Μάθετε τα πάντα για τα Γκρίζα Μάτια – Ο πλήρης οδηγός

Τα γκρι μάτια είναι από τα πιο υπέροχα χρώματα ματιών. Πολλοί τα συσχετίζουν και τα συγκρίνουν με το γκρίζο ζοφερό χρώμα του ουρανού και άλλοι με τα καταθλιπτικά concept χρωματικών συνδυασμών. Aν κοιτάξετε βαθιά μέσα σε ένα ζευγάρι γκρίζα μάτια, αυτό που μπορεί να έχετε σκεφτεί για το χρώμα τους, μπορεί και να αποδειχθεί γρήγορα λάθος. Αν παρατηρήσετε με προσοχή τα γκρι μάτια, θα νιώσετε ότι το γκρίζο έχει βάθος και ζεστασιά. Τα γκρίζα μάτια σίγουρα δεν είναι βαρετά, φλατ, πληκτικά και θλιβερά. Είναι άκρως γοητευτικά και σαγηνευτικά. Έχουν μια δύναμη που μπορούν να σε αιχμαλωτίσουν. Υπάρχει σε αυτά κάτι το δελεαστικό και ίσως και κάτι το μυστηριώδες.

Ακόμα όμως και οι άνθρωποι, που είναι ευλογημένοι με αυτό το σπάνιο χρώμα ματιών, ενδέχεται και να μην γνωρίζουν τη συναρπαστική ιστορία που κρύβεται πίσω από τα μάτια τους.

Είστε έτοιμοι να γνωρίσετε όλα όσα έχετε ποτέ αναρωτηθεί για τα γκρίζα μάτια; Εμείς στο άρθρο αυτό θα σας δώσουμε πληροφορίες ξεκινώντας από την περίπλοκη επιστήμη που υπάρχει πίσω από αυτά καθώς θα σας μιλήσουμε και για τους μύθους που τα περιβάλλουν. Η αλήθεια για τα γκρίζα μάτια είναι τόσο καθηλωτική, όσο καθηλωτικά είναι και τα γκρι μάτια από μόνα τους.

Είτε έχετε εσείς οι ίδιοι αυτό το σπάνιο γκρι χρώμα ματιών, είτε έχετε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο με τα μάτια αυτής της σπάνιας κι ασυνήθιστης απόχρωσης, αφού διαβάσετε αυτό το άρθρο για τα γκρίζα μάτια, δεν θα κοιτάξετε ποτέ ξανά το συγκεκριμένο χρώμα με τον ίδιο τρόπο.

Περιεχόμενα

Το γκρι χρώμα ματιών είναι εξαιρετικά σπάνιο

Το πιο πιθανό είναι να μην γνωρίζετε και να μην έχετε συναντήσει πολλούς ανθρώπους με γκρι μάτια. Αυτό συμβαίνει γιατί τα γκρι μάτια είναι από το πιο σπάνιο χρώμα ματιών σε όλο τον κόσμο. Κι όταν λέμε σπάνιο, το εννοούμε, σπάνιο! Σύμφωνα με τον παγκόσμιο άτλαντα λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει γκρίζα μάτια, καθιστώντας το εν λόγω χρώμα απίστευτα δύσκολο να βρεθεί.

Τα γκρι μάτια είναι δυσεύρετα. Αν δεν έχετε ευρωπαϊκή καταγωγή δεν έχετε και πολύ μεγάλη πιθανότητα να κληρονομήσετε αυτήν τη σπάνια απόχρωση ματιών.

Το πιο μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού έχει καφέ-καστανά μάτια. Τα γκρίζα, τα μπλε, τα πράσινα, τα φουντουκί μάτια συνήθως απαντώνται σε ανθρώπους που έχουν ευρωπαϊκή ρίζα και καταγωγή. Αλλά ακόμη και μεταξύ των ευρωπαϊκών κατοίκων τα γκρίζα μάτια εξακολουθούν να απέχουν πολύ από τα κοινά και μπορούν να βρεθούν σε άτομα που προέρχονται από βόρεια ή ανατολικοευρωπαϊκή καταγωγή.

Η σπανιότητα των γκρίζων ματιών είναι κι ένας από τους βασικούς λόγους που τα γκρι μάτια περιβάλλονται από τόσο μεγάλο μυστήριο.

Τα γκρίζα μάτια πολύ συχνά μπερδεύονται με τα μπλε μάτια

Τα γκρίζα μάτια πολύ συχνά μπερδεύονται με τα μπλε μάτια

Συχνό είναι το φαινόμενο να μπερδεύονται τα γκρίζα με τα μπλε μάτια. Μπορεί βέβαια κάποιες φορές να είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε τα μπλε από τα γκρι μάτια, παρόλα αυτά δεν είναι στην πραγματικότητα τα ίδια και μπορείτε να εντοπίσετε τις διαφορές, εάν τα κοιτάξετε πιο προσεκτικά. Σύμφωνα με το Eye Doctors of Washington τα γκρι μάτια σε αντίθεση με τα μπλε έχουν συχνά στίγματα από χρυσό και καφέ μέσα σε αυτά. Αν δώσετε περισσότερη προσοχή, ίσως παρατηρήσετε τα γκρι μάτια να αλλάζουν χρώμα σε κάποιες περιπτώσεις. Ανάλογα με το τι φοράει κάποιος ή και ανάλογα με το χρώμα του φωτός του τα γκρίζα μάτια ενός ατόμου μπορεί να εμφανίζονται γκρι, άλλοτε μπλε ή ακόμη και πράσινα. Το χρώμα των γκρι ματιών κάποιου μπορεί να αλλάξει ανάλογα και με την διάθεση στην οποία βρίσκεται κάθε στιγμή. Τα συναισθήματα μπορούν να αλλάξουν το μέγεθος της κόρης των οφθαλμών ενός προσώπου, που με τη σειρά του συμπιέζει τα χρώματα της ίριδας, κάνοντας προσωρινά τα μάτια να παίρνουν διαφορετική απόχρωση. Δεν πρόκειται για μια υπερδύναμη, αλλά πόσοι άνθρωποι μπορούν να καυχηθούν ότι έχουν μάτια χαμαιλέοντα;

Οι επιστήμονες δεν είναι ξεκάθαρα σίγουροι για το τι προκαλεί τα γκρίζα μάτια

Ακόμη κι ο κόσμος λοιπόν της επιστήμης δεν γνωρίζει στην πραγματικότητα τι προκαλεί τα γκρίζα μάτια, παρόλα αυτά υπάρχουν διατυπωμένες κάποιες θεωρίες.

Πρώτα από όλα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανατομία της ίριδας,  το τμήμα δηλαδή του οφθαλμού το οποίο έχει χρώμα. Υπάρχουν δύο επίπεδα της ίριδας και μεταξύ αυτών των δύο επιπέδων, βρίσκεται αυτό που αποκαλούμε στρώμα. Στα σκουρόχρωμα μάτια η μελανίνη, η χρωστική δηλαδή ουσία που δίνει στους οφθαλμούς το χρώμα τους, είναι άφθονη στα μπροστινά και πίσω στρώματα της ίριδας. Η μελανίνη απορροφά στη συνέχεια οποιοδήποτε φως τα χτυπά. Στα πιο ανοιχτόχρωμα μάτια υπάρχει λιγότερη ποσότητα μελανίνης  και εξαιτίας του γεγονότος αυτού το φως περνά από το μπροστινό στρώμα της ίριδας, αντανακλώντας τη μελανίνη στο πίσω τμήμα του οφθαλμού. Όταν ‘’χτυπά’’ το στρώμα, το οποίο είναι γεμάτο με κολλαγόνο το φως παίρνει μια κλίση κι εκπέμπει μια καταγάλανη απόχρωση.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα σκούρα γκρι μάτια μπορεί και να είναι αποτέλεσμα ενός λεπτού στρώματος μελανίνης στο μπροστινό στρώμα της ίριδας προκαλώντας ένα είδος ‘’νέφους’’ μπροστά από το φως, το οποίο στη συνέχεια αμβλύνει το μπλε χρώμα. Οι ίδιοι επιστήμονες πρεσβεύουν επίσης ότι τα ανοιχτά γκρι μάτια μπορεί και να οφείλονται από την ελάχιστη ποσότητα μελανίνης που βρίσκεται στο μπροστινό στρώμα της ίριδας.

Οι άνθρωποι με γκρίζα μάτια θα πρέπει να φοράνε πάντοτε γυαλιά ηλίου σε εξωτερικούς χώρους

Οι άνθρωποι με γκρίζα μάτια θα πρέπει να φοράνε πάντοτε γυαλιά ηλίου σε εξωτερικούς χώρους

Μπορεί τα γκρίζα μάτια να θεωρούνται δώρο της φύσης για όσους τα έχουν, μπορεί να θεωρούνται ιδιαίτερα τυχεροί οι άνθρωποι με γκρι μάτια λόγω της γοητείας του χρώματος και της σπανιότητάς του, ωστόσο το να έχεις γκρι μάτια δεν είναι ταυτόχρονα κι απαραιτήτως καλό.

Δυστυχώς υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που συνδέονται με τα μάτια αυτής της μυστηριακής κατά τα άλλα απόχρωσης. Εάν έχετε τέτοιο χρώμα οφθαλμών θα πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να προστατεύετε τα μάτια σας από τις αντανακλάσεις του ήλιου. Οι άνθρωποι με ανοιχτό χρώμα ίριδας επιβάλλεται να είναι επιμελείς κάνοντας συστηματική χρήση προστατευτικών γυαλιών ηλίου από την υπεριώδη ακτινοβολία, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο οφθαλμίατρος Ruth Williams στο Everyday Health.

Ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στους οφθαλμούς οφείλεται συχνότατα στην έλλειψη χρωστικής ουσίας στο μάτι. Λιγότερη ποσότητα χρωστικής ουσίας, σημαίνει και λιγότερη προστασία από τον ήλιο. Πράγμα που σημαίνει ότι όσοι έχουν γκρίζα μάτια διατρέχουν και μεγαλύτερο κίνδυνο για οφθαλμικό μελάνωμα uveal (το μεσαίο στρώμα του οφθαλμού). Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι οι προικισμένοι με γκρι χρώμα ματιών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για καρκίνο στα μάτια, συμπέρασμα που ακούγεται τρομακτικό, αλλά ευτυχώς από την άλλη μεριά αυτός ο τύπος καρκίνου είναι αρκετά σπάνιος. Επηρεάζει περίπου 6 ενήλικες σε κάθε ένα εκατομμύριο στις Η.Π.Α. ετησίως, οπότε αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων με γκρι μάτια δεν χρειάζεται να ανησυχείτε έντονα, εφόσον βέβαια παίρνετε πάντα της κατάλληλες προφυλάξεις. Δείτε το γεγονός αυτό σαν μια καλή ευκαιρία να αγοράσετε ένα νέο ζευγάρι γυαλιών ηλίου.

Τα άτομα με λεύκη είναι λιγότερο πιθανό να έχουν γκρίζα μάτια

Ενώ οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με γκρι χρώμα ματιών είναι πιο ευαίσθητοι και πιο πιθανό να εμφανίσουν οφθαλμικό μελάνωμα, τα νέα δεν είναι όλα απογοητευτικά. Τα άτομα με γκρίζα μάτια είναι λιγότερο πιθανό να έχουν λεύκη. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Genetics και συνοψίστηκε από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, ανέφερε ότι σε μια μελέτη 3.000 ατόμων, μόνο το 27% των ασθενών με λεύκη είχε μπλε ή γκρίζα μάτια, το 30% είχε πράσινα ή φουντουκί μάτια και το 43% είχαν πολύ σκούρα καφέ ή καστανά μάτια.

Η αυτοάνοση αυτή ασθένεια προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου να επιτίθεται στα κύτταρα χρωστικής ουσίας. Ο μειωμένος κίνδυνος για εκδήλωση λεύκης υποδηλώνει ταυτόχρονα ότι οι άνθρωποι που έχουν γκρι μάτια ενδέχεται να έχουν και μικρότερο κίνδυνο και για κάποιες άλλες αυτοάνοσες ασθένειες. Η πραγματικότητα αυτή πάει αλυσίδα με το γεγονός ότι οι άνθρωποι με λεύκη διατρέχουν πιο μεγάλο κίνδυνο να εκδηλώσουν μια σειρά από μερικές άλλες αυτοάνοσες αρρώστιες, συμπεριλαμβανομένης της ασθένειας του θυρεοειδούς, του διαβήτη τύπου 1 και του λύκου. Από την άλλη πλευρά βέβαια το να έχετε γκρι μάτια δεν σημαίνει κι αυτόματα πως είστε απαλλαγμένοι από ασθένειες κι είστε άνοσοι. Μπορεί να σημαίνει όμως ότι οι πιθανότητές σας να νοσήσετε με μια από τις προαναφερθείσες ασθένειες είναι χαμηλότερες.

Τα γκρι μάτια είναι πιο ευαίσθητα στο φως

Τα γκρι μάτια είναι πιο ευαίσθητα στο φως

Αν είστε ένας από τους πολύ λίγους ανθρώπους στον πλανήτη που έχει γκρίζα μάτια, το πιο πιθανό να έχετε διαπιστώσει ότι είστε αρκετά πιο ευαίσθητοι στο φως από την οικογένεια και τους φίλους σας, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν πιο σκούρο χρώμα ματιών. Εάν συμβαίνει αυτό δεν είναι στη φαντασία σας. Υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση, γιατί τα άτομα με πιο ανοιχτό χρώμα στα μάτια είναι και πιο ευαίσθητα στο έντονο φως. Η μελανίνη στα μάτια δεν τα κάνει απλώς να φαίνονται πιο σκούρα. Αυτή η χρωστική ουσία συμβάλλει επίσης στην προστασία των ματιών από το φως. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι με ανοιχτό χρώμα στα μάτια είναι πιο πιθανό να ενοχλούνται από τον σκληρό φωτισμό και μπορεί να αισθάνονται την ανάγκη να αποφεύγουν να βγουν έξω και να απολαύσουν μια ιδιαίτερα ηλιόλουστη μέρα.

Αυτή η ευαισθησία στο φως ονομάζεται φωτοφοβία και δεν είναι μια πολύ ευχάριστη κατάσταση. Τα άτομα με φωτοφοβία- φωτοευαισθησία ενδέχεται να εκδηλώνουν μια ήπια αντίδραση στο φως και απλά να στραβίζουν, όταν τα πράγματα είναι πολύ φωτεινά γι ‘αυτά. Τα ίδια άτομα μπορεί επίσης να βιώσουν πόνο γύρω από τα μάτια όταν εκτίθενται σε έντονο φως. Τα άτομα με φωτοφοβία μπορεί επίσης να έχουν πρόβλημα να βλέπουν ή να εστιάζουν. Ευτυχώς, οι επιπτώσεις της φωτοφοβίας είναι προσωρινές. Ενώ η κατάσταση μπορεί να είναι δυσάρεστη, δεν προκαλεί μόνιμη απώλεια της όρασης.

Οι άνθρωποι με γκρίζα μάτια μπορεί να πίνουν περισσότερο

Αν γνωρίζετε κάποιον με γκρι χρώμα στα μάτια που πίνει λίγο περισσότερο από το μέσο όρο, αυτό μπορεί και να έχει κάποια σχέση με τα γονίδιά του. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Personality and Individual Differences, οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμα μάτια τείνουν να είναι πρόθυμοι να πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ. Η ίδια μελέτη απέδειξε ότι τα άτομα με ανοιχτό χρώμα ματιών μπορεί να είναι λιγότερα ευαίσθητα στο αλκοόλ από ότι τα άτομα με σκούρα μάτια. Είναι επίσης σε θέση να καταναλώσουν περισσότερο αλκοόλ πριν βρεθούν σε κατάσταση μέθης.

Αυτή η έλλειψη ‘’ευαισθησίας’’ μεταφέρεται και σε άλλες περιοχές. Οι άνθρωποι με γκρι και γενικότερα τα άτομα με ανοιχτόχρωμα μάτια δεν είναι μόνο λιγότερο ευαίσθητοι στο αλκοόλ, αλλά είναι επίσης λιγότερο ευαίσθητοι και στα φάρμακα σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Pain. Σε μια περίπτωση που αυτή η μειωμένη ευαισθησία είναι χρήσιμη, είναι όταν πρόκειται για πόνο. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι με γκρι μάτια είναι πιο ανεκτικοί στον πόνο και μπορούν καλύτερα από τους άλλους να τον διαχειριστούν και να τον αντέξουν. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση που ο πόνος είναι συντριπτικός. Μια άλλη ενδιαφέρουσα μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες με ανοιχτά μάτια ένιωσαν λιγότερο πόνο, όταν γέννησαν, συγκριτικά με εκείνες τις γυναίκες που είχαν σκούρα μάτια.

Υπάρχουν κάποιες περίεργες δεισιδαιμονίες που έχουν σχετιστεί με τα γκρίζα μάτια

Με το πέρασμα των χρόνων οι άνθρωποι έχουν καταλήξει σε κάποιες περίεργες πεποιθήσεις για το τι σημαίνουν τα γκρι μάτια. Ενώ στη σύγχρονη εποχή αντιλαμβανόμαστε ότι τα γκρι μάτια είναι τα μάτια της γοητείας και του μυστηρίου, οι δεισιδαιμονίες που έχουν επικρατήσει μπορεί και να είναι και διασκεδαστικές,  όσο δεν τις παίρνουμε βέβαια στα σοβαρά. Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια των δεισιδαιμονιών, οι άνδρες με γκρίζα μάτια είναι πιο πιστοί από άλλους. Τα γκρίζα μάτια δείχνουν επίσης ένα πρόσωπο ‘’αδύναμης διάνοιας, απαλλαγμένης από πνεύμα’’ και ‘’απλού, δουλεύω σκληρά’’.

Από την άλλη μεριά, όπως προείπαμε οι άντρες με γκρίζα μάτια μπορεί να είναι οι πιο πιστοί στις γυναίκες τους σε σχέση με τους άντρες άλλων χρωμάτων στα μάτια τους, αλλά το χρώμα των ματιών τους δεν φαίνεται να αποτελεί ένδειξη μιας ευχάριστης προσωπικότητας στο γυναικείο πληθυσμό. Σύμφωνα με το Superstitions: 10,000 You Really Need, οι γυναίκες με μπλε μάτια θεωρούνται πιστές, εν αντίθεσή με τις γυναίκες με γκρίζα μάτια που έχουν χαρακτηριστεί ως άπληστες.

Το βιβλίο What They Say in New England: A Book of Signs, Sayings, and Superstitions που δημοσιεύθηκε αρχικά το 1896, αναλύει τι σημαίνει κάθε χρώμα ματιών. Και πάλι όμως οι άνθρωποι με γκρίζα μάτια παίρνουν θα λέγαμε χαριτολογώντας  το ‘’κοντό άκρο του ραβδιού’’. Γκρίζα μάτια σημαίνουν άπληστο χαρακτήρα.

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν συνδέσει τα γκρίζα μάτια με τη σοφία

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν συνδέσει τα γκρίζα μάτια με τη σοφία

Μια από τις πιο γνωστές και ισχυρές Θεές της αρχαίας Ελλάδας ήταν η Θεά Αθηνά. Η Αθηνά, ήταν κόρη του βασιλιά των Θεών, Δία. Ήταν η Θεά του πολέμου, ή αν προτιμάτε αντίστροφο η Θεά της ειρήνης, των γραμμάτων και των τεχνών. Η Θεά που σήμερα διδάσκεται ως η Θεά της σοφίας, τύχαινε να έχει γκρι μάτια.

Γεγονός είναι ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ταυτίσει τα γκρίζα μάτια με την σοφία και τα θεωρούσαν σύμβολό της. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτό επικράτησε, επειδή η Θεά της σοφίας, Αθηνά είχε γκρι μάτια ή εάν η Αθηνά περιγράφτηκε με γκρίζα μάτια, επειδή είχε καθιερωθεί ήδη ο μύθος ανάμεσα στα γκρι μάτια και την σοφία. Τα γκρίζα μάτια είχαν συσχετιστεί επίσης με τις κουκουβάγιες, ένα άλλο σύμβολο σοφίας. Ακόμα και σήμερα βασικά εξακολουθούμε να συνδέουμε τη σοφία με το ζώο αυτό. Ποιος άραγε από εσάς γνώριζε ότι η μυστικιστική δύναμη των γκρι ματιών είχε μια τόσο μακρά και μαγική ιστορία;

Οι άνθρωποι με γκρι χρώμα στα μάτια είναι πιο στρατηγικοί στοχαστές

Ενώ οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ταυτίσει τα γκρίζα μάτια με τη σοφία, προφανώς δεν είχαν να υποστηρίξουν για το θέμα αυτό πολλά πέρα από τη μυθολογία και την δεισιδαιμονία. Οι σύγχρονοι εντούτοις επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι με γκρι μάτια μπορεί μεν να μην είναι σοφότεροι, είναι όμως σίγουρα προικισμένοι με το δώρο της στρατηγικής σκέψης.

Σύμφωνα με τον Essilor, μια μελέτη που διεξήχθη στη δεκαετία του 1990, διαπίστωσε ότι, ενώ οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμα μάτια τείνουν να σκέφτονται πιο αργά από τους ανθρώπους με σκοτεινά μάτια, σκέφτονται όμως πιο στρατηγικά. Οι βραδύτεροι χρόνοι αντίδρασης των ανθρώπων με ανοιχτό χρώμα στα μάτια αποδίδονται στη μελανίνη. Οι άνθρωποι με γκρι μάτια και οι άλλοι με ανοιχτόχρωμα μάτια δεν έχουν μόνο λιγότερη μελανίνη στα μάτια τους, αλλά και λιγότερη μελανίνη στον εγκέφαλό τους, γεγονός που οδηγεί σε βραδύτερους χρόνους αντίδρασης καθώς ο εγκέφαλος λειτουργεί αποδεδειγμένα πιο γρήγορα, όταν έχει περισσότερη μελανίνη.

Κάποτε ήταν κοινή πεποίθηση ότι τα άτομα με γκρίζα μάτια ήταν και καλύτεροι σκοπευτές

Δεν είναι όμως όλες οι πεποιθήσεις για τους ανθρώπους με γκρι χρώμα ματιών προληπτικές. Το 1918, το Sausalito News βγήκε, δηλώνοντας ότι οι άνθρωποι με γκρι μάτια είναι οι καλύτεροι σκοπευτές. Η θεωρία δεν ήταν απλώς ένας ‘’πυροβολισμός στο σκοτάδι’’, αλλά σχηματίστηκε μετά την παρατήρηση στρατιωτών στο Camp Bowie, στρατόπεδο στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Το Applied Colloid Chemistry: General Theory καταθέτει επίσης τη θεωρία ότι οι άνθρωποι με μπλε μάτια κι εκείνοι με γκρίζα μάτια είναι οι καλύτεροι στις βολές με ένα τουφέκι. Αναφέρθηκε σε μια μελέτη που φαινόταν να επιβεβαιώνει τη θεωρία, προσθέτοντας όμως ότι τα δύο τρίτα των 100.000 λευκών στρατιωτών έχουν μπλε ή γκρίζα μάτια, γεγονός, που μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τόσοι πολλοί στρατιώτες με μπλε και γκρίζα μάτια βρέθηκαν να είναι καλύτεροι σκοπευτές.

Η συγκεκριμένη θεωρία μπορεί επίσης να βρεθεί στo An Occurrence at Owl Creek Bridge του Ambrose Bierce, ο οποίος αναφέρει την ίδια πεποίθηση. Παρατηρεί και γράφει o συγγραφέας Bierce, καθώς περιγράφει έναν άντρα με όπλο, ότι ‘’ήταν ένα γκρίζο μάτι και θυμήθηκα ότι είχα διαβάσει ότι τα γκρίζα μάτια ήταν έντονα και ότι όλοι οι διάσημοι σκοπευτές τους είχαν τέτοια μάτια’’.

Τι σημαίνει, εάν ονειρευτείτε κάποιον με γκρίζα μάτια

Τι σημαίνει, εάν ονειρευτείτε κάποιον με γκρίζα μάτια

Εάν ποτέ ονειρευτήκατε κάποιον που είχε γκρίζα μάτια, το όνειρο αυτό μπορεί να έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα για σας. Σύμφωνα με το λεξικό των ονείρων, κάθε χρώμα ματιών έχει διαφορικό νόημα, ερμηνεύοντας ένα όνειρο. Βέβαια να αναφέρουμε ότι η ερμηνεία και η εξήγηση των ονείρων δεν είναι ένα αναγνωρισμένο πεδίο της επιστήμης, οπότε θα πρέπει να εκλάβουμε αυτές τις ερμηνείες σαν έναν ‘’κόκκο αλατιού’’.

Τα πιο ‘’τρομακτικά’’ στην ερμηνεία μάτια, είναι, αν ονειρευτείτε τα καστανά μάτια. Τα καστανά μάτια σε όνειρο δηλώνουν εξαπάτηση, υπουλότητα, απιστία και κακοπιστία. Τα μπλε μάτια δηλώνουν ότι ο ονειροπόλος είναι αδύναμος, όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει πράγματα και καταστάσεις. Τα γκρι μάτια, αν τα δείτε στα όνειρά σας, υποτίθεται ότι υποδηλώνουν μια αγάπη κολακείας προς τον ιδιοκτήτη τους.

Όπως όμως αναφέραμε και πιο πάνω η ερμηνεία των ονείρων δεν είναι μια ακριβής κι αποδεδειγμένη επιστήμη. Η ερμηνεία των ονείρων μπορεί να είναι αρκετά συγκεχυμένη, ειδικά αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνη των ανθρώπων που ονειρεύονται μόνο μαύρα κι άσπρα. Κατά πάσα πιθανότητα το να ονειρευτείτε κάποιον που έχει γκρι μάτια δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα απλό όνειρο.

Τα νεογέννητα συνήθως έχουν γκρίζα μάτια, που αργότερα όμως αλλάζουν χρώμα

Τα νεογέννητα συνήθως έχουν γκρίζα μάτια, που αργότερα όμως αλλάζουν χρώμα

Δεν είναι λίγα τα βρέφη που γεννιούνται είτε με μπλε ή με γκρι συνήθως μάτια. Κι ενώ μπορεί να γεννιούνται με ένα από τα πιο σπάνια χρώματα των ματιών, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα μάτια τους θα εξακολουθήσουν να είναι γκρίζα ή τέλος πάντων ανοιχτόχρωμα, όταν μεγαλώσουν. Το πιο σύνηθες είναι το χρώμα των ματιών ενός νεογέννητου μωρού να αλλάζει μεγαλώνοντας. Αυτό συμβαίνει, επειδή το χρώμα των ματιών εξαρτάται από την χρωστική ουσία, μελανίνη, η οποία εκκρίνεται από τα κύτταρα, που είναι γνωστά ως μελανοκκύταρα. Καθώς το μωρό μεγαλώνει τα μελανοκκύταρα αρχίζουν να ανταποκρίνονται στο φως και εκκρίνουν περισσότερη μελανίνη, που συχνά κάνει τα μάτια ενός παιδιού να γίνονται πιο σκούρα.

Ενώ είναι ακόμα εφικτό ένα μωρό που γεννιέται με μπλε, γκρι ή ανοιχτόχρωμα μάτια να τα κρατήσει, το χρώμα μπορεί να σκουρύνει μέχρι ένα παιδί να πάει περίπου 3 ετών. Μετά από την ηλικία αυτή το χρώμα των ματιών παραμένει. Βέβαια πάντα υπάρχει η πιθανότητα μια ασθένεια ή ένας τραυματισμός να αλλάξει το χρώμα των ματιών κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Η γήρανση, επίσης, μπορεί αργότερα να επηρεάσει το χρώμα των ματιών.

Οι άνθρωποι με γκρίζα μάτια θεωρούνται πιο ανταγωνιστικοί

Αν έχετε φίλους με γκρίζα μάτια σίγουρα θα τους θέλετε να είναι στην δική σας ομάδα, όταν παίζετε παιχνίδια. Οι άνθρωποι με γκρι μάτια αποδεδειγμένα έχουν ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα, όταν πρόκειται για διαγωνισμούς. Μελέτες έδειξαν ότι οι προικισμένοι με αυτό το σπάνιο χρώμα ματιών είναι πιο ανταγωνιστικοί, πράγμα που τους καθιστά πρωταρχικούς συμπαίκτες. Εάν ενδιαφέρεστε για νίκες επιλέξτε για παρτενέρ κάποιον με γκρίζα μάτια.  Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από την Current Psychology, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με τα πιο φωτεινά κι ανοιχτά μάτια έχουν την τάση όχι μόνο να είναι πιο ανταγωνιστικοί, αλλά και πιο σκεπτόμενοι και εγωκεντρικοί.

Οι γυναίκες με σπάνια κι ανοιχτόχρωμα χρώματα ματιών, έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρατηρηθούν και να εντυπωσιάσουν έναν άνδρα, σύμφωνα με δηλώσεις των μελετητών. Επιπλέον τα ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους, όπως η έντονη επιθυμία να νικούν τους άλλους, αλλά και να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στις προθέσεις των άλλων, εξασφαλίζουν την μακροπρόθεσμη δέσμευση που είναι απαραίτητη για την επιβίωση των ίδιων και των απογόνων τους. 


Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι η Ντίνα Κόννου και είμαι ένας από τους δημιουργούς και εκδότες αυτού του ιστότοπου. Είναι χαρά μου να μπορώ να βοηθώ τους ανθρώπους που ψάχνουν πληροφοριές που έχουν να κάνουν με την υγεία, την φροντίδα και την ομορφιά. Γι’ αυτό τον σκοπό έχουμε δημιουργήσει αυτό τον ιστότοπο ώστε να μπορούμε να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες έχουμε συλλέξει μέσα από την αγάπη μας για γνώση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.