12 φυσικοί τρόποι για ενδυνάμωση των βλεφαρίδων

Οι βλεφαρίδες δεν διακοσμούν απλά και μόνο τα μάτια και το πρόσωπό μας. Η κύρια εργασία τους είναι να προστατεύουν τους οφθαλμούς. Το φυσιολογικό είναι να χάνει ένας άνθρωπος καθημερινά από μία έως και πέντε βλεφαρίδες. Εάν η απώλεια είναι μεγαλύτερη, τότε αυτό μπορεί να είναι κι ένα σύμπτωμα άλλων παραγόντων. Εμείς παρακάτω σας προτείνουμε διάφορα σπιτικά προϊόντα και θεραπείες για ενδυνάμωση και θεραπεία για τις ταλαιπωρημένες βλεφαριδες σας.

Φυσικά προϊόντα για ενδυνάμωση των βλεφαρίδων

Τα πιο κάτω προϊόντα και θεραπείες θα σας βοηθήσουν στην ενδυνάμωση των βλεφαρίδων σας με φυσικό τρόπο και μπορείτε με απλά βήματα να τα δοκιμάσετε στο σπίτι σας.

1. Καστορέλαιο και βλεφαρίδες

Το καστορέλαιο στις βλεφαρίδες αποτελεί μια από τις πρώτες επιλογές και από τις αποτελεσματικότερες λύσεις για να τις διατηρήσετε δυνατές και υγιείς. Βοηθά στην ανάπτυξη νέων τριχών με αποτέλεσμα οι βλεφαρίδες να αποκτούν ξανά την πλούσια εμφάνιση τους. Το καστορέλαιο φημίζεται για την υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε και αμινοξέα τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη των βλεφαρίδων. Εμφανή αποτελέσματα θα έχετε μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Προτείνουμε: Laboratoire Altho – Βιολογικό Καστορέλαιο

Laboratoire Altho – Βιολογικό Καστορέλαιο για τις βλεφαρίδες

Πώς θα το χρησιμοποιήσετε;

Πάρτε ένα μικρό κομμάτι βαμβάκι και βρέξτε το με λίγο καστορέλαιο. Στην χυνέχεια τρίψτε το βαμβάκι με το καστορέλαιο επάνω στις βλεφαρίδες ξεκινώντας από τις ρίζες και προχωρώντας μέχρι τις άκρες. Αφήστε το να δράσει. Επαναλάβετε την διαδικασία κάθε βράδυ πριν πάτε για ύπνο. Δεν χρειάζεται να το ξεβγάλετε.

2. Αμυγδαλέλαιο και βλεφαρίδες

Το αμυγδαλέλαιο είναι ένα άλλο εξίσου αποτελεσματικό φυσικό δυναμωτικό για τις βλεφαρίδες. Το αμυγδαλέλαιο δυναμώνει τις βλεφαρίδες χάρη στις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει.

Προτείνουμε: Αμυγδαλέλαιο Evergetikon

Evergetikon - Αμυγδαλέλαιο για τις βλεφαρίδες

Πώς θα το χρησιμοποιήσετε;

Κάντε καθημερινή χρήση, δυο φορές την μέρα. Απλώστε το αμυγδαλέλαιο στις άκρες των δαχτύλων σας και απλά κάντε ένα απαλό, με ήπιες κινήσεις μασάζ στις βλεφαρίδες σας.

3. Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι θαυματουργό ακόμα και στην περίπτωση τόνωσης των βλεφαρίδων σας. Είναι μια άλλη φυσική θεραπεία για τις βλεφαρίδες καθώς τα λιπαρά του οξέα λόγω της πανίσχυρης ενυδατικής τους δράσης, βοηθούν στην επιβράδυνση της πτώσης των βλεφαρίδων.

Προτείνουμε: Charisma – Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο

Charisma – Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για τις βλεφαρίδες

Πώς θα κάνετε χρήση του;

Ζεσταίνετε σε ένα μπρίκι μια μικρή ποσότητα ελαιόλαδου. Πάρτε ένα καθαρό βουρτσάκι ή ένα πινέλο και αρχίστε να το απλώνετε πάνω στις βλεφαρίδες σας. Προσέξτε το λάδι σας να μην είναι καυτό. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία κάθε βράδυ, αφού πρώτα αφαιρέσετε το μακιγιάζ σας.

4. Λάδι καρύδας

Μια ακόμη καλή επιλογή, με ευεργετικά στοιχεία για την ενδυνάμωση των βλεφαρίδων σας. Το λάδι καρύδας περιέχει λιπαρά οξέα που θρέφει τους θύλακες της τρίχας.

Προτείνουμε: Coco Bio – Εξαιρετικό Παρθένο Λάδι Καρύδας

Coco Bio - Λάδι καρύδας για τις βλεφαρίδες

Πώς θα χρησιμοποιήσετε το λάδι καρύδας;

Χρησιμοποιήσετε το όπως το καστορέλαιο, το ελαιόλαδο ή το αμυγδαλέλαιο. Καλό είναι όλα αυτά τα έλαια να τα χρησιμοποιείτε πριν τον ύπνο, έτσι ώστε κατά τη διάρκειά του οι βλεφαρίδες να έχουν την ‘’ηρεμία’’ να απορροφούν τα ευεργετικά συστατικά των φυσικών αυτών προϊόντων και να ενδυναμώνονται.

5. Κάψουλες βιταμίνης Ε

Το έλαιο στις συγκεκριμένες κάψουλες δυναμώνει τις βλεφαρίδες, ειδικά στην περίπτωση εκείνη που έχουν υποστεί βλάβη από χημικές ουσίες που περιέχει η μάσκαρα κι άλλα προϊόντα μακιγιάζ. Η βιταμίνη Ε είναι και αυτή μια εναλλακτική θεραπεία βλεφαρίδων καθώς τονώνει την τρίχα και βοηθά στην επιτάχυνση της ανάπτυξή της.

Προτείνουμε: Lanes – Βιταμίνη Ε

Lanes - Βιταμίνη Ε για τις βλεφαρίδες

Πώς θα κάνετε σωστή χρήση της κάψουλας;

Πολύ εύκολα και απλά. Αφού σπάσετε μια κάψουλα βιταμίνης Ε, ρίξτε το έλαιο στις άκρες των δαχτύλων σας και στη συνέχεια τρίψτε σαν να κάνετε χαλαρό μασάζ πάνω στις βλεφαρίδες σας. Επαναλάβετε τη χρήση κάθε βράδυ, λίγο πριν κοιμηθείτε.

6. Βαζελίνη

Η βαζελίνη είναι ένα προϊόν που προφυλάσσει τις βλεφαρίδες και τις κρατά ενυδατωμένες, πυκνές κι όμορφες. Επίσης καταπραΰνει χαρακτηριστικά τις άκαμπτες και ξηρές βλεφαρίδες.

Με ποιο τρόπο θα κάνετε χρήση της βαζελίνης;

Δοκιμάστε να τρίψετε τις βλεφαρίδες σας από την ρίζα ως τις άκρες με βαζελίνη που έχετε βάλει πριν στα δάχτυλά σας. Κάντε τη διαδικασία αυτή συνήθεια πριν πάτε για ύπνο και τα αποτελέσματα θα σας ενθουσιάσουν. Μην ξεχάσετε το πρωί να ξεπλύνετε την βαζελίνη από τις βλεφαρίδες σας με νερό και να δείτε τα θαυματουργά της αποτελέσματα.

7. Έγχυμα χαμομηλιού

Το χαμομήλι βοηθά κι αυτό με τη σειρά του στην ενδυνάμωση των βλεφαρίδων σας.

Προτείνουμε: Τσάι Χαμομήλι Σαλούστρος

Τσάι Χαμομήλι Σαλούστρος για τις βλεφαρίδες

Πώς θα το παρασκευάσετε για να το χρησιμοποιήσετε;

Αρχικά θα χρειαστείτε 15 με 20 γραμμάρια αποξηραμένου βοτάνου και περίπου μισό φλιτζάνι με νερό. Βράζετε σε ένα μπρίκι το νερό και προσθέτετε το βότανο, σιγοβράζοντας για περίπου ένα τέταρτο. Μουσκεύετε με αυτό λίγο βαμβάκι και το περνάτε πάνω από τις βλεφαρίδες σας. Προσοχή… Το έγχυμα θα πρέπει να διατηρεί την θερμοκρασία του, όταν το απλώνετε στις βλεφαρίδες σας. Μην το αφήσετε να κρυώσει εντελώς.

8. Κρύο πράσινο τσάι

Είναι γνωστές οι θεραπευτικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού. Άλλωστε το προτιμούν κατά κόρον οι κατασκευαστές καλλυντικών προϊόντων κατά της τριχόπτωσης.

Προτείνουμε: Πράσινο Τσάι Σαλούστρος

Πράσινο Τσάι Σαλούστρος για τις βλεφαρίδες

Πώς θα κάνετε χρήση;

Βράζετε 100ml νερό, ρίχνετε και σιγοβράζετε το τσάι. Το εφαρμόζετε στην περιοχή των βλεφαρίδων 2 φορές την ημέρα με τη βοήθεια μιας μπατονέτας ή βαμβακιού. Φροντίστε να έχει κρυώσει καλά.

9. Αλόη η θαυματουργή

Το θαυματουργό φυτό της αλόης και ο χυμός της θρέφουν σε βάθος τις τρίχες. Θεωρείται ίσως ο ευκολότερος τρόπος για γρήγορη ενδυνάμωση και πύκνωση των βλεφαρίδων.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την αλόη;

Από ένα φύλλο αλόης, ‘’δανειστείτε’’ λίγες σταγόνες και κάντε εφαρμογή με ένα βαμβακάκι στις βλεφαρίδες. Αφήστε και αυτές να κάνουν την δουλειά τους ενώ κοιμάστε και το πρωί απλά ξεπλύνετέ τις.

Σπιτικές μάσκες για τις βλεφαρίδες

Παρακάτω σας προτείνουμε 3 διαφορετικές σπιτικές θεραπείες για τις ταλαιπωρημένες βλεφαρίδες σας.

1. Μάσκα με φλόυδα λεμονιού

Πάρτε ένα κομμάτι φλούδας λεμονιού. Τοποθετείστε πάνω σε αυτήν μια μικρή ποσότητα του ελαίου που σας αρέσει περισσότερο: λάδι καρύδας, ελαιόλαδο ή καστορέλαιο. Αφήστε την 5 ημέρες και στην 6η μέρα απλώστε την την πάνω στις βλεφαρίδες σας.

2. Μάσκα με ασπράδι αβγού και καστορέλαιο

Αναμίξτε 2 σταγόνες από το ασπράδι ενός αβγού με δυο σταγόνες καστορέλαιο και εφαρμόστε με ένα πινελάκι το μίγμα κάθε βράδυ πάνω στις βλεφαρίδες σας.

3. Μάσκα με αβγό και βαζελίνη

Αναμίξτε ένα αβγό μαζί με μια κουταλιά βαζελίνης κι εφαρμόστε το μίγμα στην περιοχή που σας ενδιαφέρει 3 φορές την εβδομάδα. Το αβγό έχει βιταμίνες Β και βιοτίνη, ό,τι καλύτερο για την αποφυγή απώλειας βλεφαρίδων. Θα δείτε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τις βλεφαρίδες σας να μεγαλώνουν και να δυναμώνουν.

Εάν οι βλεφαρίδες σας δεν αναγεννηθούν από μόνες τους τότε τα αίτια θα πρέπει να είναι ιατρικά και θα χρειαστεί να επισκεφτείτε ειδικό γιατρό.

Αυτός θα σας συνταγογραφήσει ειδική θεραπευτική αγωγή για την επανόρθωσή τους. Σε ακραίες περιπτώσεις υπάρχουν και επεμβάσεις αποκατάστασης βλεφαρίδων.

Ποιες είναι οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια των βλεφαρίδων;

Τα αίτια που ενδέχεται να οφείλονται για την πτώση των βλεφαρίδων δεν είναι συγκεκριμένα και μπορεί να ποικίλλουν. Μπορεί να είναι εντελώς αθώα, άμεσα κι εύκολα αντιμετωπίσιμα, υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο να είναι πιο ύπουλα, σοβαρά και πιο δύσκολα στην αντιμετώπισή τους.

Ας δούμε όμως παρακάτω πιο αναλυτικά πιθανές αιτίες της απώλειας των βλεφαρίδων.

  • Η βλεφαρίτιδα. Η βλεφαρίτιδα είναι μια φλεγμονή στα βλέφαρα, η οποία και οφείλεται στην ανάπτυξη ενός βακτηριδίου, που βρίσκεται συνηθέστερα στο δέρμα. Ή μπορεί να οφείλεται στην απόφραξη των ελαίων του βλεφάρου ή και σε κάποια αλλεργία. Στην περίπτωση αυτή έχουμε έντονους κνησμούς, ερυθρότητες, πρήξιμο βλεφάρων και καύσους.
  • Η τριχίαση. Είναι το φαινόμενο, όπου οι βλεφαρίδες μεγαλώνουν προς τα μέσα. Μπορεί να επιφέρει ερεθισμούς και σταδιακά απώλεια βλεφάρων.
  • Η δυστυχίαση. Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο οι βλεφαρίδες μεγαλώνουν ανώμαλα κι αναπτύσσονται με μη φυσικό ρυθμό και τρόπο.
  • Η τριχοτιλλομανία. Είναι μια διαταραχή του ελέγχου των παρορμήσεων, που ξεκινά συνήθως σε παιδική και εφηβική ηλικία. Στην ουσία είναι μια ασθένεια ψυχολογική, όπου ο ασθενής παρουσιάζει την τάση να τραβά τις τρίχες των μαλλιών του, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και τις βλεφαρίδες του.
  • Η γυροειδής αλωπεκία. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια σημαντική διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα κύτταρα του τελευταίου ουσιαστικά κάνουν επιθέσεις στα θυλάκια της τρίχας με αποτέλεσμα να έχουμε πτώση της. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί η απώλεια τριχών να παρουσιαστεί σε μια μόνο περιοχή, όπως οι βλεφαρίδες, τα γένια, τα φρύδια ή και να επεκταθεί σε ολόκληρο το σώμα.
  • Οι χημειοθεραπείες. Η χημειοθεραπεία επηρεάζει δυστυχώς κατά πολύ τα θυλάκια των τριχών στο σώμα και μια από τις βασικές της παρενέργειας είναι και η πτώση των βλεφαρίδων.
  • Η ασθένεια του θυρεοειδούς αδένα. Ένας υπολειτουργικός ή και το αντίθετο, ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής αδένας υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει αραίωση και απώλεια των βλεφαρίδων.
  • Άλλες ενδοκρινικές, ορμονικές παθήσεις, όπως η ανεπάρκεια επινεφριδίων.
  • Οι χρόνιες φλεγμονώδεις νόσοι, π.χ. ψωρίαση, ερυθηματώδης λύκος είναι κι αυτές πιθανές αιτίες.
  • Οι λοιμώξεις, οι οποίες οφείλονται σε παράσιτα και ιούς μπορεί να οδηγήσουν σε πτώση των βλεφαρίδων.
  • Το χρόνιο στρες.
  • Οι ορμονικές αλλαγές, π.χ. εμμηνόπαυση.
  • Οι διατροφικές ανεπάρκειες, όπως η ανεπάρκεια σιδήρου και ψευδαργύρου.
  • Η ροδόχρους ακμή. Είναι μια δερματοπάθεια  που προσβάλλει το 5% του πληθυσμού περίπου και  μπορεί να προκαλέσει πτώση των βλεφαρίδων, επειδή προκαλεί στους ασθενείς υποτροπιάζοντα χαλάζια.
  • Η αλλεργία στη μάσκαρα. Οι πιο πολλές μάσκαρες που κυκλοφορούν στην αγορά εμπεριέχουν χημικές ουσίες. Μάλιστα κάποιες από αυτές είναι ικανές να προκαλέσουν και αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτές οι ουσίες κάνουν τις βλεφαρίδες να αδυνατούν και να πέφτουν. Η μη ορθή χρήση και η κατάχρηση της μάσκαρα είναι μια από τις βασικές αιτίες που μπορεί να προκαλέσει ακαμψία των βλεφαρίδων, λέπτυνση και πιο εύκολο σπάσιμο.
  • Η χρήση ψεύτικων βλεφαρίδων, η κόλλα με την οποία στερεώνονται οι ψεύτικες βλεφαρίδες, τα ψαλιδάκια περιποίησης αυτών και διάφορα προϊόντα μακιγιάζ, είναι πολύ πιθανό σε κάποιες περιπτώσεις να επηρεάζουν και να επιταχύνουν την απώλεια των βλεφαρίδων.
  • Το υπερβολικό μακιγιάζ και ο ύπνος χωρίς αφαίρεσή του.
  • Το συχνό τρίψιμο των ματιών. Είτε γίνεται ασυναίσθητα ή εσκεμμένα με το ανακουφιστικό τρίψιμο των ματιών τραβιούνται μαζί και οι βλεφαρίδες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και μεταφέρονται και τα μικρόβια που βρίσκονται στα χέρια πάνω σε αυτές με αποτέλεσμα να χάνονται και πιο εύκολα.
  • Η ηλικία. Άλλο ένα αίτιο πτώσης των βλεφαρίδων. Μάλιστα ενώ η αραίωση των μαλλιών ξεκινά κατά τη μέση συνήθως ηλικία, αυτή των βλεφαρίδων μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 30 χρόνων.
  • Κάποιες κατηγορίες φαρμάκων ενδέχεται να προκαλέσουν πτώση των βλεφαρίδων, όπως τα αντιπηκτικά.
  • Η κακή διατροφή και ο τρόπος ζωής είναι συχνοί παράγοντες που επιταχύνουν τον κίνδυνο απώλειας των βλεφαρίδων.

Η απώλεια των βλεφαρίδων μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκινικού όγκου στο δέρμα του βλεφάρου ευτυχώς σε σπάνιες πριπτώσεις. Οι πιο συνήθεις όγκοι των βλεφάρων είναι τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα και  σχεδόν πάντα θεραπεύονται. Δεύτερος  στη σειρά πιο συχνός καρκίνος των βλεφάρων είναι τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα, όπου κι αυτά ευτυχώς έχουν εξαίρετα ποσοστά θεραπείας. Ο πιο επιθετικός όγκος, τα μελανώματα των βλεφάρων είναι πολύ σπάνια σε ποσοστό μικρότερο του 3% των κρουσμάτων καρκίνου στα βλέφαρα.

Ποια άλλα συμπτώματα έχει η απώλεια βλεφαρίδων;

Τα παρακάτω μπορεί να αποτελέσουν συμπτώματα της απώλειας βλεφαρίδων:

  • Πίεση γύρω από την περιοχή των ματιών.
  • Διαταραχή όρασης.
  • Αλλαγή στο δέρμα των βλεφάρων.
  • Ξεφλούδισμα.
  • Ερυθρότητα.
  • Κνησμό.

Την απώλεια των βλεφαρίδων δεν θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε σαν ένα πρόβλημα ομορφιάς, αλλά σαν ένα ιατρικό πρόβλημα. Μια διαταραχή που ίσως εν τέλει να είναι και σοβαρή που πρέπει να ερευνηθεί από τον οφθαλμίατρο και να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη αγωγή η αιτία της.

Προληπτικά μέτρα για να προλάβετε την απώλεια των βλεφαρίδων

Οι ειδικοί συστήνουν να λάβετε τα παρακάτω προληπτικά μέτρα ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες της πτώσης των βλεφαρίδων σας:

  • Υγιεινή διατροφή. Προσθέστε στην καθημερινή διατροφή σας βιταμίνη B, C, D, σίδηρο, πρωτεΐνη και ψευδάργυρο.
  • Διώξτε τις στρεσογόνες καταστάσεις από την ζωή σας.
  • Αφαιρέστε το μακιγιάζ κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Αποφύγετε να τρίβετε τα μάτια σας.
  • Καθαρίζετε πολύ καλά τις βλεφαρίδες σας.
  • Χτενίστε τις βλεφαρίδες σας.

Οι βλεφαρίδες ξαναφυτρώνουν;

Ένα συχνό ερώτημα που έχουν τα άτομα που πάσχουν από απώλεια βλεφαρίδων είναι εάν οι βλεφαρίδες ξαναφυτρώνουν. Αυτό εξαρτάται από τα αίτια και την έκταση της απώλειας των βλεφαρίδων.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι βλεφαρίδες που πέφτουν από κάψιμο ή χημειοθεραπεία θα ξαναφυτρώσουν με την πάροδο του χρόνου. Εάν η απώλεια των βλεφαρίδων προήλθε από δυσλειτουργία του θυρεοειδής αδένα ή από κάποια αυτοάνοση ασθένεια, τότε θα πρέπει πρώτα να θεραπευτεί το πρόβλημα υγείας προκειμένου να σταματήσει και η απώλεια των βλεφαρίδων.

Κάποιες φορές η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει τις βλεφαρίδες να αυξηθούν και να δυναμώσουν. Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει οφθαλμικές σταγόνες για αυτό τον σκοπό.

Υπάρχουν επίσης διάφορες φυσικές θεραπείες (βλέπε πιο πάνω) που πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν για να επιταχύνουν την ανάπτυξη και ενδυνάμωση των βλεφαρίδων. Παρόλα αυτά ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στις θεραπείες και τα αποτελέσματα δεν είναι τα ίδια για όλους.


Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι η Ντίνα Κόννου και είμαι ένας από τους δημιουργούς και εκδότες αυτού του ιστότοπου. Είναι χαρά μου να μπορώ να βοηθώ τους ανθρώπους που ψάχνουν πληροφοριές που έχουν να κάνουν με την υγεία, την φροντίδα και την ομορφιά. Γι’ αυτό τον σκοπό έχουμε δημιουργήσει αυτό τον ιστότοπο ώστε να μπορούμε να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες έχουμε συλλέξει μέσα από την αγάπη μας για γνώση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.