Πως να επιλέξω τους σωστούς φακούς επαφής;

Εάν αποφασίσετε να φορέσετε φακούς επαφής, πρέπει να επιλέξετε αυτούς που ταιριάζουν στα μάτια σας και στον τρόπο ζωής σας. Παρακάτω θα βρείτε έναν οδηγό που θα σας βοηθήσει.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ σκληρών, ημίσκληρων και μαλακών επαφών;

Οι φακοί επαφής κατασκευάζονται από διάφορα υλικά, γενικά όμως χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

Σκληροί φακοί επαφής

Είναι ο πρώτος τύπος φακών επαφής που κατασκευάστηκε. Κατασκευάζονται από υδρόφοβο πλαστικό υλικό, που δεν επιτρέπει στο οξυγόνο να διαπερνά τον φακό. Η φροντίδα τους είναι πολύ απλή, αλλά το σημαντικότερο μειονέκτημά τους είναι η κακή οξυγόνωση του κερατοειδούς εξαιτίας του υλικού τους.

Ημίσκληροι φακοί επαφής ή Αεροδιαπερατοί

Οι ημίσκληροι φακοί επαφής αντικατέστησαν τους σκληρούς, τείνουν πλέον κι αυτοί να καταργηθούν και χρησιμοποιούνται σε μεμονωμένες περιπτώσεις, όταν υπάρχει μεγάλη ξηρότητα των ματιών και υψηλός αστιγματισμός.

Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένοι χαρακτηρίζεται από την υψηλή διαπερατότητα στο οξυγόνο που είναι απαραίτητο για τον κερατοειδή. Εξακολουθούν όμως και οι φακοί αυτοί να είναι υδρόφοβοι, και επομένως να μη διαβρέχονται από τα διαλύματα.

Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί σε πολύχρονη χρήση. Μπορεί όμως να προκαλέσουν δυσανεξία, ειδικά τον πρώτο καιρό της εφαρμογής τους.

Μαλακοί φακοί επαφής

Χρησιμοποιούνται πλέον στο 90% των περιπτώσεων. Είναι καλά ανεκτοί, οι πιο άνετοι στην εφαρμογή φακοί επαφής, αλλά έχουν μικρότερο χρόνο ζωής. Είναι κατασκευασμένοι από υδρόφιλο υλικό. Οι μαλακοί φακοί επαφής είναι πολύ καλά διαπερατοί στο οξυγόνο και γι’ αυτό μπορούν να φορεθούν όλη μέρα. Η περιεκτικότητά τους σε νερό, ανάλογα με το τύπο του μαλακού φακού, μπορεί να διαφέρει (συνήθως κυμαίνεται από 38% – 60%).

Τι διάρκεια ζωής έχουν οι φακοί επαφής;

Εκτός από το υλικό, όμως, σημασία έχει και ο χρόνος ζωής των φακών επαφής. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: συχνής αντικατάστασης (ημερήσιοι, δεκαπενθήμεροι, μηνιαίοι, τριμηνιαίοι) και μόνιμοι.

Ημερήσιοι φακοί επαφής

Είναι κατάλληλοι για όλους όσους θέλουν πιο υγιή και εύκολο τρόπο διαχείρισης των φακών. Μπορείτε να τους φορέσετε το πρωί, να τους βγάλετε και να τους πετάξετε το βράδυ. Δεν χρειάζονται ούτε υγρό ούτε θήκη.

  • Ένα καινούριο ζευγάρι φακών επαφής κάθε μέρα είναι ο πιο υγιεινός, αλλά και ο πιο υγιής τρόπος χρήσης των φακών επαφής
  • Δεν χρειάζονται καθαρισμό και αποθήκευση.
  • Το γεγονός ότι δεν χρειάζονται καθαρισμό, επειδή είναι ημερήσιοι, τους καθιστά ιδιαίτερα κατάλληλους για όσους έχουν πολυάσχολο ή πολύ δραστήριο τρόπο ζωής.
  • Είναι ιδανικοί εάν σας αρέσουν τα ταξίδια ή η έντονη κοινωνική ζωή, γιατί δεν χρειάζεται να τους καθαρίζετε, να τους βάζετε στην θήκη τους το βράδυ ή να τους έχετε μαζί σας όπου πηγαίνετε.

Δεκαπενθήμεροι φακοί επαφής

Οι ονομαζόμενοι επίσης 2 εβδομάδων φακοί επαφής, προορίζονται για καθημερινή χρήση και να αντικαθίστανται κάθε 14 ημέρες. Είναι μια κατάλληλη επιλογή για άτομα που μπορεί να αισθάνονται ταλαιπωρία τις τελευταίες εβδομάδες χρήσης των μηνιαίων φακών επαφής. Ορισμένοι φακοί δύο εβδομάδων έχουν εγκριθεί από τον κατασκευαστή για συνεχή χρήση. Αυτό σημαίνει ότι με τη σύσταση του οπτικού σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους φακούς σασς έως 7 ημέρες και 6 νύχτες χωρίς να τους αφαιρέσετε. Δεν συνιστάται να φοράτε τους φακούς επαφής περισσότερο από τις οδηγίες του οπτικού σας. Εάν οι φακοί δύο εβδομάδων χρησιμοποιηθούν για 7 ημέρες και 6 νύχτες, τότε πρέπει να απορριφθούν στο τέλος των επτά ημερών.

Μηνιαίοι φακοί επαφής

Έχουν περίοδο χρήσης 30 ημερών. Λόγω αυτού του μεγαλύτερου χρόνου χρήσης, πρέπει να καθαρίζονται και να αποθηκεύονται σε διάλυμα καθαρισμού για τουλάχιστον 8 ώρες μετά από καθημερινή χρήση. Δεν πρέπει να φοριούνται περισσότερο από ένα μήνα. Εάν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε μηνιαίους φακούς επαφής, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι μηνιαίοι φακοί παρουσιάζουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο για άτομα με πολύ ευαίσθητα μάτια, σε σύγκριση με τους ημερήσιους φακούς επαφής. Όμως, για τους κανονικούς χρήστες, το όφελος των μηνιαίων φακών επαφής είναι ότι είναι η φθηνότερη επιλογή για καθημερινή χρήση και μπορεί να είναι ασφαλή και άνετοι με την κατάλληλη φροντίδα, χειρισμό και αποθήκευση.

Τριμηνιαίοι φακοί επαφής

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έως και τρεις μήνες. Είναι από τις πιο οικονομικές επιλογές για τους χρήστες φακών επαφής. Όσο αφορά την ‘’φροντίδα’’ ισχύει ό,τι αναφέραμε και για τους μηνιαίους φακούς.

Μόνιμοι (ετήσιοι) φακοί επαφής

Δίνουν περισσότερες δυνατότητες εφαρμογής κατά περίπτωση, ανάλογα με τις ανάγκες μας. Έχουν μικρότερο ποσοστό υδροφιλίας, δηλαδή συγκρατούν λιγότερο δακρυϊκό υγρό και επιτρέπουν στο μάτι να υγραίνεται καλύτερα, ενώ η μεγαλύτερη ποικιλία διαφορετικών υλικών από την οποία είναι κατασκευασμένοι επιτρέπει στον κερατοειδή να αναπνέει καλύτερα.

Οι ετήσιοι φακοί επαφής δεν έχουν σχεδιαστεί για καθημερινή χρήση. Είναι πιο κατάλληλοι για έμπειρους χρήστες φακών επαφής, επειδή υπάρχει πιθανός κίνδυνος λοίμωξης λόγω της μακροχρόνιας αποθήκευσης.

Υπάρχουν φακοί επαφής που προστατεύουν από την υπεριώδης ακτινοβολία;

Το ενσωματωμένο φίλτρο UV στους φακούς επαφής αυξάνει την προστασία του κερατοειδούς από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο, οι φακοί δεν καλύπτουν ολόκληρο το μάτι ή γενικότερα ολόκληρη την περιοχή των ματιών, οπότε ο συνδυασμός τους, εφόσον έχουν και υπεριώδες φίλτρο, μαζί με γυαλιά ηλίου είναι η ιδανική προστασία από τις επιβλαβείς ακτίνες UV.

Πως μπορώ να αλλάξω το χρώμα των ματιών μου;

Οι έγχρωμοι φακοί επαφής αποτελούν έναν διασκεδαστικό τρόπο ως προς την αλλαγή της εμφάνισή σας με την ενίσχυση ή την αλλαγή του χρώματος των οφθαλμών. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η επιλογή του χρώματος.

Φτιάχνονται σε διαφορετικά μεγέθη και χρώματα ανάλογα με τους κατασκευαστές, ενώ εφαρμόζονται στους φακούς διάφορα μοτίβα και πυκνότητες. Εάν κατά την εφαρμογή των φακών υπάρχει κίνηση τους εντός των οφθαλμών, τότε τα μάτια σας δεν θα φαίνονται φυσικά. Επίσης, αν το έγχρωμο τμήμα του φακού δεν υπερκαλύπτει απόλυτα την ίριδα, αυτό θα δημιουργήσει μια λιγότερο φυσική όψη.

Οι αδιαφανείς φακοί επαφής που αλλάζουν εντελώς το χρώμα των ματιών – σε αντίθεση με κάποιους φακούς ενίσχυσης του χρώματος που απλά εμβαθύνουν το φυσικό χρώμα των ματιών-, διαθέτουν μια διαφανή ζώνη στο κέντρο του φακού, ώστε το φως να μην μπλοκάρεται καθώς εισέρχεται στα μάτια σας μέσω της κόρης.

Αν η κεντρική αυτή διάφανη ζώνη δεν έχει το ίδιο μέγεθος με την κόρη του οφθαλμού ή δεν είναι απόλυτα επικεντρωμένη, οι έγχρωμοι φακοί επαφής δεν θα σας δώσουν την επιθυμητή φυσική εμφάνιση.

Αν δεν ξέρετε ποιους να επιλέξετε, εμείς σας προτείνουμε τους 5 πιο αποτελεσματικούς χρωματιστούς φακούς επαφής που μπορείτε να βρείτε στην αγορά.

Πως να επιλέξω το σωστό χρώμα για τα μάτια μου;

Ένας καλός τρόπος ως προς την επιλογή του χρώματος είναι μια ματιά στην ντουλάπα σας.

Ποια χρώματα φοράτε πιο συχνά; Ποια χρώματα σας ταιριάζουν; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, συνήθως θα σας δώσουν μια καλή ιδέα για το ποια χρώματα φακών επαφής θα ταιριάζουν απόλυτα στους οφθαλμούς σας. Επίσης, ελέγξτε τον τόνο του δέρματός και το χρώμα των μαλλιών σας.

Εάν έχετε ζεστούς τόνους δέρματος, κίτρινες ή χρυσές αποχρώσεις και ανοιχτό ξανθό ή καστανόξανθο χρώμα μαλλιών, οι φακοί που συχνά ταιριάζουν καλύτερα στα χρώματα αυτά, είναι αυτοί που περιλαμβάνουν αποχρώσεις του ανοιχτού καφέ, μέλι, φουντουκί, καθώς και οι πράσινες αποχρώσεις.

Εάν έχετε ψυχρούς τόνους δέρματος και κόκκινα, μαύρα ή γκρίζα χρώματα μαλλιών, τα “ψυχρά” χρώματα των οφθαλμών, όπως είναι το μπλε του πάγου, το βιολετί και το δαμασκηνί, αποτελούν την καλύτερη επιλογή.

Ακριβώς όπως ορισμένα χρώματα σκελετών των γυαλιών ταιριάζουν με το δέρμα σας και με τα μαλλιά σας, το ίδιο υφίσταται και με τους έγχρωμους φακούς επαφής.

Κατά την επιλογή των έγχρωμων φακών επαφής, πολύ σημαντικός παράγοντας είναι κατά πόσον οι φακοί επαφής φαίνονται στα μάτια σας.

Αφού ο οφθαλμίατρος σας βεβαιώσει ότι οι φακοί σας ταιριάζουν απόλυτα, προσφέροντας ασφάλεια, άνεση και φυσική όψη, περιορίστε τις χρωματικές επιλογές σας σε ένα ή δύο χρώματα που σας αρέσουν περισσότερο. Στη συνέχεια, δοκιμάστε να βάλετε ένα δοκιμαστικό φακό του ενός χρώματος στο ένα μάτι και ένα δοκιμαστικό φακό με ένα άλλο χρώμα στο άλλο σας μάτι. Δείτε πώς φαίνονται τα μάτια σας και σε διαφορετικές συνθήκες φωτισμού και καταλήξτε στο σωστό χρώμα.

Υπάρχει μια ευρεία διαθεσιμότητα φακών, που μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των ματιών σας, καθώς και να διορθώσουν την μυωπία, την αντίληψη και τον αστιγματισμό.

Πρέπει να συμβουλευτώ κάποιον ειδικό;

Ο γιατρός είναι ο αρμόδιος να κρίνει ποιος φακός είναι ο κατάλληλος για την κάθε περίπτωση. Με την καθοδήγηση και του οπτικού σας θα μπορέσετε να επιλέξετε εκείνους που καλύπτουν τις ανάγκες των δικών σας οφθαλμών.

Από πού μπορώ να προμηθευτώ φακούς επαφής;

Στα καταστήματα οπτικών θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα φακών επαφής. Σίγουρα μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας από εκεί ή ακόμα και να κάνετε μια συμφέρουσα διαδικτυακή αγορά.

Μπορείτε να παραγγείλετε φακούς επαφής από το διαδίκτυο χωρίς να παρέχετε αντίγραφο της συνταγής σας. Πριν από την παραγγελία σας, βεβαιωθείτε ότι η συνταγή σας είναι ενημερωμένη και ότι μόνο αγοράζετε φακούς που έχουν συνταγογραφηθεί από τον επαγγελματία φροντίδας των ματιών σας.

Από τις online αγορές φακών επαφής μπορεί να ‘’πετύχετε’’ ειδικές προσφορές, οικονομικά πακέτα και να κερδίσετε έως και 40% επί της λιανικής.


Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι η Ντίνα Κόννου και είμαι ένας από τους δημιουργούς και εκδότες αυτού του ιστότοπου. Είναι χαρά μου να μπορώ να βοηθώ τους ανθρώπους που ψάχνουν πληροφοριές που έχουν να κάνουν με την υγεία, την φροντίδα και την ομορφιά. Γι’ αυτό τον σκοπό έχουμε δημιουργήσει αυτό τον ιστότοπο ώστε να μπορούμε να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες έχουμε συλλέξει μέσα από την αγάπη μας για γνώση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.