Πολυεστιακά γυαλιά οράσεως – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Όσο περνούν τα χρόνια και μεγαλώνοντας ηλικιακά είναι αναπόφευκτη η μείωση της ελαστικότητας του φακού του οφθαλμού σας με αποτέλεσμα να ελαττώνεται και η οπτική σας οξύτητα. Έτσι δημιουργείται η πρεσβυωπία.

Ποια είναι τα κατάλληλα γυαλιά για την πρεσβυωπία;

Οι πολυεστιακοί φακοί (κρυστάλλινοι ή και οργανικοί) των γυαλιών οράσεως επιτυγχάνουν την ομαλή μετάβαση από την μακρινή, στη μεσαία και μετά στην κοντινή όραση έχοντας διαφορετικούς βαθμούς σε μόνο έναν φακό. Κατά συνέπεια εξασφαλίζουν διαυγή εικόνα σε όλες αυτές τις αποστάσεις. Η κύρια ιδέα της λειτουργίας τους δεν είναι περίπλοκη και είναι απολύτως συγχρονισμένη με τις κινήσεις των ματιών σας. Τα πολυεστιακά γυαλιά λοιπόν θεωρούνται ό,τι πιο κοντινό στη φυσιολογική όραση μετά την εμφάνιση της πρεσβυωπίας.

Ο φακός τους χωρίζεται σε τρεις ζώνες.

  • Το πάνω πεδίο όρασης. Είναι υπεύθυνο για την διαυγή μακρινή σας όραση (περισσότερο από 2 μέτρα). Κατάλληλο για περπάτημα, οδήγηση.
  • Το ενδιάμεσο πεδίο όρασης, μεταξύ 50 εκατοστών και 2 μέτρων. Βοηθά να διακρίνετε ευκρινώς τα αντικείμενα που βρίσκονται σε μεσαία απόσταση, κατάλληλο για τον υπολογιστή, μαγείρεμα  κ.λ.π.
  • Το κάτω πεδίο όρασης. Σας επιτρέπει να βλέπετε καθαρά τα κοντινά αντικείμενα (μέχρι 50 εκατοστά). Κατάλληλο για διάβασμα.

Τα πολυεστιακά γυαλιά οράσεως μεταβάλλουν τη δύναμη του φακού από πάνω προς τα κάτω κι έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια τόσο πολύ, ώστε όχι μόνο με ένα ζευγάρι να εξασφαλίζετε ακριβή όραση σε όλες τις αποστάσεις, αλλά και να καλύπτετε επιτυχώς το κομμάτι το αισθητικό, αφού δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ κοντινής και μακρινής εστίας.

Πολυεστιακά γυαλιά οράσεως ζώνες

Ποια τα πλεονεκτήματα των πολυεστιακών γυαλιών οράσεως;

  • Το ενδιάμεσο πεδίο όρασης που έχει σχεδιαστεί σαν ‘’κανάλι’’  δίνει το πλεονέκτημα μεσαίας όρασης που δεν συναντάμε στα διπλεστιακά γυαλιά.
  • Με ένα μόνο ζευγάρι γυαλιών έχετε πλέον ξεμπερδέψει με το πρόβλημα της όρασης σε όλες τις αποστάσεις.
  • Έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ που είναι ιδιαιτέρως κομψά.
  • Εάν ξεκινήσετε τη χρήση τους με το που εμφανιστεί το πρόβλημα της πρεσβυωπίας, δεν θα χρειαστείτε πολύ χρόνο για να τα συνηθίσετε.

Ποια τα μειονεκτήματα των πολυεστιακών γυαλιών;

Όπως και τα κανονικά γυαλιά οράσεως, έτσι και τα πολυεστιακά γυαλιά έχουν τα μειονεκτήματα τους:

  • Υπάρχει ένας περιορισμός στην ελεύθερη κίνηση των οφθαλμών. Σε κάποιες δραστηριότητες σας είστε υποχρεωμένοι να κάνετε μια μικρή κίνηση με το κεφάλι προκειμένου να δείτε καθαρά κι όχι μόνο να κινήσετε τα μάτια σας.
  • Τα πεδία όρασης είναι μικρότερα στις μακρινές και κοντινές αποστάσεις σε σύγκριση με αυτά που προσφέρουν οι μονοεστιακοί φακοί.
  • Ο φακός των πολυεστιακών γυαλιών έχει κάποιες οπτικές ιδιότητες που ίσως σας πάρει λίγο παραπάνω χρόνο να τα συνηθίσετε στην καθημερινότητά σας.

Ποιες οι πιο γνωστές κατασκευάστριες εταιρίες πολυεστιακών γυαλιών;

Θα βρείτε πολλές και καλές μάρκες στην αγορά. Κάποιες από αυτές είναι οι ακόλουθες:

  • Zeiss
  • Seiko
  • Hoya
  • Essilor
  • Tokai
  • Rodenstock

Κάθε εταιρία χρησιμοποιεί και διαφορετικά μοντέλα προσαρμογής στους φακούς της και κάθε κατασκευαστής προσφέρει πολλές διαβαθμίσεις ποιότητας προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του αγοραστικού κοινού.

Φροντίστε οι φακοί σας να πληρούν στο έπακρο τις δικές σας ιδιαίτερες ανάγκες. Μην επικεντρωθείτε μόνο στην τιμή κι επιλέξετε έχοντας μόνο το οικονομικό κριτήριο τα πιο φθηνά. Πρέπει πάντα να γνωρίζετε τον κατασκευαστή, όταν αγοράζετε γυαλιά οράσεως κι αυτά να συνοδεύονται με κάρτα γνησιότητας.

Τι διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσετε πριν την αγορά πολυεστιακών γυαλιών;

Όταν θα μπείτε στην διαδικασία να κάνετε την έρευνα αγοράς για τα νέα σας γυαλιά να προσέξετε:

  • Να έχετε τη συνταγή μετά από μία πολύ πρόσφατη εξέταση στον οφθαλμίατρό σας. Μην χρησιμοποιήσετε κάποια παλιά συνταγή της διαθλαστικής σας ανωμαλίας. Οι πολυεστιακοί φακοί θέλουν ακρίβεια στους βαθμούς! Έστω και μια ελάχιστη απόκλιση στη μέτρηση θα αποφέρει άσχημο αποτέλεσμα.
  • Το (ελάχιστο) μέγεθος των φακών καθώς και τον σκελετό που θα επιλέξετε.  Σκεφτείτε ότι η αποστολή τους είναι να καλύψουν την όρασή σας σε μια ποικιλία αποστάσεων! Άρα όσο πιο μεγάλη είναι η επιφάνεια των φακών που θα χρειαστεί να επεξεργαστεί ο ειδικός, τόσο πιο άνετη θα είναι και η προσαρμογή των δικών σας οφθαλμών στην καθημερινότητά σας. Αποφύγετε λοιπόν τα πάρα πολύ μικρά μεγέθη στους φακούς σας. Μια επιλογή που εμείς σας προτείνουμε είναι οι λεγόμενοι ελεύθεροι φακοί. Είναι οι φακοί που δεν περιορίζονται από τον σκελετό κι αν ακόμη το αρχικό τους μέγεθος είναι μικρό ο οπτικός έχει τη δυνατότητα να το μεγαλώσει. Τι κερδίζετε με αυτό;  Ένα αισθητικά καλύτερο αποτέλεσμα στο πρόσωπό σας.
  • Το είδος της εργασίας σας και τον τρόπο ζωής σας. Εάν για παράδειγμα η εργασία σας απαιτεί να βρίσκεστε για πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή οι ανάγκες σας είναι εντελώς αλλιώτικες από κάποιον που κάνει χειρωνακτική εργασία ή είναι υποχρεωμένος να οδηγεί για πολλές ώρες. Οι δικές σας ανάγκες είναι αυτές που θα καθορίσουν την επιλογή των φακών, ύστερα από συζήτηση των συνηθειών σας με τους ειδικούς.
  • Να θυμάστε ότι οι συγκεκριμένοι φακοί είναι άκρως ευαίσθητοι. Δεν αντέχουν σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, οπότε ξεχάστε ότι μπορείτε να πλησιάζετε πολύ κοντά σε ανοιχτό φούρνο ή στις φλόγες του τζακιού σας.

Πώς θα συνηθίσετε τα πολυεστιακά γυαλιά;

  • Αρχικά σταματήστε να κάνετε χρήση και των προηγούμενων γυαλιών οράσεως σας. Από τη στιγμή που θα σας συνταγογραφήσει ο οφθαλμίατρός σας τα πολυεστιακά γυαλιά θα πρέπει για να τα συνηθίσει το μάτι σας να φοράτε και μόνο αυτά.
  • Ο νέος σας σκελετός θα πρέπει να ταιριάζει απόλυτα στο δικό σας πρόσωπο. Δεν θα πρέπει ούτε να σας σφίγγει πολύ, ούτε να τον νιώθετε χαλαρό.
  • Δώστε στα μάτια σας το χρόνο που χρειάζεται για να μάθουν το νέο τρόπο λειτουργίας της όρασης μέσα από τους καινούργιους σας κρυστάλλους.
  • Φορέστε τα γυαλιά σας σε όλη τη διάρκεια της μέρας. Φροντίστε να κάθονται σωστά και ψηλά στη μύτη σας.
  • Τις πρώτες φορές που θα κάνετε χρήση θα ήταν καλό να περπατήσετε με προσοχή έχοντας το βλέμμα σας ευθεία μπροστά. Εκεί είναι η σωστή θέση για την ευκρινή όραση της μακρινής απόστασης. Αν μετακινήσετε τα μάτια σας στο πλάι, στα άκρα των γυαλιών ή προς τα κάτω θα νιώσετε ότι αρχίζετε να χάνετε την σαφή εικόνα που είχατε. Το ‘’μυστικό’’ είναι να μάθετε τα μάτια σας να πηγαίνουν αυτομάτως στο σημείο που σας βολεύει για να δείτε σε κοντινή απόσταση.
  • Όταν ανεβαίνετε σκαλοπάτια να θυμάστε να μην κοιτάξετε ποτέ μέσα από το κάτω μέρος του φακού, αλλά πάντοτε μέσα από το επάνω μέρος του.
  • Η πιο μεγάλη αλλαγή από όλες είναι ότι θα χρειαστεί να εκπαιδευτείτε στο να γυρίζετε κάποιες φορές ολόκληρο το κεφάλι σας προκειμένου να δείτε ένα αντικείμενο κι όχι μόνο τα μάτια όπως κάνατε μέχρι πριν λίγο καιρό.

Πως μπορώ να κάνε τεστ καταλληλότητας πολυεστιακών γυαλιών;

Αφού φορέσετε τα γυαλιά σας διαλέξτε ένα αντικείμενο που βρίσκεται σε απόσταση 20 περίπου μέτρων μακριά από εσάς και κοιτάξτε το. Εάν το βλέπετε καθαρά, τότε είναι κατάλληλα τα γυαλιά σας. Εάν χρειαστεί να χαμηλώστε το κεφάλι σας για να το δείτε ευκρινώς θα πρέπει να αναπροσαρμόσετε τα γυαλιά σας.

Στη συνέχεια προσπαθήστε να δείτε κάτι που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Αν χαμηλώνετε τα μάτια μόνο, χωρίς να χρειαστεί να σκύψετε, τότε τα γυαλιά σας είναι τα κατάλληλα.

Πόσο κοστίζουν τα πολυεστιακά γυαλιά οράσεως;

Σε γενικές γραμμές τα πολυεστικά γυαλιά έχουν υψηλό κόστος. Υπάρχουν περιπτώσεις που καταστήματα βάζουν προσφορές σε σκελετούς παλιότερων μοντέλων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτοί δεν είναι επώνυμοι και δεν καλύπτουν στο πρακτικό κομμάτι τις ανάγκες σας. Άλλες επιχειρήσεις πάλι προσφέρουν μαζί με κάθε ζεύγος πολυεστιακών φακών κι ένα δεύτερο ζευγάρι δωρεάν.

Η τιμή των πολυεστικών γυαλιών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως:

  • Το είδος του σκελετού που θα επιλέξετε.
  • Τη γενιά και τον τύπο του πολυεστιακού φακού.
  • Τη διαθλαστική ανωμαλία. Όσο πιο υψηλή είναι αυτή, τόσο πιο αυξημένη θα είναι η τιμή και το κόστος των πολυεστιακών γυαλιών σας. Κι αυτό οφείλεται στο δείκτη διάθλασης, έτσι ώστε τα γυαλιά σας να κατασκευαστούν λεπτότερα για να έχουν πιο κομψό αισθητικό αποτέλεσμα.

Γενικά τα πολυεστιακά γυαλιά κοστίζουν πολύ περισσότερο από τα υπόλοιπα. Αν αναλογιστείτε όμως ότι για να έχετε το ίδιο οπτικό αποτέλεσμα θα χρειαζόσασταν δύο ή και τρία ζευγάρια γυαλιών, τότε σαφώς και συμφέρουν και ταυτόχρονα απαλλάσσουν από το βάλε βγάλε των μεμονωμένων γυαλιών.

Για να έχει απόλυτη επιτυχία ένα ζευγάρι τέτοιων γυαλιών χρειάζονται περίπλοκες εργασίες. Καλό θα ήταν να έχετε κάνει συμφωνία με τον οπτικό σας πώς εάν κάτι πάει στραβά, θα έχετε την ευχέρεια της διόρθωσης ή ακόμη και αντικατάστασης των φακών των πολυεστιακών γυαλιών σας.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή των πολυεστιακών φακών;

Οι καθημερινές σας δραστηριότητες και το επάγγελμά σας σίγουρα επηρεάζουν την επιλογή των γυαλιών σας. Για παράδειγμα το πόσες ώρες την ημέρα χρειάζεται να βρίσκεστε μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή.

Επίσης επηρεάζει ο βαθμός της αμετρωπίας σας τόσο για κοντινές και μακρινές αποστάσεις.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε τα πολυεστιακά γυαλιά σας;

Πολυεστιακά γυαλιά οράσεως για την πρεσβυωπία - μετά την ηλικία περίπου των 40 χρόνων

Η πρεσβυωπία ξεκινά μετά την ηλικία περίπου των 40 χρόνων. Κάνει την έναρξη της με +0,50 βαθμούς συνήθως και ‘’κορυφώνεται’’ στους +2,50 βαθμούς στις ηλικίες των 60 με 65 χρόνων. Από τα 40 έως τα 50 έτη, θα χρειαστεί να αλλάζετε τα γυαλιά σας κάθε 2 με 3 χρόνια, μετά τα 50 έτη η αλλαγή θα γίνεται κατά μέσο όρο κάθε 4 χρόνια.

Η τακτική αλλαγή των γυαλιών αυτών είναι κι ένας επιπλέον λόγος για να μην καταφύγετε σε υπερβολές και να επενδύσετε υπερβολικά χρήματα, όταν τους αγοράζετε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα κάνετε εκπτώσεις στην ποιότητά τους.

Μπορούν οι πολυεστιακοί φακοί να αντικαταστήσουν τα πολυεστιακά γυαλιά οράσεως;

Η απάντηση είναι καταφατική. Εάν για κάποιο λόγο δεν επιθυμείτε να φορέσετε πολυεστιακά γυαλιά η εξέλιξη της τεχνολογίας τα έχει καταφέρει και μπορείτε να βρείτε στην αγορά πολυεστιακούς φακούς επαφής που έχουν ανάλογη λογική χρήσης με εκείνη των γυαλιών οράσεως!

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε με λεπτομέρειες  πώς ακριβώς λειτουργούν οι πολυεστιακοί φακοί επαφής, ποια τα πλεονεκτήματά τους, πώς να εκπαιδεύσετε τα μάτια σας να εστιάζει στο κατάλληλο σημείο του φακού για να επιτυγχάνει πάντα ευκρινή όραση σε όλες τις αποστάσεις και άλλα πολλά.


Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι η Ντίνα Κόννου και είμαι ένας από τους δημιουργούς και εκδότες αυτού του ιστότοπου. Είναι χαρά μου να μπορώ να βοηθώ τους ανθρώπους που ψάχνουν πληροφοριές που έχουν να κάνουν με την υγεία, την φροντίδα και την ομορφιά. Γι’ αυτό τον σκοπό έχουμε δημιουργήσει αυτό τον ιστότοπο ώστε να μπορούμε να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες έχουμε συλλέξει μέσα από την αγάπη μας για γνώση.

10 σκέψεις σχετικά με το “Πολυεστιακά γυαλιά οράσεως – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

  • 6 Οκτωβρίου, 2020, 14:13
    Permalink

    Η εικόνα με τις διαβαθμίσεις αποστάσεων έρχεται σε αντίθεση με το κείμενο που προηγείται.

    Σχολιάστε
    • 7 Οκτωβρίου, 2020, 22:35
      Permalink

      Γεια σου Στράτο και σε ευχαριστώ πολύ για την παρατήρηση!

      Όντως, για κάποιο περίεργο λόγο είχε ανέβει η λανθασμένη εικόνα. Έχει πλέον αντικατασταθεί με την ορθή εικόνα 🙂

      Σε ευχαριστώ,
      Ντίνα

      Σχολιάστε
    • 10 Φεβρουαρίου, 2022, 00:53
      Permalink

      Πολύ χρησιμες οι συμβουλες σας! Δυσμενής συγκυρια οτι δεν συνοδευονται οι προτασεις σας με τιμες, καθως η επιλογή σκελετου ειναι θεμα υποκειμενικό. Ωστόσο μηπως η …”Παραδοσιακη Προταση” για ενα ζευγάρι γιαλια ορασεως για κοντά και ενα για μακριά ειναι η περισσότερο οικονομικη και πρακτικα εφαρμοσιμη? (και μαλιστα χωρις να χρειαστουν τα ματια “Εκπαίδευση “, χωρίς να εχεις συνεχώς στο μυαλό σου ποσο κοντά θα πλησιάσεις μια θερμη εστια η τον ….καταψυκτη ?!!!)

      Σχολιάστε
      • 18 Σεπτεμβρίου, 2022, 12:41
        Permalink

        Καλησπέρα Απόστολε.

        Δεν είμαστε κατάστημα οπότε θα ήταν άστοχο να αναφέραμε τιμές που μπορεί να αλλάζουν κάθε μηνα.

        Ευχαριστούμε όμως για την παρατήρηση σου 🙂

        Ντίνα

        Σχολιάστε
  • 21 Μαρτίου, 2021, 18:39
    Permalink

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ,
    ΤΕΛΙΚΑ Η ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΕΝΟΣ ΖΕΥΓΟΥΣ ΤΕΤΟΙΩΝ ΓΥΑΛΙΩΝ ΣΕ ΠΟΙΟ ΠΟΣΟ
    ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ;
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    Σχολιάστε
    • 29 Μαρτίου, 2021, 15:20
      Permalink

      Καλησπέρα Αναστάση,

      Αυτό εξαρτάται από την μάρκα, το είδος του σκελετού, την διάθλαση και από κάποιους άλλους παράγοντες. Οπότε καλύτερα να μιλήσεις με τον οπτικό σου.
      Όμως να ξέρεις πως σε γενικές γραμμές τα πολυεστικά γυαλιά έχουν υψηλό κόστος.

      Ντίνα

      Σχολιάστε
  • 4 Απριλίου, 2022, 16:37
    Permalink

    Καλησπερα.
    Σημερα μετα απο τον οφθαλμολογικο ελεγχο ενημερωθηκα ο,τι ο βαθμος μου ειναι το ελαχιστο 0,25. Δεν ειμαι σιγουρη τι γυαλια να παρω.
    Ενα η δυο ζευγαρια αναλογα με την χρηση τους.

    Σχολιάστε
    • 18 Σεπτεμβρίου, 2022, 12:42
      Permalink

      Καλησπέρα Αντιγόνη

      Καλό θα είναι αυτό να το συζητήσεις με τον οφθαλμίατρο ή τον οπτικό σου.

      Ντίνα

      Σχολιάστε
    • 18 Σεπτεμβρίου, 2022, 12:39
      Permalink

      Καλησπέρα Μίρκα,

      Όχι εμείς – δεν είμαστε κατάστημα 🙂

      Ντίνα

      Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.