Πώς να επιλέξω γυαλιά οράσεως;

Πολλοί από εσάς που σας απασχολεί κάποια διαθλαστική ανωμαλία, μυωπία, πρεσβυωπία, αστιγματισμός, υπερμετρωπία ακόμη κι αν φοράτε φακούς επαφής κάποιες ώρες την ημέρα, είστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιείτε τις υπόλοιπες ώρες γυαλιά οράσεως.

Τα γυαλιά οράσεως δεν λύνουν μόνο το πρόβλημα της όρασής σας, αλλά, αν κάνετε την σωστή επιλογή, αποτελούν μια κομψή προσθήκη στο στυλ σας και μπορούν να τονίσουν σημεία της προσωπικότητάς σας.

Καλό θα είναι να αφιερώνετε λίγο χρόνο παραπάνω στην έρευνα αγοράς, έτσι ώστε να είστε σίγουροι πως η τελική σας επιλογή είναι η πιο κατάλληλη για τα χαρακτηριστικά του δικού σας προσώπου.

Tι θα πρέπει να προσέξετε στην επιλογή γυαλιών οράσεως

Δώστε προσοχή στο σχήμα πλαισίου και στο σχήμα του προσώπου σας.

Καλό θα είναι να μην πέσετε στην παγίδα και να επιλέξετε γυαλιά οράσεως σε σχήμα, όμοιο με το σχήμα του προσώπου σας. Δώστε έμφαση στην αντίθεση. Στην περίπτωση που το πρόσωπό σας είναι στρογγυλό, τότε στραφείτε στην επιλογή ενός σκελετού με γωνίες. Εάν έχετε γωνίες στο πρόσωπο και τα χαρακτηριστικά σας είναι ιδιαιτέρως έντονα προτιμήστε το ζευγάρι των γυαλιών σας να έχει πιο στρογγυλοποιημένο σκελετό.

Ακολουθείστε την αναλογία μεγέθους προσώπου και μεγέθους γυαλιών οράσεως.

Πολλοί κάνουν το λάθος και προσπαθούν να επιλέξουν γυαλιά οράσεως με τα ίδια κριτήρια που επιλέγουν γυαλιά ηλίου. Στα γυαλιά ηλίου εκ των πραγμάτων είναι απαραίτητο ο σκελετός τους να είναι πιο μεγάλος από το πρόσωπο για να παρέχουν την μέγιστη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Ο ίδιος κανόνας δεν ισχύει στα γυαλιά οράσεως. Στην περίπτωση αυτή επιδιώκουμε την αναλογία του μεγέθους των γυαλιών σε σχέση με το μέγεθος του προσώπου.

Ποιο χρώμα γυαλιών οράσεως σας ταιριάζει;

Το σωστό χρώμα στην επιλογή των γυαλιών σας θα βοηθήσει και να αναδείξει τα χαρακτηριστικά σας.

Παρακάτω σας προτείνουμε ποιο χρώμα σας κολακεύει καλύτερα ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας.

 • Ζεστοί τόνοι δέρματος. Εάν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν ζεστό τόνο δέρματος, δηλαδή επιδερμίδα χρυσαφένια ή μπρονζέ τότε η πιο σωστή επιλογή χρώματος του σκελετού σας είναι σε αποχρώσεις καφέ, μελί, χρυσό, λαδί και ανοιχτή ταρταρούγα. Προσπαθήστε να αποφύγετε τον λευκό και μαύρο σκελετό, όπως και τις παστέλ αποχρώσεις.
 • Ψυχροί τόνοι δέρματος. Για εσάς που ανήκετε στους λεγόμενους ψυχρούς τόνους δέρματος, δηλαδή η επιδερμίδα σας έχει ροζ ή μπλε χρωματικούς τόνους στραφείτε στην επιλογή ενός σκελετού σε χρώμα μαύρο, ροζ, μοβ, γκρι, μπλε, ασημί ή σκούρα ταρταρούγα. Αποφύγετε τα υποτονικά χρώματα.
 • Μεσαίο χρώμα δέρματος. Εσείς που έχετε δέρμα με ψυχρούς μπλε χρωματικούς τόνους αναζητήστε σκελετούς σε αποχρώσεις του κόκκινου, πράσινου, μπλε.
 • Σκούρο χρώμα δέρματος. Εάν το δέρμα σας είναι σκουρόχρωμο μπορείτε να τολμήσετε μια εικόνα αντίθεσης με σκελετούς πιο ελαφρούς. Σίγουρα όμως οι σκούροι σκελετοί σε χρώμα ανθρακί, μαύρο, μπλε, σκούρο καφέ είναι αυτοί που σας ταιριάζουν απόλυτα.

Πώς συνδυάζονται τα γυαλιά οράσεως με το χρώμα των μαλλιών και των ματιών σας;

 • Καστανά σκούρα μαλλιά με πράσινα, μελί και γκριζογάλανα μάτια. Το χρυσό, το χρώμα του χαλκού και του μπρούντζου είναι ιδανικά για εσάς. Τολμήστε την ανοιχτόχρωμη εκδοχή της ταρταρούγας. Σας ταιριάζει επίσης το καμηλό, το χακί και το ναυτικό μπλε.
 • Σκούρα μαλλιά με γαλάζια, πράσινα μάτια. Αν επιλέξετε σκελετό από μέταλλο ο κασσίτερος είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς. Αν προτιμάτε κοκάλινα γυαλιά επιλέξτε κεχριμπαρένιο χρώμα. Τα χρώματα σας είναι το μοβ, το κακάο, το σμαραγδί πράσινο, το ροδαλό χρυσό.
 • Μαύρα μαλλιά με καστανά σκούρα μάτια. Το γαλαζοπράσινο, το καφέ και το χακί είναι ιδανικοί σκελετοί για εσάς. Το χρυσό και το χάλκινο επίσης είναι μια ασφαλής επιλογή.
 • Ξανθά μαλλιά με γκρίζα και γαλάζια μάτια. Το ασήμι κι ο κασσίτερος είναι στις πρώτες σας επιλογές. Τολμήστε το κεχριμπαρένιο ή το σοκολατί χρώμα ή κάποιον τόνο χρυσού.
 • Ξανθά μαλλιά με πράσινα και μελί μάτια. Εάν σας αρέσουν οι μεταλλικοί σκελετοί προτιμήστε ένα μέταλλο με διακοσμήσεις. Τα χρώματα που σας ταιριάζουν είναι τα χρυσά ή του χαλκού τα γυαλιά.
 • Καστανοκόκκινα μαλλιά με μελί, γκρι, γαλάζια και πράσινα μάτια. Οι παλ αποχρώσεις του μπλε ρόδινου, του μοβ, του σμαραγδιού και του κρεμ σας ταιριάζουν απόλυτα.
 • Κόκκινα μαλλιά με μπλε, πράσινα, μελί και γκρι μάτια. Στις προτιμήσεις σας βάλτε ένα σμιλευμένο μέταλλο. Το χρώμα του μπρούντζου και το πράσινο-χακί.

Τι γυαλιά οράσεως ταιριάζουν στο σχήμα προσώπου σας;

Τι γυαλιά οράσεως ταιριάζουν στο σχήμα προσώπου σας;

Πρώτα από όλα πρέπει να γνωρίζετε τι σχήμα προσώπου έχετε.

Εάν αμφιβάλετε για το σχήμα του προσώπου σας πάρτε ένα χαρτί κι ένα μολύβι.

Τοποθετείστε το χαρτί πάνω σε μια φωτογραφία σας κοντινή, σχεδιάστε το περίγραμμα κι έτσι θα βεβαιωθείτε σε ποιο από τα 5 σχήματα προσώπου ανήκετε.

Τα βασικά σχήματα είναι, το στρογγυλό, το τετράγωνο, το οβάλ, το σε σχήμα ρόμβου και αυτό σε σχήμα καρδιάς.

Πρόσωπο στρογγυλό

Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι το φαρδύ κούτελο, το στρογγυλό πηγούνι, τα γεμάτα ζυγωματικά. Είναι πρόσωπο που έχει αναλογία με το μάκρος και το πλάτος. Οι φακοί καλό θα είναι να μην έχουν βάθος και οι κατάλληλοι σκελετοί είναι αυτοί που διαθέτουν μια μικρή ανοδική κίνηση στις γωνίες για να έρχονται σε απόλυτη ισορροπία με το στρογγυλό του προσώπου.

Προτείνουμε τα: Wayfarer, Cat eye, Ορθογώνια.

Πρόσωπο τετράγωνο

Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός προσώπου που θεωρείται τετραγωνισμένο είναι το φαρδύ μέτωπο και το οριζόντιο πηγούνι. Οι σκελετοί που κολακεύουν το πρόσωπο αυτό είναι οι στρογγυλοί και οι οβάλ. Εάν σας αρέσουν οι ορθογώνιοι σκελετοί επιλέξτε αυτούς με τις όχι τόσο έντονες γωνίες.

Προτείνουμε τα: Στρογγυλά, Οβάλ, Aviator.

Πρόσωπο οβάλ

Είναι ίσως το πιο συνηθισμένο κι ‘’εύκολο’’ στην επιλογή σκελετών σχήμα προσώπου. Το κυριότερο χαρακτηριστικό του είναι ένα ελαφρώς καμπυλωτό σαγόνι σχετικά με το μέτωπο. Όσοι διαθέτετε τέτοιο σχήμα προσώπου σας ταιριάζει η μεγαλύτερη πλειοψηφία γυαλιών οράσεως. Μην το παρακάνετε και φτάσετε στα άκρα επιλέγοντας τεράστιους ή πολύ μικρούς σκελετούς.

Προτείνουμε τα: Wayfarer, Cat eye, Aviator.

Πρόσωπο σε σχήμα ρόμβου

Πρόσωπο που χαρακτηρίζεται από τα ιδιαίτερα ζυγωματικά του.Οι σκελετοί που θα προβάλουν με σωστό τρόπο την ιδιαιτερότητά σας αυτή θεωρούνται εκείνοι που είναι πιο πλατιοί από τα ζυγωματικά σας. Και θα τονίσουν το στυλ σας, αλλά και θα σας χαρίσουν μια πιο elegant εμφάνιση.

Προτείνουμε τα: Cat eye και τα Οβάλ.

Πρόσωπο σε σχήμα καρδιάς

Το βασικό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου σχήματος προσώπου είναι το μικρό πηγούνι σε σχέση με τα υψηλά τα ζυγωματικά. Εσείς που ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία πρέπει να δώσετε βαρύτητα στο εξής σημείο… Οι σκελετοί να φέρνουν σε μια ισορροπία και αρμονία το μήκος και το πλάτος του προσώπου σας.

Προτείνουμε τα; Wayfarer, Cat eye, Ορθογώνια.

Τι γυαλιά οράσεως ταιριάζουν στην μύτη σας;

Η μύτη σας είναι το κύριο σημείο στήριξης των γυαλιών σας, οπότε σκοπός είναι ένας σκελετός που θα συνδυάζεται αρμονικά με όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου σας.

 • Μύτη κοντή. Η πιο σωστή επιλογή σκελετού για την κοντή μύτη είναι σκελετοί με γέφυρα τύπου κλειδαρότρυπας, ή οι σκελετοί που έχουν ψηλά τη γέφυρα σε σχέση με τη μετώπη. Αυτοί επιτρέπουν στο πιο μεγάλο τμήμα της μύτης να φαίνεται. Επιλέξτε σκελετούς σε πιο σκούρα χρώματα.
 • Μύτη μακριά. Επιλέξτε σκελετούς των οποίων η γέφυρα θα είναι παχιά και σκούρα και θα στηρίζεται πιο χαμηλά στη μύτη σας σε σχέση με την μετώπη.

Τι υλικό κατασκευής να προτιμήστε;

Τα γυαλιά σας μπορεί να είναι κατασκευασμένα απο διάφορα υλικά. Τα πιο σημαντικά είναι:

 • Οξική κυτταρίνη, πλαστικό. Σε αντίθεση με άλλα πλαστικά τα οποία είναι κατασκευασμένα από χημικά, η οξική κυτταρίνη είναι ένα πολυμερές πλαστικό φτιαγμένο από πολτό ξύλου. Είναι σαφώς πιο ανθεκτική και βαριά από το συνηθισμένο πλαστικό εξασφαλίζοντας σας και μεγαλύτερη αντοχή. Η κυτταρίνη στο σκελετό έχει το πλεονέκτημα ότι είναι υποαλλεργική και μπορείτε να την βρείτε σε πολλά χρώματα και άπειρα σχέδια, έχει όμως και το μειονέκτημα ότι είναι πιο δύσκολο να ρυθμιστεί.
 • Φυσικά υλικά. Σκελετοί φτιαγμένοι από κόκκαλο, όστρακο ή οστά είναι ιδιαιτέρως ακριβοίκαι πιο δυσεύρετοι.
 • Ξύλινοι σκελετοί. Είναι σκελετοί που δίνουν στυλ και αποτελούν τάση. Είναι κατασκευασμένοι σχεδόν ίδια με τους πλαστικούς.
 • Μέταλλο. Κατάλληλο υλικό για λεπτά, στρογγυλά και ορθογώνια σχήματα σκελετών. Το συναντάμε σε αλουμίνιο, τιτάνιο και άλλα κράματα, είναι εξαιρετικά ελαφρύ και μια εύκολη επιλογή για γυαλιά οράσεως. Τα μειονεκτήματά τους, αν το μέταλλο δεν είναι αρίστης ποιότητος, ότι μπορεί να αλλάξουν εύκολα σχήμα, να ξεθωριάσουν με το πέρασμα του χρόνου ή να προκαλέσουν αλλεργίες σε άτομα με ήδη υπάρχουσες αλλεργίες στα μέταλλα.

Από πού μπορείτε να προμηθευτείτε γυαλιά οράσεως;

Μία πρώτη επιλογή είναι φυσικά τα καταστήματα με οπτικά είδη. Το προσωπικό σε αυτές τις επιχειρήσεις είναι σίγουρα καταρτισμένο και θα μπορέσει δια ζώσης να σας δώσει μερικά tips και χρήσιμες συμβουλές για να επιλέξετε τα γυαλιά που θα σας κολακεύουν περισσότερο. Επίσης, στην περίπτωση που τα γυαλιά σας πάθουν κάποια ζημιά και χρειαστούν επισκευή έχετε καλύτερη πρόσβαση για την επίλυση του προβλήματος σας.

Βέβαια υπάρχει και η επιλογή να αναζητήσετε τα γυαλιά στο internet και να πραγματοποιήσετε μια διαδικτυακή αγορά. Σερφάροντας θα βρείτε σίγουρα πολλά περισσότερα προϊόντα που θα σας εντυπωσιάσουν, αφού σε σχέση με τα καταστήματα οι συλλογές είναι πολύ πιο πλούσιες. Εκτός φυσικά από την μεγαλύτερη πληθώρα προϊόντων που θα βρείτε στο διαδίκτυο, είναι δεδομένο ότι θα βρείτε γυαλιά σε πολύ χαμηλότερες τιμές, γυαλιά σε προσφορές ή ακόμη και δυο ζεύγη γυαλιών στην προνομιακή τιμή του ενός. Το μειονέκτημα εδώ είναι ότι απουσιάζει η άμεση επαφή με τον ειδικό, ότι σε περίπτωση που χαλάσουν πρέπει να υποστείτε μια πιο χρονοβόρα επίλυση του προβλήματος και το σημαντικότερο δεν έχετε την ευκαιρία να τα δοκιμάσετε πάνω στο πρόσωπό σας, πριν προχωρήσετε στην αγορά τους.


Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι η Ντίνα Κόννου και είμαι ένας από τους δημιουργούς και εκδότες αυτού του ιστότοπου. Είναι χαρά μου να μπορώ να βοηθώ τους ανθρώπους που ψάχνουν πληροφοριές που έχουν να κάνουν με την υγεία, την φροντίδα και την ομορφιά. Γι’ αυτό τον σκοπό έχουμε δημιουργήσει αυτό τον ιστότοπο ώστε να μπορούμε να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες έχουμε συλλέξει μέσα από την αγάπη μας για γνώση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.