7(+1 bonus) τρόποι για φυσική αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας

Ξηροφθαλμία είναι η ασθένεια που αναπτύσσεται, όταν τα μάτια παύουν να παράγουν αρκετά δάκρυα, ή πιο σωστά σταματούν να παράγουν ποιοτικά δάκρυα για λίπανση, ώστε να διατηρούν την επιφάνεια του ματιού σωστά ενυδατωμένη.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου της ξηροφθαλμίας ποικίλουν μεταξύ των ασθενών και σχεδόν πάντα εξαρτώνται από τις αιτίες που την προκαλούν. Μια οφθαλμολογική παθολογία που δεν έχει ακριβή αίτια.

Πιο αναλυτικές πληροφορίες για την ασθένεια μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας για την ξηροφθαλμία.

Τα ενθαρρυντικά νέα είναι ότι τα συμπτώματά της μπορεί να ελεγχθούν με φυσικούς τρόπους. Υπάρχουν συστατικά που ενυδατώνουν την προσβεβλημένη περιοχή, χωρίς να προκαλούν ερεθισμό ή παρενέργειες.

Εμείς παρακάτω σας προτείνουμε μια λίστα με τους 7 από τους καλύτερους – μεταξύ των πολλών- τρόπους φυσικούς αντιμετώπισης της ξηροφθαλμίας.

1. Κάντε ζεστές κομπρέσες

Ένας φυσικός τρόπος αντιμετώπισης της ξηροφθαλμίας είναι οι ζεστές κομπρέσες

Ανεπιφύλακτα το πιο φθηνό, αλλά και αποτελεσματικό σπιτικό ‘’φάρμακο’’.

Χρειάζεστε μόνο:

  • Ένα μπολ,
  • Μια πετσέτα και
  • Χλιαρό νερό.

Τι έχετε να κάνετε; Πάρτε μια καθαρή πετσέτα και μουσκέψτε την σε ένα μπολ, το οποίο θα περιέχει ζεστό νερό. Στραγγίστε το πλεόνασμα νερού και τοποθετείστε το μουσκεμένο πανί στα μάτια σας για 5 έως 10 λεπτά.

Όφελος: Η υγρασία και η ζεστασιά των θερμών κομπρεσών έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την πυκνότητα του φιλμ δακρύων σας, ξεκουράζοντας κι ανακουφίζοντας τα ξηρά μάτια.

Tip: Επαναλάβετε πολλές φορές την ημέρα.

2. Μείνετε ενυδατωμένοι

Ξεχνάτε λόγω των πολλών υποχρεώσεων να πίνετε νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα νέο;

Ενυδατώστε το σώμα σας: Ακούγεται λίγο περίεργο ίσως και παρατραβηγμένο, αλλά είναι αληθινό. Ένα δεν ενυδατώνετε το σώμα σας, επηρεάζονται και τα μάτια σας. Καλό θα ήταν να έχετε πάντα ένα μπουκάλι με νερό δίπλα σας, έτσι ώστε να μην ξεχνιέστε και να το πίνετε. Βρεθείτε σε μια σταθερή στάση, οπότε το νερό θα απομακρύνει τα απόβλητα και θα σας βοηθήσει να αποβάλλετε τις τοξίνες

Πίνετε 8 με 10 ποτήρια νερό την ημέρα για να διατηρείται ο οργανισμός σας ενυδατωμένος.

3. Πλένετε τα βλέφαρα και καθαρίστε τις βλεφαρίδες σας

Η καθημερινή υγιεινή και περιποίηση βλεφάρων και βλεφαρίδων αποτελεί ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό σχήμα.

Αναφέραμε προηγουμένως ότι τα θερμά επιθέματα στα μάτια μπορούν κάλλιστα να διεγείρουν την παραγωγή σμήγματος από τους αδένες των βλεφάρων και να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας των δακρύων σας.

Καλό θα ήταν σε συνδυασμό να πλένετε προσεκτικά τα βλέφαρά σας με μια καθαρή πετσέτα, σαπούνι και χλιαρό νερό. Ξεβγάζετε στη συνέχεια με προσεκτικές κι απαλές κινήσεις. Οι μαλάξεις, επίσης είναι ευεργετικές.

Προτείνουμε τον καθαρισμό των βλεφαρίδων με εξειδικευμένους αντισηπτικούς αφρούς και ειδικά μαντηλάκια. Ο καθαρισμός αυτός των άκρων της ρίζας των βλεφάρων και των βλεφαρίδων επιτρέπει μια σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας.

4. Να τρώτε τροφές και ψάρια πλούσια σε Ομέγα-3

Αυξήστε την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων τα οποία βοηθούν όταν πάσχουμε απο ξηροφθαλμία.

Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα ανήκουν στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου και έχει βρεθεί ότι επηρεάζουν τη λειτουργία της όρασης προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού.

Αυξήστε την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Έχει επίσημα αναφερθεί ότι μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση από τα συμπτώματα του συνδρόμου της ξηροφθαλμίας αυξάνοντας την πρόσληψη Ω3 λιπαρών οξέων.

Οι πηγές Ωμέγα 3 λιπαρών είναι ένα είδος ωφέλιμων λιπιδίων που περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στα ιχθυέλαια π.χ. στο μουρουνέλαιο και στα λιπαρά ψάρια όπως είναι ο σολομός, ο τόνος, η ρέγγα, το σκουμπρί, η σαρδέλα και ο κολιός.

Στο εμπόριο διατίθενται επίσης και ειδικά εμπλουτισμένα προϊόντα. Ο οφθαλμίατρός σας ίσως σας χορηγήσει και διατροφικό συμπλήρωμα των λιπιδίων αυτών.

Άλλες τροφές πλούσιες σε Ω3 είναι τα καρύδια, ο λιναρόσπορος, τα σαλιγκάρια και ορισμένα λαχανικά, όπως η αντράκλα (γλιστρίδα).

5. Προσπαθείστε να ανοιγοκλείνετε περισσότερο τα μάτια σας

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία οπτομετρών, τα τελευταία χρόνια λόγω των αλλαγών στον τρόπο ζωής μας όπως για παράδειγμα η πολύωρη απασχόληση μπροστά σε οθόνες, καταλήγουμε να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας κατά 50% λιγότερο συχνά.

Αποτέλεσμα; Τα δάκρυα που βρίσκονται στην επιφάνεια του ματιού να εξατμίζονται και να μη μετακινούνται εκεί νέα και καθαρά δάκρυα.

Όταν το μάτια ανοιγοκλείνουν, μόνο τότε διατηρούνται υγρά με τη σωστή ισορροπία των δακρύων, του ελαίου και της βλέννας. Αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει 10 με 15 φορές το λεπτό. Περίπου κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα καλό θα ήταν να κάνατε μια συνειδητή προσπάθεια να βλεφαρίζετε.

Το να ανοιγοκλείνετε λιγότερο συχνά τους οφθαλμούς σας σημαίνει ότι τα δάκρυα εξατμίζονται πιο γρήγορα.

Ενισχύστε λοιπόν μόνοι σας την παραγωγή δακρύων, ανοιγοκλείνοντας τα βλέφαρα!

6. Κάντε συχνά διαλείμματα από τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή σας

Έρευνα του Weill Cornell Medical College ανακάλυψε πως για τα αυξημένα περιστατικά εμφάνισης του συνδρόμου της ξηροφθαλμίας, ενοχοποιείται η πολύωρη χρήση των smartphones και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η καθιστική ζωή μπορεί να είναι επιβλαβής και για τα μάτια σας.

Η εργασία και η προσήλωση μπροστά στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή ή λάπτοπ, καθώς και το πολύωρο διάβασμα ή η τηλεόραση μπορεί να οδηγήσουν στην ξηροφθαλμία, διότι όταν το βλέμμα είναι «καρφωμένο» σε ένα σημείο τα μάτια ασυνείδητα ανοιγοκλείνουν λιγότερο συχνά.

Τα δάκρυα εξυπηρετούν μια βασική λειτουργία για τα μάτια. Τα κρατάνε υγρά και καθαρά και τους παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Όταν τα μάτια σταματούν να τα παράγουν μπορεί πολύ εύκολα και γρήγορα να αναπτυχθεί η ξηροφθαλμία.

Η χρήση του υπολογιστή μειώνει σημαντικά τον ρυθμό αναλαμπής και έτσι τα μάτια δεν λιπαίνοντε.

Να ένας καλός λόγος να μην παραμένετε κολλημένοι σε ηλεκτρονικές συσκευές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό μπορεί να συμβεί και με άλλες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν έντονη συγκέντρωση και εστίαση, όπως ανάγνωση, οδήγηση ή ακόμα και ραπτική.

Για να αποφύγετε αυτό τον κίνδυνο…

  • Για κάθε 20 λεπτά που περνάτε μπροστά από μία οθόνη υπολογιστή κάντε ένα διάλλειμα για να ξεκουράζετε τα μάτια σας.
  • Προσπαθήστε για 20 δευτερόλεπτα να κοιτάζετε ένα μακρινό αντικείμενο.
  • Φροντίστε επίσης να βλεφαρίζετε πιο συχνά, για να βοηθάτε τα μάτια σας να ανακτούν λίγη από την υγρασία που έχουν χάσει.

7. Επιλέξτε να κάνετε καθημερινή χρήση γυαλιών ηλίου

Φροντίστε τα μάτια σας και μην ξεχνάτε να φοράτε προστατευτικά γυαλιά ηλίου.

Οι ριπές του αέρα, ο επικίνδυνος ήλιος, η σκόνη και άλλα μπορεί να επιδεινώσουν ή και να προκαλέσουν ξηροφθαλμία. Φροντίστε τα μάτια σας και μην ξεχνάτε τα προστατευτικά γυαλιά ηλίου, ακόμα κι αν φοράτε φακούς με αντηλιακή προστασία.

Αν το πρόβλημά σας δεν είναι ήπιας μορφής ξηροφθαλμία, ίσως να χρειαστείτε γυαλιά που θα έχουν προστατευτικά και στα πλάγια.

Θεωρείται και η συστηματική χρήση γυαλιών ηλίου ένα είδος αγωγής κατά της ξηρότητας των ματιών σας.

BONUS: Εναλλακτικός τρόπος για την αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας!

Αν δεν σας καλύπτει κάποιος από τους παραπάνω φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης του συνδρόμου της ξηροφθαλμίας που σας προτείναμε, ή αν επιθυμείτε και επιπλέον μέριμνα για τα μάτια σας, τότε θα ήταν καλό να κάνετε μια έρευνα αγοράς σε ό,τι αφορά τις ενυδατικές προστατευτικές οφθαλμικές σταγόνες και κολλύρια που κυκλοφορούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εδώ θα βρείτε μια λίστα από προϊόντα – σταγόνες που θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν ακόμα περισσότερο την δακρυϊκή σας στιβάδα.

Η ξηροφθαλμία είναι μια πάθηση “αθώα”;

Η ξηροφθαλμία είναι μια παθολογική κατάσταση πιο συχνή απ’ ότι νομίζουμε. Κάποιες φορές το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας προκαλεί θέματα στην όραση και δημιουργεί σύγχυση στον ασθενή, καθώς μπορεί να είναι εξαιρετικά ενοχλητική.

Ίσως να μην είναι πάντα μια τόσο ‘’αθώα’’ πάθηση και να κρύβει κάτι πιο σημαντικό. Μην υποτιμήσετε ούτε τα συμπτώματα, ούτε το ίδιο το πρόβλημα!

Υπάρχουν φυσικοί τρόποι- απλές καθημερινές συνήθειες- που μπορείτε να εντάξετε στη ζωή σας και να βελτιώσετε την ενόχληση ξηρότητας που ταλαιπωρούν τα μάτια σας.

Ίσως όμως χρειάζεται να πάρετε και τη γνώμη ενός ειδικού αν νιώσετε ότι τα συμπτώματα είναι πιο έντονα, πιο οδυνηρά ή δεν υποχωρούν.

Η σύγχρονη οφθαλμολογία ασχολείται ιδιαιτέρως με τα διάφορα είδη ξηροφθαλμίας και κατατάσσει την πάθηση στο σύνδρομο οφθαλμικής επιφάνειας του οφθαλμού.


Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι ο Αλέξανδρος Κόννου και είμαι ο δεύτερος δημιουργός και εκδότης αυτού του ιστότοπου. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για ‘μένα να μπορώ να βοηθώ τα άτομα που ψάχνουν στο διαδίκτυο για απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα που έχουν σχετικά με την υγεία και την ομορφιά. Γι’ αυτό και άλλωστε είμαι ένας από τους εκδότες αυτού του ιστότοπο. Είμαι εδώ για να σας προσφέρω τις γνώσεις μου και να σας βοηθήσω να λάβετε απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.