7 λόγοι που τα γυαλιά οράσεως μπορεί να σας προκαλέσουν ζαλάδα

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι χρήστες γυαλιών οράσεως παραπονιούνται ότι αυτά τους κουράζουν και τους προκαλούν ένα είδος κούρασης και ζάλης. Πιο συχνά αυτό συμβαίνει στους χρήστες που δεν έχουν ξαναφορέσει γυαλιά οράσεως και φτιάχνουν ένα ζευγάρι για πρώτη φορά.

Ποια είναι τα πιο βασικά αίτια που τα γυαλιά οράσεώς σας μπορεί να σας προκαλέσουν ζαλάδες;

1. Λανθασμένη εκτίμηση της διαθλαστικής σας ανωμαλίας

Η πρώτη σκέψη είναι ότι ίσως έχει γίνει κάποια λανθασμένη εκτίμηση της διαθλαστικής σας ανωμαλίας, είτε μιλάμε για μυωπία, ή αστιγματισμό, πρεσβυωπία ή υπερμετρωπία από τον οφθαλμίατρό σας. Σε περίπτωση που δεν πρόκειται για μια παροδική ζαλάδα αλλά οι ενοχλήσεις συνεχίζονται θα ήταν χρήσιμο να γίνει και μια δεύτερη επαναληπτική μέτρηση από τον γιατρό σας.

2. Λανθασμένη συνταγή των γυαλιών

Μια δεύτερη σκέψη είναι η περίπτωση ο οπτικός σας να έχει κάνει λάθος την αντιγραφή της συνταγής του γιατρού.Τα νούμερα της συνταγής δηλαδή να είναι διαφορετικά από εκείνα των γυαλιών οράσεως που είχε συνταγογραφήσει ο οφθαλμίατρός σας. Αυτό είναι κάτι, που εάν ισχύει μπορείτε πολύ εύκολα να το ελέγξετε μετρώντας τα νούμερα των φακών σας.

3. Κακή τοποθέτηση των κέντρων των φακών

Ένα άλλο σύνηθες αίτιο είναι η λάθος τοποθέτηση των κέντρων των φακών από τον εξειδικευμένο οπτικό. Τα οπτικά κέντρα των φακών επιβάλλεται να αντιστοιχούν στο κέντρο της κόρης του κάθε οφθαλμού. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται να οριστούν επακριβώς δύο μετρήσεις.

4. Η διακορική απόσταση

Μετριέται είτε από τον οφθαλμίατρο ή και από τον οπτικό. Τι είναι; Είναι η απόσταση μεταξύ του οπτικού άξονα των οφθαλμών, η οποία απόσταση δεν είναι η ίδια σε κάθε άνθρωπο και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ορθή κατασκευή των γυαλιών. Η απόσταση ανάμεσα στα οπτικά κέντρα των φακών που τοποθετούνται στο σκελετό οφείλει να είναι ίση με την διακορική απόσταση.

5. Το ύψος των κέντρων των φακών

Το ύψος των κέντρων των φακών. Η δεύτερη λοιπόν απαραίτητη μέτρηση είναι το ύψος των κέντρων των φακών από το κάτω μέρος του σκελετού του γυαλιού της οράσεώς σας. Αυτή είναι δουλειά που αναλαμβάνει κυρίως ο οπτικός, γιατί ο καθορισμός του ύψους γίνεται, αφού πρώτα έχετε επιλέξει τον σκελετό που σας ταιριάζει. Αν υποθέσουμε ότι τα οπτικά κέντρα είναι τοποθετημένα έστω και λίγο διαφορετικά από τη σωστή τους θέση, αλλά είναι στο ίδιο ύψος και στους δύο οφθαλμούς τότε το πρόβλημα δεν είναι εξέχουσας σημασίας. Εάν, όμως έχουμε διαφορετικό ύψος στα μάτια τότε δεν είναι διόλου απίθανο να έχουμε έντονα συμπτώματα ζαλάδας και υπερβολικής κούρασης των οφθαλμών.

Διαβάστε επίσης:  Πολυεστιακά γυαλιά οράσεως - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

6. Ο υψηλός αστιγματισμός

Μια άλλη αιτία ζαλάδων λόγω των γυαλιών είναι και ο υψηλός αστιγματισμός. Αυτός μπορεί να διορθώθηκε στο 100%, αλλά δεν τον ανέχεται ο πάσχων.

7. Η διαφορά στη διαθλαστική δύναμη των φακών

Σε περίπτωση που ο πάσχων έχει ουσιαστική διαφορά στο νούμερο ανάμεσα στα δυο μάτια, τότε είναι πολύ πιθανό να μην την ανέχεται και να του δημιουργεί προβλήματα. Εδώ ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί για μια ακόμα φορά τον γιατρό του, ο οποίος θα κάνει εκ νέου προσαρμογή στα νούμερα των συνταγογραφούμενων γυαλιών, έτσι ώστε ο πρώτος να έχει και την καλύτερη δυνατή όραση και οπτική αντίληψη, αλλά να είναι και απαλλαγμένος από τις πολύ ενοχλητικές ζαλάδες.

Απαραίτητο για την καλή υγεία των ματιών σας κι όχι μόνο είναι να συνεργάζεστε με τον οπτικό και τον οφθαλμίατρό σας και να αναφέρετε αμέσως όποιο πρόβλημα δυσανεξίας των γυαλιών οράσεώς σας νομίζετε πως έχετε! Το αίσθημα της κοπιωπίας και της ζαλάδας που μπορεί να σας προκαλέσουν τα γυαλιά σας δεν είναι ένα αμελητέο πρόβλημα, ακόμα κι εάν εσείς βλέπετε καθαρά.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μου! Είμαι ο Αλέξανδρος Κόννου και είμαι ο δημιουργός και εκδότης αυτού του ιστότοπου. Είναι χαρά μου να μπορώ να βοηθώ τους ανθρώπους που ψάχνουν πληροφοριές που έχουν να κάνουν με την υγεία, την φροντίδα και την ομορφιά. Γι’ αυτό τον σκοπό έχω δημιουργήσει αυτό τον ιστότοπο ώστε να μπορώ να παρέχω χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες έχω συλλέξει μέσα από την αγάπη μου για γνώση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.