Οδηγός χρήσης φακών επαφής

Οι φακοί επαφής είναι ένα διορθωτικό και θεραπευτικό μέσο που χρησιμοποιείται από ανθρώπους με προβλήματα όρασης, όπως μυωπία, αστιγματισμό, πρεσβυωπία, υπερμετρωπία. Είναι και κοσμητικό μέσο, γι’ αυτούς που δεν παρουσιάζουν καμιά διαθλαστική ανωμαλία κι επιθυμούν απλά να τονίσουν ή και να αλλάξουν το χρώμα των ματιών τους.

Οι φακοί επαφής έχουν τους δικούς τους κανόνες περιποίησης για ασφαλή χρήση. Τηρείτε τους κανόνες υγιεινής κατά την εφαρμογή αλλά και κατά την αφαίρεση των φακών σας.

Πώς να φορέσετε-εφαρμόσετε τους φακούς επαφής;

Εξετάστε τους φακούς για να βεβαιωθείτε ότι είναι υγροί, καθαροί και χωρίς γρατσουνιές ή ρωγμές, πριν ακόμα προσπαθήσετε να τους φορέσετε.

 1. Να πλένετε πάντα τα χέρια σας με σαπούνι -κατά προτίμηση αντιβακτηριδιακό υγρό σαπούνι χωρίς άρωμα- πριν ακουμπήσετε τους φακούς επαφής ή τα μάτια σας. Ξεπλύνετέ τα καλά και σκουπίστε τα με μια πετσέτα χωρίς χνούδια.
 2. Να ελέγχετε να μην γυρίζει προς τα έξω το εσωτερικό του φακού. Για να τοποθετήσετε σωστά τους φακούς στα μάτια σας, πρέπει να είστε βέβαιοι πριν από την εφαρμογή ότι κρατάτε το φακό από την καλή του πλευρά. Αυτό μπορείτε να το καταλάβετε ως εξής: κρατάτε το φακό επαφής ανάμεσα στα δύο δάχτυλα του ενός σας χεριού και προσπαθείτε να τον κάμψετε έτσι ώστε να ενωθούν οι δύο άκρες του. Εάν ο φακός είναι από τη σωστή του πλευρά, οι δύο άκρες ενώνονται. Στην αντίθετη περίπτωση, οι πλευρές του φακού θα κολλήσουν στα δάχτυλά σας. Όταν ο φακός είναι από την σωστή πλευρά μοιάζει σαν U, ενώ όταν είναι από την ανάποδη μοιάζει σαν V.
 3. Κρατήστε προσεκτικά με το άλλο χέρι το επάνω βλέφαρό σας, έτσι ώστε να μην βλεφαρίζετε.
 4. Τραβήξτε προσεκτικά το κάτω βλέφαρό σας με τα άλλα δάχτυλα του χεριού που χρησιμοποιείτε.
 5. Μετακινήστε το φακό επαφής προς το μάτι σας ήρεμα και σταθερά. Μπορεί να σας βοηθήσει να κοιτάτε προς τα πάνω, όσο τον εφαρμόζετε μέσα στο μάτι σας.
 6. Αφήστε σιγά σιγά το βλέφαρό σας και κλείστε το μάτι σας για ένα λεπτό, για να μπορέσει ο φακός να μπει στη θέση του.
 7. Ακολουθήστε τα ίδια βήματα και για το άλλο μάτι σας.

Είναι καλή ιδέα να εφαρμόζετε πάντα πρώτα το φακό στο δεξί μάτι σας. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μπερδεύετε τους φακούς σας.

Εάν δεν τα καταφέρετε με την πρώτη προσπάθεια, μπορεί να χρειαστεί να ξαναενυδατώσετε το φακό με μερικές σταγόνες φυσιολογικού ορού ή με ένα υγρό φακών επαφής για όλες τις χρήσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί ο φακός από τη στιγμή που θα τον βγάλετε από τη θήκη του, αρχίζει να στεγνώνει. Εάν τον δείτε να έχει αρχίσει να ζαρώνει (όντας αρκετή ώρα έξω από το υγρό), θα πρέπει οπωσδήποτε να τον ενυδατώσετε.

Προσέχετε μη σκίσετε το φακό με τα νύχια σας.

Πώς να βγάλετε-αφαιρέσετε με σωστό τρόπο τους φακούς επαφής;

Το πρώτο βήμα αφαίρεσης των φακών επαφής από τα μάτια σας, είναι όμοιο με το πρώτο βήμα της εφαρμογής τους.

 1. Πριν ακουμπήσετε τους φακούς ή τους οφθαλμούς σας πλένετε πάντα τα χέρια σας με σαπούνι, ξεπλύνετέ τα καλά και σκουπίστε με μια πετσέτα χωρίς χνούδια.
 2. Ξεκινήστε με το δεξί μάτι για να αποφύγετε να μπερδέψετε τους φακούς σας.
 3. Κοιτάξετε το ταβάνι και κατεβάστε προσεκτικά το κάτω βλέφαρό σας με το μεσαίο σας δάχτυλο.
 4. Πλησιάστε προσεκτικά με το δείκτη σας το μάτι, μέχρι να ακουμπήσετε το κάτω άκρο του φακού.
 5. Γλιστρήστε το φακό προς τα κάτω, έως το χαμηλότερο λευκό τμήμα του ματιού σας.
 6. Πιέστε απαλά το φακό ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη και αφαιρέστε τον.
 7. Αφαιρέστε τον αριστερό φακό σας με τον ίδιο τρόπο.
Διαβάστε επίσης:  Φακοί επαφής – Τα πάντα για την εναλλάκτική λύση των γυαλιών οράσεως

Χρήσιμα tips:

 • Πετάξτε τους ημερήσιους φακούς επαφής. Οι ημερήσιοι φακοί δεν προορίζονται για χρήση με συστήματα καθαρισμού ή απολύμανσης φακών επαφής. Οι φακοί πρέπει να πετιούνται μετά τη χρήση. Ξεκινήστε κάθε περίοδο χρήσης με ένα νέο φακό.
 • Mην πλένετε ποτέ τους φακούς σας ή μην γεμίζετε τη θήκη τους με νερό βρύσης.
 • Καθαρίστε και απολυμάνετε τους 15νθήμερους ή μηνιαίους φακούς επαφής σας.

Πιο κάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο που θα σας καθοδηγήσει προς την σωστή εφαρμογή κι αφαίρεση φακών επαφής, ειδικά αν είστε αρχάριοι χρήστες.

Πώς να απολυμάνετε και να φροντίζετε τους φακούς επαφής σας;

Για μια γρήγορη κι αποτελεσματική μέθοδο καθαρισμού των φακών σας ακολουθήστε τη διαδικασία που σας προτείνουμε. Θα αφιερώνετε μόνο λίγα λεπτά, ώστε να παραμένουν υγιεινοί οι φακοί επαφής σας.

 1. Πριν ακουμπήσετε τα μάτια σας, τους φακούς επαφής ή τη θήκη των φακών, να πλένετε πάντα τα χέρια σας με σαπούνι (κατά προτίμηση αντιβακτηριδιακό υγρό σαπούνι, χωρίς άρωμα). Στη συνέχεια να τα ξεπλένετε καλά και να τα σκουπίζετε με μια πετσέτα που δεν αφήνει χνούδια.
 2. Γεμίστε κάθε θάλαμο της θήκης των φακών επαφής με φρέσκο απολυμαντικό διάλυμα φακών επαφής.
 3. Ξεκινάτε με το ίδιο μάτι κάθε φορά που εφαρμόζετε ή αφαιρείτε τους φακούς επαφής. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα τους μπερδεύετε.
 4. Να καθαρίζετε πάντα τους φακούς σας αμέσως μόλις τους αφαιρέσετε.
 5. Εφαρμόστε τους φακούς σας στην καθαρή, στεγνή παλάμη του χεριού σας.
 6. Ρίξτε μερικές σταγόνες από το απολυμαντικό διάλυμα φακών επαφής.
 7. Με το ένα δάκτυλο, τρίψτε απαλά το φακό εμπρός και πίσω πάνω στην παλάμη σας, για να καθαρίσετε τις επιφάνειες του φακού.
 8. Ξεπλύνετε καλά με ακόμη λίγες σταγόνες από το διάλυμα.
 9. Εφαρμόστε το φακό μέσα στην καθαρή θήκη φακών.
 10. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία και για τον άλλο φακό.
 11. Κλείστε τη θήκη και αφήστε τους φακούς σας μέσα στο υγρό όλη τη νύχτα.

Αν εμφανιστεί το παραμικρό στίγμα στο φακό σας που δεν φεύγει με το συνηθισμένο καθαρισμό που κάνετε, αντικαταστήστε το φακό με ένα καινούριο.

Παραμελείτε κάποιες φορές να καθαρίσετε την θήκης των φακών επαφής σας;

Η θήκη των φακών σας θα πρέπει να είναι εξίσου καθαρή με τους φακούς. Κάθε φορά που τοποθετείτε εκεί μέσα τους φακούς σας, ακολουθείτε αυτά τα απλά βήματα για να διατηρείτε τη θήκη των φακών σας όσο το δυνατόν πιο καθαρή:

 • Αδειάστε το παλιό διάλυμα από τη θήκη των φακών σας.
 • Ξεπλύνετε με καινούριο διάλυμα φακών.
 • Αφήστε την να στεγνώσει, αναποδογυρισμένη πάνω σε μια καθαρή πετσέτα.
 • Αντικαθιστάτε τη θήκη των φακών επαφής τακτικά, συνήθως κάθε μήνα.

Προσοχή: Μην χρησιμοποιείτε ποτέ νερό βρύσης ούτε για τον καθαρισμό της θήκης των φακών σας.

Διαβάστε τις οδηγίες χρήσης του διαλύματος για τους φακούς επαφής για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το χρόνο παραμονής των φακών μέσα στο υγρό ή με τη συχνότητα αλλαγής του διαλύματος, εάν δεν φοράτε τους φακούς κάθε μέρα.

Οι φακοί επαφής  είναι πλέον μια διαδεδομένη λύση για όσους δεν επιθυμούν τα γυαλιά οράσεως. Δεν βελτιώνουν μόνο την εμφάνισή σας, αλλά σας βοηθούν να απολαμβάνετε καλύτερη περιφερειακή όραση.

Δεν είναι δύσκολο να συνηθίσετε το χειρισμό και την εφαρμογή τους. Τα μάτια σας χρειάζονται λίγο χρόνο για να προσαρμοστούν.

Να καθαρίζετε, να απολυμαίνετε και να αποθηκεύετε τους φακούς σας σύμφωνα με τις οδηγίες… Μόνο τότε θα αρχίσετε να απολαμβάνετε με ασφάλεια τα οφέλη και την ελευθερία που χαρίζουν οι φακοί επαφής σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.