Γυαλιά ηλίου – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν την οποιαδήποτε αγορά

Τα γυαλιά ηλίου είναι ένα απαραίτητο αξεσουάρ που προσθέτει ‘’άποψη’’ στις καθημερινές σας εμφανίσεις. Είναι όμως και ένα αναγκαίο εργαλείο για την προστασία των ματιών αλλά και της περιοχής γύρω από αυτά. Αξεσουάρ απαραίτητο κι όχι περιττή πολυτέλεια!

Με ποια κριτήρια θα πρέπει να επιλέξετε τα γυαλιά ηλίου σας;

Να επιλέξετε γυαλιά ηλίου που:

 • Είναι κατασκευασμένα με βάση τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διαθέτουν δηλαδή την σήμανση CE.
 • Έχουν άριστη εφαρμογή στο πρόσωπό. Τα γυαλιά πρέπει να ακουμπούν στη μύτη και στη ράχη των αυτιών χωρίς να προκαλούν την παραμικρή πίεση ή ενόχληση.
 • Ταιριάζουν αρμονικά με το σχήμα του προσώπου μας. Ο κατάλληλος σκελετός δεν είναι αυτός που είναι μέσα στην μόδα, αλλά αυτός που έχει το σωστό μέγεθος για κάθε πρόσωπο. Δειτε τι σκελετός ταιριάζει στο πρόσωπο σας.
 • Οι φακοί τους προστατεύουν 100% από τις επικίνδυνες UVA και UVB ακτίνες. Το μήκος κύματος που θεωρείται βλαβερό για την υγεία των ματιών μας, βρίσκεται περίπου στα 400 nm, γι’ αυτό και τα γυαλιά που θα επιλέξετε να επενδύσετε τα χρήματά σας θα πρέπει να φέρουν απαραιτήτως  την ένδειξη ‘’UV 400 protection’’.
 • Το μέγεθος, το βάρος, το χρώμα τους συνάδει με τον τρόπο ζωής και την προσωπικότητά μας.
 • Γνωρίζουμε από ποιο υλικό έχουν κατασκευαστεί. Ένα καθαρό υλικό είναι αυτό που δεν θα προκαλεί φαινόμενα αλλοιώσεων, παραμόρφωσης κι αντανακλάσεων. Το υλικό από το οποίο έχουν κατασκευαστεί οι φακοί επηρεάζει διάφορα χαρακτηριστικά των γυαλιών, όπως το βάρος, την ανθεκτικότητα, την διαύγεια καθώς και την τιμή των γυαλιών.
 • Η σύστασή τους είναι ομοιογενής, χωρίς φυσαλίδες ή σώματα ξένα εντός της μάζας του υλικού.
 • Η κατηγορία στην οποία ανήκουν είναι η σωστή και καλύπτει τις δικές μας συνήθειες, τις δραστηριότητες και τις καθημερινές ανάγκες, ανάλογα με τη γεωγραφική μας θέση, τις συνθήκες ηλιοφάνειας και άλλα. Οι φακοί χωρίζονται σε 4 κύριες κατηγορίες ανάλογα την διαπερατότητά τους από το φως.

Ποιος ο ρόλος και η σπουδαιότητα των φακών των γυαλιών ηλίου;

Αν το πιο σημαντικό για εσάς είναι η υγεία των οφθαλμών σας, τότε και το πιο σημαντικό κομμάτι των γυαλιών ηλίου θεωρείται ο φακός του. Αυτός θα πρέπει να φροντίσετε να είναι άριστης ποιότητας και από υλικά όχι αγνώστου προέλευσης, προστατεύοντάς σας απόλυτα από τις επιβλαβείς ηλιακές ακτίνες. Έτσι θα μπορέσετε να είστε ασφαλείς, αποφεύγοντας τις σοβαρές παθήσεις των οφθαλμών, των βλεφάρων και γενικότερα του δέρματός σας γύρω από αυτήν την περιοχή.

Ποίος τύπος φακού είναι κατάλληλος για τα μάτια σας;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι φακών στην αγορά οπότε καλό θα ήταν να βρείτε τον πιο κατάλληλο για τα μάτια σας. Παραθέτουμε πιο κάτω τους διάφορους τύπους φακών με τις ιδιότητες τους.

 • Μελαμίνης. Οι φακοί μελαμίνης ξεχωρίζουν για την υψηλή απορροφητικότητά τους.
 • Πολωτικοί. Οι πολωτικοί φακοί (polarized lenses) είναι ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στην αγορά για περιορισμό του θάμβους κυρίως τις απογευματινές ώρες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αποτελούν τη νούμερο ένα επιλογή  όσων ασχολούνται με θαλάσσια αθλήματα.
 • Φωτοχρωμικοί. Οι φωτοχρωμικοί φακοί (photochromic lenses) έχουν το ‘’χάρισμα’’ να αυξομειώνουν το βαθμό της σκουρότητάς τους αναλόγως της έντασης του φωτός του ηλίου. Ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, κυρίως από τους χρήστες  που έχουν διαθλαστικές ανωμαλίες και χρησιμοποιούν διορθωτικά γυαλιά όρασης. Οι ‘’ασθενείς’’ αυτοί έχουν την πολυτέλεια με ένα μοναδικό  ζευγάρι γυαλιών να καλύπτουν  τις οπτικές τους ανάγκες και συνάμα να προστατεύουν τα μάτια τους από  την ηλιακή ακτινοβολία.
 • Διαβαθμισμένης σκουρότητας. Οι γνωστοί ως degrade lenses είναι ιδανικοί για όσους ασχολούνται με την πολύωρη καθημερινή οδήγηση. Διαθέτουν ικανοποιητική σκουρότητα στο επάνω μέρος τους, ενώ στα κάτω τμήματα όντας ανοιχτόχρωμοι, καθιστούν πιο άνετη την όραση μέσα στο χώρο του αυτοκινήτου.
 • Φακοί-καθρέφτης. Οι φακοί με εξωτερική επίστρωση καθρέπτη, οι λεγόμενοι και mirror lenses αντανακλούν ένα πολύ μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας και συνάμα μπορούν να μειώνουν και την φωτεινότητα. Προσοχή στη χρήση τους. Εάν οδηγούμε και βρισκόμαστε σε τούνελ, κόβουν μεγάλο μέρος από την αναγκαία ορατότητα. Είναι όμως οι πλέον κατάλληλοι για sports σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας και σε επιφάνειες μεγάλης αντανάκλασης.

Η απορροφητικότητα των φακών των γυαλιών ηλίου δεν εξαρτάται από το χρώμα που έχουν, αλλά από το υλικό το οποίο είναι κατασκευασμένοι.

Από ποια υλικά είναι κατασκευασμένοι οι φακοί των γυαλιών ηλίου;

 • Φακοί από πολυουρεθάνη. Τα γυαλιά που έχουν κατασκευαστεί από το συγκεκριμένο υλικό είναι πολύ ελαφριά, διαυγέστατα στην ορατότητα και άκρως ανθεκτικά. Είναι πιο ακριβά σε σχέση με άλλους φακούς.
 • Γυάλινοι φακοί. Ακριβός κι αυτός φακός όσο αφορά το οικονομικό κομμάτι, εξαιρετικά βαρύς σε σχέση με άλλους και θα τον χαρακτηρίζαμε κι επικίνδυνο φακό, γιατί αν σπάσει κατά λάθος όσο φοράτε τα γυαλιά σας, ίσως προκληθεί κάποιο πρόβλημα στα μάτια.
 • Φακοί από πολυανθρακικό. Κατατάσσονται στην κατηγορία των οικονομικών φακών, είναι όμως ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις εκδορές. Σχετικά με την ορατότητα, δεν ανήκουν τόσο πολύ στην κατηγορία των διαυγών φακών.
 • Φακοί ακρυλικοί. Θεωρούνται οι λιγότεροι ανθεκτικοί. Είναι όμως αρκετά οικονομικοί.
Από ποια υλικά είναι κατασκευασμένοι οι φακοί των γυαλιών ηλίου
Πηγή: www.realmenrealstyle.com

Ποια απόχρωση φακού να επιλέξετε;

Ανάλογα με τον τρόπο ζωής σας και τη χρήση που θέλετε να κάνετε υπάρχει και η αντίστοιχα απόχρωση του φακού.

 • Για συνθήκες μεγάλης ηλιοφάνειας προτείνουμε φακούς σε καφέ αποχρώσεις. Δεν παραμορφώνουν σχεδόν καθόλου τα πραγματικά χρώματα του περιβάλλοντος χώρου.
 • Οι προτεινόμενοι φακοί για τις πιο πολλές σχεδόν χρήσεις είναι οι γκριζοπράσινοι ή γκρι φακοί, οι οποίοι χαρίζουν μια πολύ καλή σκίαση και διατηρούν αναλλοίωτα τα χρώματα.
 • Για τους λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων προτείνουμε κίτρινους φακούς, πορτοκαλί και χρυσαφένιους. Έχουν πολύ καλή απόδοση σε συνθήκες μεσαίου και  χαμηλού φωτισμού, προσφέροντας εξαίρετη αίσθηση του βάθους.
 • Άριστοι φακοί για τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και για συννεφιασμένο καιρό θεωρούνται οι μοβ, οι κόκκινοι και ροζ φακοί οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να χαρίσουν την απόλυτη σκίαση και δεν ενδείκνυνται για συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας. Τονίζουν τις αντιθέσεις, αποδίδουν πολύ καλά σε χώρους με αρκετά χαμηλό φως και σε χώρους που δεσπόζει η χρωματική κλίμακα του γαλάζιου και πράσινου.

Με ποιους τρόπους μπορείτε να συντηρήσετε τα γυαλιά ηλίου σας;

Τα γυαλιά ηλίου για να συνεχίζουν να σας προσφέρουν τις προστατευτικές ιδιότητές τους χρειάζονται και μια σωστή φροντίδα και συντήρηση.

 • Ο σωστός καθαρισμός τους γίνεται με σαπούνι και νερό. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε ειδικά σπρέι καθαρισμού.
 • Αποφύγετε το βρέξιμο των γυαλιών με θαλασσινό νερό. Εάν έρθουν σε επαφή με αυτό τα ξεπλένετε με νερό βρύσης και τα σκουπίζετε με καθαρό μαλακό πανί.
 • Φροντίστε να μην σκουπίζετε τα γυαλιά σας με σκληρά πανιά, γιατί μπορεί να τα γρατζουνίσουν. Καθαρίστε τα συχνά με τα ειδικά μαντηλάκια, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η όρασή σας από ‘’βρωμιές’’.
 • Τις ώρες που δεν τα χρησιμοποιείτε αποθηκεύστε τα στη θήκη τους που κατά προτίμηση καλό θα ήταν να είναι σκληρή.
 • Θυμηθείτε να μην αφήνετε τα γυαλιά σας εκτεθειμένα σε χώρους με πολύ υψηλές θερμοκρασίες γιατί ο σκελετός μπορεί να παραμορφωθεί και οι επιστρώσεις των φακών να αλλοιωθούν.

Μπορώ να αγοράσω τα γυαλιά ηλίου μου διαδικτυακά;

Εννοείτε πως μπορείτε να προμηθευτείτε τα γυαλιά ηλίου σας από διαδικτυακά καταστήματα οπτικών.

Στα διαδικτυακά καταστήματα συνήθως θα βρείτε καλύτερες τιμές και προσφορές που μπορεί να φτάσουν εώς και το 50%. Κάποια διαδικτυακά καταστήματα προσφέρουν επίσης γυαλιά ηλίου 1+1. Έτσι πληρώνοντας για 1 ζευγάρι πέρνετε το δεύτερο ζευγάρι δωρεάν.

Υπάρχουν επίσης και περιπτώσεις διαδικτυακών οπτικών όπου μπορείτε να βρείτε γυαλιά ηλίου με 10 ευρώ. Δεν σημάινει απαράιτητα πως τα γυναικεία και ανδρικά φθηνά γυαλιά ηλίου είναι κακής ποιότητας.


Οι πληροφορίες στα άρθρα μας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την σχέση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, γιατρό ή ιατρικό σύμβουλο, και δεν προορίζονται ως ιατρικές συμβουλές.

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας! Είμαι η Ντίνα Κόννου και είμαι ένας από τους δημιουργούς και εκδότες αυτού του ιστότοπου. Είναι χαρά μου να μπορώ να βοηθώ τους ανθρώπους που ψάχνουν πληροφοριές που έχουν να κάνουν με την υγεία, την φροντίδα και την ομορφιά. Γι’ αυτό τον σκοπό έχουμε δημιουργήσει αυτό τον ιστότοπο ώστε να μπορούμε να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες έχουμε συλλέξει μέσα από την αγάπη μας για γνώση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.