15 τρόποι να προστατεψετε τα μάτια σας από την οθόνη του υπολογιστή

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα έξυπνα κινητά και τα tablets θεωρούνται πλέον τα άκρως απαραίτητα εργαλεία κι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του σύγχρονου ανθρώπου για την διευκόλυνση των εργασιών του. Τα συναντάμε σε κάθε εργασιακό χώρο και σε όλα σχεδόν τα σπίτια. Οι φωτεινές αυτές όμως οθόνες, αν και χρήσιμες μπορεί κάποιες φορές από την πολύωρη χρήση να δημιουργήσουν ενοχλήσεις και ξηρασία στα μάτια, ερεθισμούς, θολούρες, πονοκεφάλους ακόμη και πιο σημαντικά προβλήματα στην όρασή σας.

Τι να κάνετε λοιπόν προκειμένου να προστατεύσετε τα μάτια σας από τις οθόνες;

Παρακάτω σας προτείνουμε 15 εύκολους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να προστατεψετε τα μάτια σας από την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή και να αποφύγετε τα ενοχλητικά συμπτώματα που προκαλεί η πολύωρη χρήση του.

1. Περιορίστε την θαμπάδα της οθόνης σας

Πώς θα το πετύχετε αυτό; Τοποθετείστε την οθόνη σας σε τέτοιο μέρος στο χώρο σας που να είναι αυτή το πιο φωτεινό αντικείμενο και να προσέχετε να αντανακλά ο ήλιος και οι ακτίνες του κατευθείαν στο γυαλί της. Ο υπολογιστής δεν θα πρέπει να βρίσκεται πίσω ή μπροστά από τα παράθυρα, αλλά στο πλάι τους. Φυσικά μην αμελείτε να διατηρείται την οθόνη σας καθαρή χρησιμοποιώντας τα ειδικά καθαριστικά μαντηλάκια που θα βρείτε στο εμπόριο.

2. Προσέξτε το φόντο της οθόνης

Ένα γκρι φόντο είναι πιο ξεκούραστο από ότι το λευκό.

3. Προσαρμόστε σωστά την απόσταση και τη θέση της οθόνης

Η λάθος απόσταση μεταξύ ματιών και οθόνης θεωρείται μια από τις κύριες αιτίες της οπτικής κόπωσης. Καλό θα ήταν να τοποθετήσετε την οθόνη σας ή στο ύψος ή ελάχιστα πιο χαμηλά από το ύψος των ματιών σας και να κάνει μια μικρή γωνία θέασης προς το μέρος σας. Φροντίστε να κάθεστε σε μιαν απόσταση όσο το μήκος του χεριού σας από την οθόνη. Το πληκτρολόγιο να βρίσκεται σε θέση τέτοια που ο βραχίονας να σχηματίζει κάθετη γωνία.

4. Δώστε την απαραίτητη σημασία στον φωτισμό

Κάποιες φορές το υπερβολικό φως είτε το εξωτερικό, το φυσικό δηλαδή του ήλιου, είτε αυτό που υπάρχει στον εσωτερικό χώρο του υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις στους οφθαλμούς. Μπορείτε να περιορίσετε το φως που έρχεται απ’ έξω κλείνοντας τις κουρτίνες και όσον αφορά στον εσωτερικό φωτισμό καλό θα ήταν να τον κρατάτε σε ένα επίπεδο σχετικά χαμηλό. Οι λάμπες φθορισμού πλήρους φάσματος είναι λιγότερο ενοχλητικές από αυτές του φθορίου και δεν κουράζουν τόσο τα μάτια σας.

5. Μειώστε τις λάμψεις στους τοίχους και τις αντανακλάσεις στην οθόνη του υπολογιστή

Αν βρίσκεστε στον εργασιακό σας χώρο κι εκ των πραγμάτων δεν μπορείτε να κλείσετε τα στόρια για να μειωθεί το εξωτερικό φως, μην διστάσετε να προμηθευτείτε ένα σκουρόχρωμο κάλυμμα για την οθόνη σας προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε τις αντανακλάσεις. Σε περίπτωση που ταλαιπωρείστε από κάποια διαθλαστική ανωμαλία κι είστε ήδη χρήστης γυαλιών οράσεως, μπαίνετε αυτόματα πιο γρήγορα στη ζώνη υψηλού κινδύνου με προβλήματα στην κούραση των οφθαλμών σας. Συνεννοηθείτε με τον οπτικό σας να σας φτιάξει φακούς με αντιανακλαστική επίστρωση, η οποία και βοηθά στην ελάττωση των προβλημάτων που προκαλεί η αντανάκλαση του φωτός στο πίσω μέρος του φακού.

6. Ρυθμίστε την οθόνη σας με σωστό τρόπο

Η θερμοκρασία και η φωτεινότητα της οθόνης σας θα ήταν καλό να είναι ρυθμισμένη ώστε να είναι πάνω κάτω ανάλογη με τη φωτεινότητα του περιβάλλοντος. Αναζητήστε το μέγεθος καθώς και το χρώμα της γραμματοσειράς που είναι άνετο στα δικά σας μάτια και ρυθμίστε την αντίθεση, ώστε να είναι αρκετά υψηλή ανάμεσα στους χαρακτήρες και το φόντο. Δοκιμάστε το εξής απλό τεστ. Συγκεντρωθείτε στο λευκό φόντο της σελίδας κι αν παρατηρήσετε ότι είναι πολύ φωτεινό τότε θα πρέπει να το ρυθμίσετε.

7. Επιλέξτε οθόνη με καλή ανάλυση

Η ανάλυση της οθόνης της συσκευής σας παίζει σπουδαίο ρόλο στην κόπωση των οφθαλμών σας. Οι high definition οθόνες λόγω της καλύτερης ευκρίνειάς τους είναι και πιο ξεκούραστες για τα μάτια σας. Αν καταπιάνεστε με λεπτομερείς εργασίες και σχεδιασμούς οι οθόνες μεγάλων διαγωνίων και υψηλών αναλύσεων εκτός του ότι είναι πιο ανεκτές για τα μάτια σας είναι σίγουρα και πιο παραγωγικές για την δουλειά σας.

8. Μεγαλώστε τη γραμματοσειρά  στο κείμενο που διαβάζετε

Εάν προσπαθείτε να μελετήσετε ένα κείμενο με πολύ μικρά γράμματα τότε ενστικτωδώς θα φέρνετε το πρόσωπό σας όλο και πιο κοντά στην οθόνη κι αυτό θα σας κάνει να αλληθωρίζετε. Η τόσο κοντινή απόσταση μπορεί να επιφέρει κούραση στα μάτια και πόνους στο κεφάλι. Μεγαλώνοντας τη γραμματοσειρά και την αντίθεση των χρωμάτων σίγουρα θα διαβάζετε με πιο μεγάλη ευχέρεια.

9. Προσέξτε την στάση του σώματός σας

Προμηθευτείτε έπιπλα, ώστε η οθόνη να βρίσκεται τουλάχιστον 50 εκατοστά μακριά από τα μάτια σας. Η γωνία που θα σχηματίζεται από τους οφθαλμούς σας και τις δύο κάτω άκρες της οθόνης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 30 μοίρες. Η κακή στάση σώματος, λάθος που κάνουν οι περισσότεροι, σίγουρα θα έχει κακές επιπτώσεις όχι μόνο στα μάτια σας, αλλά σίγουρα στη μέση και στον αυχένα σας.

10. Ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας όσο πιο συχνά μπορείτε

Έρευνες έδειξαν ότι, όταν βρισκόμαστε μπροστά από μια οθόνη ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας λιγότερο από το φυσιολογικό. Μην ξεχνάτε αυτή τη βασική λειτουργία του βλεφαρισμού, γιατί έτσι το μάτι υγραίνεται κι αποφεύγονται οι ερεθισμοί και οι ξηροφθαλμίες. Αν παρόλα αυτά αισθάνεστε τα μάτια σας ξηρά ο γιατρός σας θα σας συστήσει τα κατάλληλα τεχνητά δάκρυα για άμεση ενυδάτωση των ματιών σας.

11. Ξεκουράστε τα μάτια σας με τακτά διαλείμματα

Όταν επικεντρώνετε τα μάτια σας πάνω στην οθόνη ειδικά για πολλές ώρες, δεν είναι καθόλου ανώδυνη διαδικασία για τα μάτια σας. Υιοθετήστε το τρικ της ξεκούρασης. Κάθε 20 περίπου λεπτά σταματήστε ό,τι εργασία κάνετε και στρέψτε το βλέμμα σας μακριά από την οθόνη του υπολογιστή και κοιτάξτε ένα αντικείμενο που βρίσκεται στα 6 μέτρα μακριά σας για 20 δευτερόλεπτα τουλάχιστον. Έτσι βοηθάτε τον μυ του οφθαλμού να χαλαρώνει και να μην κουράζεται τόσο πολύ.   Μία ακόμη άσκηση είναι η εναλλαγή της παρακολούθησης ενός αντικειμένου που βρίσκεται μακριά με ένα άλλο που βρίσκεται κοντά. 10-15 δευτερόλεπτα μακριά, 10-15 δευτερόλεπτα κοντά. Επαναλάβετε για 10 φορές.

12. Προμηθευτείτε ειδικά γυαλιά για τον υπολογιστή

Κυκλοφορούν ειδικά γυαλιά που λειτουργούν σαν φίλτρο, με ελαφρύ χρωματισμό και επιστρώσεις ικανά να προστατεύουν το μάτι από την ακτινοβολία των οθονών. Ζητήστε τη γνώμη του γιατρού ή του οπτικού σας για το πώς μπορεί αυτή η λύση να ξεκουράσει στην δική σας περίπτωση τα μάτια σας.

13. Αποφύγετε την χρήση φακών επαφής όταν βρίσκεστε μπροστά σε οθόνες

Μπορεί να είναι πιο εύχρηστοι οι φακοί επαφής από τα γυαλιά σας, αλλά κουράζουν πιο γρήγορα τα μάτια ακόμα κι αν ακολουθείτε πιστά τους κανόνες υγιεινής, όταν περνάτε πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη.

14. Ακολουθείστε υγιεινή διατροφή

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά η διατροφή διαδραματίζει κι αυτή σημαντικό ρόλο. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Α, C και E, όπως αμύγδαλα, σολομό, καρότα, σπανάκι, κ.α.

15. Μην παραμελείτε να εξετάζεται τα μάτια σας

Ειδικά οι συστηματικοί χρήστες υπολογιστών είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε την υγεία των ματιών σας και να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρό σας κάθε χρόνο για μια τυπική εξέταση των οφθαλμών σας.

Μελέτες κατέγραψαν ότι μεγαλύτερο ποσοστό από το 70% των ανθρώπων που εργάζονται πάνω από μια οθόνη υπολογιστή για 8 και ίσως και περισσότερες ώρες την ημέρα αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στην όρασή τους. Αφού η τεχνολογία έχει μπει δυναμικά στη ζωή όλων μας κι έχει γίνει το ‘’αναγκαίο κακό’’ ας την χρησιμοποιήσουμε, αλλά ταυτόχρονα ας προστατεύσουμε το σώμα μας και κυρίως τα μάτια μας όσο πιο καλά γίνεται.


Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι ο Αλέξανδρος Κόννου και είμαι ο δεύτερος δημιουργός και εκδότης αυτού του ιστότοπου. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για ‘μένα να μπορώ να βοηθώ τα άτομα που ψάχνουν στο διαδίκτυο για απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα που έχουν σχετικά με την υγεία και την ομορφιά. Γι’ αυτό και άλλωστε είμαι ένας από τους εκδότες αυτού του ιστότοπο. Είμαι εδώ για να σας προσφέρω τις γνώσεις μου και να σας βοηθήσω να λάβετε απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.