Μυγάκια στα μάτια – Τι είναι και πως αντιμετωπίζονται;

Τι είναι τα μυγάκια και οι λάμψεις στα μάτια;

Τα μυγάκια στα μάτια είναι σκιές από κύτταρα και ίνες μέσα στο σώμα του οφθαλμού που έχει υφή σαν ζελέ.  Είναι μικρές, λεπτές γραμμές και σχήματα κάτι σαν σκούρα στίγματα που εισέρχονται στο οπτικό μας πεδίο και δίνουν την αίσθηση σαν να επιπλέουν μπροστά από τον οφθαλμό μας. Μπορούν να παρατηρηθούν σε όλο το φάσμα των ηλικιών.

Για τα λεγόμενα μυγάκια μπορεί να παραπονεθεί και κάποιος που κατά τα άλλα η όρασή του είναι τελείως φυσιολογική. Στην περίπτωση όμως εκείνη που συνδυάζονται από λάμψεις και εκρήξεις φωτός, αυτό που λέμε λαϊκά, ‘’βλέπω αστεράκια’’ ή ο βαθμός συχνότητάς τους αυξάνεται, ειδικά όταν έχει προηγηθεί κάποιος τραυματισμός στο κεφάλι, ίσως τότε και να είναι ένα προμήνυμα αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια σοβαρή κατάσταση και σίγουρα θα πρέπει να επισκεφτούμε ειδικό οφθαλμίατρο.

Αυτά τα ‘’ιπτάμενα’’ μυγάκια τα παρατηρούμε πιο ζωηρά, όταν κοιτάζουμε ένα ανοιχτόχρωμο φόντο, όπως για παράδειγμα έναν ομοιόμορφα βαμμένο τοίχο ή τον ουρανό.

Ποια τα αίτια που προκαλούν τα μυγάκια στα μάτια;

Τα μυγάκια συνήθως οφείλονται στους παρακάτω παράγοντες.

Σε ηλικίες κάτω των 45 ετών υπεύθυνοι είναι:

  • Το έντονο στρες και οι φορτισμένες συναισθηματικά καταστάσεις.
  • Η χαμηλή αρτηριακή πίεση.
  • Η τάση υπογλυκαιμίας.
  • Η έντονη σωματική κούραση.
  • Ο μη ποιοτικός κι ελλιπής ύπνος.
  • Κάποια φλεγμονώδη σύνδρομα των οφθαλμών σε γυναίκες πιο συχνά, που έχουν μυωπία.
  • Μια αιμορραγία του υαλοειδούς.
  • Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
  • Ένας τραυματισμός.

Σε ηλικίες άνω των 45 χρόνων τα μυγάκια και οι λάμψεις οφείλονται κυρίως:

  • Σε παθήσεις του υαλοειδούς και του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.
  • Σε δομές του οφθαλμού στο όπισθεν τμήμα του.

Τι είναι το υαλοειδές;

Το εσωτερικό της σφαίρας του οφθαλμού μας καταλαμβάνεται από μια ουσία που έχει φυσικές ιδιότητες περίπου όμοιες με αυτές του τζελ και ονομάζεται υαλοειδές. Αποτελείται από νερό σχεδόν αποκλειστικά και αποτελεί το μεγαλύτερο βάρος του ματιού.

Κρατά ένα εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη του οφθαλμού στην περίοδο της εμβρυικής ηλικίας. Μετά την γέννηση δεν φημίζεται παρόλα αυτά για το λειτουργικό του ρόλο, αλλά για το ότι ευθύνεται για πολλές νόσους των οφθαλμών. Το τζελ αυτό αφυδατώνεται, συρρικνώνεται και αποκολλάται από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, όταν ο άνθρωπος κλείσει περίπου το 45ο έτος της ζωής του. Αυτή η αποκόλληση δεν είναι ανησυχητική, συμβαίνει σε όλους μας από κάποια ηλικία και μετά και σχεδόν πάντα δημιουργεί την αίσθηση για μυοψίες και φωταψίες στην όραση.

Αποκόλληση υαλοειδές
Πηγή: www.allaboutvision.com

Τι είναι ο αμφιβληστροειδής;

Είναι ένας λεπτός χιτώνας που καλύπτει το εσωτερικό του τοιχώματος της σφαίρας του ματιού. Είναι προέκταση του εγκεφάλου γι’ αυτό και δικαιολογημένα θεωρείται ο χιτώνας με τη μεγαλύτερη σπουδαιότητα. Σε αυτόν τον χιτώνα γίνεται η διεργασία της αντίληψης του φωτός. Ο αμφιβληστροειδής και το υαλώδες έρχονται σε επαφή.

Ποια συμπτώματα έχουν σχέση με τα μυγάκια και τις λάμψεις;

Τα συμπτώματα για τις μυοψίες.

  • Εμφανίζονται μαύρες κηλίδες και σκούρες γραμμές στο οπτικό μας πεδίο.
  • Εμφανίζονται σχήματα σαν ‘’τούφες από τρίχες’’ που σχεδόν χάνονται αυτόματα.

Τα συμπτώματα για τις φωταψίες.

  • Εμφανίζονται εκρήξεις ή αυλακιές από φως.
  • Εμφανίζεται έκρηξη σε μια περιορισμένη περιοχή του οπτικού πεδίου ή περισσότερες εκρήξεις σε μια ευρύτερη περιοχή.

Μπορεί να γίνει διάγνωση και πρόληψη για τα μυγάκια και τις λάμψεις;

Εάν τα μυγάκια υπάρχουν για χρόνια και απλά με το πέρασμα των ετών αυξάνονται δεν θεωρείται ένα φαινόμενο που χρήζει ανησυχίας. Εάν όμως ξαφνικά ‘’εμφανιστεί’’ ένα μυγάκι που δεν προϋπήρχε ή εάν απότομα αυξηθεί ο αριθμός τους με ή άνευ τη συνοδεία του αισθήματος της φωταψίας τότε είναι επιτακτική η ανάγκη να επισκεφθείτε και να συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας.

Επειδή στα θέματα υγείας είναι προτιμότερο να προλαμβάνουμε παρά να φτάσουμε σε σημείο να θεραπεύουμε θα ήταν συνετό μετά την ηλικία των 45 ετών οποιοσδήποτε νιώσει το αίσθημα της μυοψίας ή φωταψίας να απευθυνθεί χωρίς καμιά καθυστέρηση στον ειδικό, ο οποίος για αρχή θα προβεί σε μια εξέταση, την βυθοσκόπηση.

Γιατί στην περίπτωση εκείνη που τελικά διαπιστωθεί ρωγμή στον αμφιβληστροειδή χιτώνα ο γιατρός θα μπορέσει να την διαγνώσει άμεσα και να την αντιμετωπίσει πριν προκληθεί η αποκόλλησή του αμφιβληστροειδούς, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση, όπως καταλαβαίνετε σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να σώσει την όραση του ασθενούς!

Με ποιους τρόπους θεραπεύονται τα μυγάκια και οι λάμψεις στα μάτια;

Προαναφέραμε ότι το υαλώδες μετά από την ηλικία των 45 ετών φυσιολογικά αποκολλάται από τον αμφιβληστροειδή χωρίς αυτό να ενέχει κανέναν κίνδυνο. Σε ένα ποσοστό όμως του 5% το τζελ αυτό μπορεί να είναι τόσο δυνατά προσκολλημένο στον αμφιβληστροειδή, που κατά το στάδιο της αποκόλλησής του να προκαλέσει ρωγμή στον παραπάνω χιτώνα.

Η ρωγμή αυτή που θεωρείται πλέον πάθηση και μάλιστα εξαιρετικά επικίνδυνη υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί και να θεραπευτεί.

H αντιμετώπιση και θεραπεία για τα μυγάκια στα μάτια μπορεί να γίνει με διάφορες μεθόδους:

  • Με χρήση laser.
  • Με αφαίρεση του υαλοειδούς.
  • Με κρυοπηξία.
  • Με ένεση σιλικόνης εντός του οφθαλμού.

Η επέμβαση καλείται υαλοειδεκτομή, είναι χειρουργείο χωρίς ράμματα και κατά τη διάρκειά της ο  χειρουργός γιατρός πραγματοποιεί μικροσκοπικές τομές στον οφθαλμό. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για μία μόνο ώρα και μπορεί να επιστρέψει αμέσως στην οικία του.


Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι ο Αλέξανδρος Κόννου και είμαι ο δεύτερος δημιουργός και εκδότης αυτού του ιστότοπου. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για ‘μένα να μπορώ να βοηθώ τα άτομα που ψάχνουν στο διαδίκτυο για απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα που έχουν σχετικά με την υγεία και την ομορφιά. Γι’ αυτό και άλλωστε είμαι ένας από τους εκδότες αυτού του ιστότοπο. Είμαι εδώ για να σας προσφέρω τις γνώσεις μου και να σας βοηθήσω να λάβετε απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα σας.

7 σκέψεις σχετικά με το “Μυγάκια στα μάτια – Τι είναι και πως αντιμετωπίζονται;

  • 30 Απριλίου, 2020, 14:37
    Permalink

    Γειας εγω εχω αυτα τα μυγακια πολυ καιρο τωρα τα εχω περιπου 3 η 4 και τωρα ειμαι 15χρονων πρεπει να φοβαμαι

    Σχολιάστε
    • 30 Απριλίου, 2020, 15:28
      Permalink

      Καλησπέρα Μάριε,
      Καλό θα ήταν να επισκεφθείς τον προσωπικό σου γιατρό/οφθαλμίατρο ο οποίος μετά από έλεγχο θα έχει μια πλήρη εικόνα και επίγνωση της κατάστασης και θα μπορέσει να σε βοηθήσει.
      Ευχαριστώ.

      Σχολιάστε
    • 27 Μαΐου, 2020, 21:14
      Permalink

      Εγω τα εχω 3 μερες και δεν μπορω αλλο… Εχω αύριο ραντεβού στο γιατρό. Μου ειπε οτι θα μου κανει κατι και θα φυγουν. Θα δουμε αυριο.

      Σχολιάστε
      • 28 Ιουνίου, 2020, 18:24
        Permalink

        Καλησπέρα σας. Είμαι 22. Δεν είχα ποτέ θέμα με τα μάτια μου. Πριν 3 μήνες ένιωθα το ενα μου μάτι πιο ξηρό και πήρα σταγόνες από το φαρμακείο. Μετά από λίγο καιρό εμφανισα δύο μυγακια και πριν ενάμιση μήνα άρχισα να έχω και φωταψιες. Θα πρέπει να ανησυχώ;

        Σχολιάστε
        • 29 Ιουνίου, 2020, 21:15
          Permalink

          Καλησπέρα Γεωργία,
          Θα πρέπει να επισκεφθείς τον προσωπικό σου γιατρό/οφθαλμίατρο για εξέταση. Μετά την εξέταση θα μπορέσει να σε βοηθήσει.
          Ευχαριστώ.

          Σχολιάστε
      • 16 Οκτωβρίου, 2020, 02:37
        Permalink

        Σου έκανε κάτι τελικά ,???
        Έχω εδώ και 15 μέρες αλλά δεν φεύγουν
        Πήγα σε 3 οφθαλμίατρους αλλά δεν διέγνωσαν τίποτα

        Σχολιάστε
      • 26 Φεβρουαρίου, 2022, 15:19
        Permalink

        Τελικά σου έκανε κάτι? Φύγαμε?

        Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.