Ψεύτικα γυαλιά ηλίου – Γιατί να τα αποφύγετε!

Ο ήλιος είναι η πηγή της ζωής, είναι και η πηγή της θερμότητας. Η έκθεση μας στον ήλιο μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία των οφθαλμών μας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αλλά και το χειμώνα. Πρέπει λοιπόν χειμώνα-καλοκαίρι να προστατεύουμε τα μάτια μας από την υπεριώδη ακτινοβολία φορώντας πάντα ποιοτικά και όχι ψέυτικα γυαλιά ηλίου.

Οι ειδικοί διατυπώνουν την άποψη πως είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιείτε καθόλου γυαλιά ηλίου, από το να φοράτε γυαλιά αμφιβόλου προέλευσης με χαμηλής ποιότητας φακούς. Εξωτερικά μπορεί να μοιάζουν με τα γνήσια, το κόστος τους είναι πολύ πιο χαμηλό, αλλά οι επιπτώσεις για την υγεία των ματιών σας τεράστιες.

Γιατί δεν πρέπει να φοράτε γυαλιά ηλίου μαϊμού;

Το μυστικό των ποιοτικών γυαλιών ηλίου κρύβεται στους φακούς. Οι φακοί θα πρέπει να φέρουν τη σήμανση 100% UVA – UVB protection, προσφέροντας 100% προστασία από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου.

Τα γυαλιά ηλίου που είναι απομιμήσεις δεν έχουν φακούς με την κατάλληλη προστασία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ζημιά των ματιών σας.

Τι γίνεται αν φορέσετε χαμηλότερης ποιότητας ψεύτικα γυαλιά ηλίου;

Οι κόρες των οφθαλμών σας αυθορμήτως διαστέλλονται κι αυτό έχει ως συνέπεια να εκτίθεστε πιο πολύ στην υπεριώδη ακτινοβολία, ακόμη κι από το να αφήνατε τα μάτια σας γυμνά μιας και τα μάτια από μόνα τους διαθέτουν φυσική άμυνα,  έναν μηχανισμό αυτοπροστασίας. Η κόρη του ματιού από μόνη της συστέλλεται κι εμποδίζει την είσοδο της ακτινοβολίας στον οφθαλμό. Στα γυαλιά ηλίου μαϊμού, ο απορροφητικός φακός είναι ψεύτικος με αποτέλεσμα το μάτι να ξεγελιέται. Έτσι η κόρη δεν κλείνει και η επικίνδυνη ακτινοβολία περνά απευθείας στον οφθαλμό χωρίς να συναντά κανένα απολύτως εμπόδιο. Κατά συνέπεια η ζημιά είναι αναπόφευκτη και μεγαλύτερη.

Τι μπορείτε να πάθετε από τη χρήση ψεύτικων γυαλιών ηλίου;

Μπορεί να εμφανίσετε καταρράκτη, μια ασθένεια που παλιότερα αφορούσε τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και τώρα εμφανίζεται στα πιο νεαρά άτομα λόγω κακής χρήση γυαλιών ηλίου. Από χρήση γυαλιών ηλίου με μη απορροφητικούς φακούς μπορεί να προκληθεί επίσης εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, αμφιβληστροειδοπάθειες, σοβαρό έγκαυμα στον κερατοειδή χιτώνα ακόμα και να προκύψει καρκίνος στα βλέφαρα και πολλές άλλες ασθένειες.

Με τα ψεύτικα γυαλιά ηλίου γλιτώνετε χρήματα;

Δεν είστε υποχρεωμένοι να ξοδέψετε μια ολόκληρη περιουσία προκειμένου να αγοράσετε γνήσια και ποιοτικά γυαλιά ηλίου. Και στα καταστήματα οπτικών υπάρχουν περίοδοι που βρίσκετε γυαλιά ηλίου σε ανταγωνιστικές τιμές. Επίσης σε διαδικτυακές αγορές από εξουσιοδοτημένα καταστήματα μπορείτε να κάνετε έρευνα και να βρείτε φθηνά γυαλιά ηλίου καθώς και προσφορές 1+1 σε ποιοτικά κι επώνυμα ζευγάρια. Αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό γνησιότητας, να έχουν εργοστασιακή εγγύηση και να φέρουν τη σήμανση CE, που σημαίνει ότι ακολουθούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Μην θέτετε προκειμένου να γλιτώσετε λίγα χρήματα σε κίνδυνο την υγεία των ματιών σας. Μην ευνοείτε το παρεμπόριο, μην αγοράζετε ποτέ γυαλιά ηλίου απομιμήσεις από πλανόδιους πωλητές κι από καταστήματα πέραν των οπτικών σας.

Τα λιγοστά χρήματα που θα γλιτώσετε από την αγορά ψεύτικων γυαλιών ηλίου θα τα επιστρέψετε πολλαπλάσια σε επισκέψεις στον οφθαλμίατρο και θα μπείτε σε περιπέτειες όσον αφορά στην υγεία των ματιών σας.

TIP: Καλό θα είναι να γνωρίζετε ότι η απορροφητικότητα των φακών και των γνήσιων γυαλιών ηλίου μειώνεται κάθε 2 με 3 χρόνια, οπότε αν δεν δύναστε να αλλάζετε τα γυαλιά σας θα πρέπει τουλάχιστον να αντικαθιστάτε τους φακούς τους.


Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι ο Αλέξανδρος Κόννου και είμαι ο δεύτερος δημιουργός και εκδότης αυτού του ιστότοπου. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για ‘μένα να μπορώ να βοηθώ τα άτομα που ψάχνουν στο διαδίκτυο για απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα που έχουν σχετικά με την υγεία και την ομορφιά. Γι’ αυτό και άλλωστε είμαι ένας από τους εκδότες αυτού του ιστότοπο. Είμαι εδώ για να σας προσφέρω τις γνώσεις μου και να σας βοηθήσω να λάβετε απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.