Πώς να επιλέξω γυαλιά ηλίου;

Τα γυαλιά του ηλίου δεν είναι απλώς καλλωπιστικά αξεσουάρ που σας δίνουν ένα ξεχωριστό στυλ φορώντας τα, αλλά κι απαραίτητα αφού η βασική δουλειά τους είναι να προστατεύον τα μάτια σας από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτινοβολίες. Η επιλογή τους είναι μια αρκετά σοβαρή υπόθεση και δεν θα ήταν σωστό τα κριτήρια σας να βασίζονται μόνο στο αισθητικό κομμάτι, αλλά να έχετε υπόψιν και κάποιες άλλες παραμέτρους. Ποιο κάτω θα βρείτε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σας ώστε να ανακαλύψετε τι γυαλιά ηλίου σας ταιριάζουν!

1. Αναλόγως της κατασκευής

1.1. Σωστός σκελετός και καλή εφαρμογή

Ένας σκελετός κρίνεται ως κατάλληλος, όταν έχει το απαραίτητο μέγεθος για το πρόσωπο του καθενός σας. Δεν θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με κάποια συγκεκριμένα σημεία του προσώπου σας, όπως είναι οι κρόταφοι, τα βλέφαρα, τα φρύδια, τα μάγουλα, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κάποιου είδους δυσανεξία. Η μη σωστή εφαρμογή των γυαλιών του ηλίου μπορεί να τα κάνει ακατάλληλα για χρήση.

1.2. Φίλτρα προστασίας

Μην ξεχνάτε ότι η πιο βασική ‘’δουλειά’’ των γυαλιών ηλίου είναι να προστατεύουν τα μάτια σας από τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες. Ένα καλό ζεύγος γυαλιών ηλίου φέρει την ετικέτα UV 400. Αυτό σημαίνει ότι εμποδίζει τις UVA και UVB ακτίνες να εισέρχονται στα μάτια σας, διατηρώντας παράλληλα υγιή και την περιοχή γύρω από αυτά. Καλό θα ήταν να κάνετε καθημερινή χρήση των γυαλιών σας ακόμη και κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών για πιο άνετη όραση.

1.3. Υλικό των φακών

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να βρείτε το υλικό από το οποίο επιθυμείτε να είναι κατασκευασμένα τα γυαλιά του ηλίου σας. Το υλικό έχει σχέση με την αντοχή, το κόστος καθώς και με άλλες παραμέτρους.

 • Γυάλινο, είναι μεν ιδιαίτερα εύθραυστο, αρκετά βαρύ και παχύ υλικό σε σχέση με άλλα, αλλά χαρίζει άριστο επίπεδο οπτικής ευκρίνειας και αντέχει στις γρατζουνιές.
 • Πολυανθρακικό, είναι ένα ελαφρύ και λεπτό υλικό που ταυτόχρονα προσφέρει κι ένα αρκετά υψηλό επίπεδο διαύγειας οπτικής. Έχει άριστη απορροφητικότητα στις ακτίνες UV.
 • Πλαστικό, υλικό ελαφρύ, ιδιαίτερα ανθεκτικό στις θραύσεις, προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο οπτικής ευκρίνειας.

1.4. Χρώμα των φακών

Επηρεάζει το πώς διακρίνετε τα χρώματα και τις αντιθέσεις τους, καθώς και το ποσοστό του φωτός που εισέρχεται στους οφθαλμούς σας. Το φίλτρο προστασίας UV δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το πόσο σκούρος ή ανοιχτός είναι ο φακός των γυαλιών ηλίου σας.

 • Πράσινοι, καφέ και γκρι. Θεωρούνται οι πιο κατάλληλοι για καθημερινή χρήση. Δεν αλλοιώνουν τα χρώματα και σε συνθήκες μεσαίας και μεγάλης ηλιοφάνειας είναι άκρως αποτελεσματικοί.
 • Χρυσοκίτρινοι, πορτοκαλί. Θεωρούνται εξαιρετικοί για
  χειμερινά αθλήματα. Παρέχουν υψηλή αίσθηση του βάθους και έχουν πολύ καλή απόδοση σε συνθήκες μέσου και χαμηλού φωτισμού.
 • Κόκκινοι και ροζ. Ιδανικοί φακοί για να χρησιμοποιούνται σε περιβάλλον που δεσπόζει το γαλάζιο και το πράσινο. Αποδίδουν εξαιρετικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και δεν προσφέρουν μεγάλη σκίαση.
 • Φακοί-καθρέφτης. Δεν αλλάζουν καθόλου την αντίληψη των χρωμάτων και ο χρήστης δεν διακρίνει καμιά διαφορά στην όρασή του. Ο τρόπος για να μάθουμε τι απόχρωση έχουν οι φακοί αυτοί  είναι να τους παρατηρήσουμε από μπροστά. Αυτοί οι φακοί παρέχουν σχεδόν 100% προστασία για τα μάτια από τις ακτίνες UVA και UVB και μειώνουν αισθητά την ποσότητα του φωτός που φτάνει στα μάτια. Οι φακοί-καθρέφτης έχουν το ‘’χάρισμα’’  να ενισχύουν την όραση με ξεχωριστό τρόπο.

1.5. Υλικό του σκελετού

Ο σκελετός των γυαλιών θέλει κι αυτός μια ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του αφού είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια και την άνεση των γυαλιών σας.

 • Πλαστικός. Είναι ένα ιδιαιτέρως ανθεκτικό υλικό, εύκαμπτο, υποαλλεργικό, προσιτό στην τιμή για όλους και μπορείτε να το βρείτε σε μια πολύ μεγάλη γκάμα χρωμάτων, σχεδίων και υφής. Το μειονέκτημά του είναι ότι έχει μια πιο περιορισμένη ικανότητα προσαρμογής στα σχήματα των προσώπων.
 • Μεταλλικός. Προσφέρει ένα αρκετά καλό οπτικό πεδίο και από τα πλάγια μέρη. Είναι ένας ελαφρύς σκελετός που είναι ευπροσάρμοστος στο σχήμα του προσώπου. Είναι λίγο πιο ακριβώς σε σχέση με τον πλαστικό, μπορεί να μην είναι για όλους υποαλλεργικός και η χρήση του θεωρείται πιο περιορισμένη σε γκάμα δραστηριοτήτων.
 • Κοκάλινος. Δεν είναι αύθραυστος, αλλά θεωρείται ανθεκτικότατο υλικό. Είναι υποαλλεργικό,  πιο βαρύ και παχύ υλικό σε σχέση με τα άλλα δυο υλικά που προαναφέραμε.

2. Αναλόγως του σχήματος του προσώπου

2.1. Στρογγυλό

Εάν το πρόσωπο σας είναι στρογγυλό χωρίς γωνίες, τότε σας προτείνουμε σκελετούς με έντονες γωνίες σε γεωμετρικά σχήματα, ή μακρόστενους σκελετούς για να δώσετε την εντύπωση ενός πιο λεπτού προσώπου. Τα ορθογώνια και του μικρού ύψους γυαλιά είναι μια άλλη πρόταση για εσάς. Ιδανικά το στήριγμα της μύτης καλύτερα να βρίσκεται στο πάνω μέρος του σκελετού. Οι φακοί καλύτερα να έχουν πλάτος παρά ύψος.

2.2. Οβάλ

Εάν ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που έχουν πρόσωπο ωοειδές, τότε είστε οι πιο τυχεροί, γιατί το σχήμα του προσώπου σας σάς επιτρέπει να πειραματιστείτε με όλους σχεδόν τους σκελετούς. Εμείς σας προτείνουμε μεγάλους σκελετούς που θα τονίσουν τα ζυγωματικά σας, έναν σκελετό δηλαδή λίγο πιο φαρδύ από το πιο φαρδύ τμήμα του προσώπου σας.

2.3. Τετράγωνο

Για τετράγωνα πρόσωπα με έντονες γωνίες, προτείνουμε κατά προτίμηση έναν οβάλ σκελετό ή ακόμη και σκελετούς με στρογγυλεμένες άκρες σε γεωμετρικά σχήματα. Την εντύπωση του μακρύτερου προσώπου μπορείτε να την πετύχετε χρησιμοποιώντας σκελετούς με βραχίονες, οι οποίοι βρίσκονται πάνω από το επίπεδο των οφθαλμών σας. Οι πιο τολμηροί προμηθευτείτε γυαλιά σε σχήμα ‘’πεταλούδας’’.

2.4. Σχήμα καρδιάς

Εάν το πρόσωπο σας είναι φαρδύ στο πάνω μέρος αλλά λεπταίνει στο σαγόνι, τότε να επιλέξτε γυαλιά ηλίου με έντονη εξωτερική πάνω γωνία. Τα γυαλιά χωρίς σκελετό στο κάτω μέρος είναι επίσης μια καλή αγορά για εσάς, όπως και ο σκελετός ‘’πεταλούδας’’. Ανήκετε κι εσείς σε μια κατηγορία ανθρώπων που τους ταιριάζουν αρκετά σχήματα.

2.5. Ανάποδο τρίγωνο

Για πρόσωπα με στενό σαγόνι και φαρδύ μέτωπο προτείνουμε τα Aviator γυαλιά ηλίου. Τα γυαλιά επίσης χωρίς σκελετό καθώς και οι ορθογώνιοι σκελετοί με τις πάνω άκρες στρογγυλοποιημένες και τις κάτω άκρες τετραγωνισμένες είναι ιδανικά για εσάς, έτσι ώστε να προσθέσετε στο σαγόνι πλάτος και να περιορίσετε στο μέτωπο το φάρδος.

2.6. Ρόμβος

Ένα όχι και τόσο συνηθισμένο σχήμα όπου το πρόσωπο είναι λεπτό στο επίπεδο των οφθαλμών και στο σαγόνι, με χαρακτηριστικά τα έντονα μάγουλα και τα ζυγωματικά. Για να τονίσετε τα μάτια και να μειώσετε τα ζυγωματικά επιλέξτε σκελετούς στρογγυλοποιημένους στο κάτω μέρος ή τετραγωνισμένους ή σχέδια χωρίς καθόλου σκελετό. Οι σκελετοί που σας ταιριάζουν επίσης είναι αυτοί που έχουν μια μικρή καμπυλότητα αγκαλιάζοντας το πρόσωπό σας χωρίς όμως να προεξέχουν από τα ζυγωματικά σας.

2.7. Μακρόστενο

Εάν έχετε πρόσωπο μακρύ με έλλειψη φάρδους, επιλέξτε έναν σκελετό που θα είναι ακριβώς αντίθετος με το σχήμα του προσώπου σας. Τα γυαλιά χωρίς σκελετό στο κάτω μέρος είναι μια ασφαλή επιλογή για εσάς.

Δες τι σκελετός γυαλιών ηλίου ταιριάζει στο πρόσωπο σου.

3. Αναλόγως του δέρματος

3.1. Μελαχρινό

Αν έχετε μελαχρινό δέρμα τότε σας ταιριάζουν πιο πολύ τα κόκκινα, τα καφέ, τα ρόδινα και τα γυαλιά στο χρώμα του κεχριμπαριού.

3.2. Ξανθό

Ευτυχώς για εσάς με ξανθό δέρμα η επιλογή είναι πολύ εύκολη. Σας ταιριάζει όποιο χρώμα προτιμάτε εσείς περισσότερο μιας και το ξανθά άτομα είναι τυχερά αφού τους ταιριάζουν όλα τα χρώματα.

3.3. Ροζ

Εσείς που έχετε μια ροζέ απόχρωση δέρματος προσανατολιστείτε σε γυαλιά πράσινου και κίτρινου χρωματισμού ή στα γήινα καφετί χρώματα.

3.4. Κίτρινο

Τα χρώματα που κολακεύουν εσάς με αυτή την απόχρωση δέρματος είναι τα καφέ, τα κόκκινα, τα ρόδινα και το χρώμα του κεχριμπαριού.

Από πού μπορείτε να προμηθευτείτε τα γυαλιά ηλίου σας;

Φυσικά από ένα κατάστημα οπτικών ειδών. Οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι θα σας βοηθήσουν με τις γνώσεις τους να βρείτε ποια είναι τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου για τις δικές σας ανάγκες.

Άλλη επιλογή είναι οι διαδικτυακές αγορές. Ψάχνοντας στο internet σαφώς και θα βρείτε μια πολύ μεγαλύτερη γκάμα χρωμάτων και σχεδίων από ότι σε κάποιο κατάστημα της γειτονιάς σας. Και εννοείται τα προϊόντα που σας ενδιαφέρουν θα τα βρείτε σε καλύτερες τιμές. Θα πετύχετε σίγουρα εκπτωτικά κουπόνια, προσφορές που φτάνουν έως και 50% ακόμη και στις νέες αφίξεις και όλα τα επώνυμα προϊόντα σε πολύ πιο προσιτές τιμές. Κάποια διαδικτυακά οπτικά προσφέρουν επίσης γυαλιά ηλίου με προσφορές 1+1 σε πολύ χαμηλές τιμές ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορείτε να βρείτε ποιοτικά γυαλιά ηλίου με 10 ευρώ.

Το μειονέκτημα της διαδικτυακής αγοράς είναι ότι δεν έχετε την δυνατότητα να προβάρετε τα γυαλιά ώστε να δείτε πώς ταιριάζουν στο πρόσωπό σας.


Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι η Ντίνα Κόννου και είμαι ένας από τους δημιουργούς και εκδότες αυτού του ιστότοπου. Είναι χαρά μου να μπορώ να βοηθώ τους ανθρώπους που ψάχνουν πληροφοριές που έχουν να κάνουν με την υγεία, την φροντίδα και την ομορφιά. Γι’ αυτό τον σκοπό έχουμε δημιουργήσει αυτό τον ιστότοπο ώστε να μπορούμε να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες έχουμε συλλέξει μέσα από την αγάπη μας για γνώση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.