Ηλιακή ακτινοβολία και πώς να προστατέψετε τα μάτια σας

Η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να δίνει ζωή, να είναι ευεργετική, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να γίνει και βλαβερή ειδικά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών που εκ των πραγμάτων εκτίθεστε και περισσότερο στον ήλιο. Ο ήλιος μπορεί να καταστεί ο κύριος υπεύθυνος για πολλές παθήσεις των οφθαλμών.

Ποιες είναι οι επικίνδυνες ακτίνες του ήλιου;

Συναντάμε 3 ειδών ηλιακές ακτινοβολίες.

  • Τις υπέρυθρες ακτίνες. Οι ακτίνες αυτές ευθύνονται για την αύξηση της θερμοκρασίας στα κύτταρα.
  • Τις υπεριώδεις UV ακτίνες. Το είδος αυτό της ηλιακής ακτινοβολίας είναι υπεύθυνο για παθολογίες των εξωτερικών χιτώνων του οφθαλμού και του κρυσταλλοειδούς φακού.
  • Τις ακτίνες υψηλής ενέργειας στο ορατό φάσμα. Ακτίνες οι οποίες ευθύνονται για παθολογίες του αμφιβληστροειδούς χιτώνα και αντιστοιχούν στο ιώδες μπλε φως. Η τρίτη αυτή κατηγορία των ακτινών είναι από τις πιο επικίνδυνες για τα μάτια, αφού διεισδύουν μέσα σε αυτά.  Μπορεί να προκαλέσουν βλάβες μακροχρόνιες και μη ιάσιμες.

Ποιες βλάβες μπορεί να προκαλέσει η ηλιακή ακτινοβολία στα μάτια;

Η χρόνια έκθεση στον ήλιο είναι ικανή να ευθύνεται για μια σειρά από βλάβες των ματιών.

  • Όλες οι ακτίνες έχουν κατάληξη στα βλέφαρα και άρα η γήρανση του ιδιαίτερα ευαίσθητου δέρματός τους έρχεται πιο γρήγορα συγκριτικά με το υπόλοιπο δέρμα. Αποτέλεσμα αυτού είναι η εμφάνιση ρυτίδων γύρω από τα μάτια.
  • Ο επιπεφυκότας του ματιού προσβάλλεται πολύ εύκολα από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Μπορεί κάλλιστα να κάνουν την εμφάνισή τους όγκοι στα βλέφαρα, μελανώματα και επιθυλιώματα τα οποία απαιτούν και άμεση χειρουργική επέμβαση.
  • Το καρκίνωμα του επιπεφυκότος έχει τις ρίζες του κι αυτό στον κίνδυνο που κρύβουν οι υπεριώδεις ακτίνες.
  • Παροδικά μπορεί να προσβληθεί και ο κερατοειδής χιτώνας και να διαγνωσθεί μια φλεγμονώδης κατάσταση του κερατοειδούς, μια ακτινική κερατοεπιπεφυκίτιδα κατά την οποία ο ασθενής αντιμετωπίζει δυσκολία στο να ανοίξει τα μάτια του, φωτοφοβία κι έντονο άλγος.
  • Οι υπεριώδεις ακτίνες UVA και UVB ευθύνονται για φωτοχημικές βλάβες στο φακό. Η ανεξέλεγκτη έκθεση σε αυτές συνεπάγεται τη μείωση διαύγειας του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού. Με τον τρόπο αυτό εμφανίζεται κι ένας τύπος καταρράκτη. Οι UVB ακτίνες έχουν κατηγορηθεί ότι δημιουργούν στεάτιο και πτερύγιο και φωτοκερατίτιδα που μπορεί προσωρινά να μειώσει την όρασή.
  • Οι ακτίνες του ήλιου της υψηλής ενέργειας, αυτό που είναι γνωστό ως μπλε φως, που πέφτει σε μια επιφάνεια γυαλιστερή κι έχουμε την αίσθηση ότι μας στραβώνει ευθύνεται για βλάβες του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Η ωχρά στην οποία κι εστιάζονται τα οπτικά αντικείμενα βρίσκεται στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς και δέχεται τη μεγαλύτερη ποσότητα ακτινών. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας θεωρείται μια από τις κύριες συνέπειες της μακροχρόνιας έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Η βλάβη υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι και μη αναστρέψιμη.

Κάποιες από τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η ηλιακή ακτινοβολία λοιπόν μπορεί να είναι παροδικές και να θεραπεύονται μέσα σε διάστημα και μιας ακόμη μέρας, κάποιες άλλες όμως μπορεί να γίνουν μακροχρόνιες και μάλιστα να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τις θεραπεύσουμε.

Άκρως απαραίτητη η προφύλαξη και η προστασία των ματιών σας με τα κατάλληλα και υψηλής ποιότητας γυαλιά ηλίου!

Πώς να προστατέψετε τα μάτια σας από την ηλιακή ακτινοβολία;

Ένα μεγάλο μέρος της εμφάνισης ή όχι των ασθενειών των ματιών εξαρτάται από εσάς ειδικά, όταν οι παθήσεις αυτές οφείλονται στην ηλιακή ακτινοβολία. Η πρόληψη αρχικά θα πρέπει να γίνει με την προστασία των ματιών σας από τον ήλιο.

Ο πρώτος πολύ εύκολος τρόπος είναι η συστηματική χρήση των γυαλιών ηλίου σας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών που η ηλιοφάνεια είναι μεγαλύτερη, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να διαπερνά ακόμη και τα σύννεφα.

Η χρήση γυαλιών ηλίου πρέπει να μπει σχολαστικά στο καθημερινό πρόγραμμα όλων και να γίνει συνήθεια από την βρεφική-παιδική ηλικία και για όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι γονείς θα πρέπει να μάθουν στα παιδιά απο την ηλικία των 2 ετών να φοράνε γυαλιών ηλίου. Για αυτό τον λόγο καλό θα ήταν να προμηθεύσουν τα παιδιά τους με ανθεκτικά παιδικά γυαλιά ηλίου που δεν σπάνε.

Συμβουλές για προστασία των ματιών σας

  • Τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου που θα προστατέψουν τα μάτια σας να φροντίσετε να είναι ποιοτικά και ειδικά απορροφητικά. Να αναγράφουν τις προδιαγραφές τους και να φέρουν τις αληθινές ενδείξεις.
  • Οι φακοί των γυαλιών θα πρέπει να έχουν την ικανότητα να απορροφούν τις επικίνδυνες ακτίνες του ήλιου χωρίς όμως να παραμορφώνουν την οπτική σας αντίληψη και να αλλοιώνουν τα χρώματα.

Τα γυαλιά ηλίου που μέχρι πρόσφατα κυκλοφορούσαν είχαν μια απορροφητικότητα έως τα 400mm, προστάτευαν από την υπεριώδη δηλαδή ακτινοβολία. Τι γίνεται όμως με τις ακτίνες που ανήκουν στην κατηγορία της υψηλής ενέργειας; Η τεχνολογία ήρθε και κάλυψε και αυτό το κενό με φακούς που απορροφούν αποτελεσματικά τις ακτίνες όλων των ειδών παρέχοντας τη μέγιστη προστασία.

  • Οι φακοί αυτοί περιέχουν συνθετική μελαμίνη, γι’ αυτό και είναι γνωστοί ως φακοί μελαμίνης και η απορροφητικότητά τους φτάνει τα 600mm.
  • Τέτοιοι φακοί είναι και οι λεγόμενοι blue blockers που κι αυτοί με τη σειρά τους προστατεύουν πιο πολύ από τα απλά απορροφητικά γυαλιά, αφού έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν με μεγάλη επιτυχία τις ακτινοβολίες στο μπλε φως.
  • Οι λεγόμενοι polarized είναι άλλη μια γκάμα γυαλιών ηλίου που στηρίζεται η φιλοσοφία τους στην αρχή της πόλωσης του φωτός. Οι πολωτικοί αυτοί φακοί χαρίζουν άνετη όραση, έχουν εξαιρετική απορροφητικότητα και αντιμετωπίζουν άριστα την εκτυφλωτική αντανάκλαση του ήλιου.

Δεν έχουν μόνο τα γυαλιά ηλίου την πολυτέλεια της απορροφητικότητας. Υπάρχει η δυνατότητα και τα γυαλιά για τις διαθλαστικές ανωμαλίες να κατασκευαστούν έτσι ώστε κι αυτά να είναι εξίσου απορροφητικά.

Ακόμα κι αν έχετε προμηθευτεί φακούς επαφής με φίλτρο που εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία μην ξεχνάτε ότι  πρέπει να φοράτε ταυτόχρονα και γυαλιά ηλίου. Οι φακοί επαφής με φίλτρο είναι θαυμάσιοι αλλά  προστατεύουν μόνο το κομμάτι του οφθαλμού που καλύπτουν. Το υπόλοιπο τμήμα του ματιού εξακολουθεί να είναι εκτεθειμένο στις ακτίνες του ήλιου. 

Επιπλέον συμβουλές για προστασία των ματιών από την ηλιακή ακτινοβολία

Το καπέλο προστατεύει τα μάτια από την ηλιακή ακτινοβολία
Το καπέλο προστατεύει τα μάτια από την ηλιακή ακτινοβολία
  • Μην αμελείτε το καπέλο κατά τη διάρκεια μεγάλης ηλιοφάνειας. Οι ακτίνες του ήλιου μπορούν και περνούν από το επάνω τμήμα των γυαλιών. Προστατέψτε τα μάτια σας από όλες τις μεριές!
  • Χρησιμοποιείστε για πρόσθετη φροντίδα ειδικές αντηλιακές κρέμες για τα μάτια με υψηλό δείκτη προστασίας, που κυκλοφορούν στα φαρμακεία. Το δέρμα των βλεφάρων είναι εξαιρετικά λεπτό και χρειάζεται επιπλέον προστασία.
  • Προσπαθήστενα αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο από τις 10 το πρωί έως και τις 4 το απόγευμα.

Από τι εξαρτάται ο κίνδυνος για βλάβη από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία;

Ο κάθε ένας από εμάς που είναι υποχρεωμένος να περνά πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους διατρέχει πιο μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσει παθήσεις στα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Αυτό εξαρτάται από:

  • Το υψόμετρο. Όσο μεγαλύτερο το υψόμετρο τόσο μεγαλύτερα και τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας.
  • Την τοποθεσία. Τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι σαφώς πιο αισθητά στις τροπικές περιοχές και σε εκείνες που βρίσκονται κοντά στον Ισημερινό.
  • Το περιβάλλον. Σε επιφάνειες με ψηλό δείκτη αντανάκλασης, όπως για παράδειγμα είναι η άμμος και το χιόνι και σε ανοιχτά μέρη τα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας είναι επίσης μεγαλύτερα.
  • Την ώρα της ημέρας. Ταεπίπεδα είναι μεγαλύτερα, όταν ο ήλιος βρίσκεται σε θέση ψηλά στον ουρανό.
  • Τα φάρμακα. Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες φαρμάκων, όπως είναι τα ηρεμιστικά, τα διουρητικά, οι τετρακυκλίνες και οι σουλφοναμίδες που έχουν τη δυνατότητα να αυξάνουν την ευαισθησία στις υπεριώδεις ακτινοβολίες.

Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι ο Αλέξανδρος Κόννου και είμαι ο δεύτερος δημιουργός και εκδότης αυτού του ιστότοπου. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για ‘μένα να μπορώ να βοηθώ τα άτομα που ψάχνουν στο διαδίκτυο για απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα που έχουν σχετικά με την υγεία και την ομορφιά. Γι’ αυτό και άλλωστε είμαι ένας από τους εκδότες αυτού του ιστότοπο. Είμαι εδώ για να σας προσφέρω τις γνώσεις μου και να σας βοηθήσω να λάβετε απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα σας.

2 σκέψεις σχετικά με το “Ηλιακή ακτινοβολία και πώς να προστατέψετε τα μάτια σας

  • 28 Νοεμβρίου, 2020, 17:32
    Permalink

    Καλησπέρα σας αγαπητέ κύριε Κοννου.
    Ειναι πολύ χρήσιμα και ενδιαφέροντα όλα όσα διάβασα για την προστασία των ματιών μας και σας ευχαριστώ πολύ.
    Θα ήθελα, όμως, αν γίνεται, να με ενημερώσετε αν υπάρχει κάποιος τρόπος να ελέγξω την απορροφητικότητα των γυαλιών ηλίου που έχω ήδη. Αν είναι 400mm η 600mm ή άλλο. Μπορώ να βρω κάπου τις προδιαγραφές τους? Επίσης η απορροφητικότητα αλλοιώνεται με την πάροδο του χρόνου ή παραμένει σταθερή? Επίσης, ίναι κάτι που ελέγχεται ίσως με κάποιο μηχάνημα, με το οποίο μπορει να μετρηθει ή με κάποιον άλλον τρόπο?
    Ευχαριστω εκ των προτέρων.
    Μαρία Παουρη

    Σχολιάστε
    • 29 Νοεμβρίου, 2020, 22:55
      Permalink

      Μαρία μου σε χαιρετώ!

      Καλό θα ήταν τα γυαλιά ηλίου που φοράμε να προσφέρουν προστασία 100% από τις ακτίνες UV. Αυτό θα το βρεις στις προδιαγραφές των γυαλιών σου.
      Αν δεν γνωρίζεις μπορείς να ψάξεις το μοντέλο online και να δεις τις προδιαγραφές του.
      Σαν εναλλακτική μπορείς να επισκεφτείς τον οπτικό σου. Οι περισσότεροι οπτικοί έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό (φωτόμετρο) και μπορούν να σου πουν αν τα γυαλιά σου παρέχουν την κατάλληλη προστασία.

      Κάποιες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η προστασία των γυαλιών ηλίου κατά των ακτινών UV μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, οπότε καλό θα ήταν να αλλάζουμε τα γυαλιά ηλίου μας σε τακτά χρονικά διαστήματα.

      Ελπίζω να βοήθησα.
      Αλέξανδρος

      Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.