Καστανοπράσινα ή Φουντούκι Ματιά: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε!

Τα καστανοπράσινα μάτια, γνωστά ως hazel, είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο μυστηριώδη χρώματα ματιών. Είναι τόσο μοναδικά, όσο είναι και όμορφα. Το hazel –φουντουκί δεν είναι από μόνο του, αυτό καθ’ εαυτό ένα χρώμα, είναι περισσότερο από ένα πρότυπο χρωμάτων μέσα στην ίριδα. Όσοι είναι αρκετά τυχεροί και είναι ευλογημένοι με αυτό το φαινότυπο, μπορεί να έχουν ένα μίγμα από καφέ, κίτρινο, πράσινο ακόμη και μπλε χρώμα στις ίριδες των ματιών τους. Για το λόγο αυτό δεν θα συναντήσετε ποτέ δυο ζευγάρια καστανοπράσινων ματιών, πανομοιότυπα. Κάθε ζευγάρι έχει την δική του απόχρωση.

Όταν πρόκειται για διάσημους, που είναι γνωστοί για το καστανοπράσινο των ματιών τους, το μυαλό μας πάει κατευθείαν στο πασίγνωστο μοντέλο Tyra Banks. Μια γυναίκα, που ξεχωρίζει εκτός των άλλων για το διαπεραστικό καφέ και πράσινο χρώμα στο βλέμμα της. Ή ίσως σκεφτείτε ηθοποιούς, όπως η Demi Moore, Shailene Woodley και Jada Pinkett Smith, που επίσης έχουν τέτοιους συνδυασμούς χρωμάτων στα μάτια τους. Και φυσικά δεν θα έλειπε από την λίστα η Rihanna με το τόσο δραματικό καστανοπράσινο, επίμονο βλέμμα της. Μάλιστα η τελευταία με κάποιον τρόπο καταφέρνει και φαίνεται λίγο διαφορετική σε κάθε της φωτογραφία.

Περιεχόμενα

Τι χρώμα έχουν ακριβώς τα καστανοπράσινα μάτια;

Σύμφωνα με ένα άρθρο στην Owlcation, ενώ οι άνθρωποι με καστανά, μπλε και πράσινα μάτια εμφανίζονται συνήθως μόνο με ένα χρώμα στην ίριδά τους, οι άνθρωποι με καστανοπράσινα μάτια έχουν πολλά. Τα καστανοπράσινα μάτια δεν έχουν να κάνουν τόσο με το χρώμα, όσο με το πώς κατανέμεται το χρώμα μέσα στην ίριδα. Κι αυτό μπορεί να έχει κάποιες σημαντικές διαφορές, καθώς πολλοί παράγοντες διαδραματίζουν το ρόλο τους για το πώς αντιλαμβανόμαστε τα hazel μάτια.

Συγκεκριμένα το πρότυπο αυτών των ματιών αρχίζει με ένα δακτύλιο χρώματος γύρω από την κόρη του ματιού, συνήθως καφέ. Εν συνεχεία, καθώς απομακρύνεται από την κόρη προς το υπόλοιπο μάτι το χρώμα θα αλλάξει σε πράσινο, μερικές φορές με έναν πρόσθετο κεχριμπαρένιο δακτύλιο στο ενδιάμεσο. Αυτό το πρότυπο, που μοιάζει με έκρηξη είναι κι αυτό που ξεχωρίζει τα καστανοπράσινα μάτια από τα πράσινα μάτια, τα οποία δεν έχουν το ίδιο είδος μετατόπισης χρώματος και δείχνουν μονόχρωμα στην εμφάνιση. Όπως σημειώνεται από την Owlcation, τα hazel μάτια, μπορεί να έχουν ένα κιτρινωπό καφέ, σκούρο καφέ ή καφέ πορτοκαλί γύρω από την ίριδα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι με διαφορετικά χρώματα ματιών, δεν μπορούν να έχουν διακυμάνσεις στις ίριδές τους. Φυσικά και μπορούν. Αλλά αυτή η μοναδική παραλλαγή αφορά στους ανθρώπους με καστανοπράσινα μάτια.

Τα καστανοπράσινα μάτια έχουν να κάνουν με την μελανίνη

Σύμφωνα με το All About Vision, ενδιαφέρουσα είναι η άποψη, ότι όσο κι αν εμφανίζονται διαφορετικά τα καστανοπράσινα μάτια, υπάρχει μόνο ένα χρώμα στις ίριδες των ματιών των ανθρώπων με καστανοπράσινο χρώμα κι αυτό είναι το καφέ. Αυτό το καφέ χρώμα, προέρχεται από μια χρωστική, που ονομάζεται μελανίνη, η οποία επίσης ευθύνεται και για το πόσο σκουρόχρωμο ή πιο ανοιχτό είναι και το δέρμα ενός ατόμου. Όσο περισσότερη μελανίνη έχετε στην ίριδα, τόσο πιο σκούρα θα είναι τα μάτια σας. Κι όσο περισσότερο μελανίνη έχετε στο δέρμα, τόσο πιο σκούρα θα είναι η επιδερμίδα σας. Αυτό εξηγεί πολλά!

Κι εδώ τίθεται το ερώτημα. Αν υπάρχει μόνο ένα χρώμα στην ίριδα ενός καστανοπράσινου ματιού, γιατί βλέπουμε πράσινο, κίτρινο και κάποιες φορές έναν υπαινιγμό του μπλε; Εδώ έχουμε τον ίδιο μηχανισμό, που κάνει τον ουρανό και τον ωκεανό να φαίνονται μπλε, γνωστό ως Rayleigh scattering. Ουσιαστικά, ο τρόπος με τον οποίο είναι διεσπαρμένο το φως, σε συνδυασμό με την ποσότητα και την τοποθέτηση της μελανίνης καθορίζει πώς φαίνονται τα καστανοπράσινα μάτια. Έτσι, όταν υπάρχει καφέ, υπάρχει και μεγάλη ποσότητα μελανίνης. Όταν υπάρχει κίτρινο και πράσινο, υπάρχει λιγότερη μελανίνη. Κι όταν υπάρχει μπλε, δεν υπάρχει καθόλου χρωστική ουσία, τουλάχιστον στα μπροστινά στρώματα της ίριδας. Συναρπαστικό δεν είναι αυτό;

Τα καστανοπράσινα μάτια δεν είναι πολύ συνηθισμένο χρώμα ματιών

Η Tyra Banks έχει καστανοπράσινα μάτια
Πηγή: Instagram / Tyrabanks

Εκτός από ηθοποιούς και μοντέλα, όπως η Tyra Banks και η Shailene Woodley, υπάρχουν κι άλλοι διάσημοι με καστανοπράσινα μάτια. Από τον Shad Moss, την Heidi Klum, και άλλους πολλούς. Όταν ανοίγετε την τηλεόρασή σας οι πιθανότητες να δείτε στις διαφημίσεις, σε shows και σε ταινίες, μοναδικά και πολύπλευρα καστανοπράσινα μάτια σε όλες τις εκφάνσεις τους και στις πιο σπάνιες εκφράσεις τους, είναι πολλές.

Τα καστανοπράσινα μάτια κατά τύχη εμφανίζονται και είναι υπερβολικά προβεβλημένα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αν λάβουμε υπόψιν μας το γεγονός, ότι δεν είναι πολλοί άνθρωποι αρκετά τυχεροί για να έχουν αυτόν τον ξεχωριστό φαινότυπο. Στην πραγματικότητα μόνο το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει hazel μάτια. Κυριαρχούν τα καστανά μάτια με ποσοστό 79%. Ένα μικρό ποσοστό γύρω στο 8% έχουν μπλε μάτια, και ζουν κυρίως σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Φινλανδία, η Εσθονία, η Ιρλανδία και η Σκωτία. Εσείς που έχετε το προνόμιο να είστε προικισμένοι με καστανοπράσινο χρώμα ματιών, μπορείτε να γιορτάσετε την σπανιότητα και την μοναδικότητά σας.

Τα καστανοπράσινα δεν είναι το λιγότερο συνηθισμένο χρώμα ματιών

Παρά το γεγονός ότι τα καστανοπράσινα μάτια δεν είναι πολύ συνηθισμένα, ωστόσο υπάρχουν πολλά άλλα χρώματα ματιών, που είναι πολύ πιο σπάνια. Δεδομένου του πόσο σύνθετη και περίπλοκη μπορεί να είναι η γενετική, αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα πραγματικότητα.

Περίπου το ίδιο ποσοστό, δηλαδή το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κεχριμπαρένια μάτια, χάρη στο λιπόχρωμα, μια κίτρινη χρωστική ουσία, που κάνει την ίριδα να φαίνεται κιτρινωπή ή χάλκινη. Ωστόσο αυτό είναι πιο συνηθισμένο σε ζώα για παράδειγμα στα σκυλιά, σε ψάρια και σε πτηνά από ότι στους ανθρώπους. Λαοί με πράσινα μάτια, ανήκουν στο 2%, χάρη στο λιπόχρωμα, στα χαμηλά επίπεδα μελανίνης και στον τρόπο που το φως διασκορπίζεται στο μάτι.

Τέλος υπάρχουν τρία χρώματα ματιών, που ανήκουν στο λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα γκρίζα μάτια, τα ιώδη-κοκκινωπά μάτια τα οποία και συναντώνται μόνο σε άτομα με σοβαρή μορφή αλμπινισμού και η ετεροχρωμία, μάτια δηλαδή διαφορετικού χρώματος. Πραγματικά οι περιπτώσεις αυτές είναι μία στο εκατομμύριο.

Ο λόγος για τον οποίο τα καστανοπράσινα μάτια αλλάζουν χρώμα

Εάν ανήκετε στους τυχερούς με καστανοπράσινα μάτια, ή εάν έχετε παρατηρήσει κάποιον που έχει τέτοιο χρώμα, θα έχετε διαπιστώσει ότι συχνά τα καστανοπράσινα μάτια τους αλλάζουν χρώμα. Ας πάρουμε για παράδειγμα την Tyra Banks, που είναι γνωστή σε όλους. Σε μερικές φωτογραφίες της τα μάτια της φαίνονται εξαιρετικά πράσινα σε κάποιες άλλες φαίνονται πιο κίτρινα, ενώ αλλού δείχνουν πιο καστανά. Το ίδιο ισχύει και για τη Jada Pinkett Smith, η οποία ‘’πέρασε’’ τα hazel μάτια της στην κόρη της Willow Smith.

Φυσικά η επιστήμη έχει αποφανθεί γι’ αυτό. Σύμφωνα με ένα άρθρο στην Owlcation, η αλλαγή του χρώματος των καστανοπράσινων ματιών, οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το χρώμα των αντικειμένων σε ένα δωμάτιο. Η ποσότητα και ο τύπος του φωτός, που φιλτράρεται στην ίριδα παίζει κι αυτή σπουδαίο ρόλο. Επιπλέον η μετατόπιση χρώματος εξαρτάται κι από την ποσότητα της μελανίνης στην ίριδα. Έτσι, εάν κάποιος με καστανοπράσινα μάτια και με ελάχιστη μελανίνη, φοράει ένα πράσινο φόρεμα, τότε τα μάτια θα φαίνονται ακόμη πιο πράσινα. Εάν κάποιος με καστανοπράσινα μάτια και με μεγάλη ποσότητα μελανίνης στα μάτια, φοράει ένα καφέ ρούχο, τότε τα μάτια του θα φαίνονται πιο καφέ. Το μυστήριο λύθηκε!

Οι γονείς με μπλε μάτια μπορεί να έχουν παιδιά με καστανοπράσινα μάτια

Οι γονείς με μπλε μάτια μπορεί να έχουν παιδιά με καστανοπράσινα μάτια

Στο σχολείο ίσως διδαχτήκατε ότι το χρώμα των ματιών εξαρτάται από τα  κυρίαρχα και υπολειπόμενα γονίδια. Ίσως διδαχτήκατε επίσης ότι το χρώμα των καφέ ματιών, κυριαρχεί σε όλα τα άλλα χρώματα των ματιών, συμπεριλαμβανομένου και του καστανοπράσινου. Έτσι σύμφωνα με το μοντέλο αυτό του γενετικού προσδιορισμού οι γονείς με μπλε μάτια δεν θα μπορούσαν να έχουν απόγονους με καστανά μάτια και οι γονείς με καστανά μάτια, θα μπορούσαν να αποκτήσουν απόγονους με μπλε, καστανοπράσινα ή πράσινα μάτια, μόνο στην περίπτωση που και οι δύο έφεραν το υπολειπόμενο γονίδιο γι’ αυτά τα χρώματα ματιών.

Όπως όμως αποδεικνύεται το μοντέλο αυτό ήταν απλοποιημένο κατά κάποιον τρόπο για μερικούς και για άλλους τελείως λανθασμένο. Η νεώτερη γενετική έρευνα, που είναι διαθέσιμη σχετικά με το πώς αποκτούμε το χρώμα των ματιών μας, δείχνει ότι 16 γονίδια παίρνουν μέρος στο παιχνίδι για τον προσδιορισμό αυτό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το χρώμα των ματιών δεν καθορίζεται από ένα απλό υπολειπόμενο ή κυρίαρχο γονίδιο. Αντίθετα εξαρτάται από τις παραλλαγές πολλών γονιδίων και από το πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Γι’ αυτό κι είναι απολύτως φυσιολογικό γονείς με μπλε μάτια να αποκτούν παιδιά με καστανοπράσινα μάτια.

Οι άνθρωποι με καστανοπράσινα μάτια χειρίζονται τον πόνο καλύτερα από τους άλλους;

Αν και το να έχεις καστανοπράσινα μάτια είναι πολύ γοητευτικό, υπάρχουν ωστόσο μερικά πράγματα, που συνοδεύουν αυτό το φαινότυπο, που δεν είναι και τόσο καλά. Για παράδειγμα οι κυρίες με καστανά και καστανοπράσινα μάτια είναι πιο ευαίσθητες στον πόνο από ότι άλλες με άλλα χρώματα ματιών. Ποιος ήξερε ότι το χρώμα ματιών θα μπορούσε να συνδυαστεί με κάτι τέτοιο; Δεν υπάρχει τέλος στο πόσο απρόβλεπτη μπορεί να γίνει η γενετική και πόσο μεγάλο αντίκτυπο μπορεί να έχει στους ανθρώπους.

Κι όμως το χρώμα ματιών συνδέεται με τον πόνο, όπως υποστηρίζει ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Pain. Στη μελέτη, η οποία διεξήχθη στο UPMC Magee Women’s Hospital, οι ερευνητές παρακολούθησαν συνολικά 58 μελλοντικές μητέρες, που σχεδίαζαν να φέρουν στον κόσμο τα μωρά τους εκεί. Χώρισαν τις γυναίκες σε δύο ομάδες, 24 στην ομάδα με καστανά και καστανοπράσινα μάτια και 34 στην ομάδα με ανοιχτόχρωμα μάτια. Ο στόχος ήταν να μελετηθεί ο πόνος πριν και μετά τον τοκετό, ο ύπνος, η συμπεριφορά, ο τρόπος αντιμετώπισης του και η διάθεση.

Τα αποτελέσματα; Όπως αποδεικνύεται, οι γυναίκες με πιο ανοιχτό χρώμα ματιών είχαν μια πιο εύκολη γέννα, από τις γυναίκες με τους πιο σκούρους οφθαλμούς. Επιπλέον, ήταν λιγότερο επιρρεπείς σε άγχος και κατάθλιψη, γεγονός που οφειλόταν στην λιγότερη ποσότητα μελανίνης στις ίριδες. Περίεργο;

Πώς μπορεί τα καστανοπράσινα μάτια να επηρεάσουν την ανοχή στο αλκοόλ;

Όπως οι άνθρωποι με καστανοπράσινα μάτια είναι πιο ευαίσθητοι στον πόνο, έτσι είναι και πιο ευαίσθητοι στο αλκοόλ Το γεγονός αυτό είναι λίγο πιο περίπλοκο από όσο ακούγεται.

Συγκεκριμένα άνθρωποι με καστανά ή hazel μάτια είναι πιο ευαίσθητοι στο αλκοόλ από τους άλλους, σύμφωνα με ένα άρθρο στο Personality and Individual Differences. Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δύο σύνολα αρχειακών δεδομένων: Μία ομάδα αποτελούνταν από 10.860 λευκούς άνδρες, οι οποίοι τύγχανε να είναι φυλακισμένο και η άλλη ομάδα αποτελούταν από 1.862 λευκές γυναίκες που ανταποκρίθηκε σε μια εθνική έρευνα. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι και στα δύο δείγματα, οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμα μάτια έπιναν πολύ περισσότερο αλκοόλ από ότι οι άνθρωποι με καστανοπράσινα-φουντουκί και καφέ μάτια. Ο λόγος; Τα άτομα με τα πιο ανοιχτά μάτια είναι λιγότερο ευαίσθητα στις επιδράσεις  του οινοπνεύματος, γεγονός που τους έκανε να καταναλώνουν και περισσότερο αλκοόλ. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι άνθρωποι με καστανοπράσινα μάτια είναι λιγότερο επιρρεπείς στην ανάπτυξη φυσικής εξάρτησης από το αλκοόλ.

Οι άντρες με μπλε μάτια δεν προτιμούν τις γυναίκες που έχουν hazel μάτια

Οι άντρες με μπλε μάτια δεν προτιμούν τις γυναίκες που έχουν hazel μάτια!
Πηγή: Instagram / Heidiklum

Όσες γυναίκες εκεί έξω συναναστρέφεστε κι έχετε σχέση με άντρες με μπλε μάτια, τότε η σχέση σας ξεπερνά τις πιθανότητες σύμφωνα με την επιστήμη. Οι άνδρες με μπλε μάτια βρίσκουν πιο ελκυστικές  τις γυναίκες με μπλε μάτια σε αντίθεση με τις γυναίκες με μπλε μάτια που δεν έχουν συγκεκριμένη προτίμηση, σύμφωνα με μελέτη του περιοδικού Behavioral Ecology and Sociobiology.

Οι επιστήμονες ρίχνουν κι εδώ φως στο μυστήριο. Γιατί οι άντρες με γαλανά μάτια προτιμούν γυναίκες με το ίδιο χρώμα ματιών με αυτούς; Οι ειδικοί μελετητές πιστεύουν ότι η προτίμησή τους για τις γυναίκες με τον ίδιο φαινότυπο, γεννιέται από την πιθανή πατρική αβεβαιότητα. Αυτή με την σειρά της ορίζεται ως αμφιβολία για την αληθινή πατρότητα του παιδιού τους. Με άλλα λόγια, αν το μωρό ενός πατέρα με γαλαζοπράσινα μάτια έχει μπλε μάτια, ο πατέρας θα είναι πιο πεπεισμένος ότι το παιδί είναι βιολογικά δικό του. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δυο γονείς με μπλε μάτια, είναι πιο πιθανό να κάνουν ένα παιδί με μπλε μάτια. Αλλά κι αυτό το ενδεχόμενο δεν παύει να είναι μια πιθανότητα.

Είναι τα hazel μάτια διαφορετικά από τα μάτια με ετεροχρωμία;

Ένα μέρος της γοητείας των καστανοπράσινων ματιών ή αλλιώς φουντουκί ή hazel, που τα κάνουν τόσο μοναδικά και όμορφα είναι επειδή έχουν δύο ή περισσότερα χρώματα μέσα στην ίριδα, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο. Αλλά μην το συγχέετε με μια άλλη κατάσταση, όπου η ίριδα έχει διαφορετικά χρώματα μέσα της, φαινόμενο που ονομάζεται κεντρική ετεροχρωμία, σύμφωνα με ένα άρθρο στην Owlcation. Σε αυτήν την περίπτωση η ίριδα έχει δύο διαφορετικά χρώματα, με ένα χρώμα σε ένα δακτύλιο γύρω από το μάτι, που διαφέρει από την υπόλοιπη ίριδα. Το μοτίβο είναι παρόμοιο με αυτό των φουντουκί ματιών, αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Υπάρχουν επίσης κι άλλες μορφές ετεροχρωμίας. Υπάρχει η πλήρης ετεροχρωμία, στην οποία το χρώμα της ίριδας του ενός ματιού είναι τελείως διαφορετικό από αυτό του άλλου ματιού. Σκεφτείτε την Alice Eve. Υπάρχει επίσης και η τομεακή ετεροχρωμία κατά την οποία η ίριδα έχει κηλίδες, ‘’πιτσιλιές’’, που είναι διαφορετικό χρώμα από το υπόλοιπο μάτι, όπως τα μάτια των ηθοποιών Dominic Sherwood και Kate Bosworth.

Όλες οι μορφές ετεροχρωμίες είναι λιγότερο συχνές από τα καστανοπράσινα μάτια και συμβαίνουν κατά κόρον στο ζωικό βασίλειο, σε γάτες, σε σκύλους και σε άλλα ζώα. Συναρπαστικό;

Μπορεί να ανήκετε σε οποιαδήποτε φυλή και να έχετε καστανοπράσινα μάτια

Εκείνοι με καστανοπράσινα μάτια δεν προέρχονται από κάποια συγκεκριμένη εθνότητα ή φυλή. Αντίθετα μπορεί να ανήκετε σε οποιαδήποτε φυλή και να είστε αρκετά τυχεροί, ώστε να έχετε ένα ζευγάρι φουντουκί ματιών, όπως αποδεικνύεται από τις πολλές διάσημες προσωπικότητες που έχουν τέτοια μάτια. Τόσο λευκές, όσο κι έγχρωμες γυναίκες έχουν προικιστεί με hazel μάτια. Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για πολλούς και διαφορετικούς μεταξύ τους άντρες. Ο ηθοποιός Terrence Howard  έχει ένα υπέροχο ζευγάρι καστανοπράσινων ματιών. Επίσης το θαυμάσιο από την Αφρική και την Αμερική σούπερ μοντέλο Daje Barbour,  έχει να επιδείξει ένα σαγηνευτικότατο ζευγάρι τέτοιων ματιών. Στην τηλεοπτική σειρά Gilmore Girls, ο Jared Padalecki είναι λευκός με υπέροχα καστανοπράσινα μάτια. Ένας περήφανος Λατίνος ο Danny Trejo, έχει επίσης ένα πολύ εντυπωσιακό καστανοπράσινο χρώμα ματιών. Η ηθοποιός Lee Sung Kyung με καταγωγή από την Νότια Κορέα, ανήκει επίσης στο κλαμπ των διασήμων, που έχουν το υπέροχο αυτό χρώμα ματιών. Όλες οι πιο πάνω περιπτώσεις ανθρώπων που αναφέραμε υποδεικνύουν ότι τα καστανοπράσινα μάτια είναι καθολικά και παγκόσμια.

Βρέφη με μπλε μάτια μπορεί να γίνουν ενήλικες με καστανοπράσινα μάτια

Βρέφη με μπλε μάτια, μπορεί να γίνουν ενήλικες με καστανοπράσινα μάτια

Για μερικούς από εμάς, το χρώμα των ματιών που παρουσιάζουμε με τη γέννηση είναι το ίδιο που θα έχουμε για το υπόλοιπο της ζωής μας, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο McGill. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους Λατίνους, τους Ασιάτες και τους Αφρικανούς στην καταγωγή, καθώς στις χώρες προέλευσής τους τα καστανά μάτια είναι συντριπτικά ο κανόνας. Έτσι η αφθονία της μελανίνης θα υπάρχει στην ίριδα ήδη από τη στιγμή της γέννησης του μωρού.

Αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε όλους. Για τους λευκούς ή για όσους έχουν μικρή ποσότητα μελανίνης δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο να γεννιούνται βρέφη με μπλε μάτια, που μεγαλώνοντας να μετατρέπονται σε διαφορετικά χρώματα, συμπεριλαμβανομένου και του καστανοπράσινου. Αυτό συμβαίνει, επειδή μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για την εναπόθεση της μελανίνης στην ίριδα, η οποία συνήθως ολοκληρώνεται μετά από τους πρώτους 6 μήνες ζωής. Εκείνη τη χρονική περίοδο τα μάτια του βρέφους μπορεί να γίνουν πράσινα, φουντουκί, γκρίζα, καφέ κ.α. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να αναπτυχθεί πλήρως το χρώμα των ματιών, μερικές φορές φτάνει μέχρι την ενηλικίωση. Αυτό είναι ένα ακόμη μυστήριο, που φέρνει η μελανίνη στο γενετικό τραπέζι.

Καστανοπράσινα μάτια και καρκίνος

Παρόλο που το να έχεις ανοιχτόχρωμα μάτια θεωρείται κάτι πολύ όμορφο και γοητευτικό, ωστόσο αυτό μπορεί να κρύβει κι ένα σύνολο κινδύνων, αδυναμιών κι ευπαθειών. Για το σκοπό αυτό, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι άνθρωποι με φουντουκί μάτια, που έχουν μεγαλύτερη ποσότητα μελανίνης στα μάτια τους είναι λιγότερο επιρρεπείς σε ορισμένους κινδύνους απ’ ότι αυτοί με εξαιρετικά ανοιχτόχρωμα μάτια. Είναι μόνο ‘’η τύχη της κλήρωσης’’.

Συγκεκριμένα, εάν έχετε ανοιχτό χρώμα ματιών κινδυνεύετε περισσότερο κι είστε πιο ευάλωτοι για ορισμένες μορφές καρκίνου, σύμφωνα με την Every Day Health. Όσο πιο ανοιχτό είναι το χρώμα των ματιών, τόσο πιο ευαίσθητα στο φως είναι τα μάτια σας. Και φυσικά πρέπει να παίρνετε περισσότερες προφυλάξεις. Οι άνθρωποι με ανοιχτό χρώμα ίριδας, πρέπει να είναι προσεκτικοί στην χρήση γυαλιών ηλίου, δήλωσε η οφθαλμίατρος στο Wheaton Eye Clinic στο Chicago, Dr. Ruth Williams. Τα ανοιχτόχρωμα μάτια είναι περισσότερο επιρρεπή στους κινδύνους κι αυτό είναι πιθανό να οφείλεται στην αδιαφάνεια της χρωστικής που απορροφά το μάτι. Όσο περισσότερες αποχρώσεις έχετε, τόσο λιγότερος φωτισμός φτάνει μέσω της ίριδας. Έτσι, αν θέλετε να αποφύγετε το μελάνωμα, προστατεύστε επιπλέον τα καστανοπράσινά σας μάτια, ειδικά αν αυτά είναι περισσότερο πράσινα παρά καστανά.


Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι η Ντίνα Κόννου και είμαι ένας από τους δημιουργούς και εκδότες αυτού του ιστότοπου. Είναι χαρά μου να μπορώ να βοηθώ τους ανθρώπους που ψάχνουν πληροφοριές που έχουν να κάνουν με την υγεία, την φροντίδα και την ομορφιά. Γι’ αυτό τον σκοπό έχουμε δημιουργήσει αυτό τον ιστότοπο ώστε να μπορούμε να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες έχουμε συλλέξει μέσα από την αγάπη μας για γνώση.

2 σκέψεις σχετικά με το “Καστανοπράσινα ή Φουντούκι Ματιά: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε!

 • 6 Μαρτίου, 2021, 15:35
  Permalink

  Είστε πολύ αναλυτική
  Με πολλές πληροφορίες!!!!

  Σχολιάστε
  • 6 Μαρτίου, 2021, 16:43
   Permalink

   Ευχαριστώ πολύ Ματίνα μου 🙂
   Ντίνα

   Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.