Βλεφαρόπτωση – Ένα αισθητικό άλλα και λειτουργικό πρόβλημα!

Τι ακριβώς είναι η βλεφαρόπτωση;

Η βλεφαρόπτωση δεν θεωρείται ασθένεια αλλά σύμπτωμα κάποιας άλλης κατάστασης που σαφώς και χρήζει αντιμετώπισης. Είναι η πτώση του ενός ή και των δύο βλεφάρων. Όταν δηλαδή έχοντας ανοιχτά τα μάτια, παρατηρήσετε ότι το άνω βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση από την κανονική και καλύπτει ένα μέρος του οφθαλμού ή και ολόκληρο το μάτι, τότε έχουμε να κάνουμε με βλεφαρόπτωση. Πτώση που εκτός από το πρόβλημα που δημιουργεί στο αισθητικό κομμάτι, εάν αυτή είναι σημαντική, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει και την όραση σας. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι υποχρεωμένος ο πάσχων να ανασηκώνει το βλέφαρό του ή ακόμη και το κεφάλι του προκειμένου να βλέπει καθαρά.

Βλεφαρόπτωση - Διάγραμμα πριν και μετά
Πηγή: www.ranelle.com

Ποια είναι τα ‘’είδη’’ της βλεφαρόπτωσης;

  • Συγγενής. Όταν η πτώση του βλεφάρου είναι φανερή από την πρώτη στιγμή της γέννησης. Οφείλεται σε ανωμαλία του ανελκτήρα μυ. Αυτός ούτε συσπάται, ούτε χαλαρώνει κανονικά. Μπορεί να είναι ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη.
  • Επίκτητη. Όταν η πτώση του βλεφάρου γίνεται εμφανής στην πορεία της ζωής του ασθενούς.
  • Νευρογενής. Έχει τις ρίζες της σε μια προβληματική νεύρωση των μυών που ανεβάζουν το άνω βλέφαρο.
  • Απονευρωτική ή Γεροντική. Οφείλεται σε χαλάρωση και στην αποκόλληση των ιστών του βλεφάρου.
  • Μυογενής. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια μη φυσιολογική λειτουργία του μυ, ο οποίος ανεβάζει το άνω βλέφαρο.
  • Μηχανική. Στην περίπτωση αυτή μια κύστη ή κάποιος όγκος λόγω του βάρους τους, προκαλούν την πτώση του βλεφάρου.

Η βλεφαρόπτωση μπορεί να είναι προσωρινή, να ‘’έρχεται’’ και να ‘’φεύγει’’  μπορεί να είναι και μόνιμη και να επιδεινώνεται.

Μπορεί να παρουσιάζεται και στα δύο ή μόνο στο ένα βλέφαρο. Είναι εφικτό να την εντοπίσετε πολύ πιο εύκολα, αν παρουσιάζεται μόνο στον έναν οφθαλμό σας.

Ποιες είναι οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν βλεφαρόπτωση;

Η πρώτη βασική αιτία που μπορεί να προκαλέσει βλεφαρόπτωση είναι:

  • Η προχωρημένη ηλικία. Κατά την διαδικασία γήρανσης των κυττάρων, ο τένοντας του ανελκτήρα μυός που βρίσκεται εντός του βλεφάρου με το πέρασμα των χρόνων αποκολλάται σιγά σιγά από τη θέση του με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε μια πτώση του άνω βλεφάρου.

Άλλα σοβαρά αίτια:

  • Μια ασθένεια νευρολογική. Εδώ δυσλειτουργεί το νεύρο, το οποίο είναι υπεύθυνο να ελέγχει τον ανελκτήρα μυ.
  • Σύνδρομο Horner.
  • Κάποια μυοπάθεια. Κάποιες σπάνιες εγγενείς ασθένειες του μυός, για παράδειγμα η μυασθένεια Gravis, ασθένειες ικανές να επηρεάσουν τους μύες που κινούν τους οφθαλμούς καθώς και τον ανελκτήρα μυ και να οδηγήσουν ακόμη και σε διπλωπία.
  • Η χρόνια χρήση των φακών επαφής.
  • Ένας τραυματισμός.
  • Κάποιο εγκεφαλικό.
  • Ένας όγκος στον εγκέφαλο.
  • Ο καρκίνος.
  • Ο διαβήτης.

Υπάρχει και περίπτωση βλεφαρόπτωσης που δεν έχει σαφές αίτιο, η λεγόμενη ιδιοπαθής βλεφαρόπτωση. Μελέτες έδειξαν ότι από το 12% των ασθενών που δεν είχαν ακριβές αίτιο βλεφαρόπτωσης το 1/3 αυτών έκανε συστηματική και μακροχρόνια χρήση φακών επαφής.

Ποια είναι τα συμπτώματα της βλεφαρόπτωσης;

  • Το πεσμένο βλέφαρο εμποδίζει και εντέλει μειώνει το άνω οπτικό πεδίο του ασθενούς με αποτέλεσμα αυτός να παραπονιέται για μειωμένη περιφερειακή όραση.
  • Ο πάσχων νιώθει έντονα το βάρος του άνω βλεφάρου.
  • Κόπωση του άνω βλεφάρου.
  • Αντισταθμιστική θέση του κεφαλιού προς τα πάνω με αποτέλεσμα ο ασθενής να υποφέρει από πονοκεφάλους.

Πώς γίνεται η διάγνωση της βλεφαρόπτωσης;

Μια κλινική εξέταση από τον οφθαλμίατρό σας συνήθως είναι αρκετή για να γίνει η διάγνωση.

Ο γιατρός σας θα μελετήσει το ιστορικό σας, θα ελέγξει την οπτική σας οξύτητα, τη δακρυϊκή στοιβάδα, την κινητικότητα των οφθαλμών σας και σαφώς τον ανελκτήρα μυ που είναι κι ο βασικός ‘’ύποπτος’’ για την πτώση του βλεφάρου.

Κατά τη διαγνωστική εξέταση ενδέχεται να σας γίνει και εξέταση των οπτικών πεδίων για να επιβεβαιωθεί η επίδραση της πτώσης στην περιφερειακή σας όραση.

Σε ασθενείς με πτώση βλεφάρου και μυοπάθειες θα ζητηθούν κι άλλες εξετάσεις, όπως για παράδειγμα ηλεκτρομυογράφημα.

Σε ασθενείς με πτώση και νευρολογικό πρόβλημα θα ζητηθεί και αξονική ή και μαγνητική τομογραφία.

Υπάρχει τρόπος να προλάβετε την βλεφαρόπτωση;

Την βλεφαρόπτωση δεν μπορείτε να την προλάβετε, αλλά μπορείτε να την εντοπίσετε στα αρχικά της ακόμη στάδια και με τον τρόπο αυτό να την αντιμετωπίσετε εγκαίρως.

Τα τελευταία χρόνια μελέτες έχουν δείξει πως η μακροχρόνια χρήση των φακών επαφής είναι δυνατό να προκαλέσει πτώση βλεφάρου λόγω της συνεχιζόμενης διάτασης των ιστών των βλεφάρων.

Η περιορισμένη χρήση των φακών επαφής θα τολμούσαμε να πούμε ότι ίσως θα μπορούσε να ‘’απαλείψει’’ μια κύρια αιτία της βλεφαρόπτωσης.

Υπάρχει θεραπεία για την βλεφαρόπτωση;

Η θεραπεία της βλεφαρόπτωσης είναι η χειρουργική επέμβαση. Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής εξαρτάται από τον πάσχοντα, τα αίτια και χαρακτηριστικά της πτώσης, την επιδεξιότητα του χειρούργου οφθαλμίατρου.

Φυσικά πριν οποιαδήποτε επέμβαση γίνεται ένας ολοκληρωμένος προεγχειρητικός έλεγχος οφθαλμολογικός από τον ειδικό οφθαλμίατρο. Σκοπός της επέμβασης είναι η ανύψωση του πεσμένου βλεφάρου και η επανατοποθέτηση στην αρχική, κανονική του θέση, ώστε να μην εμποδίζει την όραση.

Οι χειρουργικές τεχνικές για την βλεφαρόπτωση είναι:

  1. Η βράχυνση του ανελκτήρα μυ με μια τομή στην άνω βλεφαρική αύλακα, με απορροφήσιμα ράμματα.
  2. Η εκτομή του μυ του Muller, γίνεται με προσπέλαση από την πίσω επιφάνεια του βλεφάρου, χωρίς ράμματα εξωτερικά.
  3. Η ανάρτηση του βλεφάρου στον μετωπιαίο μυ, εφόσον έχει εντοπιστεί η μη επαρκής λειτουργία του ανελκτήρα.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία με την μέθοδο της μέθης. Θεωρείται καθόλα ανώδυνη, διαρκεί περίπου 30 με 45 λεπτά και δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο. Η επούλωση είναι άριστη, ο πάσχων επιστρέφει στις καθημερινές δραστηριότητες του άμεσα.

Για μία μέρα τοποθετείται ένας οφθαλμικός επίδεσμος, ο ασθενής παίρνει μια αντιοβιοτική αλοιφή και τεχνητά δάκρυα για να μειωθεί ο κίνδυνος κάποιας λοίμωξης μετεγχειρητικής και να αποφευχθεί η περίπτωση της ξηροφθαλμίας. Προτείνεται η αποφυγή τριψίματος του οφθαλμού και η επαφή του με το νερό για διάστημα 7 περίπου ημερών. Η επανεξέταση επιβάλλεται να οριστεί εντός των δύο επόμενων εβδομάδων μετά από το πέρας της επέμβασης.

Οι περισσότεροι ασθενείς είναι ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα. Ανακτούν μια συμμετρική εμφάνιση με τον άλλον οφθαλμό, οπότε και ανεβαίνουν ψυχολογικά όσον αφορά το κομμάτι το αισθητικό, αλλά και βλέπουν πάλι καλά, όσον αφορά το σημαντικό κομμάτι της όρασης, το λειτουργικό.

Στην περίπτωση εκείνη που η πτώση του βλεφάρου σχετίζεται με μια κακή κινητικότητα του βλεφάρου, ενδέχεται να χρειαστεί άλλη χειρουργική επέμβαση, γνωστή ως επέμβαση ‘’ανάρτησης του βλεφάρου στο μετωπιαίο μυ’’, με πιο μόνιμο ράμμα, που θα συνδέει το βλέφαρο με το φρύδι.

Μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές μετά τη χειρουργική επέμβαση;

Επιπλοκές σπάνια υπάρχουν και δεν είναι σοβαρές. Μπορεί να αντιμετωπίσετε:

  • Μιας ήπιας μορφής πρήξιμο, μελάνιασμα, οίδημα του βλεφάρου, το οποίο εντός 10 ημερών μπορεί να αποκατασταθεί με τη χρήση κρύων επιθεμάτων.
  • Δυσκολία στο ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων.
  • Δακρύρροια,
  • Θαμπή όραση ή και
  • Φωτοευαισθησία, που υποχωρούν μετά από κάποιες μέρες.

Υπάρχουν τρόποι για φυσική αντιμετώπιση της βλεφαρόπτωσης;

Παρακάτω θα βρείτε μερικές εναλλακτικές θεραπείες για την βλεφαρόπτωση που πολύ εύκολα μπορείτε να ετοιμάσετε και να δοκιμάσετε μόνοι σας στο σπίτι σας.

Αντιμετώπιση της βλεφαρόπτωσης με σακουλάκια χαμομηλιού
  • Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε σακουλάκια χαμομηλιού για έγχυμα. Βάλτε τα σακουλάκια στο ψυγείο ή στην κατάψυξη κι αφήστε τα για λίγη ώρα να παγώσουν. Τοποθετήστε τα έπειτα πάνω στα κλειστά σας μάτια. Χαλαρώστε κι αφήστε τα να δράσουν για περίπου 20 λεπτά. Το χαμομήλι είναι ευρέος γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες. Κάντε την παραπάνω διαδικασία μέρος της καθημερινότητάς σας και θα αρχίσετε να βλέπετε τα οφέλη της σύντομα.
  • Φτιάξτε μόνοι σας μια φυσική λοσιόν με αγνά υλικά. Σε ένα μπολάκι μπορείτε να βάλετε 4 κουταλιές της σούπας γιαούρτι, 2 κουταλιές βρώμη, προσθέστε 5 φέτες αγγούρι χωρίς τη φλούδα του και 4 κουταλιές της σούπας επίσης  ζελέ αλόης. Ανακατέψτε τα υλικά σας, έως ότου δημιουργήσετε έναν πολτό. Κλείστε τα μάτια σας και απλώστε την σπιτική σας λοσιόν στα βλέφαρα. Αφήστε τη να δράσει για περίπου 20 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με απαλές κινήσεις με δροσερό νερό.
  • Κλείστε τα μάτια σας και τοποθετήστε πάνω τους παγωμένες φέτες αγγουριού. Αφήστε τις να δράσουν για 20 λεπτά. Το αγγούρι θεωρείται μια εξαιρετική θεραπεία για την βλεφαρόπτωση.
  • Πλένετε συχνά το πρόσωπό σας με κρύο νερό. Το παγωμένο νερό είναι κι αυτό ιδιαιτέρως αποτελεσματικό στις περιπτώσεις χαλάρωσης του βλεφάρου.
  • Προσθέστε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τα σταφύλια! Φημίζονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ρεσβερατρόλη, η οποία βοηθά ιδιαιτέρως στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης των κυττάρων.
  • Χρησιμοποιήστε τα αβγά που έχετε στο ψυγείο σας. Σπάστε ένα αβγό και κρατήστε μόνο το ασπράδι. Με μια μπατονέτα ή λίγο βαμβάκι εφαρμόστε το ασπράδι πάνω στα βλέφαρά σας. Κρατήστε τα μάτια σας κλειστά μέχρι το ασπράδι να ξεραθεί, αποφεύγοντας να μπει μέσα σε αυτά. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε κάποιες ασκήσεις που μπορείτε πολύ εύκολα να κάνετε από το σπίτι σας και ίσως σας φανούν χρήσιμες και βοηθήσουν στο πρόβλημα της βλεφαρόπτωσής σας.


Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι ο Αλέξανδρος Κόννου και είμαι ο δεύτερος δημιουργός και εκδότης αυτού του ιστότοπου. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για ‘μένα να μπορώ να βοηθώ τα άτομα που ψάχνουν στο διαδίκτυο για απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα που έχουν σχετικά με την υγεία και την ομορφιά. Γι’ αυτό και άλλωστε είμαι ένας από τους εκδότες αυτού του ιστότοπο. Είμαι εδώ για να σας προσφέρω τις γνώσεις μου και να σας βοηθήσω να λάβετε απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.