεται και μπορεί κάλλιστα να γίνει παράλληλη πρόληψη για την εμφάνιση νέων ρυτίδων.

Θεραπεία Laser

Πρόκειται για ένα τεχνολογικό επίτευγμα που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές για την αντιμετώπιση των ρυτίδων και την αναζωογόνηση του δέρματος. Η μη επεμβατική θεραπεία laser έχει επιδείξει επιτυχή αποτελέσματα όσον αφορά την υφή του δέρματος σε ρυτίδες και είναι γνωστή ως το lifting χωρίς νυστέρι.

Πώς εφαρμόζεται;

Μια δέσμη φωτός του laser θερμαίνει το δέρμα και ταυτόχρονα ο οργανισμός μπαίνει στη διαδικασία διόρθωσης και ‘’γεμίσματος’’ των ρυτίδων. Ο γιατρός με τη μέθοδο αυτή ενεργοποιεί το μηχανισμό ανάπλασης, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου κι ελαστίνης μέσω της διαδικασίας διέγερσης των ινοβλαστών, χωρίς καθόλου να τραυματίζει την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος και την επιδερμίδα.

Τα πλεονεκτήματα κai αποτελέσματα του laser

 • Η διαδικασία είναι ανώδυνη.
 • Είναι εγκεκριμένη.
 • Τα αποτελέσματα είναι εμφανή.
 • Ο χρόνος αποθεραπείας ελάχιστος.

Απαιτούνται κατά μέσο όρο 4 με 6 συνεδρίες ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος και τον τύπο της επιδερμίδας. Η διάρκεια της θεραπείας είναι από 15 λεπτά έως 1 ώρα. Η μέθοδος αυτή δεν έχει παρενέργειες παρά μόνο κάποια προσωρινή υπερμελάγχρωση στην περιοχή της θεραπείας.

Σπιτικές μάσκες για την αντιμετώπιση των ρυτίδων στα μάτια

Πιο κάτω σας προτείνουμε κάποιες ‘’θεραπείες’’ με σπιτικά υλικά για να προλάβετε ή και να καταπολεμήσετε την εμφάνιση των ρυτίδων έκφρασης στα μάτια με φυσικό τρόπο.

Μάσκα με αλόη βέρα, αγγούρι και αιθέριο έλαιο καρύδας για τις ρυτίδες ματιών

Μάσκα με καρότο και γιαούρτι

Τι θα χρειαστείτε;

 • 1 καρότο.
 • 5 κουταλιές της σούπας γιαούρτι.
 • 1 κουταλιά επίσης της σούπας χυμό φυσικού λεμονιού.

Αφού ξεφλουδίσετε το καρότο και το κόψετε σε μικρά κομμάτια, ανακατέψτε το στο μπλέντερ με το γιαούρτι και το χυμό λεμονιού. Αφού τα χτυπήσετε καλά κι ετοιμάσετε μια κρέμα χωρίς κομμάτια, εφαρμόστε την σπιτική μάσκα πάνω στις ρυτίδες έκφρασης σε καθαρό πρόσωπο κι αφήστε τη να δράσει για περίπου μισή ώρα. Ξεπλύνετε τη μάσκα με χλιαρό νερό κι επαναλάβετε κάθε βράδυ, πριν τον ύπνο σας.

Μάσκα με αλόη βέρα, αγγούρι και αιθέριο έλαιο καρύδας

Τι θα χρειαστείτε;

 • 5 κουταλιές της σούπας ζελέ αλόη βέρα.
 • Μισό αγγούρι.
 • 2 κουταλιές της σούπας έλαιο καρύδας.

Αφού αποφλοιώσετε το αγγούρι, κάντε το ένα πολτό κι ανακατέψτε το με τα υπόλοιπα δυο υλικά. Τοποθετήστε τη μάσκα στο πρόσωπό σας και αφήστε τη να κάνει τη δουλειά της για περίπου 40 λεπτά. Ξεπλύνετε το πρόσωπό σας κι επαναλάβετε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

Μάσκα με παπάγια, λάδι αβοκάντο και βρώμη

Τι θα χρειαστείτε;

 • 2 φέτες παπάγια.
 • 3 κουταλιές της σούπας λάδι αβοκάντο.
 • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι βρώμης.

Αφού χτυπήσετε όλα τα παραπάνω υλικά στο μπλέντερ, τοποθετείστε την κρέμα στο πρόσωπό σας κι αφήστε την για 40 λεπτά. Ξεπλύνετε το πρόσωπό σας και επαναλάβετε την θεραπεία 3 περίπου φορές την εβδομάδα.

Μάσκα με αβγό και μέλι

Τι θα χρειαστείτε;

 • 1 ασπράδι αβγού.
 • 5 κουταλιές της σούπας μέλι.

Ανακατέψτε πολύ καλά το μέλι μαζί με το ασπράδι του αβγού. Σε καθαρό πάντα πρόσωπο, εφαρμόζετε τη μάσκα στην περιοχή των ρυτίδων και περιμένετε για μισή περίπου ώρα πριν ξεβγαλετε με άφθονο χλιαρό νερό. Κάντε χρήση αυτής της σπιτικής μάσκας 3 φορές την εβδομάδα.

Φυσική αντιμετώπιση των ρυτίδων στα μάτια

Το νερό καταπολεμά τις ρυτίδες ματιών

5 τρόποι φροντίδας της επιδερμίδας γύρω από τα μάτια

 1. Πίνετε αρκετό νερό.
 2. Προμηθευτείτε ένα καλής ποιότητας ενυδατικό προϊόν και κάντε χρήση πρωί και βράδυ στην επιδερμίδα σας.
 3. Εφαρμόστε δυο φορές το μήνα μια καλή ενυδατική μάσκα προσώπου.
 4. Προσπαθήστε να αυξήσετε τον νυχτερινό σας ύπνο. Η στέρηση ύπνου έχει σοβαρές συνέπειες στο πρόσωπο όπως η εμφάνιση των μαύρων κύκλων και των ρυτίδων κάτω από τα μάτια.
 5. Χαλαρώστε και αφήστε τα μάτια σας να ξεκουραστούν για μερικά δευτερόλεπτα όταν τα νιώσετε κουρασμένα. Ανοιγοκλείστε τα με αργές κινήσεις ώστε να ‘γυμνάσετε’ τους μύες των ματιών.

2 τρόποι προστασίας της επιδερμίδας γύρω από τα μάτια

 1. Χρησιμοποιείτε 365 μέρες το χρόνο αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30. Εμείς εδώ σας προτείνουμε τα καλύτερα αντηλιακά προσώπου.
 2. Κόψτε το κάπνισμα. Έρευνες έδειξαν ότι το κάπνισμα ακόμη και σε πολύ νεαρές ηλικίες ευθύνεται για την εμφάνιση των ρυτίδων και μάλιστα των βαθιών.

8 τροφές με αντιγηραντική δράση

 1. Ακτινίδιο
 2. Φράουλα
 3. Αβοκάντο
 4. Καρότα
 5. Κολοκύθα και σπόρους κολοκύθας
 6. Blueberries
 7. Τόνο
 8. Τα θαυματουργά Ω3 λιπαρά οξέα που δίνει ο σολομός.

Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι η Ντίνα Κόννου και είμαι ένας από τους δημιουργούς και εκδότες αυτού του ιστότοπου. Είναι χαρά μου να μπορώ να βοηθώ τους ανθρώπους που ψάχνουν πληροφοριές που έχουν να κάνουν με την υγεία, την φροντίδα και την ομορφιά. Γι’ αυτό τον σκοπό έχουμε δημιουργήσει αυτό τον ιστότοπο ώστε να μπορούμε να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες έχουμε συλλέξει μέσα από την αγάπη μας για γνώση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.