Χαλάζιο στο μάτι – Αιτίες, συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία, πρόληψη

Το χαλάζιο στο μάτι (chalazion) είναι ένα εξόγκωμα στην εσωτερική πλευρά, ή κατά μήκος της άκρης του βλεφάρου. Συνήθως προκαλείται από την φλεγμονή του βλεφάρου. Θεωρείται μια από τις πιο συχνές ασθένειες των οφθαλμών και εντοπίζεται στους μεϊβομιανούς αδένες, οι οποίοι βρίσκονται στο χείλος των βλεφάρων.

Ποια η αιτία για να εμφανιστεί το χαλάζιο;

Στο χείλος των βλεφάρων υπάρχει ένας μηχανισμός που παράγει έλαιο μέσα στο βλέφαρο από μικρούς αδένες, οι οποίοι και εκρέουν σε μικρές οπές που είναι πίσω από τη συστοιχία των βλεφαρίδων. Στόχος είναι η ανάμιξη του λαδιού αυτού με το υγρό συστατικό των δακρύων με σκοπό τα τελευταία να διατηρούν λιπαρή την ιδιαιτέρως ευαίσθητη επιφάνεια του ματιού, η οποία κι έρχεται σε μια συνεχή τριβή με τα βλέφαρα τις στιγμές που ανοιγοκλείνουμε τους οφθαλμούς μας.

Το χαλάζιο προκαλείται από την απόφραξη των μεϊβομιανών αδένων. Οφείλεται στην διαταραχή παραγωγής σμήγματος από τους εν λόγω αδένες και στη λίμναση των σμηγματωδών εκκρίσεων. Με πιο απλά λόγια από το χρονικό σημείο που η παραγωγή του ελαίου μέσα στους μεϊβομιανούς αδένες παύσει να γίνεται φυσιολογικά και αρχίσει να γίνεται με έναν πιο παχύρευστο τρόπο ή για κάποιον λόγο κλείσει ένα από τα ανοίγματα των αδένων, τότε προκαλείται απόφραξή τους και διακρίνουμε μια διόγκωση.

Το χαλάζιο δημιουργείται τις πιο πολλές φορές από την βλεφαρίτιδα. Η βλεφαρίτιδα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία επίμονα κακή λειτουργία των αδένων λαδιού που υπάρχουν μέσα σε αυτά.

Αποτέλεσμα να δημιουργείται σταδιακά μια κύστη που κάνει την εμφάνισή της στο πάνω, αλλά και στο κάτω βλέφαρο κι έχει την μορφή ενός μικρού όγκου. Το βλέφαρο αρχίζει κι ενοχλεί, κοκκινίζει, και το ογκίδιο που έχει ήδη δημιουργηθεί φουσκώνει και κάλλιστα μπορεί να διογκωθεί και να μεγαλώσει αρκετά.

Το χαλάζιο μπορεί ανά πάσα στιγμή να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία και να προκαλέσει δυσκολία στην καθημερινότητά μας ενοχλώντας την όραση και την πρακτική λειτουργία των οφθαλμών.

Ασθενείς με ροδόχρου ακμή ή όσοι πάσχουν από σμηγματορροϊκή δερματίτιδα θεωρούνται πιο επιρρεπείς να παρουσιάσουν χαλάζιο και έχουν μια επιπλέον ευαισθησία να εκδηλώσουν πολλαπλά ή ίσως και υποτροπιάζοντα χαλάζια.

Ποια συμπτώματα μπορεί να υποδείξουν ότι έχετε χαλάζιο στο μάτι;

  • Τα βλέφαρα έχουν οίδημα συχνότατα μαζί με πύον.
  • Διογκωμένα βλέφαρα.
  • Το βλέφαρο τείνει να κλείνει.
  • Έντονη ερυθρότητα.
  • Αισθητό άλγος, ειδικά όταν επιχειρείτε να τα πιέσετε.
  • Σε περίπτωση που το χαλάζιο είναι μεγάλο σε μέγεθος το βάρος της κύστης είναι ικανό να προκαλέσει θολερή όραση εξαιτίας του αστιγματισμού που προκαλεί, αφού πιέζει τον κερατοειδή χιτώνα.

Κάποιες φορές ένα χαλάζιο επιμολύνεται από μικρόβια άρα αναπόφευκτα  θα εμφανιστεί και πύον στην ερυθρά περιοχή της φλεγμονής. Άλλες φορές το χαλάζιο μπορεί να επιφέρει απρόοπτο οίδημα σε όλη την έκταση του βλεφάρου.

Πως γίνεται η διάγνωση του χαλάζιου

Το χαλάζιο μπορεί να το διακρίνει ο ασθενής μόνος του, αλλά συστήνεται επίσκεψη στον οφθαλμίατρο για να κρίνει εάν υπάρχει και μόλυνση.

Πώς αντιμετωπίζεται το χαλάζιο; Υπάρχει θεραπεία;

Σε περίπτωση που το χαλάζιο είναι μικρό και χωρίς άλλα συμπτώματα, απορροφάται από μόνο του.

Στην περίπτωση που είναι μεγάλο μπορεί να έχει επίπτωση ακόμα και στην όραση εξαιτίας βλεφαρόπτωσης ή πίεσης του οφθαλμού.

Ας δούμε όμως ποιες μεθόδους μπορείτε να ακολουθήσετε προκειμένου να εξαλειφθεί το χαλάζιο με κάποια θεραπεία.

  • Υγιεινή ματιών και χεριών. Μην υποτιμάτε και ξεχνάτε τα χέρια! Τα χέρια πριν έρθουν σε επαφή με τα μάτια πρέπει πάντα να πλένονται, γιατί έτσι μειώνονται οι πιθανότητες βλεφαρίτιδας και πρόκλησης φλεγμονής στα μάτια.
  • Θερμές κομπρέσες. Η πιο εύκολη θεραπεία που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι για να ηρεμήσει η φλεγμονή. Βρέχουμε μια καθαρή πετσέτα σε ζεστό (όχι καυτό) νερό, και την τοποθετούμε πάνω στα βλέφαρα για 10 με 15 λεπτά. Όταν νιώσουμε ότι το πανί μας κρυώνει το ξαναβρέχουμε για να διατηρούμε τη θερμότητά του. Στεγνώνουμε τα βλέφαρά μας με ήπιες κινήσεις και απομακρύνουμε το πύον ή όποιο άλλο έκκριμα με μια καθαρή γάζα. Επαναλαμβάνουμε 3 με 4 φορές την ημέρα.
  • Συνθετικά δάκρυα. Τα γνωστά σε όλους δάκρυα για την αντιμετώπιση του ερεθισμού των οφθαλμών.
  • Τοπικές οφθαλμικές αλοιφές, αντιβιοτικά κολλύρια, χρήση τοπικής κορτιζόνης σε συνδυασμό με τις δύο προηγούμενες λύσεις, όταν από μόνες τους κριθούν ανεπαρκείς.
  • Μασάζ του αδένα. Απαλές μαλάξεις σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή και θερμές κομπρέσες.
  • Αντιβιοτικά χορηγούμενα από το στόμα. Σε περιπτώσεις που το χαλάζιο γίνεται σε υπόστρωμα εξαιρετικά σοβαρής βλεφαρίτιδας συνταγογραφείται αντιβίωση. Τα αντιβιοτικά αυτά αποσυμφορούν τον αδένα και βοηθούν να ξεφουσκώσει και να ηρεμήσει το χαλάζιο.

Προσοχή: Κρίνεται άκρως απαραίτητο να ξεκινήσετε την θεραπεία άμεσα γιατί, αν την παραμελήσετε κι αυτή γίνει χρόνια τότε υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργήσει μια πλήρη κύστη την οποία δεν θα μπορέσετε να θεραπεύσετε με φαρμακευτική αγωγή αλλά μόνο με χειρουργική αφαίρεση.

Εδώ να αναφέρουμε ότι κάποιος μπορεί ακολουθώντας τις πιο πάνω μεθόδους θεραπείας να έχει μια πετυχημένη έκβαση, αλλά να παραμείνει στα βλέφαρα ένα μικρό ψεγάδι που μπορεί να ψηλαφιστεί, αλλά το πρόβλημα εδώ είναι καθαρά αισθητικής φύσεως.

Γιατί κάποιες φορές χρειάζεται χειρουργική επέμβαση; Πως γίνεται;

Σε σπάνια περίπτωση που ακολουθήσουμε όλες τις παραπάνω μεθόδους και μέσα σε 3 ή 4 εβδομάδες υποχωρήσει η φλεγμονή, αλλά η διόγκωση επιμένει, ο ασθενής υποβάλλεται σε αγωγή με ένεση μικρής ποσότητας κορτιζόνης μέσα στην καρδιά του χαλάζιου ή προχωράμε σε χειρουργείο, που δεν προϋποθέτει παραμονή στο νοσοκομείο.

Αρχικά γίνεται ενστάλαξη αναισθητικών σταγόνων κι εν συνεχεία μια ένεση αναισθητική δίπλα στην κύστη. Αυτό θα βοηθήσει να μην νιώσετε κανέναν σχεδόν πόνο. Ο χειρούργος οφθαλμίατρος γυρνά το βλέφαρο, κάνει μια κάθετη μικροσκοπική τομή στο έσω του βλεφάρου, αφαιρεί το περιεχόμενο της κύστης κι ένα μέρος του τοιχώματος.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή τοποθετεί στον οφθαλμό ένα κάλυμμα, το οποίο θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του για τουλάχιστον 6 ώρες. Μετά το πέρας των απαιτούμενων ωρών, αφαιρείται το οφθαλμολογικό κάλυμμα, πλένετε το μάτι με μια γάζα βρεγμένη με δροσερό νερό, νερό όμως που έχετε πρώτα βράσει. Έτσι απολυμαίνεται η περιοχή από υπολείμματα αίματος και τυχόν εκκρίσεων.

Αν παρατηρήσετε μελανιά στο μάτι σας, μην ανησυχήσετε, θα εξαφανιστεί στις επόμενες ώρες.

Συνεχίζετε με σταγόνες αντιβιοτικές και φαρμακευτικές αλοιφές που θα σας συστήσει ο γιατρός σας.

Το χαλάζιο υπάρχει πιθανότητα να υποτροπιάσει και να επανεμφανιστεί;

Το χαλάζιο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ανταποκρίνεται στη θεραπεία. Κάποια άτομα όμως υποτροπιάζουν. Τότε θα χρειαστεί επανάληψη της αγωγής και πιο λεπτομερής έλεγχος.

Εάν το χαλάζιο εμφανιστεί στην ίδια ακριβώς θέση, ο οφθαλμίατρος θα ζητήσει βιοψία για να αποκλείσει το ενδεχόμενο πιο σοβαρών προβλημάτων.

Υποτροπές μπορούν να αποτραπούν με τη χρήση διορθωτικών γυαλιών σε όσους ενώ έχουν υπερμετρωπία ή προχωρημένη πρεσβυωπία δεν χρησιμοποιούν τα γυαλιά τους.

Μπορεί να προληφθεί η επανεμφάνιση χαλάζιου στο μάτι;

Αυτό που περνά από το χέρι σας για να προλάβετε την επανεμφάνιση χαλάζιου στους οφθαλμούς σας είναι…

  • Ο επιμελής καθαρισμός των βλεφάρων. Πλύνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα την περιοχή των βλεφάρων με παιδικό σαμπουάν και περιορίστε την πιθανότητα απόφραξης των αδένων.
  • Μάθετε να ζείτε υγιεινά. Υιοθετείστε σωστές διατροφικές συνήθειες. Προσθέστε στο καθημερινό σας πρόγραμμα τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α. Καταναλώστε ψάρια, προτιμήστε τα ψητά, σολωμό και τόνο. Συνοδεύστε το γεύμα σας με φρέσκιες σαλάτες.
  • Ενυδατώστε τον οργανισμό σας. Πίνετε τουλάχιστον 6 με 8 ποτήρια νερού την ημέρα.

Το χαλάζιο είναι η ίδια ασθένεια με το κριθαράκι;

Πολλοί από εμάς μπερδεύουν το κριθαράκι στο μάτι με το χαλάζιο, γιατί και τα δύο έχουν τη μορφή ενός μικρού ογκιδίου στο βλέφαρο. Είναι αλήθεια ότι ως προς κάποια στοιχεία τους οι δυο αυτές παθήσεις μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους, όμως σίγουρα δεν πρόκειται για την ίδια ασθένεια. Είναι δύο διαφορετικές παθήσεις, με διαφορετικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα, με άλλα συμπτώματα και με διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης.

Πώς θα καταλάβω εάν πάσχω από χαλάζιο ή από κριθαράκι;

  • Το χαλάζιο δεν οφείλεται αρχικά σε βακτηρίδια, αν κι αργότερα μπορεί να επιμολυνθεί. Είναι αντίδραση σε περίκλειστες ελαιώδεις εκκρίσεις. Σε αντίθεση με το κριθαράκι που είναι οξεία μόλυνση του θύλακα της βλεφαρίδας.
  • Το χαλάζιο σε αντίθεση με το κριθαράκι που είναι επώδυνο, δεν προκαλεί συνήθως τόσο μεγάλο άλγος.
  • Το χαλάζιο δεν εμφανίζεται εξωτερικά κοντά στο χείλος του βλεφάρου, όπως συμβαίνει στο κριθαράκι, αλλά κορυφώνεται προς το μέσα μέρος του βλεφάρου.
  • Το χαλάζιο αναπτύσσεται με πιο αργούς ρυθμούς και σε αντίθεση με το κριθαράκι που αποθεραπεύεται σε μια εβδομάδα περίπου, μπορεί να σας ταλαιπωρήσει ακόμη και για μήνες.
  • Το χαλάζιο συγκριτικά με το κριθαράκι είναι αρκετά μεγαλύτερο στο μέγεθός του.

Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι ο Αλέξανδρος Κόννου και είμαι ο δεύτερος δημιουργός και εκδότης αυτού του ιστότοπου. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για ‘μένα να μπορώ να βοηθώ τα άτομα που ψάχνουν στο διαδίκτυο για απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα που έχουν σχετικά με την υγεία και την ομορφιά. Γι’ αυτό και άλλωστε είμαι ένας από τους εκδότες αυτού του ιστότοπο. Είμαι εδώ για να σας προσφέρω τις γνώσεις μου και να σας βοηθήσω να λάβετε απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα σας.

8 σκέψεις σχετικά με το “Χαλάζιο στο μάτι – Αιτίες, συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία, πρόληψη

    • 24 Ιανουαρίου, 2020, 13:48
      Permalink

      Καλημέρα Κωνσταντίνο,
      Αυτό θα ήταν καλύτερα να το συζητήσεις με τον επαγγελματία υγείας ή γιατρό σου.
      Ευχαριστώ.

      Σχολιάστε
      • 13 Μαρτίου, 2021, 08:20
        Permalink

        Από τον Ιανουάριο και ακόμα δεν έχει υποχωρήσει το χαλάζι…. Κάνω όλα όσα μου έχει πει η γιατρός μου αλλά αυτό είναι ακόμα εκεί και έχω πονοκεφάλους προτείνεται το χειρουργείο?!

        Σχολιάστε
        • 13 Μαρτίου, 2021, 17:05
          Permalink

          Καλησπέρα Βασιλική,

          Συστήνω άμεσα να επισκεφθείς τον οφθαλμίατρο σου ώστε να γίνει μια πλήρης εκτίμηση του προβλήματος και να σε ενημερώσει για τα επόμενα βήματα.

          Αλέξανδρος

          Σχολιάστε
      • 16 Απριλίου, 2021, 20:22
        Permalink

        Καλησπέρα. Πριν από δέκα μέρες εκανα χειρόυργικη αφαίρεση 2 χαλαζιων τα οποία ήταν στο άνω βλέφαρο. Ο γιατρός μ έδωσε saocin-D για 10 ημέρες. Μου είπε να την βάζω και εξωτερικά και εσωτερικα στο ματι. Ωστόσο ακόμα μετά από 10 ημέρες αγωγής έχει μείνει από το ένα χαλαζιο το φούσκωμα πάνω στο ματι. Θα φύγει ποτέ η θα πρέπει να κάνω κάτι άλλο προκειμένου να φύγει?

        Σχολιάστε
        • 19 Απριλίου, 2021, 22:35
          Permalink

          Καλησπέρα Σταυρούλα,

          Θα πρότεινα να επισκεφτείς τον θεράποντα ιατρό σου ώστε να προβεί σε αξιολογηση του φουσκώματος και να σε ενημερώσει αν χρειάζεται κάτι περαιτέρω.

          Αλέξανδρος

          Σχολιάστε
  • 6 Μαρτίου, 2020, 00:15
    Permalink

    Έκανα επέμβαση για αφαίρεση χαλαζιου και το μάτι μου εψεη πρηστεί σε πόσες ώρες κατά την γνώμη σας θα έχει ξεπρηστει επίσης μπορώ την επόμενη μέρα να βγω έξω ή χρειάζεται να Καλύψω το μάτι μου με κάτι ή μπορώ να βγω χωριά να το καλύψω

    Σχολιάστε
    • 11 Μαρτίου, 2020, 13:44
      Permalink

      Καλησπέρα Ελευθερία,
      Ο προσωπικός σου γιατρός ο οποίος έχει μια πλήρη εικόνα και επίγνωση της κατάστασης θα μπορέσει να σε βοηθήσει.
      Ευχαριστώ.

      Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.