Πράσινα μάτια – Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε!

Όλη η αλήθεια για τα πράσινα μάτια

Τα πράσινα μάτια είναι σίγουρα τα πιο αινιγματικά από όποιο άλλο χρώμα ματιών. Όλοι τα έχουμε θαυμάσει και ζηλέψει. Έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης άπειρων λογοτεχνικών κειμένων, μουσικών κομματιών, έργων ζωγραφικής και καλλιτεχνικών φωτογραφιών. Μια τέτοια φωτογραφία λοιπόν, σε κάποιο εξώφυλλο του National Geographic, που απεικόνιζε ένα  δωδεκάχρονο προσφυγόπουλο με καταπράσινα μάτια, έγινε διεθνές σύμβολο των προσφύγων και των πολιτικοκοινωνικών αναταραχών. Το κορίτσι που τα πράσινα μάτια του στοίχειωσαν τον κόσμο όλο έμεινε γνωστό στην ιστορία ως ‘’Το Κορίτσι Του Αφγανιστάν’’, και έγινε διεθνές σύμβολο των προσφύγων και των πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών.

Το Κορίτσι Του Αφγανιστάν - National Geographic

Τα πράσινα μάτια είναι στ’ αλήθεια τα πιο μαγευτικά. Ίσως γιατί μοιάζουν να κρύβουν κάτι το μυστηριώδες. Οι θρύλοι και οι μύθοι οι σχετικοί με αυτό το χρώμα των ματιών αφθονούν! Πολλοί από εσάς με πράσινα μάτια δεν θα είστε τόσο πρόθυμοι να χαρακτηριστείτε σαν ένα ζηλόφθονο τέρας. Αυτός όμως είναι μόνο ένας από τους πολλούς μύθους που περιβάλλουν αυτό το εντυπωσιακό χρώμα ματιών.

Ο Shakespeare ήταν ίσως ο πρώτος που συνέδεσε τα πράσινα μάτια με το φθόνο και την ζήλια. Γι’ αυτό και στα έργα του Οθέλλος και Έμπορος της Βενετίας υπάρχουν αναφορές στην σχέση αυτή. Γιατί άραγε ο θεατρικός συγγραφέας επέλεξε το πράσινο χρώμα ματιών για να το συνδέσει με τον φθόνο; Μήπως μισούσε το πράσινο χρώμα; Μήπως είχε προηγούμενα με κάποιο άτομο με πράσινα μάτια;

Πάντως τα πιθανά σενάρια σύμφωνα με το Phrases.org είναι δύο: 1) Ίσως γιατί το πράσινο χρώμα συνδέεται πολλές φορές με ασθένειες και 2) Το πράσινο είναι επίσης το χρώμα πολλών τροφίμων που προκαλούν πόνους στο στομάχι. Κανείς δεν ξέρει!

Πράσινο, το πιο ελκυστικό χρώμα ματιών. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το allaboutvision.com το πράσινο ψηφίστηκε ως το πιο ελκυστικό χρώμα ματιών. Οι πρασινομάτες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας και των προτιμήσεων, πάνω και από τα άτομα με χρώμα ματιών όπως το μπλε, το γκρι και το χρώμα του αμέθυστου.

Διάσημες με πράσινα μάτια είναι η Η Adele, η Emma Stone, η Gigi Hadid, η Rooney Mara, η Kate Middleton, η Maisie Williams, η Scarlett Johansson κ.α. Είστε σε καλή παρέα κι όλοι σας ζηλεύουν!

Πράσινο, το πιο σπάνιο χρώμα ματιών. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο άτλαντα μόνο το 2% του πληθυσμού της γης είναι προικισμένοι με πράσινα μάτια. Το πράσινο χρώμα στα μάτια είναι πιο σπάνιο ακόμα κι από το γκρι και το ιώδες. Συναντάται σε μικρότερο ποσοστό ανθρώπων ακόμα κι αυτών που έχουν δύο διαφορετικά μάτια, (ετεροχρωμία).

Ενδιαφέρουσες και ασυνήθιστες πληροφορίες για τα πράσινα μάτια

Το πράσινο είναι το πιο σπάνιο χρώμα ματιών σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι 140 εκατομμύρια του παγκόσμιου πληθυσμού είναι προικισμένο με πράσινα μάτια. Σε ορισμένες μόνο χώρες, όπως στην Ισλανδία για παράδειγμα το πράσινο θεωρείται ένα κοινό χρώμα ματιών. Στην πραγματικότητα πάνω από το 80% των Ισλανδών έχουν πράσινα ή μπλε μάτια.

Παλαιότερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι το χρώμα των ματιών είναι ένα απλό γενετικό χαρακτηριστικό. Σήμερα πρεσβεύουν ότι το θέμα είναι πιο πολύπλοκο. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι το γενετικό χαρακτηριστικό που αφορά στο χρώμα των ματιών δεν επηρεάζεται από ένα μόνο ζεύγος γονιδίων, αλλά από πολλαπλά ζευγάρια γονιδίων, τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Δεν είναι μόνο ανθρώπινο όμως προνόμιο το πράσινο χρώμα ματιών. Ερευνητές από το τμήμα εντομολογίας του Smithsonian Institution και από την North American Butterfly Association, ανακάλυψαν ένα έντομο με τα πιο όμορφα πράσινα μάτια. Ονομάστηκε “Ministrymon Janevicroy”.

Τι είναι και ποιες είναι οι χρωστικές για τα μάτια;

Τι είναι και ποιες είναι οι χρωστικές για τα μάτια;

Κανένας δεν γεννιέται με πράσινα μάτια!

Πριν μπούμε στην διαδικασία να ερευνήσουμε εις βάθος τι γίνεται με τα πράσινα μάτια, ας αναφέρουμε ότι αυτοί που έχουν πράσινα μάτια δεν έχουν καμία πράσινη χρωστική ουσία σε αυτά. Δεν υπάρχουν πράσινες χρωστικές ουσίες στα πράσινα μάτια, όσο κι αν αυτό φαντάζει περίεργο.

Στο σημείο αυτό, ας ορίσουμε κάποιες έννοιες.

  1. Χρωματισμός οφθαλμών. Η απόχρωση των ματιών ενός ατόμου, ειδικά, όταν o χρωματισμός δεν είναι φυσιολογικός ή διακριτικός.
  2. Ίριδα. Η ίριδα είναι αυτή η οποία περιβάλλει την κόρη του οφθαλμού και περιέχει το χρώμα. Ελέγχει επίσης την συστολή και διαστολή των ματιών. Για να γίνεται πιο κατανοητό, σκεφτείτε ότι, εάν λάμψετε ένα φως στο μάτι κάποιου, η ίριδά του αυτόματα θα συρρικνωθεί. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται το μέγεθος της κόρης του οφθαλμού. Αυτή η λειτουργία της ίριδας είναι εξαιρετικά σημαντική από την άποψη ότι ρυθμίζει την ποσότητα του φωτός, που εισέρχεται στο μάτι.
  3. Λιποχρώματα, χρωμολιπίδια. Οι λιποχρωματικές ουσίες, η λουτεΐνη και η καροτίνη κυρίως, είναι στην πραγματικότητα κιτρινωπές χρωστικές ουσίες, οι οποίες και είναι υπεύθυνες για το χρυσό χρώμα στα κεχριμπαρένια μάτια.
  4. Μελαμίνη. Η μελανίνη είναι μία καφέ χρωστική ουσία.

Το χρώμα των ματιών εξαρτάται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό από:

  • Την ποσότητα χρωστικής στην επιφάνεια της ίριδας.
  • Τον τρόπο διάχυσης του φωτός εντός του οφθαλμού.

Δύο χρωστικές ουσίες που αναφέραμε και πιο πάνω εμπλέκονται στα χρώματα των ματιών, η μελανίνη και το λιπόχρωμα, για τις οποίες θα αναφερθούμε και διεξοδικότερα πιο κάτω στο άρθρο.

Τι είναι η μελανίνη;

Η μελανίνη, όπως προείπαμε είναι μια χρωστική καφέ ουσία, η οποία και είναι εξίσου υπεύθυνη και για το χρώμα του δέρματος, αλλά και των μαλλιών σας. Πριν την συμβολή και την επίδραση της μελανίνης η ίριδα συνήθως έχει μια γαλαζωπή απόχρωση. Αυτός είναι και ο λόγος που η πλειοψηφία των μωρών γεννιέται με μπλε ή γαλαζοπράσινα μάτια. Η μελανίνη αρχίζει να περνά στον οφθαλμό καθώς μεγαλώνει το μωρό, περίπου στον έκτο μήνα της ζωής του. Εάν μετά από ένα χρόνο το παιδί σας διατηρήσει το πράσινο χρώμα στα μάτια, τότε μπορείτε να χαρείτε, γιατί ‘’ήρθε για να μείνει’’.

Ποια η σχέση της μελανίνης με τα καστανά μάτια;

Οι άνθρωποι με καστανά μάτια έχουν υψηλότερη συγκέντρωση μελανίνης σε σχέση με αυτούς που έχουν μπλε ή πράσινα μάτια, γεγονός που κάνει την ίριδά τους να φαίνεται καστανή. Όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση μελανίνης στους οφθαλμούς τόσο πιο σκούρο είναι και το χρώμα των ματιών. Όλοι όσοι έχουν σκουρόχρωμα μάτια, έχουν μπλε κάτω από όλες τις χρωστικές τους.

Πώς σχετίζεται η μελανίνη με τα μπλε μάτια;

Τα άτομα με μπλε μάτια έχουν ελάχιστη ποσότητα μελανίνης και λιποχρωμάτων . Το μπλε χρώμα προκύπτει από διασπορά του φωτός στην ίριδα και από τη χαμηλή συγκέντρωση μελανίνης. Αυτή η σκέδαση, γνωστή και ως σκέδαση Rayleigh κάνει την εμφάνισή της, όταν δεν υπάρχει πολύ μελανίνη στον οφθαλμό και είναι το ίδιο αποτέλεσμα που μας κάνει να βλέπουμε μπλε τον ουρανό.

Τι σχέση έχει η μελανίνη με τα πράσινα μάτια;

Αυτοί που έχουν πράσινα μάτια έχουν λίγο περισσότερη μελανίνη και λίγη περισσότερη ποσότητα χρωμολιπιδίων στα μάτια, από εκείνους που έχουν μπλε. Συνδυαζόμενη η γαλάζια απόχρωση από την προαναφερόμενη σκέδαση Rayleigh, με την κιτρινωπή απόχρωση από την λιποχρωμική χρωστική, καταλήγουμε στην παραγωγή μιας πράσινης ίριδας.

Πώς επηρεάζει τα μάτια η σκέδαση Rayleigh;

Η σκέδαση Rayleigh συμβαίνει παρουσία μιας πολύ μικρής ποσότητας μελανίνης. Πιο μεγάλα μήκη κύματος φωτός περνούν απευθείας μέσα από το μάτι και στη συνέχεια απορροφώνται στο πίσω μέρος του οφθαλμού. Τα πιο μικρά μήκη κύματος, τα μπλε μήκη κύματος αντανακλώνται και διασκορπίζονται τυχαία από το αδιαφανές στρώμα της ίριδας. Τα μπλε μήκη κύματος είναι εκείνα που έχουν την ευθύνη για το μπλε χρώμα της ίριδας. Αυτό δεν λειτουργεί και δεν αφορά και στα καστανά μάτια, επειδή έχουν πολύ περισσότερη ποσότητα μελανίνης, που απορροφά το φως.

Τα πράσινα μάτια είναι γενετικά καθορισμένα;

Πράσινα μάτια και κληρονομικότητα - Είναι γενετικά καθορισμένα;

Συνηθίζαμε να πιστεύουμε ότι το χρώμα των ματιών είναι ένα απλό γενετικό χαρακτηριστικό. Για παράδειγμα είχαμε την εντύπωση ότι δυο γονείς με μάτια μπλε, δεν θα μπορούσαν ποτέ να φέρουν στον κόσμο απογόνους με καστανά μάτια. Αυτή η θεωρία έχει έμπρακτα αποδειχθεί ότι είναι μέγα λάθος. Δεν χρειάζεται να έχετε πράσινα μάτια για να γεννηθούν τα παιδιά σας με αυτό το σπάνιο πράσινο χρώμα.

Τι είναι ένα πολυγενές γνώρισμα;

Σήμερα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το χρώμα των ματιών είναι ένα γνώρισμα πολυγονικό. Ένα πολύπλοκο χαρακτηριστικό, το οποίο και καθορίζεται από πολλαπλά γονίδια. Υπάρχουν πολλά και διάφορα γονίδια που διαδραματίζουν ρόλο στον ανθρώπινο χρωματισμό. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 8 και πιθανότατα 16 γονίδια που συμμετέχουν στον προσδιορισμό του τελικού χρώματος των ματιών ενός ανθρώπου.

Όταν αναφερόμαστε σε γονίδια παραγωγής μελανίνης αυτό που ξεχωρίζει είναι το OCA2. Οι ειδικοί επιστήμονες πρεσβεύουν ότι το συγκεκριμένο γονίδιο είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα γονίδια για τον καθορισμό και προσδιορισμό της ποσότητας της μελανίνης, που παράγεται στην ίριδα.

Τι ακριβώς είναι το γονίδιο OCA2;

Το γονίδιο αυτό περιέχει οδηγίες για την παραγωγή της μελανίνης. Μπορείτε να το εκλάβετε κάλλιστα ως μια συνταγή για την παραγωγή μελανίνης. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι κάποιες φορές ενδέχεται να υπάρξει μια απροσδόκητη αλλαγή σε ένα τμήμα κάποιου γονίδιου. Αυτό το αποκαλούμε μετάλλαξη κι έχει σαν αποτέλεσμα ένα τροποποιημένο ή και κατεστραμμένο γονίδιο. Κάποιες μεταλλάξεις είναι ιδιαιτέρως σοβαρές, όπως για παράδειγμα η ‘’ανάπτυξη ενός επιπλέον ποδιού’’, κάποιες άλλες μπορεί να είναι ακόμα και απαρατήρητες, όπως για παράδειγμα αυτές που αφορούν στα μπλε ή πράσινα μάτια.

Η μετάλλαξη στο OCA2 γονίδιο είναι πιθανό να προκαλέσει πλήρη διακοπή παραγωγής μελανίνης, χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αλμπινισμός. Θα μπορούσε σε άλλη περίπτωση να είναι λιγότερο σοβαρή, μειώνοντας στο ελάχιστο μόνο την παραγωγή μελανίνης, χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πράσινα ή μπλε μάτια.

Πιθανότητες για πράσινα μάτια σε άνδρες και γυναίκες

Πιθανότητες για πράσινα μάτια σε άνδρες και γυναίκες

Η επιστήμη δεν έχει δώσει απαντήσεις στο γιατί οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πράσινα μάτια. Αυτό, όμως είναι γεγονός και συμβαίνει. Σύμφωνα με έρευνα του 2013 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Statistics Education, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 12% σχεδόν των συμμετεχόντων ανδρών στα ερωτηματολόγια, δήλωναν  ότι έχουν πράσινα μάτια, ενώ το ποσοστό των γυναικών έφτανε το 18%. Πρόσθετες μελέτες κατέληξαν στο ίδιο αποτέλεσμα.

Χαρακτηριστικά προσωπικότητας που σχετίζονται με το χρώμα ματιών

Στο σημείο αυτό θα αναφερθούμε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα θεωρία, η οποία βασίζεται πλήρως στην παρατήρηση και ίσως κάποιοι από εσάς έχουν ήδη ακούσει γι’ αυτήν.

Οι άνθρωποι συχνά συσχετίζονταν με κάποια συγκεκριμένα χρώματα ματιών και με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι με μπλε μάτια τείνουν να είναι ευγενείς και γλυκείς. Αν αληθεύει ότι οι άνθρωποι συσχετίζουν το χρώμα των ματιών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, τότε θα μπορούσατε να φορέσετε φακούς επαφής για να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο οι άλλοι σας αντιλαμβάνονται.

Γνωρίσματα προσωπικότητας για το πράσινο χρώμα ματιών

Ευφυείς, σπουδαίοι ηγέτες, παθιασμένοι, μυστηριώδεις, δημιουργικοί, ζηλιάρηδες, λίγο αδυσώπητοι. Επιπλέον είναι αυτάρκεις, αποδίδουν επιτυχώς κάτω από πίεση, διακρίνονται για τις πρωτότυπες ιδέες τους, είναι απρόβλεπτοι και αρκετά οξύθυμοι.

Γνωρίσματα προσωπικότητας για το μπλε χρώμα ματιών

Εγωκεντρικοί, ανταγωνιστικοί, σκεπτικοί, εντόνως περίεργοι γι’ αυτά που συμβαίνουν γύρω τους, προσεκτικοί.

Γνωρίσματα προσωπικότητας για το φουντουκί  χρώμα ματιών

Ριψοκίνδυνοι, ευαίσθητοι, εξωστρεφείς, παρορμητικοί, πνευματώδεις, άτακτοι.

Γνωρίσματα προσωπικότητας για το καφέ χρώμα ματιών

Αξιόπιστοι, εξωστρεφείς, γεμάτοι ζωντάνια, ζωηροί, καταδεκτικοί.

Τα πράσινα μάτια εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία;

Τα πράσινα μάτια μπορεί να θεωρούνται τα πιο ελκυστικά, παρόλα αυτά είναι πιο επιρρεπή σε κάποια θέματα υγείας. Στην πραγματικότητα όλοι οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμα μάτια είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση ενός συγκεκριμένου είδους καρκίνου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα πράσινα καθώς και τα μπλε μάτια περιέχουν λιγότερη ποσότητα χρωστική ουσίας σε σχέση με τα καστανά. Κι επειδή η χρωστική ουσία προστατεύει τα μάτια από το υπεριώδες φως, αυτοί με ανοιχτόχρωμα μάτια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν μελάνωμα ειδικά στο uveal, που βρίσκεται στο μεσαίο στρώμα του οφθαλμού.

Όσοι λοιπόν, έχουν ανοιχτό χρώμα ίριδας, πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί από τους υπόλοιπους, φορώντας ανελλιπώς χειμώνα – καλοκαίρι ένα καλό ζευγάρι γυαλιών ηλίου με προστασία UV, προκειμένου να προστατεύονται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Τα γυαλιά ηλίου μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και να αποτρέψουν τον ερεθισμό των ευαίσθητων ματιών που έρχονται σε επαφή με το φως. Ας μην ξεχνάμε ότι όσοι έχουν πράσινα μάτια, ενδέχεται να εκδηλώνουν και μεγαλύτερη φωτοευαισθησία από τους υπόλοιπους.

Ποια η σχέση των ανθρώπων που έχουν πράσινα μάτια με το ποτό;

Επικρατεί ένα στερεότυπο ότι οι Ιρλανδοί μπορούν και πίνουν περισσότερες ποσότητες αλκοόλ από τους μη Ιρλανδούς. Κάτι που δεν μπορεί να αποδειχθεί και κατά βάση οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι το γεγονός αυτό έχει να κάνει με την γενετική. Σε μια παλαιότερη έρευνα που έγινε ανάμεσα σε Καυκάσιους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμα μάτια κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ, έναντι των ανθρώπων που είχαν σκούρα μάτια. Αν βασιστούμε σε μια άλλη μελέτη που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι με καστανά μάτια επιδεικνύουν περισσότερη φυσιολογική διέγερση και μεγαλύτερη ευαισθησία σε κάποια φάρμακα από ότι τα άτομα με ανοιχτά μάτια, τότε ίσως βασιζόμενοι στα ευρήματα αυτά καταλήγουμε ότι αυτοί με καστανά μάτια είναι πιο ευαίσθητοι στο αλκοόλ και γι’ αυτό δεν πίνουν τόσο πολύ.

Ισχύει ότι οι γυναίκες με πράσινα μάτια ‘’ανέχονται’’ καλύτερα τον τοκετό;

Οι γυναίκες με πράσινα μάτια ανέχονται καλύτερα τον τοκετό

Ναι, είναι αλήθεια. Οι γυναίκες με ανοιχτόχρωμα μάτια διαχειρίζονται καλύτερα τον τοκετό. Έχουν αυτήν την πολύτιμη υπερδύναμη! Το 2014 διεξήχθη μια μελέτη από τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, κατά την οποία οι υγιείς γυναίκες συμμετείχαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα αποτελούνταν από γυναίκες με σκοτεινά μάτια, καστανά, καφέ, φουντουκί. Η δεύτερη ομάδα απαρτιζόταν από γυναίκες με ανοιχτόχρωμα μάτια, πράσινα και μπλε. Με την ολοκλήρωση της μελέτης οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες με τα σκουρόχρωμα μάτια, εκδήλωσαν αυξημένη ανησυχία, διαταραχή του ύπνου και υψηλότερα επίπεδα πόνου κατά τη διάρκεια του τοκετού. Οι γυναίκες από την άλλη πλευρά με τα ανοιχτόχρωμα μάτια, παρουσίασαν λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη ανοχή στον πόνο που σχετίζεται με τον τοκετό.

Η μελέτη αυτή, παρά τον περιορισμένο αριθμό δείγματος, αποκάλυψε μοτίβα που υποδεικνύουν τις σχέσεις μεταξύ του χρώματος των ματιών και των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων που σχετίζονται με τον πόνο. Δυστυχώς, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη που οφείλεται αυτή η συσχέτιση ανάμεσα στην ανοχή του πόνου και του χρώματος των ματιών.

Ισχύει ότι οι άνθρωποι με πράσινα μάτια έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα;

Η Αφρική, η Ασία, η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αμερική έχουν κατά διαστήματα φιλοξενήσει εδώ και χιλιάδες χρόνια ανθρώπους που έχουν πράσινα μάτια. Το Ιράν, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, η κεντρική Ασία, η Ισπανία, η Ρωσία και η Βραζιλία πάντα είχαν μικρούς πληθυσμούς με πράσινα μάτια. Όλες οι φυλές του Ειρηνικού, του Καυκάσου, της Αφρικής, της Ασίας, του Αραβικού, του Ισπανόφωνου κόσμου καθώς και των αυτοχθόνων λαών της Αμερικής μπορούν, αν και σπανίως βέβαια να έχουν πράσινα μάτια.

Ποια χώρα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων με πράσινα μάτια;

Ποια χώρα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων με πράσινα μάτια;

Τα ανοιχτόχρωμα μάτια είναι κοινά σε πολλές βόρειες χώρες. Η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία έχουν υψηλά ποσοστά από ανθρώπους με ανοιχτό χρώμα στα μάτια. Η Φινλανδία και η Ισλανδία κρατούν τα σκήπτρα κι εμφανίζουν το θεαματικό ποσοστό του 90% των ανθρώπων με πράσινα, μπλε και γκρίζα μάτια. Η Ιρλανδία και η Σκωτία εμφανίζει ποσοστό 87% στους άντρες και 89% στις γυναίκες, που έχουν είτε μπλε ή και πράσινα μάτια. Επίσης τα πράσινα μάτια είναι πιο κοινά στους ανθρώπους της κελτικής ή γερμανικής καταγωγής.

Εάν επισκεφτείτε την Μεγάλη Βρετανία θα πιστέψετε ότι τα πράσινα μάτια είναι πιο συνηθισμένα από τα καστανά, παρόλα που τα τελευταία συναντώνται στο 79% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Πόσα άτομα στον κόσμο έχουν πράσινα μάτια;

Πολύ συχνά το πράσινο χρώμα των ματιών συγχέεται με το ανοιχτό φουντουκί χρώμα ματιών. Φυσικά αυτό δεν ισχύει. Το πράσινο των ματιών είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και ξεχωριστό. Το πράσινο χρώμα στα μάτια είναι αποδεδειγμένα το πιο σπάνιο σε όλον τον κόσμο. Εμπεριστατωμένες έρευνες που έχουν γίνει εκτιμούν, όπως αναφέραμε και σε άλλο σημείο του άρθρου, ότι μόνο το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει την τύχει να έχει πράσινα μάτια.

Θέλω να αποκτήσω πράσινα μάτια – τι μπορώ να κάνω;

Ο μόνο τρόπος για να αλλάξετε το χρώμα των ματιών σας είναι με τη χρήση έγχρωμων φακών επαφής. Οι χρωματιστοί φακοί επαφής μπορούν να αλλάξουν προσωρινά το χρώμα της ίριδας του ματιού σας και να επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι επιλογές είναι πολλές οπότε διαλέξτε το χρώμα που ταιριάζει καλύτερα στα χαρακτηριστικά σας.

Πως μπορώ να τονίσω το πράσινο χρώμα των ματιών μου;

Τα πράσινα μάτια είναι πολύ χαρακτηριστικά και ελκυστικά. Παρ’ όλα αυτά, μπορείτε να τους δώσετε περισσότερη λάμψη και να τα τονίσετε ακόμη περισσότερο με το κατάλληλο μακιγιάζ. Αν ψάξετε στο διαδύκτιο θα βρείτε αμέτρητες ιδεές για μακιγιάζ για πράσινα μάτια.


Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι η Ντίνα Κόννου και είμαι ένας από τους δημιουργούς και εκδότες αυτού του ιστότοπου. Είναι χαρά μου να μπορώ να βοηθώ τους ανθρώπους που ψάχνουν πληροφοριές που έχουν να κάνουν με την υγεία, την φροντίδα και την ομορφιά. Γι’ αυτό τον σκοπό έχουμε δημιουργήσει αυτό τον ιστότοπο ώστε να μπορούμε να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες έχουμε συλλέξει μέσα από την αγάπη μας για γνώση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.