Καφέ ή καστανά μάτια – Όσα θέλετε να γνωρίζετε: Πλήρης οδηγός

Περιεχόμενα

Όλη η αλήθεια για τα καστανά μάτια

Ίσως το πιο υποτιμημένο, μη εκτιμώμενο και ‘’υποβαθμισμένο’’ χρώμα ματιών είναι το συνηθισμένο και ταπεινό καστανό μάτι. Ενώ υπάρχουν πολλά τραγούδια που εκθειάζουν την ομορφιά των μπλε ματιών και δεν είναι λίγες οι μπαλάντες που εξυμνούν τα πράσινα μάτια, για τα καστανά μάτια έχουν γραφτεί πολλοί λιγότεροι ύμνοι. Van Morrison σε ευχαριστούν όλα τα κορίτσια με καφέ μάτια, που δεν ξέχασες να αναφέρεις εκείνο το όμορφο με καστανά μάτια κορίτσι, που έκλεψε την καρδιά σου.

Παρά την έλλειψη εορταστικών τραγουδιών για τα καφέ μάτια, υπάρχει μια πληθώρα πληροφοριών γι’ αυτά και κάποιες μάλιστα από τις πληροφορίες αυτές είναι άκρως συναρπαστικές. Υπάρχουν επίσης και πολλά αφιερώματα για τα καστανά μάτια, που δείχνουν πως η ομορφιά τους ούτε αγνοείται, ούτε παραμελείται εντελώς.

Λοιπόν, ποια δεδομένα χρειάζεται να γνωρίζετε, ώστε να μεταφέρεται στους φίλους σας με ανοιχτόχρωμα μάτια όλη την αλήθεια για τα καστανά; Σε ποιες καταστάσεις ή σε ποιες ασθένειες τα άτομα με καφέ χρώμα στα μάτια είναι περισσότερο ή λιγότερο επιρρεπείς; Ο μύθος ότι στην πραγματικότητα οι άνθρωποι με καφέ μάτια είναι πιο αξιόπιστοι από τους άλλους είναι αληθινός ή όχι; Στο άρθρο αυτό μπορείτε να διαβάσετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα καστανά μάτια.

Τα καστανά μάτια είναι συντριπτικά τα πιο συνηθισμένα μάτια

Τι είναι αυτό που κάνει τα μάτια καστανά;
Τι είναι αυτό που κάνει τα μάτια καστανά;

Είναι σε όλους γνωστό ότι τα καστανά μάτια είναι το πιο συνηθισμένο και καινό χρώμα ματιών σε παγκόσμια κλίμακα. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο άτλαντα το 79% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει καφέ μάτια. Ποσοστό που δηλώνει όχι απλά ότι το χρώμα αυτό ματιών είναι απλά συνηθισμένο, αλλά συντριπτικά σύνηθες. Το επόμενο συνηθισμένο χρώμα ματιών είναι το μπλε, το οποίο κυμαίνεται σε ποσοστό 8% με 10% και συναντάται κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες. Φουντουκί και κεχριμπαρένια μάτια έχει το 5%, ακολουθούν τα πράσινα μάτια με 2%. Λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι τα πιο κάτω χρώματα ματιών, τα γκρι μάτια και τα ιώδη μάτια σε άτομα με σοβαρές μορφές αλμπινισμού και με ετεροχρωμία, που σημαίνει διαφορετικά έγχρωμα μάτια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στην αφρικανική και την ασιατική ήπειρο έχουν καστανά μάτια, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο All About Vision. Το χρώμα των καστανών ματιών επικρατεί επίσης στη Μέση Ανατολή και την Αμερική, αν και στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόλις το 41% ​​του πληθυσμού έχει καστανά μάτια, το οποίο θεωρείται ένα χαμηλό ποσοστό σε σχέση με άλλες περιοχές. Τέλος, στην Ευρώπη ζουν πάρα πολλοί άνθρωποι με καφέ μάτια αν και σε χώρες όπως είναι η Φινλανδία και η Εσθονία, οι καστανομάτηδες είναι μάλλον η μειοψηφία.

Τι είναι αυτό που κάνει τα μάτια καστανά;

Σε αυτό το σημείο τίθεται το ερώτημα. Τι είναι αυτό που κάνει τα καστανά μάτια, καφέ; Είναι η μελανίνη, μια χρωστική ουσία που την έχουν στο σώμα τους όλοι οι άνθρωποι, εκτός από εκείνους που πάσχουν από σοβαρές μορφές αλμπινισμού, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο All About Vision. Αυτή είναι ακριβώς η ίδια χρωστική ουσία που καθορίζει πόσο ανοιχτός ή σκούρος είναι κι ο τόνος του δέρματός σας. Αυτοί με υψηλότερα ποσοστά μελανίνης έχουν πιο σκουρόχρωμα μάτια και πιο σκούρα επιδερμίδα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας άξιο λόγου είναι ότι δεν υπάρχει μπλε ή γαλάζια απόχρωση στις ίριδες των μπλε ή γαλανών και φουντουκί ματιών.

Αντίθετα αυτά τα χρώματα ματιών είναι αποτέλεσμα τόσο συνδυασμού μελανίνης, όσο και του τρόπου με τον οποίο διασκορπίζεται το φως στην ίριδα. Έτσι τα μπλε μάτια έχουν πολύ λίγη μελανίνη και φαίνονται μπλε για τον ίδιο λόγο που ο ωκεανός και ο ουρανός φαίνονται μπλε, φαινόμενο που ονομάζεται Effect Tyndall, σύμφωνα με το Gizmodo. Και τα πράσινα μάτια είναι παρόμοια με τα μπλε μάτια, αλλά βρίσκουμε μεγαλύτερη ποσότητα μελανίνης σε αυτά.

Όλα τα καστανά μάτια δεν φαίνονται το ίδιο

Επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλο τον κόσμο έχει καστανά μάτια αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι όλα τα καστανά μάτια είναι τα ίδια. Φυσικά κι αυτό απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα. Σύμφωνα με ένα άρθρο του AllAboutVision, υπάρχουν πολλές παραλλαγές στις ίριδες των καφέ οφθαλμών κι αυτό είναι εμφανές μόνο αν παρατηρήσουμε προσεκτικά και με προσήλωση μια μεγάλη ποικιλία ανθρώπων με καφέ μάτια.

Για παράδειγμα υπάρχει μια τραγουδίστρια η Melanie Fiona, η οποία υπογραμμίζει τα βαθιά καστανά της μάτια με μαύρο eyeliner προκειμένου να τονώσει και να ενισχύσει κι άλλο το βάθος τους. Η ηθοποιός επίσης Lucy Liu τονίζει κι αυτή τα έντονα καστανά της μάτια που έρχονται σε μια όμορφη αντίθεση με την επιδερμίδα της. Ακόμη πιο σκοτεινά είναι τα μάτια του μοντέλου Nyakim Gatwech, του οποίου τα απίστευτα σκούρα καφέ του μάτια ταιριάζουν απόλυτα με την σταρένια σκούρα επιδερμίδα του.

Ένα παράδειγμα με πιο ανοιχτά καστανά μάτια είναι η πασίγνωστη ηθοποιός Julia Roberts, που το χρώμα της ίριδάς της είναι πιο κοντά στο χρώμα ενός latte παρά ενός espresso. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες διάσημες ηθοποιούς όπως είναι η Winona Ryder, η Natalie Portman και η Penélope Cruz. Ο κατάλογος συνεχίζεται και είναι πολύ μεγάλος, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μια πολυμορφία κι ένας πλούτος διαφορετικότητας και κάθε ζευγάρι καφέ ματιών είναι μοναδικό.

Οι γονείς με καστανά μάτια μπορεί να κάνουν παιδιά με μπλε μάτια και το αντίστροφο

Μωρό με μπλε μάτια
Μωρό με μπλε μάτια

Η μελέτη της γενετικής επιστήμης άρχισε να αλλάζει δραματικά στα τέλη της δεκαετίας του 2000 και στις αρχές του 2010. Πρόσφατα το 2006, θεωρήθηκε ευρέως ότι δύο γονείς με μπλε μάτια δεν θα μπορούσαν να έχουν παιδί με καστανά μάτια, σύμφωνα με το Science Daily. Αλλά αυτό άλλαξε από τη στιγμή που οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι το χρώμα των ματιών καθορίζεται από 16 γονίδια αντί για δύο γονίδια, που πίστευαν ωε τότε, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε από το Τεχνολογικό Μουσείο Καινοτομίας. Και όπως αποδεικνύεται, οι γονείς με μπλε μάτια μπορούν να έχουν ένα παιδί με καφέ μάτια. Οι γονείς όμως αυτό το γεγονός το έχουν ανακαλύψει από μόνοι τους και βέβαια θα ήταν γι’ αυτούς μια συναρπαστική εμπειρία.

Και το αντίστροφο φυσικά μπορεί να συμβεί. Δύο γονείς με καστανά μάτια μπορούν να αποκτήσουν παιδί με μπλε μάτια. Επιπλέον, αυτός ο φαινότυπος μπορεί να παραμείνει αδρανής για γενιές, και αργότερα να εξελιχθεί, όταν δύο φορείς των σωστών γονιδίων για τα μπλε μάτια αναπαράγονται. Και δεν περιορίζεται απλώς στα μπλε μάτια, καθώς οι γονείς με καφέ μάτια μπορούν επίσης να έχουν παιδιά με πράσινα ή φουντουκί μάτια.

Μερικοί άνθρωποι με καστανά μάτια γεννιούνται με μάτια διαφορετικού χρώματος

Εάν είστε ένα μελαχρινό πρόσωπο, που έχει σήμερα καφέ μάτια, κι αν είστε Ασιάτης ή η καταγωγή σας είναι από τη Μέση Ανατολή, τότε οι πιθανότητες να γεννηθήκατε με τα καστανά μάτια που ήδη έχετε είναι πάρα πολλές. Αλλά, εάν είστε λευκός με καφέ χρώματα το πιο πιθανό είναι ότι, όταν γεννηθήκατε κοιτάξατε πρώτα τον κόσμο με μάτια μπλε σύμφωνα με ένα άρθρο της Live Science. Ποιος είναι ο λόγος που γίνεται αυτό;

Όταν γεννηθήκατε δεν υπήρχε αφθονία μελανίνης στο σώμα σας και άρα υπήρχε έλλειψη χρωστικής ουσίας στις ίριδές σας, γεγονός που έκανε τα μάτια σας να φαίνονται μπλε. Ίσως από εδώ να προέρχεται και η έκφραση ‘’baby blues’’.

Μετά από το πέρασμα των 6 πρώτων μηνών της ζωής σας, όμως το σώμα σας αύξησε την παραγωγή μελανίνης κι άρχισε να εκφράζεται ο πραγματικός σας φαινότυπος σύμφωνα με το πανεπιστήμιο McGill. Το βέβαια είναι πως, αν τα γονίδιά σας καθορίζουν ότι θα πρέπει να έχετε καστανά, φουντουκί, ή πράσινα μάτια ή αλλαγή θα εκδηλωθεί στις περισσότερες περιπτώσεις. Κάποιες φορές ενδέχεται να χρειαστούν χρόνια για να συμβεί η αλλαγή, να γίνει ακόμη και στην ενηλικίωση.

Ίσως είναι δύσκολο ένα κορίτσι με καστανά μάτια βρει αγόρι με γαλάζια μάτια

Ίσως είναι δύσκολο ένα κορίτσι με καστανά μάτια βρει αγόρι με γαλάζια μάτια
Ίσως είναι δύσκολο ένα κορίτσι με καστανά μάτια βρει αγόρι με γαλάζια μάτια

Μιλώντας για τη γενετική και τα κληρονομικά χαρακτηριστικά, οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες με μπλε μάτια έχουν χρονομεριστικές προτιμήσεις που είναι λίγο διαφορετικές από όλους τους άλλους. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Behavioral Ecology και Sociobiology, οι άνδρες με γαλανά μάτια, προτιμούν για συντρόφους τους γυναίκες με το ίδιο χρώμα, καθώς βρίσκουν τις γυναίκες με μπλε μάτια πιο ελκυστικές από τις άλλες. Αρκετά ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι ότι οι γυναίκες με μπλε μάτια δεν αισθάνονται με τον ίδιο τρόπο, αφού στην ίδια μελέτη δεν εξέφρασαν προτίμηση για κάποιο συγκεκριμένο χρώμα ματιών. Το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες και τις γυναίκες με καστανά μάτια, οι οποίοι βρήκαν εξίσου ελκυστικά και άλλα χρώματα οφθαλμών.

Τι συμβαίνει τότε με τους άντρες με γαλάζια μάτια; Οι ερευνητές στη μελέτη που έκαναν θεωρούν ότι η συγκεκριμένη προτίμησή τους είναι αποτέλεσμα αυτού που αποκαλούμε ‘’πατρικό άγχος’’, το οποίο συμβαίνει, όταν οι άντρες αμφισβητούν το, εάν το παιδί τους είναι βιολογικά δικό τους. Δεδομένου ότι οι γονείς με μπλε μάτια τείνουν να αποκτούν παιδιά με τα ίδια μάτια, -αν κι άλλα χρώματα είναι πιθανά- τα μπλε μάτια λειτουργούν ως εξασφάλιση της πατρότητας και της πιστότητας της συντρόφου τους.

Πώς τα καστανά μάτια επηρεάζουν την ανοχή στον πόνο;

Αν και τα καστανά μάτια είναι όμορφα, υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα που ακολουθούν αυτό το σκοτεινό φαινότυπο. Για παράδειγμα σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύεται στο The Journal of Pain, οι γυναίκες με καστανά μάτια είναι πιο ευαίσθητες στον πόνο από τις αντίστοιχες γυναίκες με πράσινα, μπλε, ή γκρι μάτια. Φαίνεται περίεργο ότι το χρώμα των ματιών συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με το πόσο καλά μπορεί κάποιος να ανεχθεί τον πόνο, αλλά η επιστήμη πράγματι επιβεβαιώνει ότι έτσι έχουν τα πράγματα.

Με ποιο τρόπο οι ερευνητές έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα; Εξετάστηκαν 58 γυναίκες σε νοσοκομείο, όλες τους μέλλουσες μητέρες  που σχεδίαζαν να γεννήσουν εκεί. Τις χώρισαν σε δύο ομάδες, 34 γυναίκες στην ομάδα με ανοιχτόχρωμα μάτια, και 24 γυναίκες στην ομάδα με σκουρόχρωμα μάτια. Ο στόχος τους ήταν να παρακολουθούν τον πόνο πριν και μετά τον τοκετό, τον ύπνο τους, τη συμπεριφορά αντιμετώπισης και τη διάθεσή τους.

Αφού ολοκλήρωσαν την εν λόγω μελέτη οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που είχαν ανοιχτά χρώματα στα μάτια υπέμειναν πιο εύκολα κι ανώδυνα τις καταστάσεις σε σύγκριση με τις γυναίκες με καστανά μάτια. Επιπλέον εκείνες με ανοιχτόχρωμα μάτια αποδείχτηκαν λιγότερο ευάλωτες στις καταστάσεις άγχους και την κατάθλιψη; Σας ακούγεται απίστευτο;

Ο καταρράκτης εμφανίζεται πιο συχνά στους ανθρώπους με καστανά μάτια

Ο καταρράκτης εμφανίζεται πιο συχνά στους ανθρώπους με καστανά μάτια
Ο καταρράκτης εμφανίζεται πιο συχνά στους ανθρώπους με καστανά μάτια

Εκτός από το γεγονός ότι οι άνθρωποι με καστανά μάτια είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος, στην κατάθλιψη και πιο ευάλωτοι στον πόνο, δυστυχώς τα καφέ μάτια έχουν κι ένα άλλο μειονέκτημα. Σύμφωνα με μια μελέτη στο American Journal of Ophthalmology, τα άτομα με καστανά μάτια είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη καταρράκτη, που μπορεί να προκαλέσει θολή όραση καθώς και κάποια βλάβη στην όραση, σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Η μελέτη αυτή βασίστηκε σε 3654 ζεύγη οφθαλμών που είχαν εμφανίσει καταρράκτη κι έλαβε χώρα κοντά στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας. Μετά την ανασκόπηση όλων των δεδομένων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι με πιο σκούρα μάτια εμφάνιζαν πράγματι καταρράκτη πιο συχνά από τους ανθρώπους με άλλα χρώματα οφθαλμών. Αλλά υπάρχουν και κάποιες καλές ειδήσεις, ευτυχώς, γιατί τα άτομα με πιο σκοτεινά μάτια μπορούν να λάβουν προληπτική δράση αποφεύγοντας το άμεσο ηλιακό φως, εάν δεν παραμελούν να φορούν γυαλιά ηλίου σε φωτεινά περιβάλλοντα. Επομένως, μην ξεχνάτε να προστατεύετε τα μάτια σας!

Θετικές ειδήσεις για όσους έχουν καστανά μάτια σε σχέση με τον καρκίνο

Παρά το γεγονός ότι εσείς με καστανά μάτια δυσκολεύεστε να αντέξετε επίπονες καταστάσεις κι εμφανίζετε πιο συχνά καταρράκτη, δεν είναι όλα τα νέα που σχετίζονται με θέματα υγείας δυσάρεστα για εσάς. Οι άνθρωποι με καστανά μάτια είναι λιγότερο εκτεθειμένοι σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, σύμφωνα με ένα άρθρο στην Everyday Health. Συγκεκριμένα τα άτομα με ανοιχτά χρώματα στα μάτια διατρέχουν και μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν οφθαλμικό μελάνωμα. Ένας σπάνιος τύπος καρκίνου που εμφανίζουν ευτυχώς μόνο 6 άτομα ανά εκατομμύριο στην Αμερική ετησίως. 

Η φυλή επίσης διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο κι είναι ένας βασικός παράγοντας για την εκδήλωση ή όχι της ασθένειας αυτής, αφού οι λευκοί Αμερικανοί είναι περισσότερο πιθανό να διαγνωσθούν με αυτήν την πάθηση έναντι των έγχρωμων Αμερικανών. Γεγονός, που το πιο πιθανό να συνδέεται με το ότι οι πιο πολλοί μαύροι Αμερικανοί έχουν σκούρα μάτια, σύμφωνα με την Owlcation. Επιπλέον, αν πάρουμε ως δεδομένο ότι οι περισσότεροι με ανοιχτόχρωμα μάτια έχουν κι ανοιχτό χρώμα επιδερμίδας είναι ταυτόχρονα και πιο επιρρεπείς στον καρκίνο του δέρματος. Έτσι ενώ τα νέα είναι καλά για αυτούς με καφέ μάτια και σκούρο δέρμα, τα νέα δυσαρεστούν πολλούς ανοιχτόχρωμους φίλους μας. Το πιο σημαντικό είναι ανεξάρτητα από χρώμα ματιών και δέρματος να μην παραλείπετε να φοράτε χειμώνα καλοκαίρι την αντηλιακή σας κρέμα και τα αντηλιακά γυαλιά ηλίου σας για να απομακρύνετε και να προστατεύεστε από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

Οι άνθρωποι με καστανά μάτια είναι λιγότερο εκτεθειμένοι στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Υπάρχουν περισσότερα από ένα πλεονεκτήματα για να είστε χαρούμενοι που έχετε καφέ μάτια. Εκτός του ότι έχετε μια επιπλέον ανοσία στον οφθαλμικό καρκίνο, είστε ταυτόχρονα και λιγότερο εκτεθειμένοι στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, σύμφωνα με ένα άρθρο του περιοδικού Transactions of the American Opthalmological Society. Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, ο οποίος ορίζεται ως η επιδείνωση του τμήματος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, που ελέγχει την οπτική δραστηριότητα, αποτελεί την πρώτη αιτία απώλειας όρασης μεταξύ των ηλικιωμένων Αμερικανών, σύμφωνα με ένα άρθρο του All About Vision. Αυτό φυσικά και δεν ακούγεται ευχάριστο στο ελάχιστο!

Όπως και με τον καρκίνο του δέρματος, οι λευκοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο της νόσου από τους έγχρωμους. Αλλά η μελέτη κατέληξε επίσης και σε ένα επιπλέον συμπέρασμα, ότι οι λευκοί άνθρωποι με καστανά μάτια είναι λιγότερο επιρρεπείς στον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας από τους λευκούς με ανοιχτόχρωμα μάτια. Αυτός είναι μόνο ένας τρόπος που η μελανίνη είναι πραγματικά μαγική.

Υπάρχει μικρός κίνδυνος διαβήτη τύπου 1 για τους ανθρώπους με καφέ μάτια

Τα καλά νέα για τα καστανά μάτια συνεχίζονται. Λέτε αυτός ο φαινότυπος να είναι κομμάτι μιας υπερδύναμης; Οι άνθρωποι με καφέ μάτια διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 1 σε σύγκριση με τους υπόλοιπους. Τα νέα αυτά βέβαια δυσαρεστούν τους φίλους μας με μπλε μάτια κι ανοιχτόχρωμο δέρμα, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με μια μελέτη στο Diabetes/Metabolism Research and Reviews. Πώς συνδέεται ο διαβήτης με το χρώμα στα μάτια;

Μια μελέτη που έλαβε χώρα στη Σαρδηνία και το Λάτιο της Ιταλίας, η οποία εξέτασε το χρώμα της ίριδας 281 ατόμων, απέδειξε ότι υπάρχει στενός δεσμός μεταξύ της νόσου του διαβήτη και των ανθρώπων με μπλε κυρίως μάτια!

Οι άνθρωποι με καστανά μάτια έχουν ταχύτερους χρόνους αντίδρασης

Οι άνθρωποι με καστανά μάτια έχουν ταχύτερους χρόνους αντίδρασης
Οι άνθρωποι με καστανά μάτια έχουν ταχύτερους χρόνους αντίδρασης

Έχετε καστανά μάτια; Έχετε κι ένα άλλο πλεονέκτημα το οποίο δεν έχει να κάνει αυτή τη φορά με θέματα υγείας. Το νέο advantage σας έχει σχέση με την φυσική σας απόδοση.

Σε μια μελέτη στο περιοδικό Perception and Motor Skills, οι ερευνητές εξέτασαν 82 λευκές γυναίκες και 44 λευκούς άνδρες για να δουν πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να αντιδράσουν σε ένα ερέθισμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι με σκοτεινά μάτια είχαν έναν ταχύτερο χρόνο αντίδρασης σε ένα μόνο ερέθισμα από τους άλλους που είχαν ανοιχτόχρωμα μάτια. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Μάλλον σημαίνει ότι η μελανίνη συνδέεται άμεσα και με τον χρόνο αντίδρασης των ανθρώπων σε διάφορα ερεθίσματα. Δεν το βρίσκετε εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό;

Τα καστανά μάτια συνδέονται και με την ανοχή στο αλκοόλ

Τα καστανά μάτια συνδέονται και με την ανοχή στο αλκοόλ
Τα καστανά μάτια συνδέονται και με την ανοχή στο αλκοόλ

Μήπως εσείς που έχετε καστανό χρώμα ματιών έχετε παρατηρήσει, όταν βρίσκεστε σε ένα μπαρ, ότι οι φίλοι σας με ανοιχτόχρωμα μάτια φαίνεται να πίνουν πάντα περισσότερο από εσάς; Νιώθετε ήδη, όταν είναι ώρα να παραγγείλετε ένα ακόμη ποτό, ότι έχετε αρχίσει να ζαλίστε; Λοιπόν η επιστήμη έχει δώσει απάντηση και σε αυτό το θέμα.

Σε ένα άρθρο του περιοδικού Personality and Individual Differences, οι ερευνητές κοίταξαν τα αρχειακά δεδομένα για να ερευνήσουν, αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του χρώματος των ματιών και της ανοχής τους στο αλκοόλ. Ένα δείγμα απαρτίζεται από 1862 λευκές γυναίκες που απάντησαν σε μια εθνική έρευνα και η δεύτερη αποτελούταν από 10.860 λευκούς φυλακισμένους. Και όπως αποδεικνύεται, σε κάθε μια από τις ομάδες δειγμάτων, τα άτομα με ανοιχτά μάτια έπιναν πολύ περισσότερο αλκοόλ από εκείνους που είχαν σκούρο χρώμα οφθαλμών.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι, αφού οι άνθρωποι με καστανά μάτια είναι πιο ευαίσθητοι στο αλκοόλ, είναι λιγότερο πιθανό να το καταναλώνουν  μέχρι το σημείο σωματικής εξάρτησης από αυτό, πράγμα που είναι καλό! Επίσης τα άτομα με σκούρα μάτια θα έχουν κι επιπλέον οικονομικά οφέλη και σίγουρα θα απολαμβάνουν και τα τυχερά τους, αφού θα έχουν και περισσότερα κεράσματα στα μπαρ!

Είναι άραγε οι άνθρωποι με καστανά μάτια και πιο αξιόπιστοι;

Κλείνοντας το άρθρο αυτό να επισημάνουμε και κάτι ακόμη για όσους έχουν καστανά μάτια που είναι εξίσου σημαντικό όσο και οι πιο πάνω πληροφορίες. Οι άνθρωποι με σκούρα μάτια είναι πιο αξιόπιστοι και γνωρίζουν καλύτερα πώς να κρατήσουν ένα μυστικό σε σύγκριση με όσους έχουν ανοιχτόχρωμα μάτια. Σε μια μελέτη που δημοσίευσε το PLOS ONE οι λαοί με σκοτεινά μάτια θεωρήθηκαν πιο αξιόπιστοι από εκείνους με ελαφρύτερα χρωματισμένα μάτια, κυρίως σε πληθυσμούς με μεγάλη ποικιλία χρωμάτων στα μάτια. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές σε ένα πανεπιστήμιο στην Τσεχική Δημοκρατία είχαν 238 άτομα, που κοίταζαν τα πρόσωπα των 80 φοιτητών και προσδιόρισαν πόσο αξιόπιστοι ήταν αυτοί. Σίγουρα, τα καστανά μάτια κέρδισαν τα μπλε μάτια, όταν ήρθε η στιγμή να αποφανθούν σε ποιον μπορούσαν να βασιστούν και να τον υπολογίσουν. Και πώς να το κάνουμε; Η αίσθηση του σε ποιον μπορείς να βασιστείς, μετράει.

Βέβαια μην παίρνετε αυτά τα αποτελέσματα τόσο στα σοβαρά, γιατί παίζουν ρόλο κι άλλοι παράγοντες, που υποδηλώνουν την αξιοπιστία ενός ανθρώπου, πέρα από το αν κάποιος έχει ή όχι καστανά μάτια. Η οστική δομή του προσώπου για παράδειγμα είναι ένας παράγοντας που μπορεί να δείξει, αν ένα άτομο είναι άξιο εμπιστοσύνης ή όχι. Εδώ, βέβαια να σημειώσουμε ότι η παραπάνω μελέτη επικεντρώθηκε πιο πολύ στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αυτοί αντιλαμβάνονταν, κρινόμενοι μόνο από την εξωτερική τους εμφάνιση και όχι βάσει του πραγματικού τους χαρακτήρα.

Μελί ή αλλιώς ανοιχτά καστανά μάτια

Μελί ή αλλιώς ανοιχτά καστανά μάτια
Μελί ή αλλιώς ανοιχτά καστανά μάτια

Για κάποιες χώρες της Μεσογείου τα σκούρα καστανά μάτια είναι πολύ πιο συνηθισμένα από τα ανοιχτά καστανά, τα μελί μάτια. Η πλειοψηφία του πληθυσμού των έγχρωμων λαών, των Ασιατών και των κατοίκων της Νοτίου Αμερικής έχει σκούρα καστανά μάτια. Σίγουρα όμως το ανοιχτό καφέ σαν χρώμα ματιών δεν είναι καθόλου σπάνιο. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι έχουν τέτοιο χρώμα ματιών. Η διαφορά των σκούρων καστανών ματιών από τα ανοιχτά οφείλεται στην ποσότητα της μελανίνης. Τα ανοιχτά καστανά μάτια έχουν σίγουρα λιγότερη ποσότητα από την χρωστική αυτή ουσία.

Οι άνθρωποι με ανοιχτά καστανά μάτια λέγεται πως είναι πολύ ανεξάρτητοι, αποφασιστικοί και γεμάτοι αυτοπεποίθηση. Θεωρούνται εξαιρετικά αξιόπιστοι και έχουν το χάρισμα να προσφέρουν την αίσθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε όποιον βρίσκεται κοντά τους.

Είναι τελικά τα ίδια τα hazel με τα ανοιχτά καστανά μάτια;

Πολλοί συγχέουν τα καστανοπράσινα, φουντουκί ή αλλιώς hazel μάτια με τα ανοιχτά καστανά μάτια. Τα ανοιχτά καστανά μάτια τοποθετούνται πολλές φορές στην ίδια κατηγορία με τα φουντουκί, hazel ή αλλιώς καστανοπράσινα μάτια. Σε ορισμένους τύπους φωτός, ιδιαιτέρα χαμηλού φωτισμού, τα φουντουκί μάτια μπορεί να δείχνουν σαν ανοιχτό καφέ. Ωστόσο, τα ανοιχτά καστανά μάτια είναι πολύ διαφορετικά σε σύγκριση με τα hazel μάτια, αφού αυτά τα φουντουκί δηλαδή, περιέχουν το καφέ χρώμα αναμειγμένο με το πράσινο και το χρώμα του κεχριμπαριού.


Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι η Ντίνα Κόννου και είμαι ένας από τους δημιουργούς και εκδότες αυτού του ιστότοπου. Είναι χαρά μου να μπορώ να βοηθώ τους ανθρώπους που ψάχνουν πληροφοριές που έχουν να κάνουν με την υγεία, την φροντίδα και την ομορφιά. Γι’ αυτό τον σκοπό έχουμε δημιουργήσει αυτό τον ιστότοπο ώστε να μπορούμε να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες έχουμε συλλέξει μέσα από την αγάπη μας για γνώση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.