Πώς λειτουργούν οι πολυεστιακοί φακοί επαφής;

Οι πολυεστιακοί φακοί επαφής απευθύνονται στους πρεσβύωπες και βοηθούν στη διόρθωση της διαθλαστικής ανωμαλίας που ονομάζουμε πρεσβυωπία. Σας δίνουν τη δυνατότητα να βλέπετε καθαρά και κοντά και μακριά καθώς και σε όλες τις ενδιάμεσες αποστάσεις.

Σαφώς και οι φακοί επαφής έχουν πιο μικρή επιφάνεια σε σχέση με τους φακούς των γυαλιών οράσεώς σας. Η εξέλιξη της τεχνολογίας, ταυτόχρονα με την επιτακτική ανάγκη των ατόμων που βασανίζονται από την πρεσβυωπία, μετέτρεψε τους πολυεστιακούς φακούς επαφής να έχουν ανάλογη λογική χρήσης με εκείνη των πολυεστιακών γυαλιών σας.

Πως είναι σχεδιασμένοι οι πολυεστιακοί φακοί επαφής;

Οι πολυεστιακοί φακοί επαφής ανάλογα με το σχεδιασμό τους λειτουργούν με διάφορους τρόπους.

Εδώ διακρίνουμε δύο βασικούς σχεδιασμούς:

 1. Εναλλασσόμενης όρασης. Ο σχεδιασμός αυτός μοιάζει με τα πολυεστιακά γυαλιά όρασης, όπου το κάτω μέρος του φακού προσφέρεται για την κοντινή, ενώ το πάνω τμήμα του φακού, ενδείκνυται για την μακρινή όραση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η κόρη του οφθαλμού εναλλάσσει ανάμεσα στις δύο διοπτρικές δυνάμεις και το βλέμμα έχει τη δυνατότητα μετατόπισης από πάνω προς τα κάτω. Ο σχεδιασμός εναλλασσόμενης όρασης χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο σε σκληρούς ή ημίσκληρους φακούς επαφής.
 2. Ταυτόχρονης όρασης. Οι φακοί αυτοί ταυτόχρονα προορίζονται για κοντινή και μακρινή όραση. Ο πολυεστιακός σχεδιασμός ταυτόχρονης όρασης ενσωματώνει τα τμήματα κοντινής και μακρινής όρασης του φακού μπροστά στην κόρη ταυτόχρονα. Με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος αναγκάζεται να προσδιορίσει ποια μέρη του φακού να χρησιμοποιήσει για να πετύχει την όσο δυνατό πιο καθαρή εικόνα.

Ποια τα είδη των πολυεστιακών φακών επαφής;

 • Ημερήσιοι πολυεστιακοί φακοί. Είναι πιο υγιεινοί και προτείνονται σε χρήστες με πρεσβυωπία που συνάμα παρουσιάζουν και μια ευαισθησία στα μάτια.
 • Μηνιαίοι πολυεστιακοί φακοί. Είναι πιο οικονομικοί. Απαιτούν όμως από μέρους σας μεγαλύτερη φροντίδα τόσο στον καθαρισμό όσο και στη  φύλαξή τους.

Εμείς σας προτείνουμε μία λίστα με τους καλύτερους πολυεστιακούς φακούς επαφής για την πρεσβυωπία από την εταιρεία Baush & Lomb.

Πώς κατανέμονται οι διαφορετικοί βαθμοί για κοντά και μακριά μέσα σε ένα φακό;

Αυτό το αποτέλεσμα της Διπλής Εστίασης επιτυγχάνεται σε δύο ομόκεντρους κύκλους στη επιφάνεια του φακού επαφής σας.

Ο εσωτερικός-κεντρικός κύκλος, βρίσκεται μπροστά από την κόρη του ματιού. Αναπτύσσει τη δύναμη που χρειάζεστε για την κοντινή σας όραση π.χ. για το διάβασμα και σε μικρότερη επιφάνεια.

Ο εξωτερικός κύκλος , είναι πάντα ομόκεντρος με τον πρώτο. Αναπτύσσεται σε μεγαλύτερη επιφάνεια και εκτείνεται έως την περιφέρεια του κάθε φακού σας. Παρέχει  τη δύναμη και τους βαθμούς για τη σωστή κι ευκρινή μακρινή σας όραση.

Πώς καταφέρνει να μην συγχέεται ο χρήστης με τους πολυεστιακούς φακούς επαφής;

Αυτό οφείλεται στο σχεδιασμό των φακών αυτών. Η μακρινή διόρθωση αξιοποιεί κι εκμεταλλεύεται την περιφερειακή όραση χωρίς κανένα πρόβλημα σύγχυσης, ενώ η κεντρική από την πλευρά της όραση είναι η υπεύθυνη και βοηθά το χρήστη να βλέπει κοντά καθαρά.

Πως το μάτι μαθαίνει να εστιάζει στο κατάλληλο σημείο του φακού;

Ίσως σας φαίνεται ακατόρθωτο, αλλά το οπτικό σύστημα μπορεί από μόνο του να μάθει να κάνει τη σωστή επιλογή για την κατάλληλη ισχύ και τη σωστή διόρθωση ανάλογα με το πόσο κοντά ή μακριά κάνει προσπάθεια να εστιάσει τα αντικείμενα και να δει ο χρήστης.

Αυτή η λειτουργία της διπλής όρασης να βρει την εφαρμογή της σε ένα φακό, που ομολογουμένως είναι πολύπλοκη και ίσως πριν πολλά χρόνια φαινόταν και ανέφικτη, είναι πλέον διαθέσιμη στο ευρύ κοινό. Και το σημαντικό εδώ είναι ότι ο χρήστης δεν χρειάζεται να πάρει ειδική εκπαίδευση για το ‘’πώς θα πρέπει να κατευθύνει το βλέμμα του, ώστε να βρει τη σωστή όραση σε κάθε απόσταση χωριστά’’.

Σε τι διαφέρουν οι πολυεστιακοί από τους διεστιακούς φακούς επαφής;

Οι πολυεστιακοί φακοί επαφής έχουν σε ομόκεντρος κύκλους, πολλαπλές οπτικές ζώνες. Μεταπηδούν από τη μία διοπτρία στην άλλη. Στο κεντρικό μέρος του φακού βρίσκεται η διοπτρία για την κοντινή όραση. Στην άκρη του φακού βρίσκεται η διοπτρία για την μακρινή όραση.

Οι διεστιακοί φακοί, αποτελούνται από δύο εστίες. Αυτές με διαφορετικές διοπτρικές τιμές χρησιμοποιούνται για ταυτόχρονη επίτευξη κοντινής και μακρινής όρασης.

Το πιο σπουδαίο πλεονέκτημα των πολυεστιακών φακών είναι η καθαρή όραση σε όλες τις αποστάσεις. Και φυσικά η δυνατότητα να βλέπετε με άνεση χωρίς γυαλιά. Οι πολυεστιακοί φακοί εκτός του ότι βελτιώνουν την όρασή σας, μπορούν να σας ανακουφίσουν και από κάποια προβλήματα υγείας, όπως είναι οι πονοκέφαλοι, οι συχνές ζαλάδες ακόμα και οι μυϊκές καταπόνησεις.


Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι η Ντίνα Κόννου και είμαι ένας από τους δημιουργούς και εκδότες αυτού του ιστότοπου. Είναι χαρά μου να μπορώ να βοηθώ τους ανθρώπους που ψάχνουν πληροφοριές που έχουν να κάνουν με την υγεία, την φροντίδα και την ομορφιά. Γι’ αυτό τον σκοπό έχουμε δημιουργήσει αυτό τον ιστότοπο ώστε να μπορούμε να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες έχουμε συλλέξει μέσα από την αγάπη μας για γνώση.

2 σκέψεις σχετικά με το “Πώς λειτουργούν οι πολυεστιακοί φακοί επαφής;

 • 11 Φεβρουαρίου, 2022, 12:01
  Permalink

  ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΕΣΤΙΑΚΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΕΣΤΙΑΚΟΥΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΦΟΡΟΥΣΑ ΠΟΛΥΕΣΤΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ 6 ΜΗΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΤΑ ΟΙ ΦΑΚΟΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΕΙΧΑΝ ΜΙΑ ΑΧΝΑΔΑ ΟΣΟ ΠΡΟΧΩΡΟΥΣΕ Η ΜΕΡΑ ΤΟ ΕΧΩ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΓΝΩΜΕΣ ΒΟΗΘΗΣΤΕΜΕ ΣΥΧΕΝΟΜΑΙ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ Ο ΔΑΜΠΩΜΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟ ΦΑΚΩΝ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ Ο ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΦΑΚΩΝ ΕΧΩ ΠΡΕΣΒΙΩΠΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΜΕΤΡΟΠΟΙΑ

  Σχολιάστε
  • 18 Σεπτεμβρίου, 2022, 12:37
   Permalink

   Καλησπέρα Μαρία,

   Καλό θα ήταν να επισκεφθείς τον οφθαλμίατρο σου ώστε να γίνει μια πλήρης εκτίμηση του προβλήματος και να σου απαντήσει στα ερωτήματα που έχεις.
   Μην αρκεστείς σε πληροφορίες που βρίσκεις στο διαδίκτυο μιας και αυτές δεν θα πρέπει να αντικαταστήσουν την σχέση σου με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας.

   Ευχαριστώ πολύ

   Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.