Δακρύρροια ή ένοχα δάκρυα – Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η δακρύρροια;

Με πολύ απλά λόγια δακρύρροια είναι η περίσσεια των δακρύων. Σε μερικούς ανθρώπους τα δάκρυα ή εξαιτίας υπερβολικής παραγωγής τους ή λόγω μη σωστής αποχέτευσής τους, λιμνάζουν στους οφθαλμούς. Αυτό το λίμνασμα κάνει τα μάτια να φαίνονται υγρά. Τα δάκρυα μαζεύονται στο κάτω βλεφαρικό χείλος και ακολούθως φτάνουν να πέφτουν στο μάγουλο. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να δώσουμε τον ορισμό της δακρύρροιας, η οποία είναι ένα πολύ συνηθισμένο οφθαλμολογικό φαινόμενο και κάποιες φορές μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό και να επηρεάσει αισθητά τις καθημερινές ασχολίες των ανθρώπων.

Η δακρύρροια μπορεί να είναι:

  • Ήπια έως και πολύ σοβαρή
  • Περιοδική ή και μόνιμη

Πως γίνεται η παραγωγή και αποχέτευση των δακρύων;

Για τα απαραίτητα δάκρυα ευθύνονται μικροί αδένες που τους συναντάμε στον επιφανειακό ιστό του σκληρού χιτώνα του ματιού και στον ιστό που επιστρώνει εσωτερικώς τα βλέφαρα. Η δουλειά των αδένων αυτών είναι να παράγουν χωρίς σταματημό μια μικρή ποσότητα δακρύων.

Γιατί τα δάκρυα είναι τόσο σημαντικά;

Γιατί βοηθούν να παραμένει υγιής και λιπαρός ο βολβός του οφθαλμού. Ο δακρυϊκός αδένας που βρίσκεται κάτω από το άνω βλέφαρο, παράγει πιο μεγάλες ποσότητες δακρύων απαντώντας έτσι σε ερεθισμούς ή σε συγκινησιακά φορτισμένες καταστάσεις.

Τα δάκρυα μας κατανέμονται στην επιφάνεια του βολβού και στη συνέχεια εισχωρούν από ένα ανοιγματάκι που διαθέτει κάθε βλέφαρο και αποχετεύονται στον δακρυϊκό σάκο. Μεταφέρονται εν συνεχεία στη μύτη. Έτσι λοιπόν λύνεται και η απορία πολλών γιατί να τρέχει η μύτη των ανθρώπων, όταν βάζουν τα κλάματα.

Σε ποια αίτια μπορεί να οφείλεται η αυξημένη παραγωγή δακρύων;

Η αυξημένη παραγωγή δακρύων μπορεί να οφείλεται:

  • Σε συγκινησιακές , συναισθηματικής φόρτισης καταστάσεις.
  • Σε ερεθισμένους και ξηρούς οφθαλμούς.
  • Σε διάφορες μολύνσεις.
  • Σε γλαύκωμα.
  • Σε ξένα σώματα.
  • Σε επιφανειακό τραύμα του ματιού.
  • Σε διάφορες επιπεφυκίτιδες.
  • Σε αλλεργικές αντιδράσεις.
  • Σε διάφορα ερεθίσματα φυσικά, όπως είναι ο καπνός και οι αναθυμιάσεις.

Πού μπορεί να οφείλεται η κακή, η μειωμένη αποχέτευση δακρύων;

  • Σε μολύνσεις, λοιμώξεις.
  • Σε διάφορους τραυματισμούς του κόγχου.
  • Σε επιπλοκές εγκαυμάτων.
  • Σε συγγενείς ανωμαλίες.
  • Σε ελαττωματικό βλεφαρισμό.
  • Σε κάποια ανώμαλη θέση του βλεφάρου ή του δακρυϊκού σημείου.
  • Σε απόφραξη του ρινο – δακρυϊκού πόρου.

Ποιες αιτίες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε δακρύρροια;

Τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν την δακρύρροια είναι:

  • Μολύνσεις ή και τραύματα κατά βάση του δακρυϊκού ασκού που αρχίζουν να παρεμποδίζουν την απαγωγή των δακρύων στο δακρυϊκό σημείο, τον σάκο και τον ρινο-δακρυϊκό πόρο.
  • Φλεγμονές των ματιών, βλεφαρίδες που στρέφονται στον κερατοειδή χιτώνα, παθήσεις των βλεφάρων, κάποιες κατηγορίες φαρμάκων, η έκθεση των ματιών σε δυνατό άνεμο, το γλαύκωμα ακόμα και η κούραση των οφθαλμών ενδέχεται να προκαλέσουν μεγαλύτερη έκκριση δακρύων.
  • Το σύνδρομο του ξηρού οφθαλμού, γιατί η ποσότητα των δακρύων που εκκρίνεται είναι ελάχιστη με αποτέλεσμα ο οφθαλμός να μην υγραίνεται όσο και όπως πρέπει. Στην περίπτωση αυτή ο δακρυϊκός αδένας παράγει πρόσθετα δάκρυα προκαλώντας υπερχείλιση.

Ποια τα συμπτώματα της δακρύρροιας;

Τα μάτια πρώτα απ’ όλα

  • Δακρύζουν κι ο ασθενής βρίσκεται στην αμήχανη θέση να χρειάζεται να τα σκουπίζει διαρκώς.
  • Ερεθίζονται και δημιουργούν ενοχλήσεις.
  • Παρατηρείται μια δυσκολία και θολούρα στην όραση.

Πώς μπορεί να διαγνωσθεί η αιτία που προκαλεί δακρύρροια;

Εάν σας έχει παρουσιαστεί το δυσάρεστο σύμπτωμα της δακρύρροιας, το πρώτο βήμα είναι να επισκεφθείτε έναν καλό εξειδικευμένο οφθαλμίατρο, ο οποίος θα σας υποβάλει σε έναν ολοκληρωμένο έλεγχο των οφθαλμών σας, προκειμένου να εντοπίσει ο ίδιος ποια από τα παραπάνω αίτια σας προκάλεσε το φαινόμενο της δακρύρροιας. Ίσως σας διοχετεύσει μέσω του αποχετευτικού συστήματος προς τη μύτη σας υγρό, ή να προβεί σε μέτρηση παραγωγής των δακρύων σας, ή ακόμα και να συλλέξει δάκρυα από την μύτη σας.

Υπάρχει θεραπεία για την δακρύρροια;

Ο τρόπος θεραπείας της δακρύρροιας έχει να κάνει πρώτα από όλα από την εύρεση του αιτίου που την προκάλεσε με μια λεπτομερή οφθαλμολογική εξέταση, αιτιολογική θεραπεία.

Εάν η δακρύρροια έχει προκληθεί:

  • από βλεφαρίδα που έχει ‘’γυρίσει’’ προς τον κερατοειδή χιτώνα, καλό θα ήταν να αφαιρεθεί.
  • από ξηρότητα, στην περίπτωση αυτή η αποκατάσταση απαιτεί θεραπεία με τεχνητά δάκρυα ή και η με ειδικά  είτε προσωρινά απορροφησίμα πώματα κολλαγόνου είτε με μόνιμα πώματα σιλικόνης για φραγή των δακρυϊκών σημείων.
  • από μόλυνση ή κάποια φλεγμονή, η θεραπεία γίνεται με τα κατάλληλα φαρμακευτικά κολλύρια.
  • από φραγή του αποχετευτικού συστήματος, η θεραπεία επικεντρώνεται στη διάνοιξη της φυσιολογικής οδούς.
  • Σε περίπτωση μιας απλής στένωσης του δακρυϊκού αποχετευτικού συστήματος, χρησιμοποιούνται από τον ειδικό μη τραυματικές τεχνικές μικροχειρουργικής διάνοιξης, δακρυοπλαστική. Ειδικά σωληνάρια δακρυϊκά βοηθούν αποτελεσματικά, έτσι ώστε να αποτραπεί η ολοκληρωτική απόφραξη του συστήματος. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και συνήθως δεν διαρκεί πάνω από ένα τέταρτο. Η επιτυχία της φτάνει πάνω από το 95%. Το σωληνάκι αφαιρείται από τον ασθενή μετά το πέρας των 2 περίπου μηνών.
  • Σε περίπτωση μιας πλήρους απόφραξης, η ‘’λίμναση’’ των δακρύων κι ο περιορισμός τους σε ένα κλειστό κύκλωμα επιτρέπει να αναπτυχθούν μικρόβια και άρα λοίμωξη και να δημιουργηθεί μια φλεγμονή, δακρυοκυστίτιδα. Η κατάσταση αυτή χρήζει ιδιαίτερης παρακολούθησης για να μην εκτεθούν σε περαιτέρω κινδύνους οι οφθαλμοί και η όραση του ασθενούς.
  • από φραγή του ρινοδακρυϊκού πόρου η επέμβαση που προτείνεται από τον γιατρό είναι η λεγόμενη ασκορινοστομία. Στο χειρουργείο αυτό δημιουργείται μια δίοδος μεταξύ του δακρυϊκού ασκού και της μύτης κι έτσι τα δάκρυα παροχετεύονται ξανά φυσιολογικά. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με δυο τρόπους. Είτε ενδοσκοπικά μέσω της μύτης, είτε εξωτερικά (ο πιο παλιός τρόπος), μέσω του δέρματος. Διαρκεί περίπου μια ώρα, θεωρείται πολύ ασφαλές χειρουργείο, η αναισθησία πραγματοποιείται συνήθως με τη μέθοδο της μέθης κι ο ασθενής παίρνει το εξιτήριό του την ίδια κιόλας ημέρα. Ο πάσχων απαλλάσσεται από την ανεπιθύμητη δακρύρροια και το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 95%. Η πρώτη επανεξέταση σε περίπτωση εξωτερικής ασκορινοστομίας χρειάζεται να γίνει 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση, όπου και αφαιρούνται και τα ράμματα του δέρματος. Η δεύτερη επίσκεψη θα πρέπει να γίνει 3 μήνες μετά, όπου και αφαιρείται το σωληνάκι σιλικόνης.
  • από καταρράκτη ή και φραγμένους δακρυϊκούς πόρους, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Οι ασθενείς αυτοί χρήζουν ξεχωριστής μεταχείρισης. Η επέμβαση του καταρράκτη, αν πραγματοποιηθεί με ήδη φραγμένους δακρυϊκούς πόρους είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει στο έσω του οφθαλμού επικίνδυνη μόλυνση και να επέλθει τελικά σοβαρή συνέπεια στην όραση του  πάσχοντος.
  • από χρόνια νοσήματα, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης ή από συστηματικά νοσήματα, που επηρεάζουν την άμυνα του οργανισμού, επιβάλλονται να αντιμετωπίζονται άμεσα. Οι ασθενείς αυτοί ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που κινδυνεύουν περισσότερο από την εξάπλωση μιας μόλυνσης σε γείτονες ιστούς.

Ο κατάλληλος κι εξειδικευμένος γιατρός με την σωστή του εκτίμηση, η σύγχρονη και προηγμένη τεχνολογία, η χρήση νέων ενδοσκοπικών συστημάτων, η εφαρμογή εξελιγμένων μικροχειρουργικών τεχνικών μπορούν να λύσουν σε συνεργασία το πρόβλημα της δακρύρροιας με άριστα αποτελέσματα.


Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι ο Αλέξανδρος Κόννου και είμαι ο δεύτερος δημιουργός και εκδότης αυτού του ιστότοπου. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για ‘μένα να μπορώ να βοηθώ τα άτομα που ψάχνουν στο διαδίκτυο για απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα που έχουν σχετικά με την υγεία και την ομορφιά. Γι’ αυτό και άλλωστε είμαι ένας από τους εκδότες αυτού του ιστότοπο. Είμαι εδώ για να σας προσφέρω τις γνώσεις μου και να σας βοηθήσω να λάβετε απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.