Kριθαράκι στο μάτι – Τι είναι και πως να το αντιμετωπίσετε!

Τι είναι το κριθαράκι στο μάτι και πως προκαλείται;

Το κριθαράκι στο μάτι (κριθή) είναι φαινομενικά ένα σπυράκι ή απόστημα που σχηματίζεται στο άνω ή και στο κάτω βλέφαρο. Το συναίσθημα να έχετε ένα σπυρί στο μάτι είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο και πολλές φορές αρκετά επίπονο.

Το γνωστό σε όλους μας κριθαράκι στο μάτι είναι η μόλυνση που προκαλείται από το βακτήριο του σταφυλόκοκκου.

Τι είναι όμως ο σταφυλόκοκκός; Έιναι ένα βακτήριο που ανήκει στη φυσιολογική μικροχλωρίδα του δέρματός μας. Ζει και αναπαράγεται με τρόπο απόλυτα φυσιολογικό πάνω στην επιδερμίδα των ανθρώπων κάτω από κανονικές φυσικά συνθήκες. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν μας ενοχλεί και δεν προκαλεί προβλήματα και επιπλοκές. Αν όμως ενεργοποιηθεί και παγιδευτεί στο βλέφαρο μαζί με τα νεκρά κύτταρα, τότε μπορεί να προκαλέσει κάποια βλάβη-λοίμωξη στον σμηγματογόνο αδένα. Τη στιγμή που θα γίνει αυτό θα εμφανιστεί και το κριθαράκι στο μάτι.

Τι είναι το εσωτερικό και τι το εξωτερικό κριθαράκι;

Το κριθαράκι στο μάτι μπορεί να είναι:

  • Εσωτερικό κριθαράκι: Αποτέλεσμα οξείας λοίμωξης σταφυλοκοκκικής των λεγόμενων μεϊβομιανών αδένων, αδένες που βρίσκονται στα βλέφαρα των ματιών μας και δουλειά τους είναι η παραγωγή ενός λιπαρού υγρού. Το λιπαρό αυτό υγρό αποτελεί συστατικό του στρώματος των δακρύων που καλύπτει τους οφθαλμούς.
  • Εξωτερικό κριθαράκι: Αποτέλεσμα λοίμωξης του θυλάκου της βλεφαρίδας. Είναι ένα μικρό σταφυλοκοκκικό απόστημα. Αποτέλεσμα λοίμωξης του  σμηγματορροϊκού αδένα ή συνέπεια λοίμωξης του αποκρινούς αδένα.

Ποια τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν το κριθαράκι στο μάτι;

Το κριθαράκι στο μάτι υπάρχει μεγάλη περίπτωση να είναι αποτέλεσμα μιας φλεγμονής στο άκρο του βλεφάρου. Η λεγόμενη βλεφαρίτιδα που εκδηλώνεται με πρήξιμο, κνησμό, ερυθρότητα και πόνο στους οφθαλμούς μπορεί να είναι υπεύθυνη και για το κριθαράκι.

Εφιστούμε ιδιαίτερη προσοχή στα υποτροπιάζοντα μικροβιακά κριθαράκια. Υπάρχει πιθανότητα να ‘’κρύβουν’’ μειωμένη άμυνα του οργανισμού σας.

Ποια συμπτώματα μπορεί να παρουσιάσετε όταν έχετε κριθαράκι στο μάτι;

  • Το κριθαράκι εμφανίζεται σαν ένα ερυθρό εξόγκωμα κατά μήκος της γραμμής των βλεφαρίδων και της άκρης του βλεφάρου.
  • Μπορεί να σας δημιουργηθεί η αίσθηση μιας ελαφράς βλεφαρόπτωσης.
  • Να νιώσετε υπερβολική ευαισθησία στο φως.
  • Να παραπονεθείτε για ελαφρώς θολή όραση.
  • Να έχετε την ανάγκη να βλεφαρίζετε πολύ συχνά.
  • Όσο αυτό αναπτύσσεται, το βλέφαρο πρήζεται. Σε αυτό το σημείο ξεκινάει και ο πόνος και ίσως να εμφανίζεται και ‘’ανεξήγητη’’ δακρύρροια.
  • Το σύνηθες είναι το κριθαράκι να διογκώνεται για τρεις μέρες. Αφού κάνει τον κύκλο του αποστραγγίζεται και σπάει.
  • Αποδεσμεύεστε τελείως κατά μέσο όρο σε μια εβδομάδα.

Πώς να αποφύγετε και να προλάβετε το κριθαράκι στο ματί;

Όπως και για τις περισσότερες ασθένειες το κύριο βήμα για την πρόληψη είναι η έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με τους παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση του εξανθήματος.

  • Αποφύγετε να τρίβετε τα μάτια σας. Το τρίψιμο επιτρέπει στα βακτήρια που βρίσκονται στα χέρια σας να εισέλθουν στα μάτια σας και να τα ερεθίσουν. Όταν χρειάζεται να αγγίζετε τα μάτια σας θυμηθείτε πρώτα να έχετε πλύνει επιμελώς τα χέρια σας.
  • Να προστατεύετε τους οφθαλμούς σας από την σκόνη, την άμμο και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Καλό θα ήταν, όταν κάνετε δουλειές που θα σηκώσουν πολύ σκόνη να φοράτε προστατευτικά γυαλιά. Το ίδιο κι όταν φυσάει αρκετά και υπάρχει στην ατμόσφαιρα πολύ σκόνη.
  • Το άγχος, η κούραση, τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η βλεφαρίτιδα, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα κ.α. είναι βασικοί παράγοντες που μπορεί να μεγαλώσουν τις πιθανότητες να εμφανιστεί κριθαράκι στο μάτι.
  • Δίνετε ιδιαίτερη βαρύτητα στην καλή διατροφή σας και μην αφήνετε αφυδατωμένο τον οργανισμό σας.
  • Μην χρησιμοποιείτε πετσέτες, γυαλιά και προϊόντα μακιγιάζ που πριν έχει χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος. Τα βακτήρια μεταφέρονται στα μάτια από άλλα άτομα.
  • Να αλλάζετε τουλάχιστον κάθε μισό χρόνο το βουρτσάκι της μάσκαρας που χρησιμοποιείτε για το μακιγιάζ των ματιών σας. Έχει θεωρηθεί από τα πιο συνηθισμένα σημεία ανάπτυξης βακτηρίων. Τα καλλυντικά που έρχονται σε επαφή με τα μάτια πρέπει να τα διατηρείτε σε ξηρό και καθαρό μέρος, όπως αναγράφεται άλλωστε και στις συσκευασίες τους, να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και να πετάγονται αμέσως μετά την ημερομηνία λήξης τους.
  • Εάν έχετε μια παραπάνω ευαισθησία στα μάτια καλό θα ήταν να πλένετε πιο συχνά από τους άλλους το πρόσωπό σας και ιδιαίτερα να πλένετε πιο τακτικά με χλιαρό νερό την περιοχή των ματιών και να τα σκουπίζετε στο τέλος με μια καθαρή πετσέτα.

Η σωστή υγιεινή των βλεφάρων, των ματιών και φυσικά των χεριών σας, όταν αυτά πρόκειται να έλθουν σε επαφή με τα μάτια, βοηθούν στην αποφυγή των ενοχλητικών φλεγμονών της περιοχής, όπως είναι οι βλεφαρίτιδες αλλά και άλλες φλεγμονές των ματιών.

Πως γίνεται η διάγνωση της κριθής;

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη κι εξειδικευμένη εξέταση που να μας δίνει μια επίσημη διάγνωση για το κριθαράκι στο μάτι. Ο γιατρός το αναγνωρίζει και το ξεχωρίζει από άλλες ασθένειες αποκλειστικά από τα χαρακτηριστικά συμπτώματά του.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κριθή;

Ευτυχώς για τα περισσότερα κριθαράκια μια καλή θεραπεία στο σπίτι θεωρείται αρκετή κι άκρως αποτελεσματική.

Παρακάτω σας προτείνουμε κάποιες εύκολες λύσεις και γιατροσόφια για να απαλλαγείτε από το ενοχλητικό κριθαράκι στο μάτι.

  • Βρέχετε ένα πανί με χλιαρό νερό. Τοποθετείστε στους οφθαλμούς σας υγρές και ζεστές κομπρέσες για10 με15 περίπου λεπτά και για 3 έως και 6 φορές κάθε μέρα. Οι κομπρέσες βοηθούν όχι μόνο στην μείωση του πόνου, αλλά και στο να ανοίξει ο φραγμένος πόρος για την αποστράγγιση και την πιο γρήγορη επούλωση της περιοχής. Να έχετε κρατημένα τα μάτια σας κλειστά, όταν πάνω τους βάζετε την ζεστή κομπρέσα. Αντί για νερό βρύσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τις κομπρέσες σας σακουλάκια χαμομηλιού ή  τσαγιού. Το τσάι και πιο πολύ το μαύρο έναντι του λευκού περιέχει ταννίνες οι οποίες βοηθούν στην υποχώρηση της ασθένειας.
  • Κάνετε απαλό μασάζ στο βλέφαρο με νερό ή με ένα μη ερεθιστικό σαπούνι, ή σαμπουάν για μωρά. Μπορεί να βοηθήσει κι αυτή η εναλλακτική λύση  στην αποστράγγιση. Μην ξεχνάτε να έχετε κλειστά τα μάτια σας και να τα τρίβετε με ήπιες κινήσεις για να μην τα τραυματίσετε.
  • Ανακαλύψτε τις θεραπευτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες της αλόης. Το κρυσταλλώδες τζελ που υπάρχει μέσα στα φύλλα της αλόης μπορεί να βοηθήσει, αν απλώσετε μια μικρή ποσότητα πάνω στο βλέφαρο  και τρίψετε το μολυσμένο μάτι σας μια με δυο φορές την ημέρα. Επαναλάβετε μέχρι να αναρρώσουν τα μάτια σας πλήρως.
  • Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας για κάποιο κολλύριο, κάποια αλοιφή για τοπική χρήση ή για ένα ήπιο αναλγητικό. Κυκλοφορούν και ειδικά φαρμακευτικά επιθέματα και βαμβάκια καθαρισμού.
  • Προσπαθήστε να μην κουράζετε τα μάτια σας. Αποφύγετε την πολύωρη χρήση του υπολογιστή ή κάνετε μικρά και συχνά διαλείμματα και μην μελετάτε με χαμηλό φως. Η καταπόνηση είναι ικανή να επιδεινώσει τον ερεθισμό και να καθυστερήσει την αποθεραπεία σας.
  • Αφήστε το κριθαράκι να συρρικνωθεί, να σπάσει και να εξαφανιστεί από μόνο του. Όταν γίνει αυτό διώξτε το υγρό με μια καθαρή πετσέτα και απολυμάνετε την πληγείσα περιοχή με νερό και σαπούνι.
  • Αποφύγετε την χρήση φακών επαφής όσο χρονικό διάστημα ταλαιπωρείστε από το κριθαράκι. Η μόλυνση μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξαπλωθεί στον κερατοειδή χιτώνα σας. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε τις καλλυντικές κρέμες και το μακιγιάζ των ματιών μέχρι την οριστική επούλωση της περιοχής. Έτσι θα αποφύγετε την επιμόλυνση του σημείου με επιπλέον βακτήρια.
  • Μην προσπαθήσετε ποτέ να σπάσετε μόνοι σας και να τρυπήσετε το κριθαράκι στο μάτι σας. Ούτε καν να το πιέζετε! Μπορεί με αυτόν τον τρόπο να προκαλέσετε μια λοίμωξη ακόμη πιο σοβαρή.

Το κριθαράκι στο μάτι υποχωρεί από μόνο του. Εάν, όμως παρατηρήσετε ότι δεν έχετε καμιά βελτίωση με τη θεραπεία στο σπίτι σας, αν έχετε υπερβολική έκκριση υγρού από το μάτι, αν νιώθετε ότι επηρεάζεται η όρασή σας, αν ο πόνος μεγαλώνει τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον οφθαλμίατρό σας. Εάν ένα κριθαράκι γίνει πολύ μεγάλο, ίσως ο γιατρός να πρέπει να το τρυπήσει για να στραγγίξει και να γιατρευτεί. Ίσως θα χρειαστεί να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτική αλοιφή με στεροειδή, ή αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη χάπια σε περίπτωση που εξακριβώσει ότι η λοίμωξη έχει επεκταθεί στα βλέφαρα ή στα μάτια σας. Σε σπάνιες περιπτώσεις επιβάλλεται η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του.

Το κριθαράκι τις πιο πολλές φορές επηρεάζει μόνο το ένα μάτι. Είναι όμως πολύ πιθανό να εμφανίσει κάποιος κριθαράκι και στα δύο μάτια ταυτόχρονα. Δεν είναι καθόλου απίθανη και η περίπτωση να εμφανίσει περισσότερα από ένα στο ίδιο μάτι.


Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι ο Αλέξανδρος Κόννου και είμαι ο δεύτερος δημιουργός και εκδότης αυτού του ιστότοπου. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για ‘μένα να μπορώ να βοηθώ τα άτομα που ψάχνουν στο διαδίκτυο για απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα που έχουν σχετικά με την υγεία και την ομορφιά. Γι’ αυτό και άλλωστε είμαι ένας από τους εκδότες αυτού του ιστότοπο. Είμαι εδώ για να σας προσφέρω τις γνώσεις μου και να σας βοηθήσω να λάβετε απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.