10 σημάδια που ίσως υποδεικνύουν προόβλημα όρασης στο παιδί σας

Πόσες φορές σας έχει παραπονεθεί το παιδί σας ότι κουράζεται όταν βλέπει την αγαπημένη του παιδική εκπομπή ή διαβάζει ένα βιβλίο; Πόσες φορές έχει διαμαρτυρηθεί το παιδί σας για πόνο στο κεφάλι και ναυτία; Για κούραση κι έλλειψη συγκέντρωσης;

Καλό θα ήταν οι γονείς να γνωρίζετε ότι το 5 με 10% των παιδιών της προσχολικής ηλικίας θα έρθουν αντιμέτωπα με κάποια διαθλαστική ανωμαλία. Το ίδιο συμβαίνει και με το 25% των παιδιών της σχολικής ηλικίας.

Όσο πιο νωρίς ανακαλύψετε το όποιο πρόβλημα όρασης του παιδιού σας τόσο πιο εύκολα και καλύτερα θα ανταποκριθεί στην θεραπεία που θα χρειαστεί να ακολουθήσει.

Μην παραμελείτε γονείς τον προληπτικό παιδο- οφθαλμολογικό έλεγχο στα παιδιά σας!

ΠΡΟΣΟΧΗ. Τα παιδιά που γεννιούνται με κάποια μορφή οπτικής ανεπάρκειας ή που την αναπτύσσουν, όταν ακόμη είναι βρέφη ίσως δεν παραπονεθούν ποτέ, ακριβώς για το λόγο ότι δεν έχουν αναμνήσεις ότι κάποτε έβλεπαν καλά.

Γι’ αυτό γονείς, να είστε παρατηρητικοί, να βρίσκεστε σε συνεχή εγρήγορση, να ενημερώνεστε, γιατί μόνο έτσι θα προλάβετε συνέπειες που θα είναι καταλυτικές για την μαθησιακή εξέλιξη και την κοινωνικοποίηση των παιδιών σας.

Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά τα σημάδια που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε ότι το παιδί σας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με την όρασή του.

1. Εμφανή ανωμαλία στους οφθαλμούς του παιδιού

Σε περίπτωση που το παιδί σας παρουσιάζει οποιαδήποτε εμφανή ανωμαλία των οφθαλμών του, τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Από τα πιο εύκολα σημάδια να αντιληφθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά με την όρασή του, είτε αυτό είναι ερυθρότητα, πρήξιμο, πύον, κρούστα, διογκωμένα μάτια, πεσμένα βλέφαρα, άσπρο ή κίτρινο υλικό στην κόρη του ματιού ή κακή ευθυγράμμιση των οφθαλμών του.

2. Επιθυμεί να κάθεται πολύ κοντά στην τηλεόραση

Αν το παιδί σας παρακολουθεί τηλεόραση και επιθυμεί να κάθεται όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτήν το πιο πιθανό να έχει κάποια διαθλαστική ανωμαλία και συγκεκριμένα μυωπία.

3. Έχει πολύ κοντά το βιβλίο κατά την ανάγνωση

Εάν το παιδί σας διαβάζει βιβλίο και διευκολύνεται να το φέρνει πολύ κοντά στα μάτια του ή πρέπει να καθίσει στο πρώτο θρανίο της τάξης για να καταλάβει τι συμβαίνει, τότε επίσης ενδέχεται να αναπτύσσει μυωπία.

4. Τρίβει συνεχώς τα μάτια του

Στην περίπτωση που το παιδί σας τρίβει με μεγάλη συχνότητα τα μάτια του όχι από απλή συνήθεια, ή κούραση, όπως κάνουν τα περισσότερα παιδιά της πρώιμης σχολικής ηλικίας, αλλά προσπαθώντας να εστιάσει σε ένα αντικείμενο ή στην διάρκεια καθημερινών ενασχολήσεών του, τότε σε αυτήν την περίπτωση μάλλον αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα όρασης, ξηροφθαλμία ή αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

5. Κλείνει τον έναν οφθαλμό για να διαβάσει

Εάν παρατηρήσετε το παιδί σας να κλείνει τον έναν οφθαλμό για να διαβάσει ή να δει τηλεόραση πιο άνετα, τότε η κίνηση αυτή υποδηλώνει αμβλυωπία –τεμπέλικο μάτι-, στραβισμό, αστιγματισμό, ανισομετρωπία ή την εμφάνιση διπλωπίας.

6. Παρουσιάζει δυσκολίες στην ανάγνωση

Εάν το παιδί στην πρώιμη σχολική ηλικία παρουσιάζει δυσκολίες στην ανάγνωση, χάνει τη θέση του στη σελίδα, παραλείπει γραμμές και χρησιμοποιεί ακόμα και μετά την εξοικείωση του με το γραπτό λόγο το δάχτυλό του για να ξέρει που βρίσκεται το βλέμμα του την ώρα που διαβάζει, τότε ίσως χρειαστεί το παιδί έναν οφθαλμολογικό έλεγχο από τον ειδικό επιστήμονα.

7. Αναφέρει ότι βλέπει διπλά

Στην περίπτωση που το παιδί σας δηλώσει ότι βλέπει διπλά κοιτάζοντας προς μια κατεύθυνση, τότε αυτό ίσως να είναι και το αποτέλεσμα στραβισμού και πρέπει να ελεγχθεί άμεσα.

8. Παραπονίεται κατά την χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή

Εφόσον το παιδί σας παραπονιέται ότι κατά τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή πονάνε τα μάτια του, θολώνει η όρασή του, κουράζεται, πονάει το κεφάλι του, ο αυχένας και η πλάτη, τότε ενδέχεται τα συμπτώματα αυτά να έχουν τις ρίζες τους στην ‘’ψηφιακή κόπωση των οφθαλμών’’.  Όταν το παιδί εκτίθεται παραπάνω χρόνο από όσο πρέπει σε οθόνες τέτοιου είδους και μάλιστα αυτό συνδυάζεται με την κακή στάση σώματος και με το λάθος φωτισμό τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο να ερευνήσει, εάν το παιδί σας πρέπει να κάνει χρήση γυαλιών οράσεως.

9. Ενοχλείται από το φως

Στην περίπτωση που το παιδί ενοχλείται από το φως του ήλιου ή το έντονο τεχνητό φως και ταυτόχρονα κάνει παράπονα για συχνούς πονοκεφάλους και ναυτία, τότε ίσως το παιδί σας πάσχει από φωτοευαισθησία-φωτοφοβία, κατάσταση η οποία συνδέεται με διάφορες διαταραχές των οφθαλμών και χρήζει παρακολούθησης.

10. Είναι αδέξιο στην καθημερινότητα του

Εάν το παιδί σας προσκρούει συνέχεια πάνω σε αντικείμενα, ίσως η πρόσκρουση αυτή να κρύβει κάποιο οφθαλμολογικό πρόβλημα. Εάν το παιδί είναι αδέξιο, για παράδειγμα δυσκολεύεται να πιάσει μια μπάλα που του πετάτε ή στην προσπάθειά του να πιάσει ένα ποτήρι με νερό χύνει συχνά το νερό, ίσως οι πράξεις αυτές κρύβουν κάποιο πρόβλημα. Βέβαια να μην είστε υπερβολικοί, γιατί τα πιο πολλά παιδιά, ειδικά στην παιδική ηλικία, είναι αδέξια.

Τι πρέπει να κάνετε αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει κάποιο οφθαλμολογικό πρόβλημα;

Η πρώτη κίνηση που θα χρειαστεί να κάνετε για να εξακριβώσετε, εάν το παιδί σας έχει κάποιο πρόβλημα στα μάτια είναι σίγουρα η επίσκεψη σε έναν οφθαλμίατρο, ο οποίος θα κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις κι εξετάσεις κι αναλόγως θα βγάλει διάγνωση.

Τα πιο πολλά προβλήματα παιδικής όρασης διορθώνονται με την απλή χρήση γυαλιών οράσεως. Το παιδί που θα χρησιμοποιεί τα διορθωτικά γυαλιά του θα σταματήσει να υποφέρει από διάφορους πόνους, χτυπήματα, θα βλέπει καθαρά και θα αποδίδει σίγουρα καλύτερα στις σχολικές του δραστηριότητες.

Για προβλήματα που δεν είναι τόσο συνηθισμένα ο ειδικός οφθαλμίατρός σας θα χορηγήσει στο παιδί σας ίσως κάποια φαρμακευτική αγωγή ή οφθαλμικές σταγόνες και κατάλληλα κολλύρια. Σε κάποιες πιο δύσκολες περιπτώσεις ίσως και να χρειαστεί διορθωτική χειρουργική επέμβαση.

Πότε συστήνεται να πραγματοποιείται ο παιδο-οθφαλμολογικός έλεγχος;

Προτείνεται να γίνεται στις πιο κάτω ηλικιακές ομάδες:

  • Κατευθείαν μετά την γέννηση. Την εξέταση κάνει ο παιδίατρος.
  • Σε ηλικία από 6 έως 12 μηνών. Η πιο κατάλληλη ηλικία για την πρώτη εξέταση.
  • Σε ηλικία 3 χρόνων και
  • Στην ηλικία των 5 χρόνων. Ηλικίες κατάλληλες προκειμένου να αποτραπούν μόνιμα προβλήματα όρασης στον μελλοντικό ενήλικα.

Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι ο Αλέξανδρος Κόννου και είμαι ο δεύτερος δημιουργός και εκδότης αυτού του ιστότοπου. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για ‘μένα να μπορώ να βοηθώ τα άτομα που ψάχνουν στο διαδίκτυο για απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα που έχουν σχετικά με την υγεία και την ομορφιά. Γι’ αυτό και άλλωστε είμαι ένας από τους εκδότες αυτού του ιστότοπο. Είμαι εδώ για να σας προσφέρω τις γνώσεις μου και να σας βοηθήσω να λάβετε απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.