Βλεφαρίδες: Ποια η χρησιμότητά τους; Πώς προστατεύουν τα μάτια μας;

Τι είναι οι βλεφαρίδες;

Οι βλεφαρίδες είναι μικροσκοπικά μέρη του σώματός μας που εκφύονται από τα βλέφαρα κι έχουν όμως μεγάλη σημασία για την διατήρηση της υγείας των ματιών μας.

Σε κάθε βλέφαρο συνήθως βρίσκονται τρεις έως πέντε σειρές και μοιάζουν ανατομικά με τις άλλες τρίχες του ανθρώπινου σώματος. Οι βλεφαρίδες που υπάρχουν στο πάνω βλέφαρο είναι μεγαλύτερες σε μήκος από ότι του κάτω βλεφάρου και είναι αριθμητικά πιο πολλές. Ανάλογα αυτές που βρίσκονται στο άνω βλέφαρο κυρτώνουν προς τα πάνω, αυτές που συναντάμε στο κάτω βλέφαρο, κυρτώνουν προς τα κάτω και αυτό το σχήμα είναι που τις καθιστά ασπίδα προστασίας για τα μάτια.

Αποτελούνται σε ποσοστό 10% από νερό και το υπόλοιπο ποσοστό είναι μακρομοριακές πρωτεΐνες. Η διάρκεια ζωής τους είναι περίπου 80 ημέρες. Μετά το πέρας των 80  ημερών πέφτουν κι αντικαθίστανται από νέες μέσα σε διάστημα πάνω κάτω δύο μηνών.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι βλεφαρίδες πρέπει να έχουν ένα συγκεκριμένο μήκος και μέγεθος σε σύγκριση με την αναλογία του οφθαλμού. Το μήκος και η πυκνότητα των βλεφαρίδων δεν είναι όμοια σε όλους τους ανθρώπους και ρυθμίζεται όπως πρέπει με την εξέλιξη.

Σε τι χρησιμεύουν οι βλεφαρίδες ;

Οι βλεφαρίδες:

  • Λειτουργούν σαν αισθητήρες, βοηθούν το άνοιγμα και κλείσιμο των ματιών με αποτέλεσμα αυτά να διατηρούνται ενυδατωμένα.
  • Προστατεύουν τα μάτια από την ξηρότητα.
  • Εμποδίζουν τα σκουπίδια και τους ρύπους να έρθουν σε επαφή με τους οφθαλμούς σας.
  • Αποτρέπουν μικροτραυματισμούς και δυσάρεστους ερεθισμούς.
  • Προστατεύουν τα μάτια από την σκόνη.
  • Προστατεύουν τους οφθαλμούς από την εξάτμιση των δακρύων.
  • Αποτελούν ασπίδα προστασίας από τον ήλιο
  • και την απώλεια υγρασίας.

Οι ερευνητές προσπαθώντας να εξακριβώσουν και να αποδείξουν πόσο χρήσιμη είναι η ύπαρξη των βλεφαρίδων κατασκεύασα μάτια από αλουμινένια κουτιά -από τα οποία και διέρρεε νερό- και τοποθέτησαν πάνω σε αυτά ψεύτικες βλεφαρίδες. Με το πρωτότυπο αυτό πείραμα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι βλεφαρίδες έχουν την ικανότητα να διώχνουν μακριά τα σωματίδια της σκόνης και να ελαττώνουν την εξάτμιση υγρασίας σε ένα αξιοσέβαστο ποσοστό του 50%.

Πόσο ‘’υγιής’’ είναι η χρήση ψεύτικων βλεφαρίδων;

Οι πυκνές και μακριές βλεφαρίδες είναι ένα φετίχ και μια επιθυμία κατά βάση του γυναικείου πληθυσμού. Η χρήση ψεύτικων βλεφαρίδων για πιο ελκυστικό και σαγηνευτικό βλέμμα έχει γίνει πια ‘’αναγκαία’’ μόδα. Κανείς δεν αντιλέγει πως οι μεγαλύτερες κι άρα εντυπωσιακότερες βλεφαρίδες είναι ιδιαιτέρως κομψές και στρέφουν τα βλέμματα πάνω σας.

Μπορούν όμως να εξυπηρετήσουν σωστά τη λειτουργία τους;

Οι επιστήμονες μετά από πολλές μελέτες αποφάνθηκαν ότι, όταν οι βλεφαρίδες είναι πιο μεγάλες από το ένα τρίτο του πλάτους των οφθαλμών, όχι μόνο δεν εξυπηρετούν σωστά την εργασία που γι’ αυτήν είναι φτιαγμένες, αλλά καταλήγουν να λειτουργούν ακριβώς αντίθετα. Δημιουργούν δηλαδή κάτι σαν ‘’χωνί’’ που επιτρέπει, κατευθύνει και διοχετεύει τον αέρα προς τον οφθαλμό, δημιουργώντας έτσι περισσότερες πιθανότητες για είσοδο ξένων σωματιδίων και απόθεση σκόνης στην εν λόγω περιοχή.

Οι βλεφαρίδες βρίσκονται στη θέση τους σε συγκεκριμένο μήκος όχι τυχαία κι όχι μόνο για να διακοσμούν τα μάτια μας αλλά πρώτα απ’ όλα για ιατρικούς και προστατευτικούς σκοπούς. Δουλειά τους δεν είναι να δείχνουν τα μάτια πιο έντονα και γοητευτικά. Γι’ αυτό θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές κυρίως εσείς οι γυναίκες κάνοντας συστηματική χρήση extension ή χρήση ψεύτικων μόνιμων ή ημιμόνιμων βλεφαρίδων.


Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι η Ντίνα Κόννου και είμαι ένας από τους δημιουργούς και εκδότες αυτού του ιστότοπου. Είναι χαρά μου να μπορώ να βοηθώ τους ανθρώπους που ψάχνουν πληροφοριές που έχουν να κάνουν με την υγεία, την φροντίδα και την ομορφιά. Γι’ αυτό τον σκοπό έχουμε δημιουργήσει αυτό τον ιστότοπο ώστε να μπορούμε να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες έχουμε συλλέξει μέσα από την αγάπη μας για γνώση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.