Σωστός καθαρισμός Γυαλιών Ηλίου και Οράσεως: Πλήρης Οδηγός

Είναι απολύτως αναμενόμενο και λογικό ότι τα γυαλιά οράσεώς σας, αλλά και τα γυαλιά ηλίου σας ταλαιπωρούνται από σημάδια, γρατζουνιές και πολύ συχνά βρωμίζουν με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να δείτε καθαρά μέσα από αυτά. Κάποια από τα αίτια που τα γυαλιά σας ταλαιπωρούνται κι απαιτούν συχνό καθάρισμα είναι ο ιδρώτας, οι βρωμιές που μεταφέρονται από τα χέρια σας, οι σκόνες, κ.α.

Πώς να καθαρίσετε τους φακούς τον γυαλιών σας

Καθαρισμός γυαλιών ηλίου και μυωπίας με σαπούνι

Το απορρυπαντικό των πιάτων αποτελεί έναν από τους καλύτερους και πιο εύκολους τρόπους για να καθαρίσετε τους φακούς των γυαλιών ηλίου ή μυωπίας σας. Με το σαπούνι οι φακοί των γυαλιών σας θα γίνουν πεντακάθαροι, σχεδόν σαν καινούργιοι.

Υλικά που θα χρειαστείτε

 • 1 φλιτζάνι αποστειρωμένο νερό.
 • 2 κουταλιές της σούπας από το απορρυπαντικό των πιάτων που χρησιμοποιείτε.
 • 1 δοχείο με σπρέι.

Πώς θα το φτιάξετε

Διαλύστε στο νερό το απορρυπαντικό των πιάτων σας κι ανακατέψτε πολύ καλά. Τοποθετείστε το διάλυμα που μόλις φτιάξατε στο δοχείο.

Πώς θα το χρησιμοποιήσετε

Ανακινήστε καλά το δοχείο, πριν τη χρήση του διαλύματος πάνω στα γυαλιά σας. Ψεκάστε τα γυαλιά σας με το καθαριστικό σας. Τρίψτε στη συνέχεια πολύ προσεκτικά με ένα βαμβακερό καθαρό πανάκι από μικροίνες την επιφάνεια των φακών των γυαλιών σας.

Χρήσιμη συμβουλή. Εάν έχετε διαθλαστικό σφάλμα και είστε υποχρεωμένοι να φοράτε τα γυαλιά μυωπίας σας και γενικότερα τα γυαλιά οράσεως σας το μεγαλύτερο μέρος της μέρας, καλό θα ήταν να τους κάνατε ένα γρήγορο πλύσιμο κάθε πρωί με λίγο ζεστό νερό βρύσης και να τα σκουπίζετε με ένα καθαρό και στεγνό βαμβακερό πανάκι που θα προμηθευτείτε από το κατάστημα των οπτικών σας.

Μην αμελείτε να καθαρίζετε σχολαστικά όχι μόνο τους φακούς, αλλά και το σκελετό και τα πλαϊνά τμήματα των γυαλιών σας, γιατί στα μέρη αυτά συγκεντρώνονται και ‘’κάθονται’’ τα υπολείμματα από τα διάφορα προϊόντα ομορφιάς, make up και προϊόντα μαλλιών που κάνετε χρήση.

Πώς να καθαρίσετε τον σκελετό τον γυαλιών σας

Μην ξεχνάτε πως και ο σκελετός είναι ένα τμήμα των γυαλιών σας και χρειάζεται κι αυτός, όπως και οι φακοί ειδική φροντίδα. Ο τρόπος που θα καθαρίζετε τον σκελετό των γυαλιών σας είναι εύκολος και είναι ο παρακάτω.

 • Πλένετε με ζεστό νερό βρύσης τον σκελετό.
 • Εάν διαπιστώσετε υπολείμματα σκόνης χρησιμοποιείστε και μια σταγόνα σαπούνι.
 • Ξεπλύνετε πολύ καλά.
 • Στεγνώστε τον σκελετό με ένα πανάκι που δεν αφήνει χνούδια.

Λάθη που κάνουμε στον καθαρισμό των φακών των γυαλιών

Τα καθαρίζουμε, ενώ δεν θα έπρεπε  με:

 • Την μπλούζα.
 • Χαρτοπετσέτες ή ρόλο κουζίνας.
 • Ό,τι ύφασμα βρεθεί κοντά μας την στιγμή που νιώθουμε πως βλέπουμε θαμπά, ύφασμα που κατά πάσα πιθανότητα θα τα χαράξει.
 • Σάλιο.
 • Καθαριστικά, όπως υγρό για τζάμια. Περιέχουν συστατικά στοιχεία που εύκολα μπορούν να βλάψουν τους φακούς.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά και γρατζουνιές στα γυαλιά σας.

Προστασία και καθαριότητα από τις γρατζουνιές

Καθαρισμός γυαλιών ηλίου από τις γρατζουνιές

Τα γυαλιά ηλίου δεν αποτελούν απλά ένα ενδιαφέρον αξεσουάρ μόδας που μας δίνουν ξεχωριστό ‘’τύπο’’ και στυλ, αλλά πρώτα απ’ όλα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την προστασία των ματιών μας από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία. Για το λόγο δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε τις προτεινόμενες οδηγίες καθαρισμού και αποθήκευσης τους. Κάποιοι από εσάς έχετε επενδύσει αρκετά χρήματα σε ένα ποιοτικό κι επώνυμο ζευγάρι γυαλιών ηλίου. Ακόμα κι αυτά όμως είναι επιρρεπή σε φθορές και γρατζουνιές που δυστυχώς μειώνουν την καλή απόδοσή τους.

Παρακάτω εμείς σας προτείνουμε κάποιους τρόπους εύκολους για να μειώσετε ή και να εξαφανίσετε τις γρατζουνιές και τις φθορές από τους φακούς των γυαλιών ηλίου σας και να τους δώσετε μια μικρή ή και μεγάλη παράταση ζωής. Το μόνο που θα χρειαστείτε για την επισκευή τους είναι προϊόντα που όλοι έχετε στο σπίτι σας.

Καθαρισμός γρατζουνιών με μαγειρική σόδα

Τα γυαλιά ηλίου χρειάζεται να τα περιποιείστε καθημερινά για να αποφύγετε όσο το δυνατό περισσότερο τις φθορές.

Με ποια υλικά μπορείτε να περιορίσετε τις γρατζουνιές που έχουν δημιουργηθεί στα γυαλιά ηλίου σας;

Η μαγειρική σόδα έχει όπως είναι σε όλους γνωστό αλκαλικές ιδιότητες, γι’ αυτό και είναι ιδανική για να την προτιμήσετε, αν θέλετε να διώξετε τις γρατζουνιές από τα γυαλιά ηλίου σας και να λάμψουν από καθαριότητα σαν να είναι καινούργια.

Τρόπος καθαρισμού

Ανακατέψτε ένα μέρος νερού με δύο μέρη μαγειρικής σόδας. Όταν φτιάξετε μια ομοιογενή και παχύρευστη πάστα, σταματήστε το ανακάτεμα. Χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι από βαμβάκι κι εφαρμόστε στο γρατζουνισμένο τμήμα του φακού την πάστα της μαγειρικής σόδας. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό βρύσης έως ότου εξαφανιστεί κάθε υπόλειμμα από την πάστα. Επαναλάβετε τις ίδιες κινήσεις σε περίπτωση που οι γρατζουνιές είναι αρκετά βαθιές κι επίμονες και δεν υποχωρήσουν με την πρώτη προσπάθεια.

Καθαρισμός γρατζουνιών με οδοντόκρεμα

Επιλέξτε μια οδοντόκρεμα που να μην περιέχει λευκαντικές ουσίες, χρωστικές ουσίες, μέντα ή δυόσμο. Οι οδοντόκρεμες με αρκετά χημικά στοιχεία είναι πιθανό, αντί να διορθώσει τις γρατζουνιές στα γυαλιά σας να δημιουργήσει και περαιτέρω ζημιές. Μια απλή κλασική, λευκή οδοντόκρεμα είναι η κατάλληλη για τον καθαρισμό των γυαλιών ηλίου σας από τις ανεπιθύμητες γρατζουνιές.

Τρόπος καθαρισμού

Χρησιμοποιείστε ένα κομμάτι από βαμβάκι και τοποθετήστε πάνω σε αυτό μια μικρή δόση οδοντόκρεμας. Τρίψτε την περιοχή των φακών για κάποια δευτερόλεπτα με κινήσεις απαλές. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό βρύσης προσεκτικά, ώστε να μην φαίνεται κανένα ίχνος οδοντόκρεμας πάνω στο φακό ή στα μεταλλικά μέρη του σκελετού. Καθαρίστε τα γυαλιά σας με το ειδικό πανάκι για να μην αφήσετε χνούδι στην επιφάνεια. Ελέγξτε τους φακούς κι επαναλάβετε και δεύτερη φορά, αν οι γρατζουνιές δεν υποχωρήσουν.

Καθαρισμός γρατζουνιών με κερί για έπιπλα ή για αυτοκίνητα

Το κερί που χρησιμοποιούμε για τα έπιπλα και για τα αυτοκίνητα μπορεί να επισκευάσει και τα γυαλιά ηλίου σας. Είναι ιδανικό για να μειώσει ακόμη κι αν η ζημιά είναι μικρή να εξαφανίσει τις γρατζουνιές από την επιφάνεια των φακών, ειδικά όταν αυτοί είναι κατασκευασμένοι από πλαστικό. Εάν επιλέξετε αυτήν την μέθοδο επισκευής να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιλογή του κεριού. Κάποια από αυτά τα γυαλιστικά κεριά περιέχουν χημικά τα οποία είναι επικίνδυνα όχι μόνο για να καταστρέψουν ακόμη πιο πολύ τους φακούς των γυαλιών σας, αλλά και να αφήσουν κάποια υπολείμματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία των οφθαλμών σας. 

Τρόπος καθαρισμού

Απλώστε μια μικρή ποσότητα από το κερί στο σημείο του φακού που έχει τις γρατζουνιές. Έπειτα με ένα καθαρό και μαλακό πανάκι που δεν αφήνει χνούδι τρίψτε για μερικά δευτερόλεπτα την γρατζουνιά κι ύστερα σκουπίστε με ήπιες κινήσεις με ένα άλλο πανάκι σαν αυτά που χρησιμοποιείτε καθημερινά για τον καθαρισμό των γυαλιών σας. Αφού τελειώσετε, επαναλάβετε τις ίδιες κινήσεις, αν χρειαστεί, χωρίς όμως καθόλου να ξεπλύνετε τα γυαλιά σας με νερό. 

Καθαρισμός γρατζουνιών με ειδικά διαλύματα-σπρέι

Χρησιμοποιείστε ειδικά διαλύματα- σπρέι με αντιθαμβωτική κι αντιστατική δράση  που κυκλοφορούν στο εμπόριο για φακούς γυαλιών ηλίου που έχουν την ιδιότητα να τα προστατεύουν από την καθημερινή χρήση.

Προσοχή. Εάν οι γρατζουνιές είναι σημαντικές και οι φθορές ανεπανόρθωτες θα πρέπει να σκεφτείτε άμεσα την αγορά ενός νέου ζεύγους γυαλιών ηλίου.

Καλό θα ήταν να μην…

 • Πλένετε το ειδικό πανάκι που παρέχεται με την αγορά των γυαλιών ηλίου σας με μαλακτικό ρούχων, γιατί ενδέχεται να θολώσει το φακών των γυαλιών σας.
 • Πιάνετε με τα δάχτυλά σας τους φακούς των γυαλιών ηλίου σας, γιατί είναι πολύ πιθανό να αφήσουν σημαδάκια κι ίχνη λιπαρότητας.
 • Μην χρησιμοποιείτε τα νύχια σας για να αφαιρέσετε σημάδια που ενδεχομένως να υπάρχουν πάνω στους φακούς σας.

Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι η Ντίνα Κόννου και είμαι ένας από τους δημιουργούς και εκδότες αυτού του ιστότοπου. Είναι χαρά μου να μπορώ να βοηθώ τους ανθρώπους που ψάχνουν πληροφοριές που έχουν να κάνουν με την υγεία, την φροντίδα και την ομορφιά. Γι’ αυτό τον σκοπό έχουμε δημιουργήσει αυτό τον ιστότοπο ώστε να μπορούμε να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες έχουμε συλλέξει μέσα από την αγάπη μας για γνώση.

4 σκέψεις σχετικά με το “Σωστός καθαρισμός Γυαλιών Ηλίου και Οράσεως: Πλήρης Οδηγός

 • 28 Αυγούστου, 2020, 12:33
  Permalink

  Καλησπέρα,

  πολύ ωραίο άρθρο και αρκετά κατατοπιστικό.
  Θα ήθελα όμως να ρωτήσω από που μπορούμε να προμηθευτούμε αποστειρωμένο νερό στην Ελλάδα καθώς η παρασκευή του χρειάζεται θερμοκρασίες πάνω από αυτές του βρασμού και δεν είναι εύκολη.

  ευχαριστώ,

  Σχολιάστε
  • 28 Αυγούστου, 2020, 16:42
   Permalink

   Καλησπέρα Φαίη και σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια 🙂

   Δυστυχώς δεν γνωρίζω κάποια εταιρεία που να προμηθεύει αποστειρωμένο νερό στην Ελλάδα.

   Ντίνα

   Σχολιάστε
 • 12 Απριλίου, 2021, 16:11
  Permalink

  Καλησπέρα,
  τα πανάκια καθαρισμού που μας δίνονται με τα γυαλιά οράσεως, μπορούν να πλυθούν ;

  Σχολιάστε
  • 19 Απριλίου, 2021, 22:31
   Permalink

   Καλησπέρα Σπύρο,

   Μπορείς να τα πλύνεις με κρύο νερο και με μερικές σταγόνες σαπουνιού που δεν περιέχει λευκαντικές ουσίες και μαλακτικό. Άφησε το πανί να μουλιάσει στο σαπούνι για λίγα λεπτά και στην συνέχεια ξέπλυνε το με κρύο νερό.

   Ντίνα

   Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.