Ροδόχρους Ακμή (rosacea): Ο Πιο Πλήρης Οδηγός – Αιτίες, Αντιμετώπιση & Θεραπεία!

Τι είναι η ροδόχρους ακμή;

Η ροδόχρους ακμή (rosacea), δεν είναι ίδια με την κοινή δερματική ακμή, παρόλα αυτά μπορεί και να συνυπάρχουν. Η ροδόχρους νόσος, είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης δερματοπάθεια της επιδερμίδας του προσώπου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι μια ασθένεια που κρύβει κινδύνους. Χαρακτηριστικό της είναι η αγγειακή διαστολή στο πρόσωπο και κατά κύριο λόγο, στα μάγουλα, στη μύτη, στο μέτωπο και στο πηγούνι. Συχνά οι βλάβες εκτείνονται και στην περιοχή του λαιμού, στο τριχωτό του κεφαλιού, στα αυτιά και λίγο σπανιότερα και στο άνω μέρος του σώματος. Είναι γνωστή και με την ονομασία, ‘’ακμή των ενηλίκων’’, γιατί την εμφανίζουν όσοι διανύουν την τρίτη, τέταρτη ή και πέμπτη δεκαετία της ζωής τους. Εμφανίζεται σε άντρες και σε γυναίκες, -οι γυναίκες προσβάλλονται πιο πολύ- και εκδηλώνεται κυρίως σε αυτούς που έχουν πιο λεπτό κι ανοιχτό χρώμα δέρματος. Παγκοσμίως έχουν διαγνωστεί πάνω από 45 εκατομμύρια άτομα που πάσχουν από ροδόχρου ακμή.

Δυστυχώς η νόσος με βάση στατιστικές μελέτες έχει δημιουργήσει πολλά ψυχολογικά προβλήματα στους ασθενείς. Μια μεγάλη μερίδα αυτών, έχουν χάσει την αυτοπεποίθησή τους, δηλώνουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, αποφεύγουν την σύναψη σχέσεων και τις κοινωνικές δημόσιες εμφανίσεις, αδυνατούν να νιώσουν χαρά, δείχνουν απροθυμία να πάνε στην εργασία τους κ.α.

Ποιοι και πόσοι είναι οι τύποι της;

Η ροδόχρους ακμή- νόσος μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή και διακρίνεται σε 4 κυρίως τύπους.

  1. Ερυθηματώδης. Ο ερυθηματώδης τύπος της νόσου εκδηλώνει κοκκινίλες στο πηγούνι, στη μύτη και ανάμεσα στα φρύδια. Τα συμπτώματα είναι οι ευρυαγγείες, η σμηγματόρροια και το αίσθημα του καψίματος κι έχουν σταδιακή εξέλιξη, μέχρι να μονιμοποιηθούν. Η υφή του δέρματος γίνεται λεπτή και ενδέχεται να παρουσιάσει τραχύτητα κι απολεπιστική τάση.
  2. Βλατιδοφλυκταινώδης. Αυτός ο τύπος είναι γνωστός κι ως νόσος του Morbiham. Eμφανίζει βλατίδες, που καλύπτονται ίσως και με φλύκταινες. Τα συμπτώματα εξαπλώνονται κυρίως στα άκρα του προσώπου, στο μέτωπο και στα βλέφαρα. Στην περίπτωση αυτή εκδηλώνεται έντονη κοκκινίλα, σμηγματόρροια και επίμονοι ερεθισμοί του δέρματος.
  3. Ρινόφυμα. Θα λέγαμε ότι είναι η πιο βαριά μορφή της νόσου, που χτυπά περισσότερο τον αντρικό πληθυσμό. Οιδηματώδεις βλατίδες και οζιδιοκυστικές βλάβες κάνουν την εμφάνισή τους στην περιοχή της μύτης, η οποία διογκώνεται, αποκτά τραχιά υφή και εμφανίζει πολύ έντονη ερυθρότητα. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι βλάβες επεκτείνονται στο μέτωπο και στο πηγούνι.
  4. Οφθαλμική. Η οφθαλμική ροδόχρους νόσος προσβάλλει πρώτα τα μάτια και στη συνέχεια τα συμπτώματά της εκδηλώνονται και στο δέρμα. Εδώ οι ασθενείς υποφέρουν από ξηροφθαλμίες, έντονους ερεθισμούς, κνησμό, χαλάζιο, οίδημα στα βλέφαρα, δακρύρροια, και κάποιες φορές μπορεί να υποστούν και απώλεια της όρασης, εξαιτίας της βλάβης του κερατοειδούς χιτώνα.

Ποια τα αίτια της ροδόχρου ακμής;

Αίτια της ροδόχρου ακμής

Ακριβώς τα αίτια της νόσου μάλλον δεν έχουν εντοπιστεί και παραμένουν άγνωστα. Παρόλα αυτά η πιο βασική αιτία της ροδόχρου ακμήςσχετίζεται αρχικά με τα ακάρεα Demodex, που παρασιτούν στους σμηγματογόνους θύλακες στο δέρμα του προσώπου και ειδικότερα το είδος Demodex folliculorum.

Τα ακάρεα αυτά κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετακινούνται από τριχοθυλάκιο σε τριχοθυλάκιο, προσπαθώντας να τραφούν από τις σμηγματογόνες λιπαρές ουσίες του δέρματος. Τα ακάρεα Demodex υπερτρέφονται και παλλαπλασιάζονται, προκαλώντας ανισορροπίαστο μηχανισμό του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν και αυτά -και τα δύο δηλαδή είδη των ακάρεων-, υπάρχουν στο δέρμα ανεξαιρέτως όλων των ανθρώπων, στους ασθενείς με ροδόχρου ακμή, υπάρχουν σε πληθώρα στις κοιλότητες του προσώπου, δηλαδή στις περιοχές που υπάρχει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχτούν φλεγμονές με μικρά ερυθρά σπυράκια και σπυράκια με πύον. Σε αυτό συμβάλλει η έκθεση στον ήλιο, η ηλικία, η αλλαγές στη σύνθεση της λιπαρής ουσίας που συγκρατεί την υγρασία στην επιδερμίδα και κατά συνέπεια και η αλλαγή στο δέρμα. Τη στιγμή που τα παραπάνω ακάρεα θα ολοκληρώσουν τον κύκλο της ζωής τους, τότε θα απελευθερώσουν υπερβολικά πολλά βακτήρια στο δέρμα και θα εκδηλωθεί έξαρση και επιδείνωση της ασθένειας.

Άλλα αίτια που οι ειδικοί τα έχουν σχετίσει με την ροδόχρου νόσο είναι:

  • Η γενετική προδιάθεση.
  • Η έκθεσηστον ήλιο.
  • Κάποια φάρμακα που προκαλούν αγγειοδιαστολή.
  • Οι βλάβες της τριχοσμηγματογόνου μονάδας.
  • Κάποιες αγγειακές διαταραχές.
  • Η παρουσία βακτηρίων και μικροοργανισμών.

Ποια τα κύρια χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου;

  • Η παροδική αλλά και η πιο επίμονη έντονη ερυθρότητα του προσώπου και της μύτης.
  • Οι αντιαισθητικές ευρυαγγείες στο δέρμα του προσώπου, τελαγγειεκτασία.
  • Το έντονο αίσθημα του καύσου και της φαγούρας.
  • Η αυξημένη αντιδραστικότητα των τριχοειδών αγγείων στην ζέστη.
  • Η ξηρή και τραχιά υφή του δέρματος.
  • Οι μικρές φυσαλίδες με πύον και τα κόκκινα σπυράκια της κοινής ακμής στην περιοχή του προσώπου.
  • Οι φλεγμονές.
  • Τα μικρά κόκκινα επιδερμικά εξογκώματα, κόκκινες κηλίδες.
  • Το πρήξιμο και η παραμόρφωση της μύτης.
  • Τα ορατά αιμοφόρα αγγεία.
  • Το οίδημα.
  • Η διόγκωση και η ερυθρότητα των βλεφάρων.
  • Τα κόκκινα και υγρά μάτια.
  • Η αίσθηση του καψίματος στα μάτια. Όσοι νοσούν από βαριάς μορφής ροδόχρου ακμή, ενδέχεται να παρουσιάσουν κόκκινα βλέφαρα, κνησμό κι ερεθισμό στους οφθαλμούς, βλεφαρίτιδα, κερατίτιδα κι επιπεφυκίτιδα.  Σε τέτοιες περιπτώσεις ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί τον οφθαλμίατρό του για έλεγχο οφθαλμικής ροδόχρου.

Ποιοι παράγοντες μπορεί να επιβαρύνουν την νόσο;

Προς αποφυγή θεωρούνται:

  • Το αλκοόλ.
  • Το κάπνισμα.
  • Οι πικάντικες τροφές.
  • Τα καυτά ροφήματα.
  • Η πολύ υψηλή ή χαμηλή θερμοκρασία και η υγρασία.
  • Το πολύ ζεστό μπάνιο και η σάουνα.
  • Η άμεση επαφή με το φως του ήλιου.
  • Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες.
  • Οι ψυχολογικοί παράγοντες.
  • Το στρες.
  • Η χρήση καλλυντικών προϊόντων φροντίδας του δέρματος, που περιέχουν χημικές συνθέσεις, αλκοολούχα συστατικά κι όξινες ουσίες.
  • Οι κουραστικές αθλητικές δραστηριότητες.
  • Το έντονο τρίψιμο με το σφουγγάρι.
  • Το μηχανικό peeling.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της;

Διάγνωση της ροδόχρου νόσου

Η διάγνωση της νόσου γίνεται από δερματολόγους, αφού πρώτα πάρουν το ιστορικό του ασθενούς και αξιολογήσουν τα κλινικά χαρακτηριστικά του δέρματος. Η χρήση του εξελιγμένου συστήματος δερμοανάλυσης θεωρείται απαραίτητη κι έχει αποδειχθεί σωτήρια. Πολλές φορές η μόλυνση από τα ακάρεα Demodex, δεν παρουσιάζει αρχικά συμπτώματα, γεγονός που κάνει δύσκολο το έργο των γιατρών, γι’ αυτόν τον λόγο κρίνεται απαραίτητη και η έγκαιρη ανίχνευσή τους. Βέβαια, η κάθε διάγνωση είναι διαφορετική κι εξαρτάται από τον τύπο της ροδόχρου νόσου, που μπορεί να πάσχει ο κάθε ασθενής.

Το σίγουρο είναι πως στην ροδόχρου ακμή τα συμπτώματα, εάν δεν διαγνωσθούν και δεν αντιμετωπιστούν χειροτερεύουν!

Πώς θεραπεύεται η ροδόχρους ακμή;

Η ροδόχρους νόσος είναι μια δύσκολά ιάσιμη ασθένεια, χωρίς πάντα μόνιμα αποτελέσματα. Θεραπεύεται με επιμονή, ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης, τον τύπο της ακμής και τις ξεχωριστές, ατομικές ανάγκες φυσικά του κάθε νοσούντος.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τους τρόπους αντιμετώπισης της ροδόχρου ακμής.

  1. Φαρμακευτικά σκευάσματα τοπικής χρήσης. Η εφαρμογή τοπικά στην πληγείσα περιοχή μετρονιδαζόλης ή ιβερμεκτίνης,  νατριούχου σουφλακεταμιδούς ή και αζελαϊκού οξέος, όπως επίσης και καθαριστικών που περιέχουν θείο. Ανάλογα με τη μορφή της νόσου προτείνονται τοπικές θεραπείες με κρέμες, που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου κ.α. Προσοχή: Όταν η χρήση τοπικών στεροειδών στο πρόσωπο είναι μακροχρόνια, μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και να προκαλέσει επίμονες κοκκινίλες.
  2. Φαρμακευτική από του στόματος θεραπεία. Η από του στόματος χορήγηση ακαρεοκτόνων και η λήψη μετρονιδαζόλης, ή δοξυκυκλίνης. Άλλες ουσίες που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της ροδόχρους ακμή είναι η τετρακυκλίνη ακόμη και η μινοκυκλίνη, αντιβίωση δηλαδή για ένα διάστημα λήψης 2 ή 3 μηνών. Σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα της νόσου επιμένουν και εκδηλώνονται με τη μορφή φύματος, τότε συνίσταται η χρήση ισοτρετινοΐνης. Η προπανολόνη και η κλονιδίνη είναι ουσίες, που επίσης μειώνουν τις συμπτωματικές εξάρσεις. Στην περίπτωση προσωρινού ερυθήματος, μπορεί να συνταγογραφηθεί στον ασθενή από στόματος θεραπεία β-αδρενεργικών αποκλειστώνγια την καταπολέμηση των συμπτωμάτων κ.α.
  3. Laser. Η χρήση των εξελιγμένων πλέον αγγειακών και παλμικών συσκευών Laser, είναι από τις πιο δημοφιλείς  και δραστικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της ροδόχρου ακμής. To παλμικό Laser, εκπέμπει φως, χωρίς να έχει επιπτώσεις στον περιβάλλοντα ιστό, φως που απορροφάται επιλεκτικά. Τα αγγειακά Pulsed Dye Laser, πολεμούν τη φλεγμονή, τις ευρυαγγείες, και απομακρύνουν την ερυθρότητα από την επιδερμίδα του προσώπου, από το λαιμό ή όπου αλλού έχει εκδηλωθεί η ασθένεια. Όσον αφορά τον τύπο του ρινοφύματος, ελαττώνουν το πρήξιμο και τη διόγκωση των μαλακών ιστών της μύτης. Η χρήση του Laser CO2, ενεργοποιεί την παραγωγή του κολλαγόνου.

Η θεραπεία είναι εντελώς ανώδυνη και ασφαλής. Ο αριθμός των απαιτούμενων συνεδριών, έως ότου λυθεί το πρόβλημα, εξαρτάται από τα αποτελέσματα της δερμοανάλυσης και από την κλινική κατάσταση του πάσχοντος. Συνήθως οι συνεδρίες, που λαμβάνουν χώρα είναι 2 με 4.

  • Φωτοθεραπεία – φωτοδυναμική θεραπεία. Για βέλτιστα αποτελέσματα κάποιες φορές τα Laser συνδυάζονται και συνεργάζονται με τη χρήση φωτοθεραπείας. Η φωτοθεραπεία είναι η εκπομπή ενός ορατού και καθαρού μήκους κόκκινου και μπλε κύματος φωτός. Επιδρά στην εξάλειψη των ακάρεων και καταστέλλουν την έξαρση της ασθένειας. Η εκπομπή του κόκκινου μήκους κύματος, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ του μπλε αντιβακτηριδιακή δράση. Εάν έχουμε να κάνουμε με σοβαρότατη μορφή της νόσου, τότε για να ενισχυθεί η δράση της φωτοθεραπείας, εφαρμόζεται ένας ειδικός φωτοευαισθητοποιός παράγοντας, φωτοδυναμική θεραπεία. Μετά από μια τέτοια συνεδρία ο ασθενής θα πρέπει για κάποιες μέρες να αποφεύγει την ηλιακή ακτινοβολία και να κάνει χρήση κάποιων αντιβιοτικών φαρμάκων.

Πώς να καθαρίζετε σωστά το πρόσωπό σας

Extra Tips για τον καθημερινό καθαρισμό του προσώπου με ροδόχρου ακμή.

  • Προτιμήστε καθαριστικά που δεν χρειάζονται ξέπλυμα, για να περιορίσετε όσο το δυνατό περισσότερο την επαφή της επιδερμίδας σας με το νερό της βρύσης, που περιέχει πολλά άλατα κι επιβαρύνουν το ήδη ευαίσθητο δέρμα.
  • Χρησιμοποιείστε καλλυντικά προϊόντα χωρίς οινόπνευμα κι αρωματικά.
  • Προμηθευτείτε γαλακτώματα προσώπου με μικύλλια.
  • Αποφύγετε τις ‘’σκληρές’’ κινήσεις και το τρίψιμο του προσώπου. Καλύτερα να το καθαρίζετε απαλά με τα ακροδάχτυλά σας.
  • Ψεκάστε, αφού ολοκληρώσετε τον καθαρισμό, το πρόσωπό σας με ιαματικό νερό για περισσότερη φροντίδα του ερεθισμένου δέρματός σας.

Εφαρμογή του make up σε επιδερμίδα που πάσχει από ροδόχρου ακμή

Τι θα χρειαστείτε για να καλύψετε πλήρως  την ερυθρότητα και ταυτόχρονα να έχετε ένα τέλειο φυσικό τελείωμα;

  • Concealer, υψηλής κάλυψης, που να ταιριάζει στον τόνο της επιδερμίδας σας. Εφαρμόστετο τοπικά για να διορθώσετε τις ερυθρότητες.
  • Primer, χρωματική διόρθωσης. Φορέστε το κάτω από το make up ή το concealer σας. Θα λειτουργήσει ως πολύ σταθερή βάση για το υπόλοιπο μακιγιάζ σας. Οι περιοχές με ερυθρότητα κι ανομοιομορφία, θα απαλυνθούν.

Τέλος φυσικά το…

  • Make up, υψηλής κάλυψης, πλούσιο σε χρωστικές μακράς διάρκειας, υψηλής ποιοτικής σύνθεσης, που να χαρίζει και φυσικό τελείωμα. Η επιλογή της κατάλληλης απόχρωσης είναι το κλειδί για να ‘’κλέψετε’’ τις κοκκινίλες. Έτσι θα αποφύγετε και το λεγόμενο ‘’εφέ της μάσκας’’. Και μην αμελείτε την περιοχή του λαιμού και τους κροτάφους.

Ροδόχρους ακμή και διατροφή

Ροδόχρους ακμή και διατροφή

Ποια τρόφιμα να επιλέγετε;

  • Γαλοπούλα,
  • Κοτόπουλο,
  • Ψάρια,
  • Σολωμό,
  • Σταφύλια,
  • Πεπόνι,
  • Μάνγκο,
  • Κουρκουμά,
  • Κατσικίσιο τυρί,
  • Μπαχαρικά, όπως κάρδαμο, κρόκο Κοζάνης, κόλιανδρο και μάραθο.
  • Λαχανικά, όπως, γλυκοπατάτες, κολοκύθια, σπαράγγια, αγγούρια, κουνουπίδι, σέλινο, μαρούλι, κολοκυθάκια, πράσινα φασόλια, μπρόκολο, κουνουπίδι, κ.α.
  • Δημητριακά, όπως φύτρο, πίτουρο, βρώμη, κριθάρι, ενδόσπερμα σιταριού, γκρανόλα, κόκκους αμάρανθου, ταπιόκα.
  • Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και εξευγενισμένα σάκχαρα, μπορεί να πυροδοτήσουν τις φλεγμονές της ροδόχρου ακμής και να προκαλέσουν έξαρση της ερυθρότητας του δέρματος.

Ποια τρόφιμα να αποφεύγετε;

  • Όξινα λαχανικά, όπως σπανάκι, κρεμμύδια, παντζάρια, ντομάτες, ραπανάκι, μελιτζάνες κ.α.
  • Πικάντικα μπαχαρικά, όπως γαρίφαλο, μπούκοβο, τζίντζερ, μαύρο πιπέρι κ.α.
  • Εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι, κίτρο, νεράντζι κ.α.
  • Βοδινό κρέας,
  • Συκώτι,
  • Οστρακοειδή,
  • Ζάχαρη,
  • Αλάτι,
  • Ξύδι,
  • Λιπαρές τροφές,
  • Σοκολάτα,
  • Γαλακτοκομικά, πολύ περιορισμένες ποσότητες,
  • Τροφές που περιέχουν γλουτένη, ελάχιστες ποσότητες,
  • Ζεστά ροφήματα,
  • Κόκκινο κρασί και γενικά όλα τα αλκοολούχα ποτά.

Φυσική αντιμετώπιση της ροδόχρου ακμής

Παρακάτω θα βρείτε μερικές σπιτικές – χειροποίητες θεραπείες, που μπορείτε να δοκιμάσετε για να βελτιώσετε και να καταπραΰνετε τα ενοχλητικά συμπτώματα της ροδόχρου ακμής.

Σπιτικές μάσκες

1. Αλόη βέρα

Αλόη, η αντιφλεγμονώδης κι ανακουφιστική! Απλώστε το ζελέ από το φύλλο του φυτού στο πρόσωπό σας. Επαναλάβετε την θεραπεία τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

2. Βρώμη

Βρώμη, η καταπραϋντική! Αναμίξτε σε ένα μπολ 2 κουταλιές της σούπας βρώμη και όσο νερό χρειαστεί, ώστε να πάρετε ένα ομοιογενές μίγμα. Εφαρμόστε την μάσκα απευθείας στην πληγείσα περιοχή.

3. Λάδι καρύδας

Λάδι καρύδας, το δημοφιλές κι αντιβακτηριδιακό!  Χρησιμοποιήστε το τοπικά με ένα βαμβακάκι στη νοσούσα περιοχή. Μπορεί να καταναλωθεί ως μαγειρικό λάδι στα φαγητά σας, ακόμη αν σας αρέσει η ιδέα μπορείτε να προσθέσετε λάδι καρύδας στον καφέ ή στο τσάι σας. Η αποδεκτή ποσότητα του ελαίου καρύδας που επιτρέπεται να καταναλώσετε ημερησίως είναι τα 30ml, δηλαδή 2 κουταλιές της σούπας. Ξεκινήστε να το χρησιμοποιείτε σταδιακά, γιατί ίσως σας προκαλέσει ναυτία ή κάποιο πρόβλημα στο έντερο. Δοκιμάστε τις πρώτες μέρες ½ κουταλιά της σούπας και σταδιακά ανεβάστε την ποσότητα σε 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα.

4. Έλαιο τεϊόδεντρου

Έλαιο τεϊόδεντρου, το αντιφλεγμονώδες και καυστικό! Εφαρμόστε το τοπικά στην πληγείσα επιδερμίδα σας. ΠΡΟΣΟΧΗ: Το έλαιο του τεϊόδεντρου δεν πίνετε! Είναι μόνο για τοπική χρήση.

5. Μηλόξυδο

Μηλόξυδο, το υγιεινό! Εφαρμόστε το με ένα μικρό βαμβάκι στο πρόσωπο. Εναλλακτικά μπορείτε να καταναλώνετε 2 κουταλιές της σούπας πριν από τα γεύματα σας.

6. Αγγούρι

Αγγούρι, το τονωτικό και δροσιστικό! Βάλτε ½ αγγούρι στο μπλέντερ για να πάρετε το χυμό του. Εφαρμόστε το χυμό στο πρόσωπό σας. Αφήστε το να δράσει μέχρι να στεγνώσει. Ξεπλύνετε με νερό και στεγνώστε το πρόσωπό σας με μια μαλακή πετσέτα.

7. Μέλι

Μέλι, το ενυδατικό και θρεπτικό! Απλώστε το μέλι με ένα βουρτσάκι στο πρόσωπό σας. Αφήστε το να δράσει για 15 λεπτά. Ξεπλύνετε το πρόσωπό σας με χλιαρό νερό και σκουπίστε το με μια μαλακή πετσέτα.

8. Κουρκουμάς

Κουρκουμάς, η χρυσή θαυματουργή σκόνη! Για την σπιτική μάσκα θα χρειαστείτε:

  • 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη.
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι, κατά προτίμηση βιολογικό.
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γάλα ή εναλλακτικά γιαούρτι.

Πώς θα φτιάξετε και θα εφαρμόσετε την μάσκα;

  1. Βάλτε σε ένα μπολάκι την σκόνη του κουρκουμά.
  2. Προσθέστε το μέλι και το γάλα (ή το γιαούρτι) κι αναμίξτε καλά.
  3. Εφαρμόστε την μάσκα στο πρόσωπό σας με ένα βουρτσάκι.
  4. Αφήστε την να δράσει για 10 λεπτά.
  5. Ξεπλύνετε το πρόσωπό σας με κρύο νερό.

Ασκήσεις και τεχνικές αναπνοής

Μια έξτρα θεραπεία, που μπορείτε να κάνετε σπίτι και δεν χρειάζεται κανένα απολύτως υλικό, παρά μόνο λίγο ελεύθερο χρόνο είναι οι τεχνικές αναπνοής ή κάποια ήπια άσκηση. Η ροδόχρους νόσος και η ερυθρότητα του προσώπου, προκαλείται πολλές φορές από το στρες και την κακή ψυχολογία, επηρεάζοντας και την ποιότητα της επιδερμίδας σας. Αν θεωρήσουμε ότι η ροδόχρους νόσος συγκαταλέγεται στα αυτοάνοσα και πολυπαραγοντικά νοσήματα τότε, μειώστε το άγχος, την υπερένταση και πάρτε βαθιές αναπνοές!

Η ροδόχρους ακμή είναι μια νόσος που φεύγει και ξαναέρχεται;

Η ροδόχρους νόσος είναι από τις ‘’άβολες’’ ασθένειες, που ουσιαστικά παραμένουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Αυτό, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αδιαφορήσετε και να μην κάνετε τίποτα για την αντιμετώπισή της. Από τη στιγμή, που ο γιατρός θα αποφασίσει την κατάλληλη θεραπεία για τον ασθενή κι ο τελευταίος την ακολουθήσει κατά γράμμα, τότε σίγουρα τα συμπτώματα θα απαλυνθούν και η νόσος θα μπορεί να είναι ελεγχόμενη σε μακροχρόνια βάση.


Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι η Ντίνα Κόννου και είμαι ένας από τους δημιουργούς και εκδότες αυτού του ιστότοπου. Είναι χαρά μου να μπορώ να βοηθώ τους ανθρώπους που ψάχνουν πληροφοριές που έχουν να κάνουν με την υγεία, την φροντίδα και την ομορφιά. Γι’ αυτό τον σκοπό έχουμε δημιουργήσει αυτό τον ιστότοπο ώστε να μπορούμε να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες έχουμε συλλέξει μέσα από την αγάπη μας για γνώση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.