Πρεσβυωπία: Τι είναι και πως μπορείτε να την αντιμετωπίσετε!

Η πρεσβυωπία, τεχνητός ιατρικός όρος presbyopia, είναι άλλη μια περίπτωση ‘’σφάλματος’’, που κατατάσσεται στις διαθλαστικές ανωμαλίες του οφθαλμού, η οποία όμως θεωρείται φυσιολογική διαδικασία του ματιού. Κάνει την εμφάνισή της μετά τα 40 κι έχει να κάνει με την βαθμιαία εξάλειψη της κοντινής όρασης.

Προέρχεται ετυμολογικά από το πρέσβυς και ωψ (οφθαλμός).

Ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων παγκοσμίως έχει και μια διαθλαστική ανωμαλία. Τι είναι οι διαθλαστικές ανωμαλίες που τόσο συχνά κάνουμε λόγο γι’ αυτές; Είναι εκείνες οι καταστάσεις, που προκαλούν μια αλλοίωση στη διάθλαση του φωτός από τα διαθλαστικά μέσα με αποτέλεσμα τα αντικείμενα να μην εστιάζονται σε αυτήν την κεντρική περιοχή του βυθού του ματιού, η οποία είναι σημαντική για την ευκρινή όραση.

Τι είναι η πρεσβυωπία;

Η πρεσβυωπία δεν αφορά μια στατική κατάσταση, αλλά ένα εξελικτικό πρόβλημα. Σχετίζεται με την ηλικία, παρουσιάζεται από τα 40 έως 45 έτη, έχει σχέση με τα μάτια και συνοδεύεται με προοδευτική μείωση της κοντινής όρασης. Θεωρείται το πιο συχνό πρόβλημα όρασης σε ανθρώπους μέσης ηλικίας.

Από άτομο σε άτομο διαφέρει ο ακριβής χρόνος εμφάνισης, παρόλα αυτά παρουσιάζεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το φύλο τους ή, εάν συνυπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα όρασης, όπως μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμός.

Στην πρεσβυωπία παρατηρείται με απλά λόγια αδυναμία των ματιών να εστιάσουν σε κοντινά αντικείμενα. Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη στην όραση, γιατί το μάτι χάνει την ελαστικότητά του κάνοντας την εστίαση σε μια φυσιολογική απόσταση πιο δύσκολη.

Στην πρεσβυωπία το μάτι πλέον δεν είναι σε θέση να εστιάσει το φως απευθείας στον αμφιβληστροειδή

Ποια είναι τα αίτια της πρεσβυωπίας;

Η πρεσβυωπία οφείλεται:

  • Στη φθορά με το πέρας του χρόνου του κρυσταλλοειδούς φυσικού φακού του οφθαλμού,
  • Στην αύξηση της διαμέτρου του με την ηλικία και
  • Στην ελάττωση προσαρμοστικότητάς του σε κοντινές αποστάσεις.

Ποια τα συνήθη συμπτώματα της πρεσβυωπίας;

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που παρουσιάζουν όσοι έχουν πρεσβυωπία είναι τα παρακάτω:

  • Δεν είναι ικανοποιητική η κοντινή όραση. Νιώθετε την ανάγκη να απομακρύνετε όσο το δυνατόν πιο πολύ το κείμενο ανάγνωσης από τα μάτια σας. Ειδικά, όταν ο φωτισμός είναι χαμηλός, όπου αντανακλαστικά η κόρη μεγαλώνει για να δεχθεί περισσότερο φως.
  • Κόπωση των οφθαλμών μετά από δραστηριότητες, που πρέπει να εστιάσετε κοντά, όπως διάβασμα ή ακόμη κι αναγνώριση αριθμών κλήσης κινητού τηλεφώνου.
  • Αίσθημα βάρους στους οφθαλμούς/ Καύσος ματιών.
  • Θολή όραση.
  • Ζάλη.
  • Πονοκεφάλους.
  • Διπλωπία.
  • Ερυθρότητα.
  • Ξηροφθαλμία.

Άτομα που εργάζονται σε γραφεία ή έχουν να κάνουν με άλλες κοντινές δραστηριότητες στην καθημερινότητά τους, αντιλαμβάνονται τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας πιο νωρίς από τους άλλους.

Η εμφάνιση συμπτωμάτων πρεσβυωπίας συμβαίνει νωρίτερα στους υπερμέτρωπες ενώ στους μύωπες πολύ αργότερα.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την πρεσβυωπία;

Εκτός από τον σημαντικότερο παράγοντα που είναι η ηλικία, ορισμένες ασθένειες ή φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν πρεσβυωπία σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών. Όταν τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας εμφανίζονται νωρίτερα από το συνηθισμένο, η πρεσβυωπία ονομάζεται πρόωρη.

Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος πρόωρης πρεσβυωπίας αν πάσχετε από:

  • Διαβήτη.
  • Yπερμετρωπία.
  • Aναιμία.
  • Πολλαπλή σκλήρυνση.

Λαμβάνοντας τα παρακάτω, μπορεί να βρεθείτε σε μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρης πρεσβυωπίας:

Το αλκόολ μπορεί να προκαλέσει πρόωρη πρεσβυωπία
  • Αλκοόλ
  • Αντικαταθλιπτικά
  • Αντιισταμινικά
  • Αντιψυχωσικά
  • Διουρητικά

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να σας θέσουν σε υψηλότερο κίνδυνο πρόωρης πρεσβυωπίας είναι οι εξής:

  • Το να είστε γυναίκα.
  • Χειρουργική επέμβαση στο εσωτερικό του οφθαλμού.
  • Ανθυγιεινή διατροφή.
  • Πάσχετε από την νόσο των δυτών

Πως μετρούνται οι βαθμοί της πρεσβυωπίας;

Πώς η πρεσβυωπία μπορεί να συνυπάρχει με τη μυωπία, τον αστιγματισμό και την  υπερμετρωπία;

Η πρεσβυωπία ξεκινά συνήθως με 0,75 βαθμούς και αυξάνεται περίπου +0,50 βαθμό κάθε 3 με 5 χρόνια. Οι πρεσβύωπες  φτάνουν μέχρι τους +2,50 βαθμούς στα 60-65 χρόνια και στις +2,75 – +3,00 διοπτρίες μετά τα 70 έτη.

Εάν έχετε υπερμετρωπία μπορεί να συναντήσετε την πρεσβυωπία πιο νωρίς στη ζωή σας.

Για τους έχοντες υπερμετρωπία οι πρεσβυωπικές τιμές φτάνουν σε πιο υψηλά επίπεδα.

Ένα έχετε μυωπία θα εμφανίσετε πρεσβυωπία, αλλά σε μεγαλύτερη ηλικία.

Οι μύωπες (που μπορεί να έχουν και αστιγματισμό) με μικρούς βαθμούς 1,50 – 3,00, όταν βγάλουν τα γυαλιά τους και πλησιάσουν κοντά στα αντικείμενα βλέπουν καλά, άρα πρακτικά δεν θα χρειαστούν πρεσβυωπικά γυαλιά. Αυτό συμβαίνει γιατί ο μύωπας έχει περίσσεια διαθλαστικής δύναμης, όταν βγάζει τα γυαλιά του, που του εξασφαλίζει καλή κοντινή όραση χωρίς να είναι αναγκαίος ο μηχανισμός προσαρμογής.

Ο μύωπας με 5,00-6,00 διοπτρίες ή περισσότερο, πρέπει να φέρει πολύ κοντά το βιβλίο για να διαβάσει, κι αυτό δεν είναι πρακτικό. Όσοι λοιπόν έχουν μεγαλύτερη μυωπία χρειάζονται άλλα γυαλιά για κοντά για να εστιάζουν στη σωστή απόσταση.

Προστίθεται όμως και η υπερμετρωπία, όταν συνυπάρχει. Έτσι, αν έχει κάποιος +3,00 υπερμετρωπία για μακριά και +2,25 πρεσβυωπία, το κοντινό του γυαλί θα είναι το αλγεβρικό άθροισμα και των δύο, δηλ. +5,25 (+3,00 +2,25 = +5,25).

Ο μύωπας όμως με -3,00 βαθμούς και +2,25 πρεσβυωπία θα φορέσει στα κοντινά του γυαλιά λιγότερη μυωπία, δηλαδή : -0,75 (-3,00 +2,25 = -0,75).

Σε μεγαλύτερη ηλικία επανέρχεται η ικανότητα να βλέπει κανείς κοντά, όταν υπάρχει καταρράκτης ο οποίος καθιστά το μάτι μυωπικό. Έτσι, οι ηλικιωμένοι μπορούν να διαβάζουν και πάλι χωρίς γυαλιά, δυσκολεύονται όμως να δουν μακριά.

Πως γίνεται η διάγνωση της πρεσβυωπίας;

Η διάγνωση της πρεσβυωπίας γίνεται πάντα με οφθαλμολογική εξέταση. Ο οφθαλμίατρος ελέγχει τις ιδιαίτερες ανάγκες του ασθενούς και την έκταση των αλλοιώσεων των προσαρμοστικών μέσων του οφθαλμού του και καταλήγει, αν έχετε ή όχι πρεσβυωπία.

Υπάρχει Τεστ πρεσβυωπίας;

Ένα πανεύκολο και γρήγορο τεστ που μπορείτε να το κάνετε από το σπίτι για να εξακριβώσετε, αν έχει χτυπήσει η πρεσβυωπία την πόρτα σας είναι το ακόλουθο τεστ πρεσβυωπίας.

Ποιοι οι τρόποι θεραπείας της πρεσβυωπίας;

Τα γυαλιά με προοδευτικούς φακούς είναι η πιο δημοφιλής θεραπεία για την πρεσβυωπία
  • Γυαλιά πρεσβυωπίας: Τα απλά γυαλιά της ανάγνωσης, είναι ο πιο ακίνδυνος κι εύκολος τρόπος διόρθωσης της ‘’πάθησης’’.
  • Πολυεστιακά γυαλία: Λύση για πολλούς, όχι για όλους. Έχουν υψηλό κόστος, αλλά αν σας τα προτείνει ο γιατρός σας αξίζει η δοκιμή, γιατί εξασφαλίζουν καλή όραση σε μακρινή, ενδιάμεση και κοντινή απόσταση. Συνηθίζονται εύκολα. Αρκετές φορές, όμως, δεν επιλύουν το πρόβλημα οράσεως των ασθενών, διότι περιορίζουν την ακτίνα της όρασης.
  • Διπλοεστιακά γυαλιά: Είναι ένας φακός με δύο συνταγές. Μία στο κάτω μέρος του φακού για διόρθωση της κοντινής όρασης και μία στο πάνω για διόρθωση της μακρινής. Είναι άκομψα λόγω της διαχωριστικής γραμμής τους, αλλά έχουν χαμηλό κόστος. Επιτρέπουν μόνο μακρινή και κοντινή όραση και χρησιμοποιούνται ακόμη από άτομα μεγάλης ηλικίας.
  • Φακοί επαφής monovision: Εδώ βρίσκουμε ποιο είναι το κύριο μάτι του πρεσβύωπα και στην συνέχεια εφαρμόζουμε στο άλλο μάτι (ελάσσων) φακό επαφής με την δύναμη της κοντινής. Έτσι με το κύριο μάτι βλέπει μακριά και με το άλλο κοντά. Στην πρώτη ώρα χρήσης μπορεί να ενοχλεί η νέα εικόνα, γρήγορα όμως έρχεται η προσαρμογή.
  • Φακοί επαφής για πρεσβυωπία, πολυεστιακοί φακοί επαφής: Οι φακοί αυτοί επιτρέπουν στα μάτια να εστιάζουν με φυσικό τρόπο προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς να καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια. Σήμερα οι φακοί αυτοί έχουν φύγει από το πειραματικό στάδιο κι έχουν αρκετά μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Είναι εύκολοι στη λειτουργία τους. Το σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι ότι ο φακός τοποθετείται και παραμένει στο οπτικό κέντρο του ματιού, οπότε μιλάμε για άμεση προσαρμογή σε σχέση με τη χρήση πολυεστιακών γυαλιών που η προσαρμογή χρειάζεται μερικές εβδομάδες. Εμείς σας προτείνουμε τους 4 καλύτερους πολυεστιακούς φακούς επαφής για την πρεσβυωπία από την εταιρία Baush & Lomb.

Θεραπεύεται πλήρως η πρεσβυωπία;

Η θεραπεία της πρεσβυωπίας δεν είναι τόσο εύκολη όσο άλλων διαθλαστικών ανωμαλιών των οφθαλμών. Τέλεια λύση και αγωγή ίσως να μην υπάρχει. Η πρεσβυωπία ούτε θεραπεύεται πλήρως, ούτε προλαμβάνεται. Παρόλα αυτά η μόνιμη χειρουργική θεραπεία για την πρεσβυωπία αποτελεί πεδίο εντατικών ερευνών.

Σήμερα είμαστε σε θέση να εφαρμόζουμε ικανοποιητικές τεχνικές, οι οποίες προτείνονται και ως εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας:

  • Η διαθλαστική χειρουργική επέμβαση με excimer laser και χρήση ειδικών τεχνικών
  • Presby-Lasik και Monovision. Όταν συνυπάρχει άλλη διαθλαστική ανωμαλία διορθώνουμε με laser το μάτι που προτιμάμε να εστιάζουμε μακριά και αφήνουμε στο άλλο μάτι λίγη μυωπία, περίπου 1,00 βαθμό, ώστε αυτό να βλέπει μέτρια κοντά. Έτσι δημιουργούμε την κατάσταση monovision.
  • H χειρουργική επέμβαση για εμφύτευση πολυεστιακού ενδοφακού και αντικατάσταση του κρυσταλλοειδούς φυσικού φακού του ματιού, σε συνδυασμό για αφαίρεση του καταρράκτη.

Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη κάνει τεράστια βήματα για την απεξάρτηση των ατόμων με πρεσβυωπία από τα γυαλιά τους. Ολοένα και πιο πολλοί ασθενείς φεύγουν ικανοποιημένοι από την όρασή τους μετά από κατάλληλες επεμβάσεις.

Μειώνεται η πρεσβυωπία;

Δεν υπάρχει τρόπος να μειώσετε την πρεσβυωπία. Ωστόσο, η πρεσβυωπία μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά, φακούς επαφής ή χειρουργική επέμβαση.

Επειδή το ανθρώπινο μάτι συνεχίζει να αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε, η διάγνωση θα αλλάζει επίσης με την πάροδο του χρόνου. Ο οφθαλμίατρός σας θα σας συνταγογραφήσει μια ισχυρότερη συνταγή για την κοντινή όραση, αφού πρώτα ολοκληρώσει ένα λεπτομερές τεστ πρεσβυωπίας.

Πως γίνεται η πρόληψη της πρεσβυωπίας;

Δεν υπάρχει αποδεδειγμένος τρόπος για την αποτροπή της πρεσβυωπίας. Η σταδιακή μείωση της ικανότητας εστίασης στα κοντινά αντικείμενα επηρεάζει όλους τους ανθρώπους, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Ωστόσο, μπορείτε να προστατέψετε την όρασή σας με αυτά τα απλά βήματα:

Προστατέψτε την όρασή σας με τρόφιμα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Α και β-καροτένιο
  • Κάντε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις.Πολλές ασθένειες και παθήσεις των ματιών μπορούν να προληφθούν από την έγκαιρη παρέμβαση.
  • Ελέγξτε χρόνιες καταστάσεις υγείας που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην απώλεια όρασης όπως ο διαβήτης
  • Φοράτε προστατευτικά γυαλιά όταν συμμετέχετε σε δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό στα μάτια.
  • Ακολουθήστε υγιεινή διατροφή με τρόφιμα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Α και Β-καροτένιο.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι βαθμοί των γυαλιών που χρησιμοποιείτε για την πρεσβυωπία είναι οι σωστοί.
  • Χρησιμοποιείτε επαρκή φωτισμό κατά την ανάγνωση.

Στην πρεσβυωπία μειώνεται σταδιακά η ικανότητα προσαρμογής κι εστίασης μεταξύ μακρινών και κοντινών αντικειμένων. Αρχίζει να μην λειτουργεί ο μηχανισμός του ματιού. Αυτό οφείλεται στη δυσκολία αλλαγής του σχήματος του κρυσταλλοείδους φακού και στην σκλήρυνσή του. Χάνουμε απλά την πολυεστιακότητα που έχουμε μέχρι την ηλικία των 40 ετών.

Η πρεσβυωπία εμφανίζεται πάντα! Ανάλογα όμως με την διαθλαστική κατάσταση του κάθε οφθαλμού κάθε ατόμου, δεν επηρεάζονται όλοι στον ίδιο βαθμό. Τα μάτια κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικά. Ανάλογα με την εργασία και τις ανάγκες του καθενός εξατομικεύεται η πρεσβυωπική διόρθωση, ώστε να υπάρχει ικανοποιητικό εύρος για κοντά.


Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι ο Αλέξανδρος Κόννου και είμαι ο δεύτερος δημιουργός και εκδότης αυτού του ιστότοπου. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για ‘μένα να μπορώ να βοηθώ τα άτομα που ψάχνουν στο διαδίκτυο για απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα που έχουν σχετικά με την υγεία και την ομορφιά. Γι’ αυτό και άλλωστε είμαι ένας από τους εκδότες αυτού του ιστότοπο. Είμαι εδώ για να σας προσφέρω τις γνώσεις μου και να σας βοηθήσω να λάβετε απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.