11 Ισχυρά Αντιγηραντικά Συστατικά που Πρέπει να Γνωρίζετε!

Υπάρχει άραγε πάνω στο θέμα που αφορά στην περιποίηση του δέρματος κάποιος τομέας που είναι πιο σημαντικός και ‘’φορτωμένος’’ από την αντιγήρανση;

Σε μια κοινωνία που δίνει τόσο μεγάλη σημασία και αξία στην νεανική εμφάνιση, οι ισχυρισμοί που περιβάλλουν τα αντιγηραντικά προϊόντα περιποίησης είναι τουλάχιστον προκλητικοί.

Η αλήθεια είναι ότι τίποτα στην πραγματικότητα δεν μπορείτε να κάνετε με την φροντίδα του δέρματος, που θα μπορούσε να αποτρέψει, να αντιστρέψει ή τέλος πάντων να σταματήσει εντελώς τη φυσική και φυσιολογική διαδικασία γήρανσης, που όλοι βιώνουμε.

Ο ρυθμός με τον οποίο το δέρμα σας εξελίσσεται, ακολουθεί και φανερώνει την ηλικία σας, εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, όπως είναι η γενετική, το περιβάλλον στο οποίο ζείτε καθώς και οι καθημερινές συνήθειες περιποίησης του δέρματός σας.

Το βασικό είναι ότι δεν πρέπει να νιώθετε πίεση, πως πρέπει με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στο δέρμα, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με την γήρανση, όπως είναι οι ρυτίδες στα μάτια, οι λεπτές χαρακτηριστικές γραμμές, ή οι σκοτεινές κηλίδες. Η απόκτηση ρυτίδων με το πέρας του χρόνου είναι κάτι πολύ φυσιολογικό και δεν αποτελεί σίγουρα ένδειξη κάποιου προβλήματος υγείας. Το αν επιθυμείτε να μειώσετε ή όχι την εμφάνισή τους είναι στο χέρι σας κι εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς.

Τι κάνουμε λοιπόν με αυτά τα λεγόμενα αντιγηραντικά προϊόντα περιποίησης του δέρματος; Πολλά από τα πιο ισχυρά συστατικά αντιγήρανσης θα τα βρείτε στους ορούς και στις κρέμες που κυκλοφορούν στην αγορά και σίγουρα έχουν καθιερωμένα οφέλη. Για μερικούς ανθρώπους κάποια από αυτά μεταφράζονται σε μια νεανική επιδερμίδα. Αν για παράδειγμα ενδιαφέρεστε να διαχειριστείτε σωστά και να μειώσετε τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές, σας ενδιαφέρει κάτι που ενυδατώνει. Ένα προϊόν που είναι ικανό να διατηρήσει την υγρασία και να κάνει το δέρμα σας να δείχνει πιο γεμάτο.

Επίσης τα προϊόντα τα οποία είναι κατάλληλα για μιαν απαλή απολέπιση, θα μπορούσαν με κάποιον τρόπο να συμβάλλουν στη μείωση αρκετών διαφορετικών σημείων γήρανσης, καθώς και να περιορίσουν κι άλλα προβλήματα, που έχουν σχέση με την υφή του δέρματος, τη χρώση και τη διαχείριση της ακμής.

Αυτός είναι κι ένα τομέας της φροντίδας του δέρματος, που συνεχώς εξελίσσεται και φέρει νέες καινοτομίες, που μπορεί ναι ή και όχι να έχουν πραγματικά αποδεικτικά στοιχεία πίσω τους. Εδώ έρχονται και τα αντιγηραντικά συστατικά, που έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Αυτά που οι δερματολόγοι συνιστούν στους Self Editors ξανά και ξανά.

Εάν ψάχνετε κάτι για να διαχειριστείτε όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα τα σημάδια γήρανσης, πιο κάτω σας προτείνουμε τα 11 πιο ισχυρά αντιγηραντικά συστατικά, που πρέπει να γνωρίσετε και να προσέξετε στα προϊόντα περιποίησης του δέρματος.

1. Αντηλιακή κρεμά

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το αντηλιακό είναι το νούμερο ένα σε αυτήν την λίστα. Αν διαλέξετε να φροντίσετε με έναν μόνο τρόπο το δέρμα σας, αυτό σίγουρα θα πρέπει να είναι η αντηλιακή σας κρέμα. Αν χρησιμοποιείτε αντηλιακό, που διαθέτει ευρεία προστασία φάσματος, προστατεύει δηλαδή τόσο από τις ακτίνες UVA όσο κι από τις ακτίνες UVB και είναι με SPF τουλάχιστον 30, μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη των ζημιών της επιδερμίδας από τον ήλιο.

Οι βλάβες από τον ήλιο μπορούν να προκαλέσουν κι άλλα ζητήματα σοβαρά, όπως καρκίνο του δέρματος και άλλα αισθητικά προβλήματα, όπως τη διάσπαση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, τα οποία είναι υπεύθυνα να διατηρούν το δέρμα γεμάτο και σταθερό. Με το πέρας του χρόνου αυτή η διάσπαση του κολλαγόνου ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόωρα σημάδια γήρανσης, όπως χαλάρωση του δέρματος και ρυτίδες. Επιπλέον η έκθεση στον ήλιο μπορεί να δημιουργήσει σκοτεινές, μαύρες κηλίδες και να προκαλέσει διάφορες μορφές υπερχρωματισμού, όπως το μέλασμα.

Να θυμάστε πάντα πως η τακτική χρήση αντηλιακής κρέμας μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή τέτοιων προβλημάτων. Βέβαια το αντηλιακό από μόνο του δεν θα μειώσει τα μαύρα στίγματα ή τις ρυτίδες, που ήδη έχετε εμφανίσει, αλλά θα βοηθήσει να μη γίνονται πιο αισθητά λόγω της έκθεσης στον ήλιο και θα αποτρέψει τη δημιουργία περισσοτέρων. Επιπλέον θα προστατεύσει το δέρμα σας κι από όποια άλλα προβλήματα έχετε να αντιμετωπίσετε, όπως για παράδειγμα είναι η ακμή.

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά μοντέρνα συστατικά φροντίδας του δέρματος και μάλιστα τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε στη διάθεσή μας  πληθώρα πληροφοριών σχετικά με διαφορετικά συστατικά αντηλιακών και καινοτόμες αντηλιακές φόρμουλες. Οι μέρες του πυκνού, κολλώδους και βαρετού SPF, έχουν ανεπιστρεπτί περάσει. Τα σύγχρονα αντηλιακά περιέχουν τόσο φυσικές, όσο και χημικές ποικιλίες, -συχνά μάλιστα τα συναντάμε σε συνδυασμό και των δύο- και είναι άμεσα απορροφήσιμα από το δέρμα. 

Εάν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, εμείς σας προτείνουμε το άρθρο μας με τα καλύτερα αντηλιακά προσώπου.

2. Ρετινόλη

Τα ρετινοειδή, όπως η ρετινόλη μαζί με το αντηλιακό είναι τα συστατικά φροντίδας του δέρματος, που έχουν τις καλύτερες πραγματικές ενδείξεις για αντιγηραντικά οφέλη. Όλα τα ρετινοειδή είναι μορφές βιταμίνης Α, που εμφανίζονται φυσικά. Αλλά, όταν τρώτε τρόφιμα, όπως γάλα, αυγά, καρότα και μπρόκολο, που περιέχουν βιταμίνη Α το σώμα σας πρέπει να μετατρέψει αυτές τις προμορφώσεις και προβιταμίνες της βιταμίνης Α σε μια ενεργή μορφή που μπορείτε πραγματικά να χρησιμοποιήσετε.

Η ρετινόλη αποτελεί το πρώτο βήμα σε αυτό το μονοπάτι. Ο John G. Zampella, MD, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα δερματολογίας Ronald O. Perelman στο NYU Langone Health, στο παρελθόν, είπε ότι τα τοπικά ρετινοειδή, συμπεριλαμβανομένης και της ρετινόλης, βοηθούν το δέρμα να επιταχύνει την κανονική διαδικασία εναλλαγής κυττάρων, που αυτό σημαίνει ότι θα ‘’ρίξει’’ τα κύτταρα του δέρματος πιο γρήγορα. Πού βοηθά αυτό; Στην αντιμετώπιση ζητημάτων, όπως λεπτές γραμμές έκφρασης, ρυτίδες, σκοτεινά σημεία και ακμή. Επιπλέον οι ερευνητές πρεσβεύουν ότι η ρετινόλη μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση παραγωγής κολλαγόνου, η οποία μειώνει τα σημάδια γήρανσης.

Ένα άλλο πολύ βασικό πλεονέκτημα της χρήσης ρετινόλης είναι ότι μπορείτε να την βρείτε παντού. Χωρίς να χρειάζεστε ιατρική συνταγή, μπορείτε να προμηθευτείτε ρετινόλη σε φαρμακεία και θα την βρείτε σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων πολυτελείας.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα; Το πρώτο μειονέκτημα είναι, ότι επειδή μιλάμε για προϊόντα που ρυθμίζονται ως καλλυντικά κι όχι ως φαρμακευτικά δεν μπορείτε απαραίτητα να είστε σίγουροι για το τι αγοράζετε. Βέβαια, παρόλο που η έρευνα δείχνει ότι η ρετινόλη είναι άκρως αποτελεσματική δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το προϊόν που χρησιμοποιείτε είναι εξίσου ισχυρό κι αποτελεσματικό, όσο η ρετινόλη σε αυτές τις μελέτες.

Το άλλο μειονέκτημα της χρήσης ρετινόλης ή κάποιου άλλου ρετινοειδούς είναι ότι αυτά τα συστατικά είναι γνωστά για την πρόκληση ερεθισμού, τουλάχιστον όταν πρωταρχίζετε να κάνετε χρήση τους. Ποια είναι αυτά τα συμπτώματα ερεθισμών; Ξηρότητα, ερυθρότητα στο δέρμα, κνησμός και αυξημένη ευαισθησία. Φυσικά, δεν βιώνουν όλοι όσοι κάνουν χρήση ρετινόλης τέτοιου είδους προβλήματα.

Στην περίπτωση που παρουσιάσετε ερεθισμούς κάνοντας χρήση ρετινόλης μπορείτε να δοκιμάσετε προϊόντα που περιέχουν ρετιναλδεΰδη, η οποία είναι μια άλλη μορφή ρετινόλης ή bakuchiol ένα νεότερο συστατικό που συχνά θεωρείται ως εναλλακτική φυσική ρετινόλη. Και τα δύο φαίνεται να προκαλούν μικρότερο ερεθισμό από τη ρετινόλη.

3. Ρετινοϊκ οξύ

Η ρετινόλη τελικά μετατρέπεται σε ρετινοϊκό οξύ στο σώμα, οπότε μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μερικά από τα πιο ισχυρά συνταγογραφούμενα φάρμακα για την ακμή που έχουμε, για παράδειγμα η τρετινοΐνη, Retin-Α και η ισοτρετινοΐνη, πρώην Accutane, που λαμβάνονται από το στόμα, είναι μορφές ρετινοϊκού οξέος.

Επιπλέον, αυτά τα φάρμακα αυξάνουν τη διαδικασία εναλλαγής κυττάρων και άρα ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν, τα καθιστά επίσης εξαιρετικά αντιγηραντικά συστατικά. Και ακριβώς επειδή αυτά είναι διαθέσιμα μόνο με ιατρική συνταγή, γνωρίζετε ακριβώς τι παίρνετε. Ωστόσο, καθώς τέτοιου είδους φάρμακα είναι πιο ισχυρά, μπορούν να προκαλέσουν και πιο έντονες παρενέργειες, όπως απολέπιση, κνησμό, ξηρότητα και ευαισθησίες στο δέρμα. Όταν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τέτοιου είδους ρετινοειδή, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενυδατώνετε αποτελεσματικά την επιδερμίδα σας και όπως πάντα να μην αμελείτε τη χρήση του αντηλιακού σας.

Εκτός από τη ρετινόλη, τα ρετινοειδή γενικά και το ρετινοϊκο οξυ, υπάρχουν και κάποια συνθετικά ρετινοειδή στην αγορά, όπως είναι μια δραστική ουσία, η αδαπαλένη και η ταζοροτένη. Αν στηριχτούμε σε έρευνες που έχουν γίνει οι ουσίες αυτές είναι λιγότερο ερεθιστικές από την τρετινοΐνη και την ισοτρετινοΐνη.

Η αδαπαλένη ανήκει στα φαρμακευτικά προϊόντα που διατίθεται με ιατρική συνταγή. Σήμερα όμως διατίθεται και άνευ συνταγής ως Differin. Από την άλλη πλευρά η ταζοροτένη εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη με ιατρική και μόνο συνταγή.

4. Βιταμίνη C

Ένα από τα πιο συνηθισμένα ενεργά συστατικά στα προϊόντα περιποίησης του προσώπου και του δέρματος στις μέρες μας είναι η θαυματουργή βιταμίνη C. Δρα ως αντιοξειδωτικό για την εξουδετέρωση και την προστασία από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, η βιταμίνη C, μπορεί επίσης κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για να φωτίζει αποτελεσματικά τα σκοτεινά σημεία του προσώπου, που συνήθως δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου.

Παρόλα αυτά μπορεί και να αποβεί ένα εκπληκτικά δύσκολο συστατικό για τη σωστή χρήση. Για παράδειγμα είναι ένα προϊόν ιδιαίτερα ευαίσθητο στο φως. Επομένως είναι σημαντικό να αγοράζετε μόνο προϊόντα βιταμίνης C που είναι τοποθετημένα σε αδιάβροχη και προστατευόμενη αδιαφανή συσκευασία. Έρχεται επίσης στην αγορά σε ποικίλες συγκεντρώσεις (μεταξύ 5% και 20%), πράγμα που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα  και οι παρενέργειες, όπως οι ερεθισμοί, μπορεί να διαφέρουν κατά πολύ μεταξύ των διαφόρων προϊόντων.

5. Νιασιναμίδη

Ένα συστατικό φροντίδας του δέρματος που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές είναι η νιασιναμίδη. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια μορφή βιταμίνης Β3 που έχει δείξει δείγματα ότι μπορεί να αντιμετωπίσει και υπόσχεται την καταπολέμηση των βλαβών των ελεύθερων ριζών, τη φωτεινότητα των σκοτεινών κηλίδων και την αντιμετώπιση της ακμής. Όσοι από εσάς έχετε ευαίσθητο δέρμα, θα χαρείτε να μάθετε, ότι μια έρευνα δείχνουν ότι μπορεί να φωτίσει το δέρμα με λιγότερες παρενέργειες ή ερεθισμούς από άλλες θεραπείες πρώτης γραμμής, όπως είναι η υδροκινόνη.

Αν και ο δερματολόγος σας δεν μπορεί να συνταγογραφήσει ένα προϊόν νιασιναμίδης από μόνο του, αυτό το συστατικό μπορεί να συνδυαστεί με πολλές άλλες τοπικές συνταγές. Με το πέρασμα των χρόνων υπάρχουν όλο και πιο πολλές επιλογές για τη χρήση της βιταμίνης.

6. Σαλικυλικό οξύ

Παρόλο που μπορεί να είστε πιο εξοικειωμένοι με το σαλικυλικό οξύ ως θεραπεία ακμής, αυτό το β-υδροξυ-οξύ (BHA) έχει κάποιες σοβαρές δυνάμεις απολέπισης, γεγονός που το καθιστά μια καλή επιλογή για τη διαχείριση σημείων γήρανσης επίσης. Υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία, που υποδηλώνουν ότι το σαλυκιλικο οξύ είναι ικανό να ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνου.

Μάλιστα σε αντίθεση με άλλα χημικά απολεπιστικά, το σαλικυλικό οξύ είναι επίσης διαλυτό στο λάδι, επιτρέποντάς του να μπει βαθύτερα στους λιπαρούς πόρους σας. Έτσι, εάν έχετε ιδιαίτερα λιπαρό ή επιρρεπές στην ακμή δέρμα, το σαλικυλικό οξύ θα μπορούσε να είναι βασικό συστατικό για εσάς.

7. Γλυκολικό οξύ

Ένα από τα δύο κύρια α-υδροξυ-οξέα (AHAs), είναι το γλυκολικό οξύ. Ένα χημικό απολεπιστικό που χρησιμοποιείται τακτικά σε προϊόντα όπως είναι τα απολεπιστικά, οι κρέμες καθαρισμού, τα peeling και οι κρέμες. Πώς λειτουργεί το γλυκολικό οξύ; Λειτουργεί διαλύοντας τους δεσμούς μεταξύ των κυττάρων του δέρματος. Με τον τρόπο αυτό, όταν σκουπίζετε το δέρμα σας, αφαιρείτε αυτά τα κύτταρα και σας αποκαλύπτετε από κάτω το πιο λείο δέρμα.

Το γλυκολικό οξύ, λοιπόν  είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την μείωση και καταπολέμηση των ενοχλητικών σημείων γήρανσης, όπως είναι ο αποχρωματισμός, οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα αποτέλεσμα ποικίλλουν ανάλογα με τη συγκέντρωση γκυκολικού οξέος στο προϊόν που θα χρησιμοποιήσετε. Τα πιο ήπια προϊόντα χωρίς συνταγή, όπως για παράδειγμα τα τόνερ, γενικά περιέχουν περίπου 5% -7% γλυκολικό οξύ και μέγιστο περίπου 10%. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μερικές φορές την εβδομάδα.

Αλλά τα peels, περιέχουν πάνω από 20% γλυκολικό οξύ που φτάνει έως και 70% για βαθιές θεραπείες που πραγματοποιούνται μόνο από ειδικούς. Τα προϊόντα με υψηλές συγκεντρώσεις δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οπουδήποτε τόσο συχνά όσο τα προϊόντα χαμηλότερης συγκέντρωσης. Πολλά μάλιστα από αυτά είναι διαθέσιμα μόνο σε ελεγμένα δερματολογικά ινστιτούτα.

8. Γαλακτικό οξύ

Το γαλακτικό οξύ είναι ένα άλλο, πιο ήπιο, AHA. Λειτουργεί παρόμοια με άλλα χημικά απολεπιστικά. Αυτό σημαίνει ότι αφαιρεί τη βρωμιά και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Τείνει να είναι πιο εύκολο στη χρήση για τις ευαίσθητες επιδερμίδες. Για τον ίδιο λόγο είναι και ιδανικό για το ξηρό δέρμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευερέθιστο μετά από χρήση άλλων απολεπιστικών.

9. Αζελαϊκό οξύ

Είναι ένας διαφορετικός τύπος οξέος, το αζελαϊκο οξύ, το οποίο είναι χρήσιμο για την απολέπιση. Το συναντάμε σε διαφορετικές μορφές συνταγών, κυρίως σε αυτές που χορηγούνται από τους γιατρούς για την θεραπεία της απλής ακμής και ειδικά της ροδόχρου ακμής.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό! Το αζελαϊκο οξύ, μπορεί επίσης να βοηθήσει και να φωτίσει τις σκοτεινές κηλίδες και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του μελάσματος.

Τα προϊόντα με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις αζελαϊκού οξέος διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή. Παρόλα αυτά υπάρχουν και προϊόντα μη συνταγογραφούμενα, που περιέχουν αζελαϊκό οξύ σε χαμηλότερες βέβαια συγκεντρώσεις που σύμφωνα με τη γνώμη πολλών ατόμων, θεωρούνται κι αυτά αποτελεσματικά.

10. Υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα υγραντικά συστατικά, που κυκλοφορούν σήμερα. Έχει τη δύναμη να εισάγει στο δέρμα μόρια νερού. Επίσης είναι μια ένωση, η οποία είναι απίθανο να προκαλέσει ερεθισμούς ή αλλεργικές αντιδράσεις.

Όταν το δέρμα διατηρεί την υγρασία του και είναι σωστά ενυδατωμένο φαίνεται ταυτόχρονα και πιο γεμάτο. Για αυτόν ακριβώς το λόγο και τα υγραντικά, όπως είναι η γλυκερίνη και το υαλουρινό οξύ αποτελούν το βασικότερο συστατικό των αντιγηραντικών προϊόντων περιποίησης του δέρματος.

Ωστόσο τα αποτελέσματα από τη χρήση τέτοιων συστατικών δεν είναι μόνιμα και μπορούν κατά τη διάρκεια της μέρας να εξασθενίσουν, οπότε και θα πρέπει να εφαρμόζετε συχνά, σε τακτά χρονικά διαστήματα αυτά τα προϊόντα για να εξακολουθείτε να βλέπετε αποτελέσματα.

Για ακόμη πιο δραστικά αποτελέσματα ίσως θελήσετε να δοκιμάσετε τα υλικά πλήρωσης υαλουρονικού οξέος. Αυτά χρησιμοποιούνται για να γεμίσουν περιοχές του δέρματος, όπως είναι για παράδειγμα η περιοχή κάτω από τα μάτια και οι ρινοχειλικές πτυχές. Τα αποτελέσματα των θεραπειών αυτών συνήθως διαρκούν από 6 μήνες έως και 2 χρόνια.

11. Κηραμίδια

Το εξωτερικό μέρος του δέρματος, το φράγμα του δέρματος, αποτελείται από μερικές βασικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του δέρματος και διαφορετικών τύπων λιπιδίων που τα περιβάλλουν. Όταν το φράγμα αυτό είναι άθικτο, προστατεύει το δέρμα από την απώλεια του νερού και από τυχόν ζημιές.

Αν, όμως δεν λειτουργεί σωστά τότε μπορεί να αφήσει την ενυδάτωση να διαρρεύσει προκαλώντας ξηρότητα κι ένα δέρμα που δεν είναι τόσο γεμάτο. Το ξηρό δέρμα μην ξεχνάτε ότι μπορεί να επιδεινώσει την εμφάνιση των λεπτών χαρακτηριστικών γραμμών έκφρασης και τις ρυτίδες.

Εάν ανήκετε στην κατηγορία αυτή των ανθρώπων, που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα ένα προϊόν, που περιέχει κηραμίδια, μπορεί να είναι μια πολύ καλή επιλογή για μια επιτυχημένη στεγανοποίηση στην ενυδάτωση. Τα κηραμίδια λοιπόν μπορούν κι αυτά με τη σειρά τους να βοηθήσουν αποτελεσματικά στη σωστή διαχείριση ορισμένων σημείων γήρανσης.


Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι η Ντίνα Κόννου και είμαι ένας από τους δημιουργούς και εκδότες αυτού του ιστότοπου. Είναι χαρά μου να μπορώ να βοηθώ τους ανθρώπους που ψάχνουν πληροφοριές που έχουν να κάνουν με την υγεία, την φροντίδα και την ομορφιά. Γι’ αυτό τον σκοπό έχουμε δημιουργήσει αυτό τον ιστότοπο ώστε να μπορούμε να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες έχουμε συλλέξει μέσα από την αγάπη μας για γνώση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.