Ακμή: Ο Πιο Πλήρης Οδηγός – Αιτίες, Αντιμετώπιση & Θεραπεία!

Τι είναι η ακμή;

Η ακμή είναι στατιστικά η συχνότερη και η πιο κοινή δερματολογική πάθηση της εφηβικής ηλικίας. Εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 14-17 ετών για τα κορίτσια και στην ηλικία των 16-19 για τα αγόρια. Βελτιώνεται κατά την ενηλικίωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ακμή δεν μπορεί να εμφανιστεί και κατά την ενήλικη περίοδο της ζωής ενός ανθρώπου. Κάποιες φορές και τα νεογέννητα εκδηλώνουν ακμή λόγο της μεταφοράς ορμονών από την μητέρα τους κατά τον τοκετό.

Η ακμή κάνει την εμφάνισή της όταν η πλεονάζουσα λιπαρότητα και τα νεκρά κύτταρα φράζουν τους πόρους και φλεγμαίνουν οι σμηγματογόνοι αδένες. Χαρακτηριστικά της κοινής ακμής είναι τα μαύρα στίγματα στο πρόσωπο και τα μικρά λεύκα επάρματα, τα γνωστά σπυράκια και μπιμπίκια.

Ποια είναι η πιο συνηθισμένη μορφή της;

Η πιο συνηθισμένη μορφή είναι η κοινή ακμή. Η ήπια μορφή της ακμής, που χαρακτηρίζεται από κάποια λίγα κόκκινα σημαδάκια, και η πιο βαριά μορφή της, που χαρακτηρίζεται από αμέτρητα μικρά ή μεγάλα, επώδυνα και συμπαγή στίγματα συνήθως στο πρόσωπο. Παρόλα αυτά μπορεί να καλύπτουν και άλλες περιοχές πλούσιες σε σμηγματογόνους αδένες, όπως το λαιμό, την πλάτη, τους ώμους και το στέρνο.

Ποια είναι τα είδη ακμής;

Τα είδη της ακμής

Η μη φλεγμονώδης

  • Φαγεσωρική ακμή. Στη μη φλεγμονώδη ακμή εμφανίζονται μόνο οι φαγέσωρες (κλειστοί ή ανοιχτοί). Είναι τα γνωστά σκουρόχρωμα μικρά στίγματα, οι μικρές δηλαδή κύστες σαν το κεφάλι μιας καρφίτσας, που φράζουν τον τριχοσμηγματογόνο πόρο. Θεωρείται η πιο ήπια μορφή ακμής και στην περίπτωσή της δεν έχουμε την εξέλιξη των βλαβών της φλεγμονωγόνους ακμής.
  • Βλατιδοφλυκταινώδης ακμή. Μια μέτρια μορφή ακμής που εκδηλώνεται με τα μικρά κόκκινα σπυράκια που έχουν πύον.

Η φλεγμονώδης

  • Κυστική ακμή. Στη φλεγμονώδη – κυστική ακμή εμφανίζονται τα ερυθρά μικρά σπυράκια (βλατίδες) και τα σπυράκια με πύον (φλυκταινίδια). Μπορεί όμως να εμφανιστούν και πιο επίπονες κι έντονες φλεγμονώδεις βλάβες όπως οι μεγάλες κύστες και τα οζίδια, που μπορεί να επιμείνουν και να παραμείνουν στο δέρμα για πολλές εβδομάδες. Οι κύστες είναι αυτές που αργότερα πιθανώς να δημιουργήσουν και να αφήσουν τα επίμονα κι ενοχλητικά σημάδια.

Ποια είναι τα αίτια της ακμής;

Τα πιο γνωστά αίτια εκδήλωσης της ακμής είναι:

  1. Η εφηβεία. Λόγω της αύξησης των επιπέδων της τεστοστερόνης κατά την εφηβεία, οι αδένες παράγουν περισσότερο σμήγμα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η λιπαρότητα και να φράζουν οι πόροι. Όταν δε εισέρχονται μικρόβια στους πόρους, τότε εκδηλώνονται πολύ πιο εύκολα και τα συμπτώματα της ακμής.
  2. Οι κληρονομικοί παράγοντες. Εάν ένας εκ των δύο γονέων είχε εμφανίσει ακμή, τότε ενδέχεται να εκδηλωθεί και στα παιδιά του.
  3. Η χρήση κάποιων φαρμάκων. Τα κορτικοστεροειδή, τα ανδρογόνα και το λίθιο, είναι αιτίες εμφάνισης ακμής. Όπως επίσης η χρήση αναβολικών και κάποιων ναρκωτικών ουσιών.
  4. Νόσοι του ενδοκρινικού συστήματος. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και το σύνδρομο Cushing, που σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, οδηγούν σε ακμή.
  5. Η χρήση λιπαρών προϊόντων ομορφιάς.  Τα λιπαρά καλλυντικά προϊόντα ενδέχεται να πυροδοτούν την ακμή.
  6. Οι λιπαρές τροφές. Οι τροφές πλούσιες σε λιπαρά και η σοκολάτα σίγουρα δεν ευθύνονται εξολοκλήρου για την νόσο, μπορεί όμως να την επιδεινώσουν.
  7. Οι ορμονικές διαταραχές. Πολλές γυναίκες για παράδειγμα 2 με 7 μέρες πριν την έμμηνο ρύση, τούς απασχολεί το πρόβλημα της ακμής. Επιπλέον κάποιες γυναίκες εκδηλώνουν ακμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
  8. Το στρες. Οι ψυχολογικοί παράγοντες, η κούραση και το άγχος, είναι αιτίες, που επιβαρύνουν την δερματολογική αυτή πάθηση.
  9. Ο ερεθισμός του δέρματος. Εάν η επιδερμίδα έχει ταλαιπωρηθεί και υπάρχει η αίσθηση του τραβήγματος, τότε μάλλον υπάρχει κάποια φλεγμονώδη αντίδραση, η οποία διευκολύνει την εμφάνιση της ακμής.
  10. Η Καυκάσια καταγωγή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ακμής;

Τα πιο συνήθη συμπτώματα της ακμής είναι:

  • Λευκά στίγματα ή
  • Κόκκινα στίγματα ή
  • Μαύρα στίγματα – φαγέσωρες στο πρόσωπο, στο λαιμό, στην πλάτη, στο θώρακα, στους ώμους
  • Σπυράκια ακμής
  • Κύστες
  • Κυστικές αλλοιώσεις
  • Φλύκταινες
  • Ουλές στο δέρμα
  • Κοκκινίλες γύρω από τα σπυράκια
  • Εφελκιδοποίηση των σπυριών, δηλαδή αποξηραμένες κρούστες

Πως γίνεται η διάγνωση της;

Ο δερματολόγος μπορεί να διαγνώσει την ακμή, χωρίς συνήθως άλλες εξετάσεις, παρά μόνο από την εμφάνιση και την ποιότητα του δέρματος.

Ποιοί είναι ο τρόποι καταπολέμηση της ακμής;

Αντιμετώπιση της ακμής

Η ρουτίνα φροντίδας και ο καθημερινός καθαρισμός του προσώπου. Ο συστηματικός και καλός καθαρισμός του προσώπου είναι το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνετε, μόλις ξυπνήστε και το τελευταίο, πριν πέσετε για ύπνο. Καθαρίζετε το δέρμα σας από τον ιδρώτα, την βρωμιά και το μακιγιάζ, 2 φορές την ημέρα απαραιτήτως με ένα ήπιο σαπούνι που δεν προκαλεί ξηρότητες.

Μάσκα για την ακμή. Στα φαρμακεία κυκλοφορούν πολλές μάσκες και μάσκες peeling προσώπου για κάθε τύπο επιδερμίδας, που περιέχουν συστατικά, αιθέρια έλαια και απολεπιστικά σωματίδια για να απομακρύνουν το πλεονάζον σμήγμα. Χρησιμοποιείστε τις για την ρύθμιση της λιπαρότητας και της γυαλάδας. Είναι ιδανικές για δέρματα με τάσεις ακμής και για περιπτώσεις ακμής.
Επισης μπορείτε να φτιάξετε και τις δικές σας σπιτικές κρέμες για την ακμή.

Ποιοί είναι οι τρόποι αντιμετώπιση της ακμής;

Η ακμή δεν είναι ένα αισθητικό πρόβλημα. Είναι μια ασθένεια του δέρματος,που χρειάζεται ιατρική βοήθεια και παρακολούθηση. Είναι μία νόσος, που έχει συνδεθεί και με πολλά ψυχολογικά προβλήματα, όπως είναι το αίσθημα της ντροπής, η αντικοινωνική συμπεριφορά, οι τάσεις απομόνωσης ακόμη και η κατάθλιψη. Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι το παν, προκειμένου να μην εξελιχθεί, να μην δημιουργήσει παρενέργειες και να μην αφήσει ουλές. Εάν η ακμή δεν θεραπευτεί μπορεί να γίνει ένα μόνιμο πρόβλημα.

Εάν δεν βελτιωθεί η ποιότητα του δέρματός σας με τον καθημερινό καθαρισμό, τότε προχωρήστε στο επόμενο βήμα κι’ αντιμετωπίστε την ακμή.

  • Με τοπικές φαρμακευτικές κρέμες, μη συνταγογραφούμενες.  Επιλέξτε προϊόντα που δεν απαιτούν ιατρική συνταγή και έχουν την ένδειξη, ‘’για επιδερμίδες με τάσεις ακμής’’. Προτιμήστε κρέμες ή τζελ που μπορεί να περιέχουν σαλικυλικό οξύ, υπεροξείδιο του βενζολίου, ρεζορκινόλη κι εφαρμόζονται στο δέρμα τοπικά. Αυτά τα προϊόντα σκοτώνουν τα βακτήρια, αντιμετωπίζουν τους φαγέσωρες και τις φλεγμονές και προκαλούν μια ήπια απολέπιση της κορυφαίας στοιβάδας του δέρματος.
  • Με τοπικές φαρμακευτικές κρέμες, συνταγογραφούμενες. Περιέχουν κι αυτές υπεροξείδιο του βενζολίου, αζελαϊκό οξύ, ρεζορκινόλη και σαλικυλικό οξύ. Είναι πιο ισχυρές κρέμες και απαιτούν ιατρική συνταγή από τον εξειδικευμένο γιατρό.

Προσοχή: Όταν χρησιμοποιείτε τις κρέμες για την ακμή τοπικά, μην εφαρμόζετε μόνο πάνω στα σπυράκια, αλλά και στην επιφάνεια γύρω από αυτά.

Οι τοπικές φαρμακευτικές κρέμες, μπορούν αν χρησιμοποιηθούν όχι μόνο στο πρόσωπο, αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος που έχουν εκδηλώσει ακμή, όπως για παράδειγμα στην πλάτη.

Θεραπεία της ακμής με χάπια

Θεραπεία της ακμής με χάπια

Εάν η ακμή επιμένει, σε περιπτώσεις μέτριας ή βαριάς μορφής, τότε προχωρήστε σε συνεννόηση πάντα με τον δερματολόγο σας σε πιο περεταίρω μέτρα θεραπείας όπως:

  • Η από του στόματος αντιβίωση για ακμή. Η ετρακυκλίνη, η δοξυκυκλίνη, η μινοκυκλίνη, η αμοξικιλλίνη κ.α. χορηγούνται είτε μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με κάποια τοπική αγωγή, προκειμένου να αποδυναμωθούν τα βακτηρίδια, τα οποία προκάλεσαν τις φλεγμονές.
  • Τα Ορμονικά σκευάσματα. Τα σκευάσματα αυτά, αντι-ανδρογόνα και οιστρογόνα, ρυθμίζουν τις ορμόνες που προκαλούν περίσσεια σμηγματόρροια.
  • Η Σπιρονολακτόνη. Είναι ένα χάπι που βοηθά τις γυναίκες, που η ακμή τους προέρχεται κυρίως από ορμονικές διαταραχές.
  • Τα Αντισυλληπτικά χάπια. Είναι δυνατό να βοηθήσουν σε κάποιες μορφές ακμής, μπορεί όμως σε κάποιες περιστάσεις και να επιβαρύνουν την νόσο.

Τέλος…

  • Η  ισοτρετινοΐνη, είναι επίσης ένα φάρμακο, εξαιρετικά αποτελεσματικό για κάποιους τύπους ακμής. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις, όπου ο ενδιαφερόμενος δεν έχει ανταποκριθεί σε άλλου είδους θεραπεία. Μειώνει την παραγωγή σμήγματος και μάχεται ενάντια στα βακτηρίδια που την προκάλεσαν. Πρόκειται, όμως για ένα πανίσχυρο φάρμακο, που ναι μεν μπορεί να φέρει την πολυπόθητη μόνιμη ίαση, αλλά μπορεί να προκαλέσει και παρενέργειες και υποτροπές, όπως για παράδειγμα να ανεβάσει τα λιπίδια και να επηρεάσει την ηπατική λειτουργία. Ένα μεγάλο ποσοστότων ασθενών που το έλαβαν, υποτροπίασαν, σταμάτησαν την θεραπεία και τους χορηγήθηκε ξανά την επόμενη χρονιά. Επίσης, πολλοί ασθενείς κατά τη διάρκεια χρήσης του φαρμάκου, παρουσίασαν έντονη ξηρότητα στο δέρμα τους. Το φάρμακο αυτό, μπορεί να σας το προτείνει μόνο ο δερματολόγος σας, θα πρέπει σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας να σας παρακολουθεί εντατικά και ίσως χρειαστεί να κάνετε και συχνά αιματολογικές εξετάσεις.

Η δερματολογική πάθηση της ακμής μπορεί να χρειαστεί αρκετό χρόνο για να θεραπευτεί, τις πιο πολλές φορές όμως, ανταποκρίνεται θετικά στις θεραπείες μέσα σε χρονικό διάστημα 6 με 8 εβδομάδων. Βέβαια, ανά διαστήματα μπορεί να ξανακάνει την εμφάνισή της και να υπάρχουν κάποιες εξάρσεις.

Άλλες θεραπείες

Ανάλογα με την μορφή της ακμής, υπάρχουν κι άλλες δραστικές θεραπείες για την αντιμετώπισή της.

Laser

Το Er: Glass laser είναι μια δραστική λύση για την θεραπεία της ακμής. ‘’Χτυπάει’’ στην ρίζα το πρόβλημα, πολεμώντας τους παράγοντες, που προκάλεσαν την ακμή. Μια δέσμη φωτός διεισδύει στο δέρμα, στοχεύοντας στα πιο βαθιά στρώματα των σμηγματογόνων αδένων, χωρίς να προκαλεί τραυματισμούς στην επιδερμίδα. Με την θερμότητά του το laser, συρρικνώνει το μέγεθος των αδένων, επιβραδύνει τη δραστηριότητά τους, μειώνει την παραγωγή βακτηριδίων, διορθώνει τις φλεγμονώδεις βλάβες, απολυμαίνει τους πόρους της επιδερμίδας, μειώνει την έκκριση σμήγματος κι άρα περιορίζει τη λιπαρότητα και προκαλεί τη σύνθεση νέου κολλαγόνου. Η ταυτόχρονη παραγωγή κολλαγόνου αναγεννά την επιδερμίδα και το βασικότερο εξαφανίζει τα σημάδια και τις ουλές, που αφήνει η ακμή.

Τα πλεονεκτήματα με τη θεραπεία του laser:

  • Κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος
  • Κατάλληλη για όλες τις μορφές ακμής
  • Κατάλληλη για όλες τις ηλιακές ομάδες
  • Είναι ανώδυνη
  • Γίνεται με ασφάλεια σε όλες τις εποχές
  • Δεν χρειάζεται η λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων
  • Δεν έχει υποτροπές
  • Ιδανική, όχι μόνο για το πρόσωπο, αλλά και τα υπόλοιπα σημεία του σώματος πχ. ακμή στην πλάτη
  • Δεν έχει χρόνο αποθεραπείας
  • Προσφέρει μακρόχρονα αποτελέσματα

Τον αριθμό των συνεδριών και την συχνότητά τους, καθορίζει ο γιατρός ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Συνήθως οι συνεδρίες κρατούν 2 μήνες, με 1 συνεδρία ανά εβδομάδα. 8 συνεδρίες κατά προσέγγιση είναι αρκετές για να εξαφανίσουν το πρόβλημα. Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 30 λεπτά, ανάλογα και με την έκταση της περιοχής του σώματος, που πρόκειται να αντιμετωπιστεί η ακμή. Μετά την θεραπεία ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινή του ρουτίνα. Η μόνη παρενέργεια που ενδεχομένως να παρουσιαστεί είναι μια μικρή ερυθρότητα, που εξαφανίζεται πολύ γρήγορα.

Δερμοαπόξεση

Η δερμοαπόξεση γίνεται με την βοήθεια ειδικών μικροκυστάλλων με ίσως ταυτόχρονη φαρμακευτική αγωγή και πρόκειται για έναν πολύ βαθύ καθαρισμό είτε του προσώπουπου ταλαιπωρείται από ακμή ή και του σώματος. Με την μέθοδο αυτή, απομακρύνονται τα επιφανειακά στρώματα του δέρματος και το σμήγμα, καθαρίζουν οι πόροι, γίνεται διάνοιξη των φαγεσώρων και των κύστεων. Αποτέλεσμα; Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η παραγωγή σμήγματος, κλείνουν οι πόροι και ελαττώνεται η λιπαρότητα.

Μια συνεδρία είναι αρκετή για να απομακρυνθούν οι ρύποι και να καθαρίσει η επιδερμίδα, όταν όμως μιλάμε για πιο σοβαρό στάδιο ακμής χρειάζονται 4 με 6 συνεδρίες κάθε 4 περίπου εβδομάδες.

Φωτοθεραπεία

Μια σύγχρονη μη επεμβατική, ανώδυνη κι άκρως ασφαλής θεραπεία κατά της ακμής με άμεσα αποτελέσματα κι αντιμικροβιακή δράση, είναι η φωτοθεραπεία. Με την μέθοδο αυτή εκπέμπεται ένα καθαρό μήκος κύματος φωτός, μπλε και κόκκινο κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, που αντιμετωπίζει απευθείας την φλεγμονή που έχει δημιουργηθεί στο δέρμα και καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες στο προπιονοβακτηρίδιο της ακμής, ελαττώνοντας παράλληλα το μέγεθος των σμηγματογόνων αδένων. Το φως διεγείρει τους ινοβλάστες, προκαλεί την αύξηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, αφήνοντας το δέρμα λείο και φωτεινό, προλαμβάνοντας ταυτόχρονα και την εμφάνιση σημαδιών και ουλών. Η φωτοθεραπεία δεν έχει παρενέργειες, ίσως όμως εμφανίσει κάποια συμπτώματα κνησμού ή καψίματος, ξηρότητας ή μια ήπια ερυθρότητα, ανεπιθύμητες ενέργειες, που εξαφανίζονται πολύ γρήγορα.

Ο αριθμός των απαιτούμενων συνεδριών εξαρτώνται από το στάδιο της ακμής και από το πώς ανταποκρίνεται ο κάθε ασθενής. Συνήθως 4 με 8 συνεδρίες σε μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων είναι αρκετές.

Χημική απολέπιση

Μια άλλη μέθοδος θεραπείας της ακμής είναι το χημικό peeling. Βασίζεται στην εφαρμογή χημικών διαλυμάτων στην επιδερμίδα, ειδικών απολεπιστικών, όπως είναι  το τριχλωροξικό οξύ, το γλυκολικό οξύ, το σαλικυλικό, και το μανδελικό οξύ, σε διάφορους συνδυασμούς και συγκεντρώσεις. Υπάρχουν 3 τύποι χημικής απολέπισης, ανάλογα με την δραστικότητα των χημικών διαλυμάτων, η επιφανειακή, η μέτρια, η βαθιά. Ο δερματολόγος, όμως θα αποφασίσει ποιος τύπος αρμόζει να εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση.

Πριν την ημέρα της απολέπισης, χρειάζεται ένα πρόγραμμα ειδικής περιποίησης του δέρματος, που μπορεί να διαρκέσει κι 1 μήνα. Την ημέρα της απολέπισης γίνεται πρώτα ένας βαθύς καθαρισμός του δέρματος. Ο γιατρός εφαρμόζει το χημικό διάλυμα στο δέρμα, μπορεί και τμηματικά για να μην κουραστεί ο οργανισμός. Μετά την αφαίρεση του διαλύματος χρειάζεται φροντίδα, είτε με ειδικές κρέμες ή με ψυχρά επιθέματα. Οι παρενέργειες είναι η ερυθρότητα του δέρματος, κάποιο οίδημα, η δημιουργία κρούστας και το ξεφλούδισμα.

Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτώνται από το είδος της απολέπισης, όπως επίσης και η επούλωση των πληγών. Μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε από 7 έως 21 μέρες για να δείτε το πρόσωπό σας λείο και καθαρό.

Σημάδια ακμής – τι πρέπει να κάνετε;

Σημάδια ακμής

Γιατί δημιουργούνται τα κόκκινα σημάδια ακμής;

Τι πιο ενοχλητικό από τα σημάδια ακμής; Συνήθως η πολύ κακή συνήθεια να αγγίζετε και να πειράζετε με επιθετικό μάλιστα τρόπο με τα δάχτυλά σας τα σπυράκια, προκαλεί τα κόκκινα σημάδια. Με τον τρόπο αυτό προκαλείτε ερεθισμό στα επιδερμικά κύτταρα, ο περιβάλλων ιστός τεντώνεται και η ερυθρότητα δείχνει την προσπάθεια του οργανισμού να δημιουργήσει φλεγμονή, για να ιαθεί. Μια άλλη αιτία εμφάνισης των κόκκινων σημαδιών είναι οι αυξημένες ανάγκες των περιοχών που φλεγμαίνουν από την στιγμή που τα κύτταρα είναι πολύ δραστήρια.

Πώς να προλάβετε την δημιουργία των κόκκινων σημαδιών της ακμής;

Αρχικά βρείτε τα αίτια που τα προκαλούν. Το Α και το Ω, μην αγγίζετε συνέχεια το πρόσωπό σας, μην πειράζετε την επιδερμίδα σας και μην προσπαθείτε να σπάσετε τα σπυράκια με τα χέρια σας.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα σημάδια;

  • Χρησιμοποιείστε ένα παγάκι απευθείας πάνω στο σημάδι κι αφήστε το να δράσει για 10 λεπτά. Το κρύο βοηθάει στην εξάλειψη της ερυθρότητας και του πρηξίματος.
  • Στη συνέχεια εφαρμόστε την κρέμα κατά της ακμής που έχετε.
  • Προτιμήστε προϊόντα, που περιέχουν αντιφλεγμονώδη συστατικά κι ενδυναμώνουν το δερματικό φραγμό.
  • Υιοθετήστε καλές διατροφικές συνήθειες.
  • Φορέστε ανελλιπώς αντηλιακό για την ακμή. Οι αντηλιακές κρέμες συνδράμουν στην πιο γρήγορη ίαση και στο ξεθώριασμα των κόκκινων σημαδιών.

Πως σχετίζεται η διατροφή με την ακμή;

Διατροφή και ακμή

Η κακή διατροφή έχει πλέον αποδειχθεί ότι μπορεί να επιδεινώσει την ακμή και να ‘’μπλοκάρει’’ την αντιμετώπισή της. Υιοθετείστε μια ποιοτική και αντιφλεγμονώδη διατροφή με βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά, για μια καλή εικόνα της επιδερμίδας σας χωρίς σπυράκια και σημάδια.

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές κατά της ακμής;

  • Τα λαχανικά με πράσινα και μεγάλα φύλλα. Το σπανάκι, τα σέσκουλα κ.α, είναι πλούσια σε μαγγάνια και βιταμίνη Α και βοηθούν στον καθαρισμό του προσώπου από την ακμή.
  • Το αβοκάντο. Πλούσια τροφή σε βιταμίνη A, D, E.
  • Τα ψάρια. Ο σολομός, η ρέγγα κ.α είναι πλούσιες τροφές σε Ω 3 λιπαρά οξέα.
  • Τα μανιτάρια. Περιέχουν βιταμίνη Β και ριβοφλαβίνη, μια σπουδαία βιταμίνη, που συμβάλλει στην μείωση της ακμής.
  • Καστανό ρύζι. Πλούσια τροφή σε βιταμίνη Β, περιέχει αντιοξειδωτικά και μαγνήσιο.
  • Μπρόκολο. Γεμάτο βιταμίνες A, B, C, E, K και θρεπτικά συστατικά, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, που υπάρχουν στον οργανισμό.
  • Αμύγδαλα. Μια χούφτα αμύγδαλα την ημέρα και γενικότερα οι ξηροί καρποί, θα βελτιώσουν την εμφάνιση της επιδερμίδας σας.
  • Μούρα. Φράουλες, βατόμουρα, σμέουρα, μύρτιλλα, θεωρούνται οι νούμερο ένα αντιοξειδωτικές τροφές.
  • Ακτινίδια. Η βιταμίνη C, που περιέχουν βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου.
  • Σκόρδο. Διάσημο για την αντιφλεγμονώδη δράση του, πολεμά όλα τα μικρόβια.
  • Τρόφιμα πλούσια σε λυκοπένιο. Ντομάτα, καρπούζι, γκρειπφρουτ.

Άλλες τροφές κατά της ακμής:

  • Το συκώτι, τα πορτοκάλια, το καρότο, τα λεμόνια, η κολοκύθα, οι πιπεριές, το πράσινο και μαύρο τσάι, το ελαιόλαδο, η μαργαρίνη.

Ποιες τροφές επιδεινώνουν την ακμή;

Καλό είναι να αποφεύγετε τις τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως:

  • Το κόκκινο κρέας.
  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Τον καφέ.
  • Την ζάχαρη.
  • Το ψωμί.
  • Τα γλυκά, το κέικ και τα μπισκότα.
  • Τα επεξεργασμένα δημητριακά.
  • Τα αρτοπαρασκευάσματα.
  • Τις πατάτες.
  • Την σόγια.

Extra tips που θα σας βοηθήσουν

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες επιπλέον συμβουλές που πιθανόν να σας βοηθήσουν.

  • Μην πλένετε το δέρμα σας πολλές φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας μεγάλη τριβή.
  • Επιλέξτε τα oil free κατάλληλα καλλυντικά προϊόντα, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης τους.
  • Να πλένετε πολύ συχνά ό,τι έρχεται σε επαφή με τα σπυράκια σας, π.χ. μαξιλαροθήκη, καπέλο, μπλουζάκια.
  • Καθαρίστε τακτικά το κινητό ή το ακουστικό του τηλεφώνου, όπως επίσης και τα γυαλιά σας, γιατί έρχονται σε επαφή με τις πληγείσες περιοχές.
  • Μην ακουμπάτε το πρόσωπό σας.
  • Μην σπάτε με τα δάχτυλά σας τα σπυράκια.
  • Μην βάζετε λακ ή τζελ κοντά στις ρίζες των μαλλιών.
  • Μην διακόπτεται την θεραπεία σας χωρίς λόγο.

Σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια;

Επικοινωνήστε με τον δερματολόγο σας αν:

  • Δοκιμάσατε φαρμακευτικές κρέμες μη συνταγογραφούμενες και δεν σας βοήθησαν.
  • Επιδεινώνεται η νόσος.
  • Δημιουργείται έντονη ερυθρότητα γύρω από τα σπυράκια.
  • Έχετε κύστες.
  • Εμφανίζονται σημάδια και ουλές, καθώς υποχωρεί η ακμή.

Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι η Ντίνα Κόννου και είμαι ένας από τους δημιουργούς και εκδότες αυτού του ιστότοπου. Είναι χαρά μου να μπορώ να βοηθώ τους ανθρώπους που ψάχνουν πληροφοριές που έχουν να κάνουν με την υγεία, την φροντίδα και την ομορφιά. Γι’ αυτό τον σκοπό έχουμε δημιουργήσει αυτό τον ιστότοπο ώστε να μπορούμε να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες έχουμε συλλέξει μέσα από την αγάπη μας για γνώση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.