Βλεφαρίτιδα – Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;

Βλεφαρίτιδα είναι μια κοινή φλεγμονώδης κατάσταση και επηρεάζει το άκρο του βλεφάρου. Aφορά σε εκείνο το σημείο, όπου οι βλεφαρίδες μεγαλώνουν.

Η βλεφαρίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση πολλές φορές αντιμετωπίσιμη. Συνήθως δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη στην όρασή σας και δεν είναι μεταδοτική.

Τι προκαλεί την βλεφαρίτιδα;

Η βλεφαρίτιδα συμβαίνει συνήθως όταν μικροσκοπικοί σμηγματογόνοι αδένες, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στη βάση των βλεφαρίδων, φράσσουν. Αυτό οδηγεί σε φλεγμονή κοντά στα μάτια κι αυτά ερεθίζονται. Βακτήρια ζουν φυσιολογικά στην επιφάνεια του δέρματος γύρω από τους οφθαλμούς, αλλά σε κάποια άτομα αρχίζουν να αναπτύσσονται μέσα στο δέρμα στη βάση των βλεφαρίδων.

Ο επερχόμενος ερεθισμός, ορισμένες φορές σχετίζεται με υπερλειτουργία των παρακείμενων σμηγματογόνων αδένων. Προκαλεί απολέπιση που μοιάζει με πιτυρίδα και σχηματισμό σωματιδίων κατά μήκος των βλεφαρίδων και της άκρης του βλεφάρου καθώς και σε χαλάζια, επίπονα φλεγμονώδη εξογκώματα εντός των βλεφάρων.

Υπάρχουν διάφορες πιθανές ασθένειες ή και καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν βλεφαρίτιδα όπως μικρόβια, αλλεργίες, αυξημένη έκκριση σμήγματος από τους αδένες των βλεφάρων όπως και η μη επαρκής υγιεινή.

Ποια τα αίτια της βλεφαρίτιδας;

Η ακριβής αιτία της βλεφαρίτιδας δεν είναι ξεκάθαρη λόγω του ότι πορεί να συνδέεται με έναν ή και περισσότερους παράγοντες. Αυτοί είναι:

  • Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Μοιάζει με πιτυρίδα του τριχωτού της κεφαλής και των φρυδιών,
  • Βακτηριακή λοίμωξη.
  • Σμηγματογόνοι αδένες. Αδένες στα βλέφαρά σας, που είτε είναι φραγμένοι, ή δυσλειτουργούν.
  • Ροδόχρους ακμή (rosacea). Μια δερματική πάθηση, που την χαρακτηρίζει η ερυθρότητα του προσώπου.
  • Αλλεργίες. Εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι αλλεργικές αντιδράσεις σε φάρμακα που χρησιμοποιείτε για τους οφθαλμούς σας, σε διαλύματα φακών επαφής, ή ακόμη και σε μακιγιάζ των ματιών.
  • Ακάρεα, ή ψείρες στις βλεφαρίδες.

Πόσοι και ποιοι τύποι βλεφαρίτιδας υπάρχουν;

Συναντώνται 3 βασικοί τύποι / μορφές βλεφαρίτιδας:

  1. Η πρόσθια μικροβιακή. Προσβάλλει συνήθως νεαρά άτομα. Έχει κολλώδεις εκκρίσεις και κατά το πρωινό ξύπνημα τα βλέφαρα δυσκολεύονται να ανοίξουν, γιατί είναι συνήθως κολλημένα.
  2. Η πρόσθια σμηγματορροϊκή. Μοιάζει με πιτυρίδα. Προσβάλλει μεγαλύτερες ηλικίες και μπορεί να συνυπάρχει με σμηγματορροϊκή δερματίτιδα του προσώπου ή του τριχωτού της κεφαλής.
  3. Η οπίσθια βλεφαρίτιδα. Χαρακτηρίζεται από χρόνιο ερεθισμό των βλεφάρων και ξηροφθαλμία Μπορεί να συνυπάρχει με ροδόχρου ακμή ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Ποια τα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας;

  • Υγρά μάτια.
  • Δακρύρροια.
  • Ερυθρά μάτια.
  • Καψίμο ή τσούξιμο στα μάτια.
  • Βλέφαρα πιο λιπαρά κι ερεθισμένα από το κανονικό.
  • Φαγούρα στα βλέφαρα.
  • Κόκκινισμα στα βλεφαρικά χείλη.
  • Πρησμένα βλέφαρα.
  • Απολέπιση του δέρματος γύρω από τους οφθαλμούς.
  • Δημιουργία μιας “κρούστας” στις βλεφαρίδες μετά τον ύπνο.
  • Βλέφαρα που κολλούν μεταξύ τους.
  • Το άτομο που πάσχει από βλεφαρίτιδα έχει ανάγκη για πιο συχνό βλεφάρισμα των ματιών του.
  • Φωτοευαισθησία.
  • Βλεφαρίδες που αναπτύσσονται αφύσικα και προς λάθος κατεύθυνση.
  • Πτώση και ίσως απώλεια των βλεφαρίδων.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

  • Η βλεφαρίτιδα προσβάλλει συνήθως και τα δύο μάτια. Συχνά θα παρατηρήσετε ένα κολλώδες έκκριμα στις ρίζες των βλεφαρίδων. Απολέπιση στα βλέφαρα, κάτι σαν πιτυρίδα και λιπώδεις ή κηρώδεις κρούστες.
  • Σε χρόνιες καταστάσεις μπορεί να παρατηρηθεί ακόμη και απώλεια βλεφαρίδων ή και να κάνουν την εμφάνισή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα χαλάζια ή κριθαράκια.
  • Επειδή τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της επιπεφυκίτιδας, μπορεί να υπάρξει σύγχυση. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα της συνύπαρξης, οπότε στην περίπτωση αυτή μιλάμε για βλεφαροεπιπεφυκίτιδα. Αυτή εμφανίζεται συνήθως σε άτομα που έχουν λιπαρό δέρμα, πιτυρίδα ή τους ταλαιπωρεί η ξηροφθαλμία.

Με τι σχετιζεται η βλεφαριτιδα;

  • Ροδόχρους ακμή. Σε συγκεκριμένα άτομα συνυπάρχει μια δερματολογική πάθηση, η ροδόχρους ακμή. Σε αυτήν παρατηρούνται ορατά διεσταλμένα μικροαγγεία στο πρόσωπο και ιδιαίτερα στη μύτη. Στις περιπτώσεις αυτές, η βλεφαρίτιδα είναι πιο επίμονη και υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή.
  • Χαλάζια ή κριθαράκια. Όταν οι μαϊμπομιανοί αδένες δυσλειτουργούν και είναι λειτουργικά αποφραγμένοι, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί μία φλεγμονώδης αντίδραση στο πυκνό τους έκκριμα. Αυτή η αντίδραση μπορεί κάλλιστα να εξελιχθεί σε μία επίπονη ερυθρά μάζα στο βλέφαρο, η οποία λέγεται χαλάζιο.
  • Θολερότητες του κερατοειδούς. Ο κερατοειδής χιτώνας είναι το διαφανές μπροστινό μέρος του οφθαλμού, το οποίο καλύπτει την ίριδα, την κόρη και τον πρόσθιο θάλαμο. Ο συνεχής ερεθισμός από τα βλέφαρα που έχουν υποστεί φλεγμονή, μπορεί να οδηγήσει σε λευκές στρογγυλές θολερότητες στο σημείο που τα βλέφαρα ακουμπούν τον κερατοειδή με ανοιχτό μάτι. Μπορεί επίσης να προκαλέσει νεοαγγείωση με συνακόλουθη θόλωση. Θα λέγαμε ότι αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση, μάλλον σπάνια θα την χαρακτηρίζαμε. Ο οφθαλμίατρός σας θα αποφασίσει αν θα σας χορηγήσει αλοιφή ή και κάποιο κορτιζονούχο κολλύριο.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την βλεφαρίτιδα;

Η βλεφαρίτιδα είναι μια κατάσταση που μπορεί να μην θεραπευθεί πλήρως. Μπορεί όμως να ελεγχθεί με μερικά απλά καθημερινά μέτρα, όταν αυτή βρίσκεται σε έξαρση.

Ανάλογα με τον τύπο βλεφαρίτιδας από τον οποίο πάσχετε ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να σας συστήσει:

  • Θερμά επιθέματα (κομπρέσες).
  • Σωστή υγιεινή και ελαφρύ μασάζ στα βλέφαρα.
  • Φαρμακευτική / τοπική αντιβιοτική αγωγή.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

  • Τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, βρέχετε μία καθαρή πετσέτα με ζεστό, όχι καυτό νερό ή χαμομήλι. Αφού στίψετε το πανί σας καλά, τοποθετήστε το επάνω από τα κλειστά βλέφαρα για ένα έως τρία λεπτά. Όταν αυτό αρχίσει να χάνει τη θερμοκρασία του, βρέξτε το επιπλέον δύο ή τρεις φορές. Αυτό θα βοηθήσει στην υγροποίηση των λιπαρών εκκρίσεων από τους σμηγματογόνους αδένες των βλεφάρων και θα συμβάλλει στην πρόληψη ανάπτυξης του φλεγμονώδους ογκιδίου μέσα στον σμηγματογόνο αδένα του βλεφάρου. Κατά συνέπεια βοηθά στην πρόληψη ανάπτυξης χαλαζίου. Συνάμα θα μαλακώσει και θα χαλαρώσει την απολέπιση και τις εκκρίσεις.
  • Κάντε μασάζ στα βλέφαρα μετά την εφαρμογή της χλιαρής κομπρέσας. Το μασάζ βοηθά στη σταθεροποίηση του δακρυϊκού φιλμ στο μάτι. Κάντε ένα ούτε πολύ χαλαρό, ούτε πολύ δυνατό μασάζ στο άνω και κάτω βλέφαρο προς το μάτι. Θα ήταν ωφέλιμο να κάνετε 5 έως 10 επαναλήψεις για περίπου 30 δευτερόλεπτα αμέσως μετά την εφαρμογή της θερμότητας. Να προσέχετε μην βλάψετε το μάτι σας κάτω από τα κλεισμένα βλέφαρα!
  • Ελαφρά πλύση των βλεφαρίδων, και προσοχή όχι πλύση του ματιού με Baby Shampoo. Θα ήταν καλό να αραιώνετε μία σταγόνα Baby Shampoo σε δέκα σταγόνες νερό.
  • Κολλύριο Azyter. Είναι ένα αντιβιοτικό (αζιθρομυκίνη), που βοηθά στην βλεφαρίτιδα. Αρκετά άτομα έχουν παραπονεθεί ότι τσούζουν τα μάτια τους κατά την ενστάλαξη. Λαμβάνεται αρχικά για μία εβδομάδα και μπορεί να χρειαστεί επανάληψη ανά μήνα.
  • Αλοιφή τη νύχτα τύπου Tobradex. Πρόκειται για έναν συνδυασμό αντιβιοτικού και κορτιζονούχας αλοιφής. Προτείνεται  εφόσον τα άλλα μέτρα δεν είναι αρκετά και μόνο για περιορισμένη χρήση. Ή για τις περιπτώσεις εκείνες όπου ο οφθαλμίατρος θεωρεί ότι το μικροβιακό στοιχείο χρειάζεται αντιμετώπιση. Παρατεταμένη χρήση, που να ξεπερνά τον ένα μήνα κορτιζονούχων σκευασμάτων μπορεί να προκαλέσει γλαύκωμα σε πολλά άτομα που έχουν προδιάθεση. Αυτήν την απόφαση φυσικά θα την πάρει ο οφθαλμίατρός σας για εσάς.

Χρήση κορτιζόνης χωρίς επίβλεψη οφθαλμιάτρου μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη καταστροφή του οπτικού νεύρου λόγω γλαυκώματος.

Πως μπορείτε να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας;

Απλά, καθημερινά μέτρα υγιεινής θα μπορούσαν να μειώσουν τον αριθμό των πρόσθετων φαρμακευτικών σκευασμάτων που χρειάζονται για τον έλεγχο της βλεφαρίτιδας καθώς και των συμπτωμάτων αυτής.

  • Τεχνητά δάκρυα. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας. Είναι σταγόνες που προμηθεύεστε χωρίς συνταγή γιατρού. Προτεινόμενα αυτά που δεν έχουν συντηρητικά.
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην βλεφαρίτιδα και γενικά στην ξηροφθαλμία. Τα παίρνετε ως συμπληρώματα διατροφής, ή και ως δίαιτα με τα πλούσια σε Ω-3 ψάρια ή με λιναρόσπορο.
  • Αντιβιοτικά. Λαμβάνονται μετά από συνταγογράφηση και μπορούν να ελαττώσουν το βακτηριακό περιεχόμενο των βλεφάρων.
  • Χορήγηση από το στόμα Vibramycin ή Minocycline για συστηματική αντιμετώπιση τόσο της σοβαρής βλεφαρίτιδας, όσο και της ροζοδόχου ακμής. Γενικότερα είναι προτιμότερη η Doxycycline ή Minocycline που δεν έχουν περιορισμούς χορήγησης μαζί με τα γεύματα. Σοβαρή αντένδειξη για τη χορήγηση των παραπάνω φαρμάκων, αποτελεί η εγκυμοσύνη. Μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στην εμβρυογένεση στα δόντια και στα οστά.
  • Όσοι έχουν ροδόχρου ακμή, μπορούν να δουν βελτίωση και στο δέρμα του προσώπου τους χρησιμοποιώντας μια αλοιφή μετρονιδαζόλης (Robaz) δύο φορές την ημέρα.

Η ανακούφιση από τις καθημερινές ενοχλήσεις που προξενεί η βλεφαρίτιδα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις εφικτή, εφόσον ακολουθήσετε κατά γράμμα τις οδηγίες του οφθαλμιάτρου σας!

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα ενδεχομένως δεν επαρκούν ως θεραπεία.

Η εφαρμογή κομπρέσας θερμότητος, το προσεκτικό καθάρισμα και η περιποίηση των βλεφαρίδων σας σε καθημερινή βάση, αποτελούν το κοινό μυστικό για τον έλεγχο της βλεφαρίτιδας.

Γιατί οι συχνές οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι σημαντικές για όλους;

Η βλεφαρίτιδα είναι μία από τις πιο γνώστες, συνηθισμένες και από τις πιο επίμονες φλεγμονές των βλεφάρων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αύξηση της ευαισθησίας, φαγούρα και ερυθρότητα του ματιού. Έχουν ‘’τάση’’  στην πάθηση αυτή άτομα που παρουσιάζουν ροπή για λιπαρό δέρμα, πιτυρίδα ή ξηροφθαλμία.

Η βλεφαρίτιδα μπορεί να αρχίσει στην πρώιμη παιδική ηλικία με την εμφάνιση κοκκίωσης στα βλέφαρα και να συνεχίσει στην υπόλοιπη ζωή σαν χρόνια κατάσταση. Μπορεί όμως και να εμφανιστεί αργότερα.

Στη βλεφαρίτιδα και τα δύο βλέφαρα καλύπτονται από ένα λιπαρό έκκριμα και από βακτήρια κοντά στη βάση των βλεφαρίδων. Το μάτι πάσχει από φλεγμονή κι εξωτερικά φαίνεται να είναι αρκετά ερεθισμένο.

Παθήσεις του οφθαλμού μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή και σε κάθε ηλικία. Πολλές από αυτές δεν σας προειδοποιούν και δεν ενημερώνουν με  συμπτώματα προτού η νόσος προκαλέσει ήδη μια αξιοσημείωτη βλάβη.

Τα νέα είναι ενθαρρυντικά, αφού στις πιο πολλές των περιπτώσεων η απώλεια της όρασής σας μπορεί να αποφευχθεί, εφόσον η πάθηση διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Θα ήταν καλό να μην παραμελείτε τις ιατρικές εξετάσεις από έναν οφθαλμίατρο σε τακτά χρονικά διαστήματα.


Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι η Ντίνα Κόννου και είμαι ένας από τους δημιουργούς και εκδότες αυτού του ιστότοπου. Είναι χαρά μου να μπορώ να βοηθώ τους ανθρώπους που ψάχνουν πληροφοριές που έχουν να κάνουν με την υγεία, την φροντίδα και την ομορφιά. Γι’ αυτό τον σκοπό έχουμε δημιουργήσει αυτό τον ιστότοπο ώστε να μπορούμε να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες έχουμε συλλέξει μέσα από την αγάπη μας για γνώση.

4 σκέψεις σχετικά με το “Βλεφαρίτιδα – Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;

    • 29 Μαρτίου, 2021, 15:21
      Permalink

      Ευχαριστώ πολύ Ματίνα μου για τα καλά σου λόγια!
      Χαίρομαι πολύ που βρίσκεις χρήσιμα τα άρθρα μας 🙂

      Ντίνα

      Σχολιάστε
      • 17 Απριλίου, 2022, 14:20
        Permalink

        Γεια σας έχω παρατηρήσει πτώση των βλεφαρίδων υπάρχει περίπτωση η απώλεια τους λόγω της βλεφαριτιδας? Τι θα μπορούσα να κάνω για να μην πέφτουν?

        Σχολιάστε
        • 18 Σεπτεμβρίου, 2022, 12:45
          Permalink

          Καλησπέρα Μαρία μου,

          Θα ήταν καλό επισκεφθείς κάποιον ειδικό.
          Αυτός θα μπορέσει να σου πει τι να κάνεις για να καταπολεμήσεις το πρόβλημα.

          Ντίνα

          Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.