Σακούλες στα μάτια – Πως να τις ξεφορτωθείτε άμεσα!

Περιεχόμενα

Γιατί εμφανίζονται οι σακούλες κάτω από τα μάτια;

Πολλοί έρχεστε αντιμέτωποι κοιτώντας τον καθρέφτη σας με τις ακαλαίσθητες σακούλες που δημιουργούνται κάτω από τα μάτια σας. Οι σακούλες είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί εξίσου θα λέγαμε τόσο τις γυναίκες, όσο και τους άντρες. Η επιδερμίδα στην περιοχή γύρω από τα μάτια είναι ιδιαίτερα λεπτή, αν τη συγκρίνουμε με οποιοδήποτε άλλο σημείο του προσώπου. Δουλεύει και κουράζεται ανελλιπώς από τις καθημερινές γκριμάτσες και από τη συνεχή κίνηση των βλεφάρων.

Οι σακούλες κάτω από τα μάτια μπορεί να είναι παροδικές και να εμφανίζονται κάποιες μέρες το μήνα, μπορεί όμως και να γίνουν και μόνιμες και να είναι και μια ένδειξη για το πόσο καλά ή όχι λειτουργούν τα όργανά σας.

Γιατί να δημιουργούνται σακούλες κάτω από τα μάτια;

Γιατί έχουμε αύξηση του λίπους στο κάτω βλέφαρο, περιοχή εξαιρετικά εύθραυστη κι ευαίσθητη. Γύρω από τον βολβό του οφθαλμού, υπάρχει ένα προστατευτικό λίπος, το οποίο και συγκρατείται με ένα λεπτό διάφραγμα. Όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει το διάφραγμα αυτό έχει την τάση να χαλαρώνει. Η επιδερμίδα με το πέρασμα των χρόνων αρχίζει να χάνει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά της κάτω από την περιοχή των βλεφάρων και το λίπος βγαίνει προς τα έξω σχηματίζοντας σακούλες.

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν τις σακούλες κάτω από τα μάτια;

Στο σημείο αυτό ας δούμε με ποιες καταστάσεις έχουν άμεση σχέση οι σακούλες που εμφανίζονται κάτω από τα μάτια.

 • Με την έλλειψη ύπνου και τον κακό ύπνο.
 • Με την ηλικία.
 • Με την υπερβολική κούραση.
 • Με την ανθυγιεινή ζωή.
 • Με τη διατροφή.
 • Με το ονομαζόμενο οξειδωτικό στρες.
 • Με το κάπνισμα.
 • Με το αλκοόλ.
 • Με τις αλλεργίες.
 • Με την κατακράτηση υγρών.
 • Με την πολύωρη άσκηση.
 • Με παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα.
 • Με την κληρονομική προδιάθεση.

Αντιμετώπιση των σακούλων στα μάτια – πως φεύγουν;

Αντιμετώπιση των σακούλων στα μάτια στις γυναίκες - Πριν και μετά

Πως φεύγουν οι σακούλες από τα μάτια;

Οι πλαστικοί χειρουργοί χρησιμοποιούν τρεις βασικές μεθόδους για να εξαφανίσουν τις σακούλες κάτω από τα μάτια.

1. Βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρου με εσωτερική τομή

Γίνεται με μια εσωτερική τομή, χωρίς ουλές εξωτερικές. Το χειρουργείο αυτό γίνεται σε όσους αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των σακουλών κάτω από τα μάτια, χωρίς όμως να εμφανίζουν ταυτόχρονη χαλάρωση του δέρματος. Ο χειρουργός επιχειρεί μια τομή στο εσωτερικό τμήμα του οφθαλμού, από όπου αφαιρεί μόνο το περίσσιο λίπος από την περιοχή αυτή. Με τον τρόπο και την τεχνική αυτή δεν εμφανίζεται η παραμικρή ουλή στην εξωτερική πλευρά του ματιού. Η μόνη ‘’παρενέργεια’’ είναι ένα μικρό πρήξιμο και μια υποψία μελανιάσματος στην περιοχή, που όμως υποχωρεί μέσα σε διάστημα το πολύ 5 ημερών. Μετά από τον χρόνο αυτό μπορεί χωρίς κανέναν κίνδυνο να επιστρέψει ο ασθενής και στην εργασία του και σε όλες τις καθημερινές του δραστηριότητες.

2. Βλεφαροπλαστική του κάτω βλεφάρου με κανθοπηξία

Με την τεχνική αυτή ενισχύεται η εξωτερική γωνία του κάτω βλεφάρου. Ο πλαστικός χειρουργός επιχειρεί μια τομή μικρή κάτω από τις βλεφαρίδες, αλλά επεκτείνεται και προς τα πλάγια, πάνω από το κόκαλο του κόγχου. Το επόμενο βήμα του ειδικού είναι να σηκώσει τον μυ και το δέρμα και να αφαιρέσει το περισσευούμενο λίπος, Στη συνέχεια με ειδικά ράμματα παίρνει την άκρη του βλεφάρου και τη στηρίζει στον οφθαλμικό κόγχο 1 με 2 περίπου χιλιοστά προς τα πάνω, δίνοντας το σχήμα που θέλει στο βλέφαρο.

Στην συγκεκριμένο μέθοδο ο γιατρός κάνει χρήση πολύ λεπτών, μη απορροφητικών ραμμάτων από μετάξι για να πετύχει την ενίσχυση της εξωτερικής γωνίας του οφθαλμού, στηρίζοντας ταυτόχρονα το κάτω βλέφαρο διώχνοντας την εικόνα της κουρασμένης όψης από το βλέμμα. Η επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα κι ανάλογα με το τι θα αποφασίσει ο γιατρός η αναισθησία μπορεί να είναι τοπική, μπορεί όμως και γενική. Μετά το χειρουργείο οι παρενέργειες είναι μηδαμινές. Ίσως προκύψουν πρηξίματα στην περιοχή, τα οποία όμως σαφώς και υποχωρούν. Ο ασθενής πρέπει να προσέχει 7 με 10 μέρες μετά την επέμβαση, όπου και μετά από το διάστημα αυτό μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινή του ρουτίνα.

Η μόνη αντένδειξη είναι η ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως είναι οι καρδιοπάθειες.

3. Υαλουρονικό στις σακούλες στα μάτια

Το υαλουρονικό οξύ βελτιώνει σε πολλές περιπτώσεις την όψη της ευαίσθητης περιοχής των ματιών κι αποτελεί πλέον μια από τις πιο κύριες επιλογές για την αντιμετώπιση των σακούλων. Το υαλουρονικό οξύ εφαρμόζεται σε αραιωμένη μορφή επιφανειακά στην περιοχή των ματιών, σε ενέσιμη μορφή και συνδράμει δραστικά κι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των σακουλών που δημιουργούνται στην περιοχή.

Ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του προβλήματος ο ειδικός γιατρός εγχύει χρησιμοποιώντας πολύ λεπτές βελόνες την απαραίτητη ποσότητα κι επιλέγει το είδος του υαλουρονικού για κάθε περίπτωση ‘’ασθενή’’ χωριστά. Η εφαρμογή πραγματοποιείται, αφού προηγουμένως έχει γίνει τοπική αναισθησία, δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο, είναι εξαιρετικά απλή και στις πλείστες περιπτώσεις δεν προκαλεί παρενέργειες και αλλεργίες. Το αποτέλεσμα είναι άμεσα εμφανές, ενδέχεται για τις επόμενες 2 με 3 μέρες να παρουσιαστούν κοκκινίλες και μικρά πρηξιματάκια στα μάτια, τα οποία όμως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εξαφανίζονται. Η διάρκεια του υαλουρουνικόυ οξέος ποικίλει από άτομο σε άτομο, κατά μέσο όρο όμως διαρκεί περίπου για έναν χρόνο.

Πως αντιμετωπίζονται οι σακούλες στα μάτια στους άντρες

Σακούλες στα μάτια στους άντρες - πριν και μετά

Όσον αφορά στους άντρες, το σχήμα του προσώπου και των ματιών δεν είναι σε καμιά περίπτωση όμοιο με αυτό των γυναικών. Τα αποτελέσματα μια πλαστικής-αισθητικής παρέμβασης στους άντρες είναι θα τολμούσαμε να πούμε πιο δύσκολη. Γιατί; Γιατί ο άντρας δεν θα πρέπει να χάσει την αρρενωπότητα στο βλέμμα του, δεν θα πρέπει να αλλοιωθεί το φυσικό σχήμα του οφθαλμού του, δεν θα πρέπει να μείνει κανένα σημαδάκι από τις τομές, γιατί δεν θα μπορεί να τις καλύπτει με το καθημερινό μακιγιάζ. Κατά συνέπεια η βλεφαροπλαστική στην περίπτωση των αντρών είναι μια επέμβαση που απαιτεί εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς από την πλευρά του θεράποντος ιατρού.

Υποπεριοριστικό Lifting

Θεωρείται η κατάλληλη τεχνική, η πιο ιδανική επέμβαση για τους άντρες προκειμένου να ξεφορτωθούν τις αντιαισθητικές σακούλες που βαραίνουν το βλέμμα τους και τους καθιστούν γερασμένους και κουρασμένους.

Το χειρουργείο, λοιπόν αυτό απευθύνεται στον αντρικό πληθυσμό που εμφανίζει πολύ μεγάλη χαλάρωση και πτώση του κάτω βλεφάρου με αποτέλεσμα αυτοί να βασανίζονται από τεράστιες σακούλες κάτω από τα μάτια, που ενδεχομένως καταλήγουν πολύ χαμηλά στο πρόσωπο.

Ο πλαστικός χειρουργός εδώ επιχειρεί μια τομή μέσα από το στόμα με σκοπό να αφαιρέσει το περιττό λίπος που έχει συσσωρευτεί, έτσι ώστε να εξαφανίσει τις σακούλες. Στη συνέχεια επιχειρεί μια άλλη τομή κάτω από τις βλεφαρίδες, όπου και αφαιρεί το δέρμα που περισσεύει. Τα ράμματα που γίνονται μέσα στο στόμα είναι απορροφήσιμα και το μόνο που θα πρέπει να έχει στο νου του ο ασθενής, να μην τα ενοχλεί με τη γλώσσα του κατά τις πρώτες μέρες της αποθεραπείας. Η αποθεραπεία διαρκεί συνήθως μια εβδομάδα, ίσως και λίγο παραπάνω, και μόλις περάσει ο χρόνος αυτός ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του. Οι παρενέργειες είναι κάποιες εκχυμώσεις και μελανιές, που όμως σταδιακά υποχωρούν και για τον λόγο αυτό μπορεί να χρειαστεί τις πρώτες αυτές μέρες να κυκλοφορεί ο ασθενής με μαύρα γυαλιά ηλίου για να κρύβει αυτές τις παροδικές ατέλειες.

Τα αποτελέσματα της τεχνικής αυτής είναι θεαματικά, θαυματουργά σχεδόν, αφού εξαφανίζονται όλες οι έντονες σακούλες κι ο άντρας αποκτά πάλι το νεανικό, ξεκούραστο κι αγέρωχο  βλέμμα του. 

Πως να προλάβετε τις ενοχλητικές σακούλες κάτω από τα μάτια

Πως να προλάβετε τις σακούλες στα μάτια

Εάν θέλετε να προλάβετε τις σακούλες στα μάτια, πιο κάτω σας προτείνουμε μερικές καθημερινές συνήθειες που μπορείτε να εντάξετε στην ρουτίνα σας για να απομακρύνετε το ενδεχόμενο εμφάνισης τους.

 • Να χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακή κρέμα.
 • Να φοράτε γυαλιά ηλίου όταν βγαίνετε έξω και χειμώνα και καλοκαίρι ώστε να προστατεύεται τα μάτια σας από την ηλιακή ακτινοβολία.
 • Να κοιμάστε καλά και όσες ώρες έχει ανάγκη ο οργανισμός σας. Κατά προτίμηση χρησιμοποιείστε κι ένα δεύτερο μαξιλάρι στον ύπνο σας, γιατί το ύψος βοηθά στην κατακράτηση των υγρών.
 • Να σκύβετε κατά τη διάρκεια της ημέρας κατά διαστήματα το κεφάλι προς τα κάτω για την βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος σε αυτό.
 • Να αφαιρέσετε την λευκή ζάχαρη από το διαιτολόγιό σας.
 • Να αποφεύγετε τα τηγανιτά φαγητά, την μαργαρίνη και τα πολλά αλλαντικά.
 • Να περιορίσετε το αλάτι.
 • Να μειώσετε το αλκοόλ.
 • Να κόψετε το κάπνισμα.
 • Να πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα και χυμούς λαχανικών.
 • Να βάλετε την άσκηση στην ζωή σας.
 • Να κάνετε μασάζ στην περιοχή των ματιών. Χρησιμοποιείστε από τα δάχτυλά σας τον δείκτη και τον μέσο κι επιχειρήστε ταμποναριστές κινήσεις από την κοντά στην μύτη εσωτερική γωνία προς την εξωτερική γωνία. Συνεχίστε το μασάζ προς το πάνω βλέφαρο κι επανέλθετε με κυκλικές και ήπιες κινήσεις στο σημείο εκκίνησης. Καθιερώστε την διαδικασία με 10 επαναλήψεις σε κάθε μάτι, επί καθημερινής βάσεως και οι σακούλες σιγά σιγά θα δείτε να υποχωρούν.

Σπιτικές μάσκες για την αντιμετώπιση των σακούλων στα μάτια

Σπιτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των σακούλων στα μάτια

Πιο κάτω σας παρουσιάζουμε πώς μπορείτε με φυσικά προϊόντα που έχετε στην κουζίνα σας, να δημιουργήσετε τις δικές σας σπιτικές μάσκες και να απαλλαγείτε από τις σακούλες κάτω από τα μάτια.

1. Μάσκα με χαμομήλι και πατάτα

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι χαμομήλι, 2 ωμές μεγάλες πατάτες και μια γάζα. Βράστε το χαμομήλι κι αφήστε το στην άκρη. Πάρτε την γάζα και κόψτε την σε 4 κομμάτια, εκ των οποίων τα 2 θα είναι πιο μικρά και τα άλλα 2 πιο μεγάλα. Τρίψτε σε ένα τρίφτη τις πατάτες και βάλτε τις μέσα στις μεγάλες γάζες. Στη συνέχεια βουτήξτε τις μικρές γάζες στο χαμομήλι. Εφαρμόστε τις μικρές γάζες με το χαμομήλι στα μάτια σας και τις πιο μεγάλες με τις πατάτες καλύψτε τα ζυγωματικά σας με τέτοιο τρόπο, ώστε να πλησιάζουν όσο πιο πολύ γίνεται την περιοχή των ματιών. Αφήστε τη μάσκα σας να δράσει για 30 με 40 λεπτά και ξεπλυθείτε με το χαμομήλι που έχει απομείνει.

2. Μάσκα με φέτες από αγγούρι, από πατάτες ή από ώριμο αβοκάντο

Ο πλέον γνωστός σπιτικός τρόπος καταπολέμησης των σακουλών κι όχι μόνο για την περιοχή κάτω από τα μάτια. Κόψτε λεπτές φέτες από τα παραπάνω προϊόντα και τοποθετείστε τις για 20 περίπου λεπτά κάτω από τα μάτια σας.

3. Μάσκα με αγγούρι και λεμόνι

Θα χρειαστείτε το χυμό από ένα αγγούρι και το χυμό από ένα λεμόνι. Φροντίστε οι ποσότητες πάνω κάτω να είναι ίσες. Απλώστε με τη βοήθεια μιας μαλακής γάζας το μίγμα στην περιοχή κάτω από τα μάτια. Αφήστε το να δράσει για 15 λεπτά και ξεπλύνετε το πρόσωπό σας με άφθονο δροσερό νερό.

4. Μάσκα με πλήρες γάλα

Το πλήρες γάλα βρίσκεται σε όλα σχεδόν τα σπίτια. Πάρτε δυο κομματάκια βαμβάκι, βουτήξτε τα μέσα στο γάλα, στύψτε τα απαλά κι εφαρμόστε κάτω από τα μάτια σας για 5 λεπτά.

5. Μάσκα με ροδοπέταλα και αμυγδαλέλαιο

Τα υλικά που θα χρειαστεί να προμηθευτείτε είναι 120 γραμμάτια αμυγδαλέλαιο και τα πέταλα από ένα τριαντάφυλλο. Πώς θα φτιάξετε την μάσκα σας; Λιώστε τα ροδοπέταλα και ρίξτε τα μέσα στο αμυγδαλέλαιο. Αφήστε τα εκεί για 1 ολόκληρη μέρα και στη συνέχεια περάστε το προϊόν σας από ένα φίλτρο και φυλάξτε το σε ένα αποστειρωμένο βάζο. Εμποτίστε ένα βαμβάκι ή μια γάζα στο έλαιο και εφαρμόστε πάνω στις σακούλες, κάτω από τα μάτια σας.

6. Μάσκα με χαμομήλι, νερό και ροδοπέταλα

Προμηθευτείτε 6 ροδοπέταλα και 30 γραμμάρια χαμομήλι. Θα χρειαστείτε και 200ml νερό. Πάρτε ένα κατσαρολάκι και βάλτε μέσα μαζί το νερό, τα άνθη του χαμομηλιού και τα ροδοπέταλα. Αφήστε τα να βράσουν σε σιγανή φωτιά κι αφού βράσουν αφήστε το μίγμα σας στην άκρη να περιμένει για 5 λεπτά. Μετά τον χρόνο αυτό στραγγίξετε το υγρό και τοποθετείστε το σε ένα βαζάκι αεροστεγές. Πάρτε ένα βαμβακάκι, βουτήξτε το στο υγρό κι εφαρμόστε κάτω από τα μάτια σας, πάνω στις σακούλες κάνοντας ένα χαλαρωτικό κι απαλό μασάζ. Χρησιμοποιείστε την σπιτική σας μάσκα, αν θέλετε και δυο φορές την ημέρα, μία το πρωί, όταν ξυπνάτε και μια το βράδυ πριν να πάτε για ύπνο. Δεν χρειάζεται να ξεπλύνετε το πρόσωπό σας μετά την εφαρμογή της μάσκας σας.

7. Σπιτική κρέμα με βούτυρο καριτέ κι έλαιο αργκάν

Χρειάζεστε 15 γραμμάρια βούτυρο καριτέ και5 σταγόνες από το έλαιο αργκάν. Βάλτε σε μπεν μαρί το βούτυρο και προσθέστε το έλαιο. Αφού λιώσει, αδειάζετε σε ένα βαζάκι το μίγμα και το αφήνετε να στερεοποιηθεί πάλι. Πάρτε με τα ακροδάχτυλά σας μια μικρή ποσότητα από την σπιτική σας κρέμα και τρίψτε απαλά τα σημεία κάτω από τα μάτια που έχουν εμφανιστεί οι σακούλες. Κάντε χρήση της κρέμας σας σε καθαρό πρόσωπο κάθε βράδυ, πριν πάτε για ύπνο.

8. Σπιτική κρέμα με αβοκάντο και βιταμίνη Ε

Θα χρειαστείτε μισό ώριμο αβοκάντο μεσαίου μεγέθους και μια κάψουλα βιταμίνης Ε. Ξύστε τον πολτό από ένα αβοκάντο και αναμίξτε σε αυτό το τζελ από την κάψουλα της βιταμίνης. Ανακατέψτε καλά κι όταν έχετε ένα πολτό αρκετά παχύρευστο, εφαρμόστε στην περιοχή κάτω από τα μάτια, όπου υπάρχει το πρόβλημα. Κάντε χρήση της κρέμας που φτιάξατε με τα χεράκια σας καθημερινά και θα δείτε σταδιακά τις ανεπιθύμητες σακούλες να σας εγκαταλείπουν.

Κρέμες φαρμακείου για τις σακούλες κάτω από τα μάτια

Κρέμες φαρμακείου για την αντιμετώπιση των σακούλων κάτω από τα μάτια

Στα φαρμακεία κυκλοφορούν διάφορες κρέμες ματιών οι οποίες αποτελούν χρήσιμο σύμμαχο για την εξαφάνιση των σακούλων κάτω από τα μάτια.

Εμείς δοκιμάσαμε αρκετές από αυτές και καταλήξαμε στην λίστα με τις πιο θαυματουργές κρέμες ματιών, σύμφωνα πάντα με την δικής μας κρίση.

Ακόμη, για εσάς που έχετε φτάσει 40, δοκιμάσαμε και προτείνουμε τις καλύτερες αντιρυτιδικές κρέμες ματιών για 40+ που θα επαναφέρουν την νιότη στο βλέμμα σας.


Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι η Ντίνα Κόννου και είμαι ένας από τους δημιουργούς και εκδότες αυτού του ιστότοπου. Είναι χαρά μου να μπορώ να βοηθώ τους ανθρώπους που ψάχνουν πληροφοριές που έχουν να κάνουν με την υγεία, την φροντίδα και την ομορφιά. Γι’ αυτό τον σκοπό έχουμε δημιουργήσει αυτό τον ιστότοπο ώστε να μπορούμε να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες έχουμε συλλέξει μέσα από την αγάπη μας για γνώση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.