Μελαγχρωστική Αμφιβληστροειδοπάθεια – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Τι είναι η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Η λεγόμενη μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια (Retinitis Pigmentosa) θεωρείται μια κληρονομική και μάλιστα βαριά και σπάνια πάθηση των ματιών. Κατά τη διάρκεια της ασθένειας αυτής ο αμφιβληστροειδής χιτώνας εκφυλίζεται  με αργούς και σταθερούς ρυθμούς. Στην αρχή προκαλεί φθορά στην περιφέρεια της όρασης και ελάττωση της οπτικής οξύτητας κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών. Πιο αναλυτικά τα κωνία και τα ραβδία του ματιού, που αποτελούν και τους φωτο-υποδοχείς του οφθαλμού, αρχίζουν να φθείρονται και οδηγούν σε μερική ως επί το πλείστον απώλεια της όρασης.

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας αποτελείται από 9 στοιβάδες κυττάρων, που, αφού συγκεντρώσουν εικόνες από το περιβάλλον, τις μεταφέρουν μετατρέποντάς τις σε ηλεκτρικά σήματα με νευρικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο, όπου πραγματοποιείται η ερμηνεία της εικόνας – η όραση.

Οι φωτο-υποδοχείς του αμφιβληστροειδούς χιτώνα αποτελούνται από τα εξής κύτταρα: τα κωνία και τα ραβδία. Τα πρώτα ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την κεντρική όραση, τα δεύτερα για την περιφερική και για την όραση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Διάγραμμα μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια
Πηγή: fleetwoodfamilyeyecare.com

Ποια τα αίτια της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας;

Η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια εκφυλιστική πάθηση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του οφθαλμού και τα αίτια της πάθησης αυτής είναι κυρίως κληρονομικά. Μια ομάδα κληρονομικών οφθαλμολογικών διαταραχών και φορείς των γονιδίων προκαλούν την ασθένεια αυτή.

Στην περίπτωση που κάποιο μέλος ή και μέλη της οικογένειας έχουν τα ίδια συμπτώματα ή το ίδιο πρόβλημα, ο δείκτης απώλειας της όρασης, θεωρείται περισσότερο ‘’κοινή εμπειρία’’.

Ποια τα συμπτώματα της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας;

Το δύσκολο κομμάτι με την ασθένεια αυτή των οφθαλμών είναι ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και διαφορετική. Παρόλα αυτά όμως σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι τα βασικά συμπτώματά της είναι τα παρακάτω.

  • Προβλήματα στην έγχρωμη όραση.
  • Απώλεια αρχικά της περιφερικής όρασης και σε προχωρημένα στάδια και της κεντρικής.
  • Μεγαλύτερη δυσκολία για καθαρή όραση κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών, δυσχέρεια στο ημίφως, δυσκολία της όρασης σε μέρη που δεν είναι επαρκώς φωτισμένα.
  • Ο ασθενής παραπονιέται για τις λεγόμενες λάμψεις, φωταψίες.
  • Πρόωρος καταρράκτης.
  • Δυσχέρεια προσαρμογής στις αλλαγές φωτεινότητας, από το σκότος στο έντονο φως και αντίστροφα.

Πώς μπορεί να γίνει η διάγνωση της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας;

Ο ειδικός οφθαλμίατρος πρώτα από όλα θα πρέπει να ενημερωθεί για το ιστορικό του πάσχοντος κι αν είναι δυνατόν καλό θα ήταν να εξετάσει και μέλη της οικογένειας, εάν έχει κάποιο από αυτά εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα.

Ο γιατρός ενδέχεται να υποβάλλει τον ασθενή του σε κάποιες δοκιμασίες, όπως είναι το ηλεκτροαμφιβληστροειδογράφημα, Η.Α.Γ., η υπερηχοτομογραφία βυθού O.C.T., και το ηλεκτρο-οφθαλμογράφημα E.O.G. που αποκαλύπτουν το κατά πόσο αποκρίνεται ο αμφιβληστροειδής σε σχέση με το οπτικό σήμα που μεταφέρεται στον εγκέφαλο.

Η φωτογραφία του βυθού του οφθαλμού και η βυθοσκόπηση είναι εξετάσεις που μπορούν να παρακολουθήσουν την κατάσταση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα και την υγεία των φωτο-υποδοχέων.

Μια άλλη εξέταση είναι αυτή των οπτικών πεδίων, η οποία βοηθά στον προσδιορισμό του λειτουργικού οπτικού πεδίου, αλλά και συνεισφέρει στη χαρτογράφηση του πεδίου της όρασης.

Υπάρχει θεραπεία για την μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Η αλήθεια είναι πως επιτυχημένη και πλήρως αποτελεσματική θεραπεία για την μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί. Οι ερευνητές έχουν επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια στην κληρονομικότητα της πάθησης και προσπαθούν να περιλάβουν διάφορες θεραπείες γονιδιακές και θεραπείες με βλαστοκύτταρα για την αντιμετώπιση της οφθαλμολογικής αυτής ασθένειας.

Το ονομαζόμενο σύστημα ARGUS II, έχει θεωρηθεί ως μια επαναστατική μέθοδος για την αποκατάσταση της όρασης των ασθενών που βασανίζονται από την πάθηση αυτή.

Τι είναι το σύστημα ARGUS II;

Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει μια ενσωματωμένη μικροσκοπική κάμερα σε ένα ειδικό ζεύγος γυαλιών. Η κάμερα αυτή με τη σειρά της συνδέεται με μια μικροσκοπική επίσης ασύρματη συσκευή, την οποία και φορά ο πάσχων και η οποία έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει σε ηλεκτρικά σήματα τις εικόνες. Τα ηλεκτρικά σήματα μεταφέρονται ασύρματα στο εμφύτευμα στον οφθαλμό. Με τη σειρά του το εμφύτευμα παίρνει αυτές τις πληροφορίες και τις χρησιμοποιεί για να διεγείρει τα κύτταρα που έχουν απομείνει ως υγιή στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και με τον τρόπο αυτό πετυχαίνεται οι πληροφορίες να μεταδίδονται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο. 

Ο πάσχων εκπαιδεύεται να ερμηνεύει τα σχέδια αυτά για να είναι σε θέση να διακρίνει τα περιγράμματα των αντικειμένων. Μάλιστα οι μελετητές παρουσίασαν στην ετήσια συνάντηση του Συνδέσμου Έρευνας Όρασης και Οφθαλμολοφίας του 2011 στοιχεία από μια κλινική δοκιμή 30 ασθενών τυφλών με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εμφύτευση της συσκευής Argus II.

Άλλες έρευνες που έγιναν έδειξαν ότι η Βιταμίνη Α έχει τις ‘’δυνάμεις’’ να βοηθήσει ασθενείς με μελαγχρωστική αμφιβληστοειδοπάθεια. Βέβαια, εάν ο πάσχων θα προβεί στη λήψη αυτών των βιταμινών και τι δοσολογία θα χρησιμοποιήσει, θα το αποφασίσει ο γιατρός του και μόνο αυτός.

Ποια βοηθήματα μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Τα ειδικά γυαλιά και τα βοηθήματα χαμηλής όρασης έχουν την ικανότητα να μεγαλώνουν το είδωλο που εμφανίζεται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην βελτίωση της οπτικής οξύτητας των πασχόντων.

  • Τα ειδικά γυαλιά – μικροσκόπια κατάλληλα για την ανάγνωση και την μελέτη.
  • Τα πρισματικά γυαλιά διαβάσματος.
  • Τα τηλεσκοπικά γυαλιά για αποστάσεις μακρινές.
  • Τα ειδικά γυαλιά για παρακολούθηση τηλεόρασης.
  • Οι επιτραπέζιοι ή φορητοί ηλεκτρονικοί αναγνώστες και
  • Τα ηλεκτρονικά γυαλιά της αυτόματης εστίασης κατάλληλα για κοντινή, ενδιάμεση αλλά και για μακρινή απόσταση.

Για όχι μόνιμη χρήση προτείνονται…

  • Οι επιτραπέζιοι και οι χειρός μεγεθυντικοί φακοί.

Τα γυαλιά χαμηλής όρασης είναι αναγκαίο να χρησιμοποιούνται από τους ενδιαφερόμενους εφόσον πριν έχουν πάρει τις κατάλληλες οδηγίες και συμβουλές από τον εξειδικευμένο οπτομέτρη.


Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι ο Αλέξανδρος Κόννου και είμαι ο δεύτερος δημιουργός και εκδότης αυτού του ιστότοπου. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για ‘μένα να μπορώ να βοηθώ τα άτομα που ψάχνουν στο διαδίκτυο για απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα που έχουν σχετικά με την υγεία και την ομορφιά. Γι’ αυτό και άλλωστε είμαι ένας από τους εκδότες αυτού του ιστότοπο. Είμαι εδώ για να σας προσφέρω τις γνώσεις μου και να σας βοηθήσω να λάβετε απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.